Csedzsu-sziget

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csedzsu-sziget (제주도)
Jeju 126.56279E 33.35001N.png
Közigazgatás
Ország  Dél-Korea
Székhely Csedzsu
Legnagyobb település Csedzsu (település)
Népesség
Teljes népesség 583 284 fő (2011)[1] +/-
Csedzsu (település) népessége 421 683 fő (2010)[2] +/-
Népcsoportok koreai
Földrajzi adatok
Terület 1848 km²
Tengerszint feletti magasság 1950 m
Legmagasabb pont Halla-hegy
Világörökségi adatok
Típus Természeti helyszín
Kritériumok VII, VIII
Felvétel éve 2007
Elhelyezkedése
Southkoreamap.png
Csedzsu-sziget (Dél-Korea)
Csedzsu-sziget
Csedzsu-sziget
Pozíció Dél-Korea térképén
é. sz. 33° 22′, k. h. 126° 32′Koordináták: é. sz. 33° 22′, k. h. 126° 32′
A Csedzsu-sziget weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Csedzsu-sziget témájú médiaállományokat.
Vilagorokseg logo ff tif.png  A településen világörökségi helyszín található 

Csedzsu-sziget (hangul: 제주도, Csedzsudo; angolos írásmóddal: Jeju) Dél-Korea legnagyobb szigete.

Földrajz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Koreai-félsziget déli partjától 60 km-re délnyugatra található nagyjából ellipszis alakú vulkanikus eredetű sziget. Hossza kelet-nyugati irányban 73 km, szélessége kb. 31 km, területe 1848 km². Itt található az ország legmagasabb pontja, az 1950 m magas Halla-hegy.[3]

Mivel lényegében a sziget maga a tengerből kiemelkedett vulkán így néhány óra alatt körbejárható. Csedzsu, Dél-Korea legnagyobb szigete és legkisebb tartománya is egyben. A sziget egyik tipikus jellegzetessége a mindenhol megtalálható és könnyen megmunkálható, szivacsos vulkáni kőzet, ami a szigetvilág klímáját is befolyásolja. A sziget jelentős geológiai és környezeti értéke felbecsülhetetlen. Az „istenek szigetének” is nevezik. Vulkáni formációi, lélegzetelállító vízesése, türkizkék tengervize és finom homokos tengerpartjai igazi turistaparadicsommá varázsolják őt. A sziget zöldelő, füves dombos és lankás részei lovaglásra és sétákra is alkalmasak. A szigeten a hosszú partok és a zöld erdők váltogatják egymást. Rengeteg üdülő található itt, de van itt híres botanikus kert és számos rendezett park is. A sziget belsejében vulkanikus barlangok találhatóak. Viszonylag elszigetelve, a sziget természetvilága jól megőrizte eredeti állapotát.

Legnagyobb települések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sziget fővárosa Csedzsu-város a sziget északi részén található.

Rajta kívül még említésre méltó:

 • a déli partoknál fekvő viszonylag nagyobb város: Seogwipo.
 • a Manjangmul Lava üregrendszere és a Gimyoung labirintus mellett fekvő Gimyeong,
 • Seongsan – keleti kisfalu az Udo sziget és a Seongsan Ilchubong vulkáni kúp közelében,
 • Gangjeong – a nyugati fekvésű, tengerparti falu,
 • és az északnyugati fekvésű Hallim kistelepülés.

Gazdaság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sziget fő gazdasági bevétele a turisztikából, mezőgazdaságból (pl.: mandarintermesztés, tea) és a halászatból származik. Habár az 1980-as és az 1990-es években tipikus nászutas célpont volt a dél-koreaiak számára, az utóbbi években ez az ágazat gyengült.

Az üdülő központok többsége Dzsung-mun város környékén helyezkedik el, de a többi településen is találhatóak szállodák. Vulkáni formációi, lélegzetelállító vízesése, türkizkék tengervize és finom homokos tengerpartjai igazi turistaparadicsommá varázsolják. Ünnepségei, fesztiváljai és hagyományápoló szokásai a turisták számára is elérhetőek.

Látnivalók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Természeti kincsek, világörökség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1. Halla hegy: Csedzsu-szigetét a biológiai sokféleség jellemzi. A félsziget a szubtrópusi égövbe tartozik, és kifejezetten csapadékos vidék. A szubtrópusi növényfajok sokasága mellett a sziget magas csúcsa otthont ad megannyi alpesi növényfajnak is. Az alacsonyabb magasságokban a számos őshonos és veszélyeztetett növény- és állatfaj a jellemző. Kétségtelen, a Halla-hegy egy ökológiai kincs, mintegy 1.800 növény-, 1.200 állat- és 3.300 rovarfajjal mely méltán büszkén emelkedik ki a sziget középső részén. A Halla-hegy Kórea legmagasabb hegye. Ez egy kialudt tűzhányó, mely 1.950 méter magas. Egy kráter ül a hegy tetején melyben egy tó (a Baeknok tó) foglal helyet. Megannyi lankás található körülötte, melyek vulkanikus tevékenység következtében alakultak ki. Sok vízesés és különböző sziklaalakzatok is találhatóak itt. A hegyet körülvevő mintegy 360 úgynevezett parazitavulkán (illetve csúcs) alkotta táj 1970 óta védett terület és egyben értékes kutatási hely is. több jól járható ösvény és túra útvonal teszi bejárhatóvá a területet.

2. Seongsan Ilchulbong vulkáni kúp az egyike a 360 parazitavulkánnak, amely mintegy 100.000 évvel ezelőtti kitörés eredményeként jött létre, s magából a tengerből emelkedik ki 182 méter magasra. Csedzsu szigetének keleti részénél található. Egy hatalmas kráter van a tetején, mely 600 méter átmérőjű és 90 méter magas. 99 éles szikla veszi körül a krátert mintegy koronát alkotva körötte. Míg a délkeleti és az északi oldala sziklás, az északnyugati zöldelő füves domb, amely a Seosang településhez kapcsolódik. A szigetet tufa gyűrű veszi körül, de a szárazfölddel az összeköttetést a lerakódott homok és kavics alap hozta létre. A Seongsan Ilchulbong kúp vagy más néven a „Napkelte Csúcs” a sziget legkeletebbre lévő pontja. Innen kapta nevét is. 600 lépcső vezet a tetejére és mintegy 25 perces út. A vulkáni kráter tetejéről szép időben lenyűgöző látvány tárul szemünk elé - innen az egész szigetet belátni. Tavasszal pedig, a csúcs körül pompázó sárga repcevirágok nyújtanak felejthetetlen élményt szemet gyönyörködtető látványukkal.

3. A láva barlang rendszert (Geomuomerum) színes tetejével és padlójával a világ legnagyszerűbb lávaüregrendszereként tartanak számon. Öt láva barlang alkotja: a Bengdwigul, a Manjanggul, a Gimnyeonggul, a Yongcheondonggul és a Dangcheomuldonggul. Ezek 100.000 – 300.000 évvel ezelőtt alakultak ki vulkáni tevékenység következtében. A láva barlangok az UNESCO világörökség részét képezik. Manjanggul a legnagyobb barlang közülük (7.416 méter hosszú) és a legismertebb barlangok egyike a világon, míg a Bendwigul- i pedig a legösszetettebb formációjú, struktúrájú labirintus rendszere. Csedzsu déli partjainál található a Yongcheondonggul és a kicsi, de látványos mészkőképződményekkel rendelkező Dangcheomuldonggul. Yongcheondoggul barlangját a mészkő szerkezetek és a geológiai körülmények teszik egyedülállóvá, páratlan szépségűvé.

A természet munkái[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Mintegy 7 km-re keletre Csedzsu városától található az Iho Beach, strand és partszakasz, ahol kétféle homok, a sötétszürke és a sárga nem mindennapi látványt kelt ragyogó strukturális vízi hatása által. Ha már a strandokról van szó említsük még meg a nyugati parton fekvő Hyeopjae strandot is fehér homokos partjával, sekély vízével és a finoman lejtős partszakaszával. Jeju várostól 14 km keletre a Hamdeok Strand és partszakasz található. Híres tiszta, sekély vizéről, fehér – homokos tengerpartjáról. Talán éjjel még szebb: a halászhajók csillogó fényeinek visszatükröződése nyújt pazar látványt s teszi még színpompásabbá a tájat. A Seogwipo-i Pyoseon Strand és partszakasz az egyike a leglátogatottabb turisztikai helyeknek a szigeten a gyönyörű tengeri táj, s a hely adta számos tengeri sportlehetőségnek köszönve. Apálykor sekély vizű, dagálykor pedig színpompába öltözött strandja (a Pyoseon Beach) feledhetetlen élményről gondoskodik. Semmivel sem felérő, megismételhetetlen élmény innen szemlélni a felkelő vagy lenyugvó nap első illetve utolsó sugarait. A Jungmun Strand és partszakasz is Seogwipo városa mellett található. Különféle színű homokszemcséiről ismert. Fekete fehér és szürke váltogatja egymást. Ez a tágas strand (560 m hosszú és 50 m széles) a lankás dombok és a dűnék lábánál található. Számos látnivaló (beleértve a Yeomiji Botanikus Kertet is) van a közelben egy „kőhajításnyira” a tengertől.
 • Seogwipotól településtől nem messze láva oszlopok csúcsosodnak ki a tájból, közben pedig látszólag beleolvadnak a tengerbe. 2 felől közelíthetőek és mászhatóak meg. Egyfelől, 10-15 perces könnyű sétával, míg az ellenkező irányból megmászva a meredek oszlopokat. Cserébe, lélegzetelállító kilátásban lesz részük az erre vállalkozóknak.
 • A sziget kihagyhatatlan látványossága a lélegzetelállító, háromlépcsős vízesés a Jeongbang és az "Isten tava" tó (Cheonjiyeon), amelybe elsőként 22 méter magasból zuhog alá a vízfolyam. Onnan 30 méter magasból második, majd harmadik vízesésként újra alázúdul az áradat.[4][5]


Az emberi kéz nyoma: parkok és múzeumok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Parkok, kertek, botanikus kertek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Dzsung-mun város környékén található Ázsia egyik legnagyobb botanikus kertje Yeomiji is 2000 ritka növény- és 1700 virágfajtával (kaktuszok, trópusi gyümölcsök, virágok, tavirózsák…), melyeket fedett teremben 1120 négyzetméteren csodálhatunk meg.
 • Itt található meg a Hallim Park is, amely egy 27.000m2 elterülő botanikus kert, mely 16 részből: trópusi kertből, bonsai kertből, a Washington pálmafák kertjéből, lombhullató növények… kertjéből áll. A park területén található ezenkívül még két barlang is.
 • 2012 júliusában megnyitotta kapuit az "Aqua Planet (Aquarium)" – vízi paradicsom is. Az oda látogatókat kisebb és nagyobb színpompás halak ezrei várják, s gyönyörködtetik el. Kintről, e helyről nagyon jó kilátás nyílik a "Napkelte Csúcsra" is.
 • További látnivaló a Sanbang hegy melletti Szoborpark, ahol kellemes séta keretében több mint 160 szobor csodálható meg. A parkhoz tartozik egy megfigyelő torony is.
 • A „Szerelem földje” park, a felnőttek számára tartogat látnivalókat, ahol több mint 140 bizarr és sokkoló szobor szemlálhető meg.

Múzeumok, kiállítások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Csedszu-szigetén több múzeum is található: a Népművészeti és Természetrajzi Múzeum;
 • a Nemzeti Múzeum, mely 150.0000 m2 mutatja meg a sziget kulturális javait, stílusirányzatait,
 • a Filmművészeti Múzeum,
 • a Zöldtea Múzeum….
 • Kihagyhatatlan élményt nyújt a Játékmaci Múzeum is, ahol nagyon sok egyedi és különleges darab várja a látogatókat.
 • Nem messze tőle egy csodálatos, egzotikus és bizarr tárgyak hatalmas gyűlyteményét kiállító múzeum, a Riply -féle „Hiszed vagy nem hiszed” Múzeum található.
 • A sziget belsőbb, nyugati részén található az egyike a kettő „Üveg kastélynak”, ahol az üveg szobrok/szobrocskák megtekintése mellett a látogatóknak saját alkotást is módjukban áll létrehozni.
 • A Seonwipo városban található Autó Múzeumban, igazi autócsodák csodálhatóak meg.
 • Itt, a szigeten található a Csedzsu hagyományos kulútáját és történelmét bemutató Oktatási Múzeum
 • a Függetlenségi Múzeum is, ahol makett asztalon jelenik meg a 20-dik századi Kóreai függetlenségi háború minden mozzanata,
 • az „április 3” békepark, mely az 1948-1954-es véres eseményeiben elhunytaknak állít emléket.
 • az Afrikai Művészeti Múzeumnak a lenyűgöző Dzsennai nagymecset kicsinyített mása ad otthont. A kiállítás Ázsia legnagyobb afrikai gyűlyteményével büszkélkedhet.
 • az„Apró világ” park, ahol a világ 30 országának építészeti remekművét csodálhatjuk meg kicsinyített másaik által (a Pizzai ferdetorony, Tadzs Mahal...),
 • a „Miniatűr téma” park, amely a sziget egy másik pontján tárja a világot kicsiben az érdeklődő szemek elé.
 • A szigeten, mindenféleképpen említésre méltó még az élő, s a kóreai régmúltat megidéző, népi jelleget megőrző Seongeup hegyi falvacska is, ahol megismerhetőek a kóreai nép mítoszai, szokásai, kultúrája, hiedelemvilága, az emberek viszonya és érzései a természetet és a történelemet illetően.

Forrás: koreai kulturális központ-portál Forrás: english.visitkorea.or.kr-portál

Kultúra[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hagyományok, rituálék...[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • A pansori egy egyszemélyes előadás, melyben az énekes dobkíséret mellett valósághoz híven mesél el egy hosszú történetet dal formában az egyszerű emberek életéből, mindennapjaiból. Mára tizenkét történet maradt fenn; ezek közül a Chunhyangga-t, Simcheongga-t, Heungboga-t, Sugungga-t és a Jeokbyeokga-t ma is sok helyütt játsszák.
 • A Ganggangsullae egy aratási és termékenységi rituálé, melyet főként Korea délnyugati részén, az aratási ünnepélykor táncolnak. Korábban fiatal, hajadon lányok körében volt népszerű mert rövid időre a kiszakadást jelentette számukra a szigorú társadalmi szabályok alól. Ma főként középkorú hölgyek ápolják a hagyományát. Az ünneplők egymás kezét fogva körbeállnak, s a telihold fénye alatt egész éjjel táncolnak és énekelnek. Két ének között felelevenítik a falusi élet mozzanatait.
 • A Namsadang nori egy színes és változatos 6 részes előadássorozat melyben szatirikus humorral élesen kritizálják a társadalmat, ilymódon fejezve ki nézeteiket a politikáról, társadalmi jelenségekről. Egykor vándorszínészek, ma pedig hivatásos előadócsoportok adják elő. Régebben kizárólag férfiak játszották. Az első részben a földművesek zenéjét szólaltatják meg, melyet gongokon és dobokon játszanak. A másodikban egy bot hegyén pörgetnek egy szitaformát. A harmadikban komikus párbeszéddel és zenével adnak elő akrobatamutatványokat. A negyedikben egy kötélen egyensúlyozó ember a földön álló társával folytat komikus párbeszédet. Az ötödik maszkos táncos előadás, melyben négy komikus jelenetet adnak elő, míg végül a hatodikban több mint ötven bábbal játszanak el egy bábelőadást, melyben narráció és zene kíséretében hét jelenetet mutatnak be.
 • A koreai buddhizmus központi elemeként a Yeongsanjae annak a jelenetnek az újrajátszása, amikor az indiai Keselyű-hegyen Buddha elmondta a lótusz szútrát. A Yeongsanjae a menny és a föld szentjeinek és szellemeinek rituális fogadásával kezdődik, és Buddha másvilági országát megjelenítő búcsúrituáléval fejeződik be. A Yeongsanjae során ünnepélyes ruhába öltözve énekelnek, táncolnak, zenélnek, ezenkívül pedig rituálisan megtisztulva teaszertartást végeznek és rizst ajánlanak fel Buddhának és a bódhiszattváknak, ezzel invitálva a jelenlévőket az igazság ajtajához és egyben gratulálva a holtaknak a mennybejutásukhoz.
 • A hagyományok közül említésre méltó a Csedzsu-ra specifikus Chilmeoridang Yeongdeunggut. Ez egy, a második holdhónapban tartott rituálé, melyben a szigetlakók nyugodt vizekért, bőséges termésért és jó fogásért imádkoznak. Ehhez hasonló rituálét Korea más részein is találunk. A falu sámánjai a Szelek istennőjéhez és a Sárkánykirályhoz fohászkodnak. A rituálé első részében az isteneket invitálják és jó fogásért imádkoznak, majd az ősök szellemeinek szórakoztatásaként háromfelvonásos darabot adnak elő. A két héttel később tartott búcsúszertartáson ételt és italt ajánlanak fel, amivel a Sárkánykirályt fogadják, jövendőt mondanak, és a falu idősebb férfiai szalmából készült hajót eresztenek vízre. A szertartást a sámánok mellett a női merülőhalászok és a hajótulajdonosok támogatják, akik előkészítik és felajánlják az ételáldozatot. Rituális és kulturális fesztivál jellege mellett a Csedzsun élő emberek tenger iránti tiszteletét fejezi ki ez a szertartás.
 • A Cheoyongmu egy udvari tánc, melyet színpadon adnak elő, s melyet korábban a rossz szellemek elűzésére, és a harmónia megteremtése és a jó szerencse érdekében táncoltak királyi fogadásokon, vagy újévi szelleműzésekkor. A táncot öten táncolják, akik fehérbe, kékbe, feketébe, vörösbe és sárgába vannak öltözve, amivel a négy égtájat és a középpontot szimbolizálják. A tánc a konfucianizmus szerinti az öt elemet is megtestesíti. Az ünnep kiváló lehetőséget nyújt a kézművésmestereknek mesterségük gyakorlására az ünnephez kapcsolódó maszkok, ünnepi öltözékek és egyéb kellékek készítése által. A tánc egy koreai mítoszon alapul, melyben Cheoyong, a Sárkánykirály fia emberi formát öltve énekkel és tánccal mentette meg emberi feleségét a himlőtől. A hagyomány szerint a Cheoyong képmásával díszített kapu távoltartja a himlőt és más betegséget a háztól.
 • A Gagok a hagyományos koreai zene egyik énekes műfaja, melyet férfiak és nők kisebb zenekari kísérettel adnak elő. Korábban a felsőbb osztályokhoz tartozott, ma azonban széles körben kedvelik és élvezik. A Gagok 26 férfiaknak (namchang) és 15 nőknek (yeochang) szóló dalból áll. A namchang-ot az erős, mély, rezonáns hangok, míg a yeochang-ot a magas, vékony hangok jellemzik. A Gagok dalok fennkölt és békés, vagy melankolikus hangnemben íródtak. Lírai motívumokban gazdagok. Kifinomult dallamvilág és fejlett zenei kompozícó jellemzi őket. Nehezen előadható igényes művek
 • A felsoroltakon kívül nem utolsó sorban megemlíthetjük még a Csedzsu-sziget női merülőhalász csoportjának kápráztos előadását is, mellyel nap mint nap elbűvölik a„Napkelte Csúcs” látogatóit s az érdeklődőket.

Fesztiválok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • A Saebyeol térségben megtartott Jeongwol Daeboreum Tűz Fesztivált minden télen a Daeboreum ünnepek alatt tartanak meg az év első holdhónapja 15. napján, amely általában februárra esik. Ilyenkor a hagyományosan a legelőket tűzbe borítják legfőképpen a káros rovaroktól való megtisztításuk céljából.
 • Amióta a sziget Dél-Korea legdélebbi régiója, legelsőként az országban itt csodálható meg a cseresznyevirágzás. Ennek ünnepére Jeju város belvárosában és a Nemzeti Egyetem körül minden év tavaszán megtartják a „Cseresznyevirág Fesztivált”.
 • Február hónaptól április végéig a repcevirág teljes virágzásáig a táj káprázatos öltözéket ölt. Ennek ünnepére szervezik meg a Repce Virág Fesztivált, melyhez számos különböző előadás, népi kézműves kiállítás társul. Egyúttal a tavasz megjöttét is köszöntik.
 • A Jejui Mandarin és Narancs Fesztivál, egyike az őszi ünnepségeknek, melyek a betakarítási idejük után késő októberben szerveznek meg. Ekkor minden a szigetet jellemző gyümölcsökről szól. Az ünnepség keretein belül megtartják a Miss Mandarin – Narancs elnevezésű szépségversenyt is. Számos tarka és változatos program és esemény kíséri az ünnepet.
 • A szeptember végi Seogwipo-i Chilshimni Fesztivál: A Seogwipoi körzetben megrendezett fesztiváli programban hagyományos népi szokásokat, legendákat elevenítenek meg, dolgoznak fel. A fesztivál ideje alatt sokféle hagyományos ételt is elkészítenek.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Statistics. Jeju Province. (Hozzáférés: 2013. szeptember 10.)
 2. Jeju-si General Information. Jeju Province. (Hozzáférés: 2013. szeptember 10.)
 3. Dél-Korea: barangolás a félszigeten (magyar nyelven). Kitekintő, 2013. (Hozzáférés: 2013. március 23.)
 4. http://english.visitkorea.or.kr
 5. http://en.wikipedia.org/wiki/Jeju_Province

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jeju Province című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]