Mockbuster

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A mockbuster szó (az angol mock: „kicsúfol” és blockbuster: „kasszasiker” szavak összevonása) olyan filmeket jelöl, amelyeket kicsi, névtelen stúdiók azért készítenek, hogy egy nagy költségvetésű hollywoodi filmen ők is kasszírozzanak. Jó példát jelentenek erre a műfajra a The Asylum stúdió filmjei. Gyakorlatilag ez a cég vezette be ezt a fogalmat, mivel ők indították el a mockbuster-lázat 2005-ben, az akkori Világok harca film kevés pénzből elkészített utánzatával. A mockbusterekre jellemző az is, hogy gyönge színvonalúak. (Az ilyen filmeket ZS-kategóriásoknak is szokták nevezni, utalva a minőségre.)

Pár példa mockbusterekre:

A mockbuster műfaj elég népszerű Amerikában, mert sokan annyira rossznak tartják ezeket a filmeket, hogy az már jó, vagyis a színvonal miatt nevetségesek. Az Asylum azóta is sok mockbustert készít, nagy sikerrel. Magyarországon is volt már bemutatója a stúdiónak, így a kifejezés hazánkban is ismert.

Számos film, bár eredetileg nem annak készül, de a mockbusterek közé tartozik, így az ún. Török Star Wars c. trashfilm is, ami külföldön csak azért kapta ezt a nevet, mert jeleneteket emelt át a Csillagok háborújából. Részben e plágium miatt lett népszerű évekkel a bemutató után, kultstátuszt is nyert.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]