Elfelejtett címer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Névváltozatok:
sk: zabudnutý erb
Rövidítések

Az elfelejtett címer hasonlít a várománycímerhez. Üres címerpajzs, melynek címerábráit például egy épület homlokzatán az uralomváltás, a tulajdonosváltás, új politikai vagy államhatalom stb. után eltávolították, de nem egészítették ki az új címerviselő címerével, így az üresen maradt.

Nem valódi címer, mivel nem alkalmazható rá a heraldika szabályai, azaz nincs színe, nem rendelkezik címerábrákkal, nem öröklődik és senkit sem jelképez.

Elfelejtett címernek tekinthető az is, mely például egy épület homlokzatán az uralom- vagy tulajdonosváltás után is fennmarad és így már nem az új címerviselőt jelképezi, hanem még mindig a régi tulajdonosra utal.

A címerpajzsok ábráinak kicserélése az uralom- vagy rendszerváltás után szokásos. Például a magyar országgyűlés üléstermében az elnöki szék fölötti címer többször is cserélődött. Egyes korvinák új tulajdonosai szintén igyekeztek eltávolítani az azokban található címereket és a sajátjukéval helyettesíteni. Ez nem sikerült mindig tökéletesen és különféle modern vizsgálati módszerekkel következtetni lehet az eredeti címerekre is.

Lásd még[szerkesztés]

várománycímer, ideiglenes címer