Akciófilm

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Néhány ismert akcióhős

Az akciófilm a tömegfilm egyik jellegzetes műfaja, melynek már a tízes években felbukkant az egyik műfaji őse, a hajszafilm, melyben képtelen és komikus üldözéssorozatok váltják egymást. Az akciófilmekben hagyományosan megtalálhatók a robbanások, az ökölharcok, a lövöldözések, a lovas és az autós üldözések. Az akciófilmhez közel álló műfaj a kaland és a thriller filmek, de találhatóak benne a kémfilmekben lévő elemek is.[1]

Története[szerkesztés]

Hollywood[szerkesztés]

Színészek[szerkesztés]

Az 1950-es és 1960-as évek népszerű akcióhősei John Wayne, Steve McQueen és Lee Marvin voltak. 1970-ben tűnt fel Charles Bronson, Bruce Lee, Chuck Norris és Clint Eastwood, 1980-ban Sylvester Stallone és Arnold Schwarzenegger, Mel Gibson és Danny Glover. Az 1990-es és a 2000-es években lettek népszerűek az ázsiai színészek, mint például Jet Li és Jackie Chan.

Ismertebb producerek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Action film című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Az akciófilm. Válogatott tanulmányok; szerk. Kárpáti György, Schreiber András; KMH Print Kft., Bp., 2017 (Filmanatómia)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az akciófilmről. sulinet.hu. [2010. április 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 18.)