Ukulele

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ukulele
Ukulele 103.jpg

Besorolás
kordofon
pengetős, fogólapos
Menzúra 340-380 mm
Hangolás g' – c' – e' – a'
Rokon hangszerek timple, cavaquinho
Hangminta Sound hallgat
Hangszerjátékos ukulelés

Az ukulele egy húros hangszer, tulajdonképpen a gitár kicsi, négyhúros változata. A polinéz szigetvilág kedvelt hangszere. Hawaii gitárnak ennek ellenére általában nem ezt a hangszert nevezik, hanem a slide gitárt.

Az ukulelét általában Hawaii zenéjével azonosítják, ahol a neve durva fordításban „ugróbolhát” jelent. Az 1880-as években alakult ki a portugál braguinha és a rajão keveréséből. 1879-ben három ember érkezett a Ravenscrag fedélzetén Portugáliából Hawaiira, Honoluluba, ahol az első ukulelekészítőkként lettek számontartva. Ők voltak Manuel Nunes, José do Espírito Santo, és Augusto Dias. Egyikük, Manuel Nunes szomszédja volt a később híres ukulele-játékossá váló Bill Tapiának. Az első hangszerét neki adta el 1915-ben, 75 centért.

Az ukulelének négy főbb változata ismert (a kisebbtől a nagyobb felé haladva): szoprán (az eredeti méret), koncert, tenor (1920 óta) és bariton (az 1940-es évek vége óta). A tenor hangszeren a húrok néha duplázva vannak: hat húros (amikor az első és a harmadik húr van duplázva), vagy nyolc húros (amikor mind a négy húr duplázva van) változat ismert.

Az USA-ban a szoprán és a koncert ukulelék a C6 akkord szerint vannak hangolva, azaz G-C-E-A, a mélytől a magasig haladva, úgy, hogy a G egy oktávval meg van emelve, „beszúrva” ezzel az E és az A húr közé.

George Harrison élete utolsó éveiben nagyon érdeklődött az ukulele iránt. Mindig hordott magánál kettőt, hogy mindig legyen kivel játszania, még a zenész-producer Jeff Lynne-nel vagy Paul McCartney-val is. Egyéb híres emberek, akik játszottak ukulelén: Jimi Hendrix, Brian May, Neil Armstrong, Israel Kamakawiwo'ole (Israel "Iz" Kaʻanoʻi Kamakawiwoʻole), Tony Blair és Elvis Presley.

Érdekesség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A magyar Kaláka együttes Ukulele című száma (a hasonló nevű albumukon) ezt a hangszert mutatja be.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]