Csedzsu-sziget

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csedzsu-sziget (제주도)
Jeju 126.56279E 33.35001N.png
Közigazgatás
Ország  Dél-Korea
Székhely Csedzsu
Legnagyobb település Csedzsu (település)
Népesség
Teljes népesség 583 284 fő (2011)[1] +/-
Csedzsu (település) népessége 421 683 fő (2010)[2] +/-
Népcsoportok koreai
Földrajzi adatok
Terület 1848 km²
Tengerszint feletti magasság 1950 m
Legmagasabb pont Halla-hegy
Világörökségi adatok
Típus Természeti helyszín
Kritériumok VII, VIII
Felvétel éve 2007
Elhelyezkedése
Southkoreamap.png
Csedzsu-sziget (Dél-Korea)
Csedzsu-sziget
Csedzsu-sziget
Pozíció Dél-Korea térképén
é. sz. 33° 22′, k. h. 126° 32′Koordináták: é. sz. 33° 22′, k. h. 126° 32′
A Csedzsu-sziget weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Csedzsu-sziget témájú médiaállományokat.
Vilagorokseg logo ff tif.png  A településen világörökségi helyszín található 

Csedzsu-sziget (hangul: 제주도, Csedzsudo; angolos írásmóddal: Jeju) Dél-Korea legnagyobb szigete.

Földrajz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Koreai-félsziget déli partjától 60 km-re délnyugatra található nagyjából ellipszis alakú magasra törő vulkanikus eredetű sziget. Hossza kelet-nyugati irányban 73 km, szélessége kb. 31 km, területe 1848 km². Itt található az ország legmagasabb pontja, az 1950 m magas Halla-hegy.[3]

Mivel lényegében a sziget maga a tengerből kiemelkedett vulkán így néhány óra alatt körbejárható. Csedzsu, Dél-Korea legnagyobb szigete és legkisebb tartománya is egyben. A sziget egyik tipikus jellegzetessége a mindenhol megtalálható és könnyen megmunkálható, szivacsos vulkáni kőzet, ami a szigetvilág klímáját is befolyásolja. A sziget jelentős geológiai és környezeti értéke felbecsülhetetlen. Az „istenek szigetének” is nevezik. Vulkáni formációi, lélegzetelállító vízesése, türkizkék tengervize és finomhomokos tengerpartjai igazi turistaparadicsommá varázsolják őt. A sziget zöldelő, füves dombos és lankás részei lovaglásra és sétákra is alkalmasak, de a hullámlovasok, búvárkodnivágyók, sziklamászók és a golf szerelmesei is találhatnak kedvükre való alkalmatosságot, programot a szigeten. A csodás szigeten a hosszú partok és a zöld erdők váltogatják egymást. Rengeteg üdülő található itt, de van itt híres botanikus kert és számos rendezett park is. A sziget belsejében vulkanikus barlangok találhatóak. Viszonylag elszigetelve a világ többi részétől, a sziget természetvilága jól megőrizte eredeti állapotát.

Legnagyobb települések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sziget fővárosa Csedzsu-város a sziget északi részén található.

Rajta kívül még említésre méltó:

 • a déli partoknál fekvő viszonylag nagyobb város: Seogwipo.
 • a Manjangmul Lava üregrendszere és a Gimyoung labirintus mellett fekvő Gimyeong,
 • Seongsan – keleti kisfalu az Udo sziget és a Seongsan Ilchubong vulkáni kúp közelében,
 • Gangjeong – a nyugati fekvésű, tengerparti falu,
 • és az északnyugati fekvésű Hallim kistelepülés.

Gazdaság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sziget fő gazdasági bevétele a turisztikából, mezőgazdaságból (pl.: mandarintermesztés, tea) és a halászatból származik. Habár az 1980-as és az 1990-es években tipikus nászutas célpont volt a dél-koreaiak számára, az utóbbi években ez az ágazat gyengült.

Az üdülő központok többsége Dzsung-mun város környékén helyezkedik el, de a többi település sem szűkölködik szállodákban, luxusszállodákban. Vulkáni formációi, lélegzetelállító vízesése, türkizkék tengervize és finomhomokos tengerpartjai igazi turistaparadicsommá varázsolják őt. A sziget zöldelő, füves dombos és lankás részei lovaglásra és sétákra is alkalmasak, de a hullámlovasok, búvárkodnivágyók, sziklamászók és a golf szerelmesei is találhatnak kedvükre való alkalmatosságot, programot a szigeten. Ünnepségei, fesztiváljai és hagyományápoló szokásaival pedig a kultúra kedvelőit bűvöli el.

Sablon:English.visitkorea.or.kr-portál Sablon:En.wikipedia.org/wiki/Jeju Province

Látnivalók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Természeti kincsek, világörökség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1. Halla hegy: Csedzsu-szigetét a biológiai sokféleség jellemzi. A félsziget a szubtrópusi égövbe tartozik, és kifejezetten csapadékos vidék. A szubtrópusi növényfajok sokasága mellett a sziget magas csúcsa otthont ad megannyi alpesi növényfajnak is. Az alacsonyabb magasságokban a számos őshonos és veszélyeztetett növény- és állatfaj a jellemző. Kétségtelen, a Halla-hegy egy ökológiai kincs, tarsolyában mintegy 1.800 növény-, 1.200 állat- és 3.300 rovarfajjal mely méltán büszkén emelkedik ki a sziget középső részén. A Halla-hegy Kórea legmagasabb hegye. Ez egy kialudt tűzhányó, mely 1.950 méter magas. Egy kráter ül a hegy tetején melyben egy tó (a Baeknok tó) foglal helyet. Megannyi lankás található körülötte, melyek vulkanikus tevékenység következtében alakultak ki. Sok vízesés és különböző sziklaalakzatok is találhatóak itt. A hely nemcsak lélegzetelállítóan gyönyörű, de bolygónk történetéről, jellegzetességeiről és kialakulásáról is tudósít. A hegyet körülvevő mintegy 360 úgynevezett parazitavulkán (illetve csúcs) alkotta egyedülálló és titokzatos táj 1970 óta védett terület és egyben értékes kutatási hely is. Megannyi jól járható ösvény és túra útvonal teszi bejárhatóvá a területet.

2. Seongsan Ilchulbong vulkáni kúp az egyike a 360 parazitavulkánnak, amely mintegy 100.000 évvel ezelőtti kitörés eredményeként jött létre, s magából a tengerből emelkedik ki dicsőn 182 méter magasra. Csedzsu szigetének keleti részénél található. Egy hatalmas kráter van a tetején, mely 600 méter átmérőjű és 90 méter magas. 99 éles szikla veszi körül a krátert mintegy koronát alkotva körötte. Míg a délkeleti és az északi oldala sziklás, az északnyugati zöldelő füves domb, amely a Seosang településhez kapcsolódik. A szigetet tufa gyűrű veszi körül, de a szárazfölddel az összeköttetést a lerakódott homok és kavics alap hozta létre. A Seongsan Ilchulbong kúp vagy másnéven a „Napkelte Csúcs” szívmelengető látványt nyújt napfelkeltekor és napnyugtakor a látogatóinak. Ez a sziget legkeletebbre lévő pontja, ahonnan először lehet megpillantani a felkelő nap sugarait. Innen kapta nevét is. 600 lépcső vezet a tetejére és mintegy 25 perces út. A vulkáni kráter tetejéről szép időben lenyűgöző látvány tárul szemünk elé - innen az egész szigetet belátni. Tavasszal pedig, a csúcs körül pompázó sárga repcevirágok nyújtanak felejthetetlen élményt szemet gyönyörködtető látványukkal.

3. A láva barlang rendszert (Geomuomerum) színes tetejével és padlójával a világ legnagyszerűbb lávaüregrendszereként tartanak számon. Öt láva barlang alkotja: a Bengdwigul, a Manjanggul, a Gimnyeonggul, a Yongcheondonggul és a Dangcheomuldonggul. Ezek 100.000 – 300.000 évvel ezelőtt alakultak ki vulkáni tevékenység következtében. A láva barlangok az UNESCO világörökség részét képezik. Manjanggul a legnagyobb barlang közülük (7.416 méter hosszú) és a legismertebb barlangok egyike a világon, míg a Bendwigul- i pedig a legösszetettebb formációjú, struktúrájú labirintus rendszere. Csedzsu déli partjainál található a Yongcheondonggul és a kicsi, de látványos mészkőképződményekkel rendelkező Dangcheomuldonggul. Yongcheondoggul barlangját a mészkő szerkezetek és a geológiai körülmények teszik egyedülállóvá, páratlan szépségűvé.

A természet munkái[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Mintegy 7 km-re keletre Csedzsu városától található az Iho Beach, strand és partszakasz, ahol kétféle homok, a sötétszürke és a sárga nem mindennapi látványt kelt ragyogó strukturális vízi hatása által. Ha már a strandokról van szó említsük még meg a nyugati parton fekvő Hyeopjae strandot is fehér homokos partjával, sekély vízével és a finoman lejtős partszakaszával. Jeju várostól 14 km keletre a Hamdeok Strand és partszakasz található. Híres tiszta, sekély vizéről, fehér – homokos tengerpartjáról. Talán éjjel még szebb: a halászhajók csillogó fényeinek visszatükröződése nyújt pazar látványt s teszi még színpompásabbá a tájat. A Seogwipo-i Pyoseon Strand és partszakasz az egyike a leglátogatottabb turisztikai helyeknek a szigeten a gyönyörű tengeri táj, s a hely adta számos tengeri sportlehetőségnek köszönve. Apálykor sekély vizű, dagálykor pedig színpompába öltözött strandja (a Pyoseon Beach) feledhetetlen élményről gondoskodik. Semmivel sem felérő, megismételhetetlen élmény innen szemlélni a felkelő vagy lenyugvó nap első illetve utolsó sugarait. A Jungmun Strand és partszakasz is Seogwipo városa mellett található. Különféle színű homokszemcséiről ismert. Fekete fehér és szürke váltogatja egymást. Ez a tágas strand (560 m hosszú és 50 m széles) a lankás dombok és a dűnék lábánál található. Számos látnivaló (beleértve a Yeomiji Botanikus Kertet is) van a közelben egy „kőhajításnyira” a tengertől.
 • Seogwipotól településtől nem messze láva oszlopok csúcsosodnak ki a tájból, közben pedig látszólag beleolvadnak a tengerbe. 2 felől közelíthetőek és mászhatóak meg. Egyfelől, 10-15 perces könnyű sétával, míg az ellenkező irányból megmászva a meredek oszlopokat. Cserébe, lélegzetelállító kilátásban lesz részük az erre vállalkozóknak.
 • A sziget kihagyhatatlan látványossága a lélegzetelállító, háromlépcsős vízesés a Jeongbang és az "Isten tava" tó (Cheonjiyeon), amelybe elsőként 22 méter magasból zuhog alá a vízfolyam. Onnan 30 méter magasból második, majd harmadik vízesésként újra alázúdul az áradat.[4][5]


Az emberi kéz nyoma: parkok és múzeumok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Parkok, kertek, botanikus kertek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Dzsung-mun város környékén található Ázsia egyik legnagyobb botanikus kertje Yeomiji is 2000 ritka növény- és 1700 virágfajtával (kaktuszok, trópusi gyümölcsök, virágok, tavirózsák…), melyeket fedett teremben 1120 négyzetméteren csodálhatunk meg.
 • Itt található meg a Hallim Park is, amely egy 27.000m2 elterülő botanikus kert, mely 16 részből: trópusi kertből, bonsai kertből, a Washington pálmafák kertjéből, lombhullató növények… kertjéből áll. A park területén található ezenkívül még két barlang is.
 • 2012 júliusában megnyitotta kapuit az "Aqua Planet (Aquarium)" – vízi paradicsom is. Az oda látogatókat kisebb és nagyobb színpompás halak ezrei várják, s gyönyörködtetik el. Kintről, e helyről nagyon jó kilátás nyílik a "Napkelte Csúcsra" is.
 • További látnivaló a Sanbang hegy melletti Szoborpark, ahol kellemes séta keretében több mint 160 szobor csodálható meg. A parkhoz tartozik egy megfigyelő torony is.
 • A „Szerelem földje” park, a felnőttek számára tartogat látnivalókat, ahol több mint 140 bizarr és sokkoló szobor szemlálhető meg.

Múzeumok, kiállítások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Csedszu-szigetén több múzeum is található: a Népművészeti és Természetrajzi Múzeum;
 • a Nemzeti Múzeum, mely 150.0000 m2 mutatja meg a sziget kulturális javait, stílusirányzatait,
 • a Filmművészeti Múzeum,
 • a Zöldtea Múzeum….
 • Kihagyhatatlan élményt nyújt a Játékmaci Múzeum is, ahol nagyon sok egyedi és különleges darab várja a látogatókat.
 • Nem messze tőle egy csodálatos, egzotikus és bizarr tárgyak hatalmas gyűlyteményét kiállító múzeum, a Riply -féle „Hiszed vagy nem hiszed” Múzeum található.
 • A sziget belsőbb, nyugati részén található az egyike a kettő „Üveg kastélynak”, ahol az üveg szobrok/szobrocskák megtekintése mellett a látogatóknak saját alkotást is módjukban áll létrehozni.
 • A Seonwipo városban található Autó Múzeumban, igazi autócsodák csodálhatóak meg.
 • Itt, a szigeten található a Csedzsu hagyományos kulútáját és történelmét bemutató Oktatási Múzeum
 • a Függetlenségi Múzeum is, ahol makett asztalon jelenik meg a 20-dik századi Kóreai függetlenségi háború minden mozzanata,
 • az „április 3” békepark, mely az 1948-1954-es véres eseményeiben elhunytaknak állít emléket.
 • az Afrikai Művészeti Múzeumnak a lenyűgöző Dzsennai nagymecset kicsinyített mása ad otthont. A kiállítás Ázsia legnagyobb afrikai gyűlyteményével büszkélkedhet.
 • az„Apró világ” park, ahol a világ 30 országának építészeti remekművét csodálhatjuk meg kicsinyített másaik által (a Pizzai ferdetorony, Tadzs Mahal...),
 • a „Miniatűr téma” park, amely a sziget egy másik pontján tárja a világot kicsiben az érdeklődő szemek elé.
 • A szigeten, mindenféleképpen említésre méltó még az élő, s a kóreai régmúltat megidéző, népi jelleget megőrző Seongeup hegyi falvacska is, ahol megismerhetőek a kóreai nép mítoszai, szokásai, kultúrája, hiedelemvilága, az emberek viszonya és érzései a természetet és a történelemet illetően.

Forrás: koreai kulturális központ-portál Forrás: english.visitkorea.or.kr-portál

Kultúra[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hagyományok, rituálék...[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • A pansori egy egyszemélyes előadás, melyben az énekes dobkíséret mellett valósághoz híven mesél el egy hosszú történetet dal formában az egyszerű emberek életéből, mindennapjaiból. Mára tizenkét történet maradt fenn; ezek közül a Chunhyangga-t, Simcheongga-t, Heungboga-t, Sugungga-t és a Jeokbyeokga-t ma is sok helyütt játsszák.
 • A Ganggangsullae egy aratási és termékenységi rituálé, melyet főként Korea délnyugati részén, az aratási ünnepélykor táncolnak. Korábban fiatal, hajadon lányok körében volt népszerű mert rövid időre a kiszakadást jelentette számukra a szigorú társadalmi szabályok alól. Ma főként középkorú hölgyek ápolják a hagyományát. Az ünneplők egymás kezét fogva körbeállnak, s a telihold fénye alatt egész éjjel táncolnak és énekelnek. Két ének között felelevenítik a falusi élet mozzanatait.
 • A Namsadang nori egy színes és változatos 6 részes előadássorozat melyben szatirikus humorral élesen kritizálják a társadalmat, ilymódon fejezve ki nézeteiket a politikáról, társadalmi jelenségekről. Egykor vándorszínészek, ma pedig hivatásos előadócsoportok adják elő. Régebben kizárólag férfiak játszották. Az első részben a földművesek zenéjét szólaltatják meg, melyet gongokon és dobokon játszanak. A másodikban egy bot hegyén pörgetnek egy szitaformát. A harmadikban komikus párbeszéddel és zenével adnak elő akrobatamutatványokat. A negyedikben egy kötélen egyensúlyozó ember a földön álló társával folytat komikus párbeszédet. Az ötödik maszkos táncos előadás, melyben négy komikus jelenetet adnak elő, míg végül a hatodikban több mint ötven bábbal játszanak el egy bábelőadást, melyben narráció és zene kíséretében hét jelenetet mutatnak be.
 • A koreai buddhizmus központi elemeként a Yeongsanjae annak a jelenetnek az újrajátszása, amikor az indiai Keselyű-hegyen Buddha elmondta a lótusz szútrát. A Yeongsanjae a menny és a föld szentjeinek és szellemeinek rituális fogadásával kezdődik, és Buddha másvilági országát megjelenítő búcsúrituáléval fejeződik be. A Yeongsanjae során ünnepélyes ruhába öltözve énekelnek, táncolnak, zenélnek, ezenkívül pedig rituálisan megtisztulva teaszertartást végeznek és rizst ajánlanak fel Buddhának és a bódhiszattváknak, ezzel invitálva a jelenlévőket az igazság ajtajához és egyben gratulálva a holtaknak a mennybejutásukhoz.
 • A hagyományok közül említésre méltó a Csedzsu-ra specifikus Chilmeoridang Yeongdeunggut. Ez egy, a második holdhónapban tartott rituálé, melyben a szigetlakók nyugodt vizekért, bőséges termésért és jó fogásért imádkoznak. Ehhez hasonló rituálét Korea más részein is találunk. A falu sámánjai a Szelek istennőjéhez és a Sárkánykirályhoz fohászkodnak. A rituálé első részében az isteneket invitálják és jó fogásért imádkoznak, majd az ősök szellemeinek szórakoztatásaként háromfelvonásos darabot adnak elő. A két héttel később tartott búcsúszertartáson ételt és italt ajánlanak fel, amivel a Sárkánykirályt fogadják, jövendőt mondanak, és a falu idősebb férfiai szalmából készült hajót eresztenek vízre. A szertartást a sámánok mellett a női merülőhalászok és a hajótulajdonosok támogatják, akik előkészítik és felajánlják az ételáldozatot. Rituális és kulturális fesztivál jellege mellett a Csedzsun élő emberek tenger iránti tiszteletét fejezi ki ez a szertartás.
 • A Cheoyongmu egy udvari tánc, melyet színpadon adnak elő, s melyet korábban a rossz szellemek elűzésére, és a harmónia megteremtése és a jó szerencse érdekében táncoltak királyi fogadásokon, vagy újévi szelleműzésekkor. A táncot öten táncolják, akik fehérbe, kékbe, feketébe, vörösbe és sárgába vannak öltözve, amivel a négy égtájat és a középpontot szimbolizálják. A tánc a konfucianizmus szerinti az öt elemet is megtestesíti. Az ünnep kiváló lehetőséget nyújt a kézművésmestereknek mesterségük gyakorlására az ünnephez kapcsolódó maszkok, ünnepi öltözékek és egyéb kellékek készítése által. A tánc egy koreai mítoszon alapul, melyben Cheoyong, a Sárkánykirály fia emberi formát öltve énekkel és tánccal mentette meg emberi feleségét a himlőtől. A hagyomány szerint a Cheoyong képmásával díszített kapu távoltartja a himlőt és más betegséget a háztól.
 • A Gagok a hagyományos koreai zene egyik énekes műfaja, melyet férfiak és nők kisebb zenekari kísérettel adnak elő. Korábban a felsőbb osztályokhoz tartozott, ma azonban széles körben kedvelik és élvezik. A Gagok 26 férfiaknak (namchang) és 15 nőknek (yeochang) szóló dalból áll. A namchang-ot az erős, mély, rezonáns hangok, míg a yeochang-ot a magas, vékony hangok jellemzik. A Gagok dalok fennkölt és békés, vagy melankolikus hangnemben íródtak. Lírai motívumokban gazdagok. Kifinomult dallamvilág és fejlett zenei kompozícó jellemzi őket. Nehezen előadható igényes művek
 • A felsoroltakon kívül nem utolsó sorban megemlíthetjük még a Csedzsu-sziget női merülőhalász csoportjának kápráztos előadását is, mellyel nap mint nap elbűvölik a„Napkelte Csúcs” látogatóit s az érdeklődőket.

Fesztiválok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Ha már a sziget specifikus kultúrájáról, ünnepeiről beszélünk, a Saebyeol térségben megtartott Jeongwol Daeboreum Tűz Fesztivált sem szabad figyelmen kívül hagynunk melyet minden télen a Daeboreum ünnepek alatt tartanak meg az év első holdhónapja 15. napján, amely általában februárra esik. Ilyenkor a hagyományosan a legelőket tűzbe borítják legfőképpen a káros rovaroktól való megtisztításuk céljából.
 • Amióta a sziget Dél-Kórea legdélebbi régiója, legelsőként az országban itt csodálható meg a cseresznyevirág szívmelengető látványa. Ennek ünnepére Jeju város belvárosában és a Nemzeti Egyetem körül minden év tavaszán megtartják a „Cseresznyevirág Fesztivált”.
 • Február hónaptól április végéig a repcevirág teljes virágzásáig a táj káprázatos öltözéket ölt. A sárga repcevirág réteken, mezőkön pompázik. Ennek ünnepére szervezik meg a Repce Virág Fesztivált, melyhez számos különböző előadás, népi kézműves kiállítás, és színes esemény társul. Egyúttal a tavasz megjöttét is köszöntik
 • A Jejui Mandarin és Narancs Fesztivál, egyike az őszi ünnepségeknek, melyek a betakarítási idejük után késő októberben szerveznek meg. Ekkor minden a szigetet jellemző gyümölcsökről szóll. Az ünnepség keretein belül megtartják a Miss Mandarin – Narancs elnevezésű szépségversenyt is. Számos tarka és változatos program és esemény kíséri az ünnepet.
 • A szeptember végi Seogwipo-i Chilshimni Fesztivál: A fesztiváli programban hagyományos népi szokásokat, legendákat elevenítenek meg, dolgoznak fel. A fesztivál ideje alatt nagyon sok finom és ízletes hagyományos ételt is elkészítenek. A Seogwipoi terület a gyönyörű táj, s a hely adta számos tengeri sportlehetőségnek köszönve az egyike a leglátogatottabb turisztikai helyeknek a szigeten.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Statistics. Jeju Province. (Hozzáférés: 2013. szeptember 10.)
 2. Jeju-si General Information. Jeju Province. (Hozzáférés: 2013. szeptember 10.)
 3. Dél-Korea: barangolás a félszigeten (magyar nyelven). Kitekintő, 2013. (Hozzáférés: 2013. március 23.)
 4. http://english.visitkorea.or.kr
 5. http://en.wikipedia.org/wiki/Jeju_Province

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jeju Province című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]