Csedzsu-sziget

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 Ez a sziget a Világörökség része 
Csedzsu-sziget (제주도)
Műholdkép
Műholdkép
Közigazgatás
Ország  Dél-Korea
Székhely Csedzsu
Legnagyobb településCsedzsu (település)
Népesség
Teljes népesség583 284 fő
Csedzsu (település) népessége451 758 fő (2015)[1] +/-
Népcsoportok koreai
Földrajzi adatok
Fekvése Kelet-kínai-tenger
Terület1848 km²
Hosszúság73 km
Szélesség31 km
Tengerszint feletti magasság1950 m
Legmagasabb pont Halla-hegy
Világörökségi adatok
Világörökség-azonosító 1264
TípusTermészeti helyszín
KritériumokVII, VIII
Felvétel éve2007
Elhelyezkedése
Csedzsu-sziget (Dél-Korea)
Csedzsu-sziget
Csedzsu-sziget
Pozíció Dél-Korea térképén
é. sz. 33° 21′ 56″, k. h. 126° 31′ 41″Koordináták: é. sz. 33° 21′ 56″, k. h. 126° 31′ 41″
Csedzsu-sziget weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Csedzsu-sziget témájú médiaállományokat.

Csedzsu-sziget (hangul: 제주도Csedzsu-dohandzsa: 濟州島, RR: Jeju-do?) Dél-Korea legnagyobb szigete az ország déli részén, a Kelet-kínai-tengerben, a Koreai-félszigettől kb. 80 km-re délre, Japántól kb. 180 km-re nyugatra. Területe Dél-Korea Csedzsu tartományához tartozik.

Földrajz[szerkesztés]

A Koreai-félsziget déli part menti szigeteitől kb. 60 km-re dél-délnyugatra található nagyjából ellipszis alakú vulkanikus eredetű sziget. Hossza kelet-nyugati irányban 73 km, szélessége kb. 31 km, területe 1848 km². Itt található az ország legmagasabb pontja, az 1950 m magas Halla-hegy.[2]

Mivel lényegében a sziget maga a tengerből kiemelkedett vulkán, így néhány óra alatt körbejárható. Csedzsu, Dél-Korea legnagyobb szigete és legkisebb tartománya is egyben. A sziget egyik tipikus jellegzetessége a mindenhol megtalálható és könnyen megmunkálható, szivacsos vulkáni kőzet, ami a szigetvilág klímáját is befolyásolja. A sziget jelentős geológiai és környezeti értéke felbecsülhetetlen. Az „istenek szigetének” is nevezik. Vulkáni formációi, lélegzetelállító vízesése, türkizkék tengervize és finom homokos tengerpartjai igazi turistaparadicsommá varázsolják. A sziget zöldelő, füves dombos és lankás részei lovaglásra és sétákra is alkalmasak. A szigeten a hosszú partok és a zöld erdők váltogatják egymást. Rengeteg üdülő található itt, de van itt híres botanikus kert és számos rendezett park is. A sziget belsejében vulkanikus barlangok találhatóak. Viszonylag elszigetelve, a sziget természetvilága jól megőrizte eredeti állapotát.

Egyéb települései[szerkesztés]

Csedzsu települései

A sziget fővárosa Csedzsu városa, ami a sziget északi részén található.

Rajta kívül még említésre méltó:

  • a déli partoknál fekvő viszonylag nagyobb város: Seogwipo.
  • a Manjangmul Lava üregrendszere és a Gimyoung labirintus mellett fekvő Gimyeong,
  • Seongsan – keleti kisfalu az Udo sziget és a Seongsan Ilchubong vulkáni kúp közelében,
  • Gangjeong – nyugati fekvésű, tengerparti falu,
  • és az északnyugati fekvésű Hallim kistelepülés.

Gazdaság[szerkesztés]

A sziget fő gazdasági bevétele a turisztikából, mezőgazdaságból (pl.: mandarintermesztés, tea) és a halászatból származik. Habár az 1980-as és az 1990-es években tipikus nászutas célpont volt a dél-koreaiak számára, az utóbbi években ez az ágazat gyengült.

Az üdülő központok többsége Dzsung-mun város környékén helyezkedik el, de a többi településen is találhatóak szállodák. Vulkáni formációi, lélegzetelállító vízesése, türkizkék tengervize és finom homokos tengerpartjai igazi turistaparadicsommá varázsolják. Ünnepségei, fesztiváljai és hagyományápoló szokásai a turisták számára is elérhetőek.

Látnivalók[szerkesztés]

Természeti kincsek, világörökség[szerkesztés]

1. Halla-hegy: Csedzsu-szigetét a biológiai sokféleség jellemzi. A félsziget a szubtrópusi égövbe tartozik, és kifejezetten csapadékos vidék. A szubtrópusi növényfajok sokasága mellett a sziget magas csúcsa otthont ad megannyi alpesi növényfajnak is. Az alacsonyabb magasságokban a számos őshonos és veszélyeztetett növény- és állatfaj a jellemző. Kétségtelen, a Halla-hegy egy ökológiai kincs, mintegy 1800 növény-, 1200 állat- és 3300 rovarfajjal, mely méltán büszkén emelkedik ki a sziget középső részén. A Halla-hegy Korea legmagasabb hegye. Ez egy kialudt tűzhányó, mely 1950 méter magas. Egy kráter ül a hegy tetején, melyben egy tó (a Baeknok-tó) foglal helyet. Megannyi lankás található körülötte, melyek vulkanikus tevékenység következtében alakultak ki. Sok vízesés és különböző sziklaalakzatok is találhatóak itt. A hegyet körülvevő mintegy 360 úgynevezett parazitavulkán (illetve csúcs) alkotta táj 1970 óta védett terület és egyben értékes kutatási hely is. Több jól járható ösvény és túra útvonal teszi bejárhatóvá a területet.

2. Seongsan Ilchulbong vulkáni kúp az egyike a 360 parazitavulkánnak, amely mintegy 100 000 évvel ezelőtti kitörés eredményeként jött létre, s magából a tengerből emelkedik ki 182 méter magasra. Csedzsu szigetének keleti részénél található. Egy hatalmas kráter van a tetején, mely 600 méter átmérőjű és 90 méter magas. 99 éles szikla veszi körül a krátert mintegy koronát alkotva körötte. Míg a délkeleti és az északi oldala sziklás, az északnyugati zöldelő füves domb, amely a Seosang településhez kapcsolódik. A szigetet tufa gyűrű veszi körül, de a szárazfölddel az összeköttetést a lerakódott homok és kavics alap hozta létre. A Seongsan Ilchulbong kúp vagy más néven a „Napkelte Csúcs” a sziget legkeletebbre lévő pontja. Innen kapta nevét is. 600 lépcső vezet a tetejére és mintegy 25 perces út. A vulkáni kráter tetejéről szép időben lenyűgöző látvány tárul szemünk elé - innen az egész szigetet belátni. Tavasszal a csúcs körül pompázó sárga repcevirágok nyújtanak felejthetetlen élményt szemet gyönyörködtető látványukkal.

3. A láva barlang rendszert (Geomuomerum) színes tetejével és padlójával a világ legnagyszerűbb lávaüregrendszereként tartják számon. Öt láva barlang alkotja: a Bengdwigul, a Manjanggul, a Gimnyeonggul, a Yongcheondonggul és a Dangcheomuldonggul. Ezek 100 000 – 300 000 évvel ezelőtt alakultak ki vulkáni tevékenység következtében. A láva barlangok az UNESCO világörökség részét képezik. Manjanggul a legnagyobb barlang közülük (7416 méter hosszú) és a legismertebb barlangok egyike a világon, míg a Bendwigul-i pedig a legösszetettebb formációjú, struktúrájú labirintus rendszere. Csedzsu déli partjainál található a Yongcheondonggul és a kicsi, de látványos mészkőképződményekkel rendelkező Dangcheomuldonggul. Yongcheondoggul barlangját a mészkő szerkezetek és a geológiai körülmények teszik egyedülállóvá, páratlan szépségűvé.

A természet munkái[szerkesztés]

  • Mintegy 7 km-re keletre Csedzsu városától található az Iho Beach, strand és partszakasz, ahol kétféle homok, a sötétszürke és a sárga nem mindennapi látványt kelt ragyogó strukturális vízi hatása által. Ha már a strandokról van szó, említsük még meg a nyugati parton fekvő Hyeopjae strandot is fehér homokos partjával, sekély vízével és a finoman lejtős partszakaszával. Csedzsu várostól 14 km keletre a Hamdeok Strand és partszakasz található. Híres tiszta, sekély vizéről, fehér – homokos tengerpartjáról. Talán éjjel még szebb: a halászhajók csillogó fényeinek visszatükröződése nyújt pazar látványt s teszi még színpompásabbá a tájat. A Seogwipo-i Pyoseon Strand és partszakasz az egyike a leglátogatottabb turisztikai helyeknek a szigeten a gyönyörű tengeri táj, s a hely adta számos tengeri sportlehetőségnek köszönve. Apálykor sekély vizű, dagálykor pedig színpompába öltözött strandja (a Pyoseon Beach) feledhetetlen élményről gondoskodik. Semmivel sem felérő, megismételhetetlen élmény innen szemlélni a felkelő vagy lenyugvó nap első illetve utolsó sugarait. A Jungmun Strand és partszakasz is Seogwipo városa mellett található. Különféle színű homokszemcséiről ismert. Fekete, fehér és szürke váltogatja egymást. Ez a tágas strand (560 m hosszú és 50 m széles) a lankás dombok és a dűnék lábánál található. Számos látnivaló (beleértve a Yeomiji Botanikus Kertet is) van a közelben egy „kőhajításnyira” a tengertől.
  • Seogwipotól településtől nem messze láva oszlopok csúcsosodnak ki a tájból, közben pedig látszólag beleolvadnak a tengerbe. Kétfelől közelíthetők és mászhatók meg. Egyfelől, 10-15 perces könnyű sétával, míg az ellenkező irányból meg kell mászni a meredek oszlopokat. Cserében lélegzetelállító kilátásban lesz részük az erre vállalkozóknak.
  • A sziget kihagyhatatlan látványossága a háromlépcsős vízesés, a Jeongbang és az "Isten tava" tó (Cheonjiyeon), amelybe elsőként 22 méter magasból zuhog alá a vízfolyam. Onnan 30 méter magasból második, majd harmadik vízesésként újra alázúdul az áradat.[3]

Az emberi kéz nyoma: parkok és múzeumok[szerkesztés]

Parkok, kertek, botanikus kertek[szerkesztés]

  • Dzsung-mun város környékén található Ázsia egyik legnagyobb botanikus kertje Yeomiji is 2000 ritka növény- és 1700 virágfajtával (kaktuszok, trópusi gyümölcsök, virágok, tavirózsák…), melyeket fedett teremben 1120 négyzetméteren csodálhatunk meg.
  • Itt található meg a Hallim Park is, amely egy 27 000 m2-en elterülő botanikus kert, mely 16 részből: trópusi kertből, bonsai kertből, a Washington pálmafák kertjéből, lombhullató növények… kertjéből áll. A park területén található ezenkívül még két barlang is.
  • 2012 júliusában megnyitotta kapuit az "Aqua Planet (Aquarium)" – vízi paradicsom is. Az oda látogatókat kisebb és nagyobb színpompás halak ezrei várják, s gyönyörködtetik el. Kintről, e helyről nagyon jó kilátás nyílik a "Napkelte Csúcsra".
  • További látnivaló a Sanbang hegy melletti Szoborpark, ahol kellemes séta keretében több mint 160 szobor csodálható meg. A parkhoz tartozik egy megfigyelő torony is.
  • A „Szerelem földje” park, a felnőttek számára tartogat látnivalókat, ahol több mint 140 bizarr és sokkoló szobor szemlélhető meg.

Múzeumok, kiállítások[szerkesztés]

  • Csedszu-szigetén több múzeum is található: a Népművészeti és Természetrajzi Múzeum;
  • a Nemzeti Múzeum, mely 150 0000 m2-en mutatja meg a sziget kulturális javait, stílusirányzatait,
  • a Filmművészeti Múzeum,
  • a Zöldtea Múzeum
  • Kihagyhatatlan élményt nyújt a Játékmaci Múzeum is, ahol nagyon sok egyedi és különleges darab várja a látogatókat
  • Nem messze tőle egy csodálatos, egzotikus és bizarr tárgyak hatalmas gyűjteményét kiállító múzeum, a Riply -féle „Hiszed vagy nem hiszed” Múzeum található.
  • A sziget belsőbb, nyugati részén található az egyike a kettő „Üveg kastélynak”, ahol az üveg szobrok/szobrocskák megtekintése mellett a látogatóknak saját alkotást is módjukban áll létrehozni.
  • A Seonwipo városban található Autó Múzeumban igazi autócsodák csodálhatók meg.
  • Itt, a szigeten található a Csedzsu hagyományos kultúráját és történelmét bemutató Oktatási Múzeum
  • a Függetlenségi Múzeum, ahol makett asztalon jelenik meg a 20-dik századi koreai függetlenségi háború minden mozzanata
  • az „április 3” békepark, mely az 1948-1954-es véres eseményeiben elhunytaknak állít emléket
  • az Afrikai Művészeti Múzeumnak a lenyűgöző Dzsennai nagymecset kicsinyített mása ad otthont. A kiállítás Ázsia legnagyobb afrikai gyűjteményével büszkélkedhet
  • az„Apró világ” park, ahol a világ 30 országának építészeti remekművét csodálhatjuk meg kicsinyített másaik által (a Pizzai ferde torony, Tadzs Mahal...),
  • a „Miniatűr téma” park, amely a sziget egy másik pontján tárja a világot kicsiben az érdeklődő szemek elé
  • A szigeten említésre méltó még az élő, s a koreai régmúltat megidéző, népi jelleget megőrző Seongeup hegyi falvacska is, ahol megismerhetők a koreai nép mítoszai, szokásai, kultúrája, hiedelemvilága, az emberek viszonya és érzései a természetet és a történelmet illetően.

(Forrás: koreai kulturális központ-portál, Forrás: english.visitkorea.or.kr-portál)

Kultúra[szerkesztés]

Hagyományok, rituálék[szerkesztés]

A hagyományok közül említésre méltó a Chilmeoridang Yeongdeunggut. Ez egy, a második holdhónapban tartott rituálé, melyben a szigetlakók nyugodt vizekért, bőséges termésért és jó fogásért imádkoznak. Ehhez hasonló rituálét Korea más részein is találunk. A falu sámánjai a Szelek istennőjéhez és a Sárkánykirályhoz fohászkodnak. A rituálé első részében az isteneket invitálják és jó fogásért imádkoznak, majd az ősök szellemeinek szórakoztatásaként háromfelvonásos darabot adnak elő. A két héttel később tartott búcsúszertartáson ételt és italt ajánlanak fel, amivel a Sárkánykirályt fogadják, jövendőt mondanak, és a falu idősebb férfiai szalmából készült hajót eresztenek vízre. A szertartást a sámánok mellett a női merülőhalászok és a hajótulajdonosok támogatják, akik előkészítik és felajánlják az ételáldozatot. Rituális és kulturális fesztivál jellege mellett a Csedzsun élő emberek tenger iránti tiszteletét fejezi ki ez a szertartás.

Fesztiválok[szerkesztés]

  • A Saebyeol térségben megtartott Jeongwol Daeboreum Tűz Fesztivált minden télen a Daeboreum ünnepek alatt tartanak meg az év első holdhónapja 15. napján, amely általában februárra esik. Ilyenkor hagyományosan a legelőket tűzbe borítják legfőképpen a káros rovaroktól való megtisztításuk céljából.
  • Amióta a sziget Dél-Korea legdélebbi régiója, legelsőként az országban itt csodálható meg a cseresznyevirágzás. Ennek ünnepére Csedzsu város belvárosában és a Nemzeti Egyetem körül minden év tavaszán megtartják a „Cseresznyevirág Fesztivált”.
  • Február hónaptól április végéig a repcevirág teljes virágzásáig a táj káprázatos öltözéket ölt. Ennek ünnepére szervezik meg a Repce Virág Fesztivált, melyhez számos különböző előadás, népi kézműves kiállítás társul. Egyúttal a tavasz megjöttét is köszöntik.
  • A csedzsui Mandarin és Narancs Fesztivál egyike az őszi ünnepségeknek, melyek a betakarítási idejük után késő októberben szerveznek meg. Ekkor minden a szigetet jellemző gyümölcsökről szól. Az ünnepség keretein belül megtartják a Miss Mandarin – Narancs elnevezésű szépségversenyt is. Számos tarka és változatos program és esemény kíséri az ünnepet.
  • A szeptember végi Seogwipo-i Chilshimni Fesztivál: A Seogwipoi körzetben megrendezett fesztiváli programban hagyományos népi szokásokat, legendákat elevenítenek meg, dolgoznak fel. A fesztivál ideje alatt sokféle hagyományos ételt készítenek.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jeju Province című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Population, Households and Housing Units (By administrative divisions(eup, myeon, dong) (Total levels 3)). KOSIS, 2015. (Hozzáférés: 2017. január 10.)
  2. Dél-Korea: barangolás a félszigeten (magyar nyelven). Kitekintő, 2013. [2013. július 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 23.)
  3. http://english.visitkorea.or.kr

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Jeju-do
A Wikimédia Commons tartalmaz Csedzsu-sziget témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]