Koreai dorama

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Secret Garden című sorozat leghíresebb jelenete, melyet számtalanszor parodizáltak[1][2]: Raim (Ha Dzsivon) pénzzel tartozik Dzsuvonnak (Hjon Bin), aki elmegy behajtani az adósságát az akcióiskolába, majd ott ráveszi Raimot, hogy legyen a partnere, amikor felülést kell végeznie a többi újonccal. (angol felirattal)

A koreai dorama (한국드라마, hangukturama) koreai nyelven készült, minisorozat formátumú televíziós sorozat, speciális jellemzőkkel, ami megkülönbözteti a hagyományos televíziós sorozatoktól vagy a szappanoperáktól. A koreai dorama a koreai hullám részeként nem csak Ázsiában, de Európában és Amerikában is népszerű.

Jellemzői[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A koreai doramák a hagyományos televíziós sorozatokkal ellentétben általában egy évadosak, 15-20 részből állnak, melyek általában egy órásak. Általában szerelmi történetet mesélnek el, központi elem a család, az emberi kapcsolatok, de nincsenek bonyolult cselekményszálak és rejtett üzenetek, mint például a japán doramákban. Az amerikai sorozatokkal ellentétben a koreai sorozatokat általában egy rendező viszi végig, egy forgatókönyvíróval, ezzel meghatározva a dorama stílusát és nyelvezetét. A koreai drámák gyakran hagyatkoznak váratlan balesetekre, halálos betegségekre, a cselekmény előremozdításában. A szereplők is jórészt idealizáltak, a koreai doramák férfi főszereplőinek többsége jóképű, intelligens, érzékeny, nem fél felfedni az érzelmeit és egy életen át képes szeretni egy nőt. A doramák népszerűségéhez a női közönség körében ez is hozzájárult, mivel a koreai férfi imidzse így eltér a többi ázsiai férfiétól (például a kínai harcművészeti filmek kemény főhőseitől).

A történelmi, kosztümös doramák koreai elnevezése szaguk (사극).[3]

Híres koreai doramák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A help category.gif Kapcsolódó lista: Dél-koreai doramák listája

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Kikwang & Hyosung parody the sit-up scene from “Secret Garden”. Allkpop. (Hozzáférés: 2011. december 29.)
  2. "Secret Garden" best 3 scenes? Sit ups number 1. Hancinema. (Hozzáférés: 2011. december 30.)
  3. Korea's fusion sageuk. Korea.net. (Hozzáférés: 2014. január 19.)