Sword Art Online The Movie: Ordinal Scale

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sword Art Online The Movie: Ordinal Scale
(劇場版 ソードアート・オンライン -オーディナル・スケール-)
2017-es japán anime film

RendezőItó Tomohiko
AlapműKavahara Reki: Sword Art Online
Műfaj
ForgatókönyvíróKavahara Reki
Hang
ZeneKadzsiura Juki
VágóShigeru Nishiyama
HangmérnökIvanami Josikazu[1]
Gyártás
GyártóA-1 Pictures
Ország Japán
Nyelvjapán
Játékidő119 perc[2]
Költségvetés2,5 milliárd ¥[3]
Képarány1.78:1 (eredeti)
1.85:1 (mozis)
16:9 (Blu-ray és DVD)[1]
Forgalmazás
ForgalmazóAniplex
BemutatóJapán 2017. február 18.[4]
USA 2017. március 9.[5]
Ausztrália 2017. március 4.[6]
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott[1]
Bevétel4,3 milliárd ¥[7]
Kronológia
Kapcsolódó műsorSword Art Online
További információk
SablonWikidataSegítség

A Sword Art Online The Movie: Ordinal Scale (劇場版 ソードアート・オンライン -オーディナル・スケール-; Gekidzsóban Szódoáto Onrain -Ódinaru Szukéru-; Hepburn: Gekijōban Sōdoāto Onrain -Ōdinaru Sukēru-?; Gekijōban Sword Art Online -Ordinal Scale-) Itó Tomohiko rendezésében bemutatott, a Sword Art Online light novel-sorozaton alapuló japán animációs film. A forgatókönyvet Kavahara Reki írta, a filmet az A-1 Pictures gyártotta, zenéjét Kadzsiura Juki szerezte. A filmet 2017. február 18-án mutatták be a japán mozikban, míg március 9-én az Egyesült Államokban.[4][5] A film cselekménye az animesorozat második évada után játszódik, amikor is a kiterjesztett valóságon alapuló eszközök kezdik kiszorítani a virtuális valóságon alapuló társaikat. Asuna és barátai – kezdetben Kirito kivételével – aktívan használják a technológiát és játszanak az Ordinal Scale (OS) nevű népszerű játékkal, mígnem elkezdenek megjelenni a játékban a Sword Art Online főellenségei. A film összességében pozitív fogadtatásban részesült, mind a kritikusok, mind a nézők részéről.

A film utolsó képsorain a „SAO will return” felirat a 2017. október 1-én bejelentett Sword Art Online: Alicization névre hallgató harmadik évadra és a Sword Art Online Alternative: Gun Gale Online spin-off animére utal.[8][9] A film bekerült a 90. Oscar-gála Oscar-díj a legjobb animációs filmnek 26 lehetséges jelöltje közé.[10]

Cselekmény[szerkesztés]

Előzmények[szerkesztés]

2022. november 6-án megjelenik a Sword Art Online (ソードアート・オンライン; Hepburn: Sōdo Āto・Onrain?) VRMMORPG (virtuális valóság-alapú nagyon sok szereplős online szerepjáték), amit a játékosok Akihiko Kajaba fejlesztette FullDive-technológiára (フルダイブ; Hepburn: FuruDaibu?) épülő NerveGear (ナーヴギア; Hepburn: Nāvugia?) elnevezésű eszközzel tudnak játszani. A technológia segítségével a játékosok képesek belépni a virtuális valóságba. Hamar kiderül, hogy a játékból nem lehet kilépni, és mintegy 10 000 játékos ragad a játékban. A játék alkotója és játékmestere, Akihiko Kajaba figyelmezteti a játékosokat; amennyiben valakinek az életpontja nullára redukálódik és meghal, azzal a való életben is végez a NerveGear-sisak. A menekülés egyetlen módja a játék végigvitele Aincrad (アインクラッド; Hepburn: Ainkuraddo?) 100. szintjének főellenségének legyőzésével.[11] Többek között Kirito, Asuna, Silica, Lisbeth, Klein és Agil is csapdába esik a játékban, amiből végül 2024. november 7-én szabadul a 6147 túlélő, miután Kirito legyőzi Akihiko Kajabát egy párbajban.[12] Az incidens követően a felhasználók bizalma meginog a technológiában. Ennek ellenére egy évvel az incidens követően megjelenik a skandináv mitológiára épülő ALfheim Online (アルヴヘイム・オンライン; Hepburn: Aruvuheimu・Onrain?), majd 2027-ben az AmuSphere (アミュスフィア; Hepburn: Amyusufia?), a NerveGear utódja, ami elődjével szemben már nem képes kioltani felhasználójának életét. Mintegy 300 SAO-túlélő azonban – köztük Asuna is – nem ébredt fel a játék vége után, ugyanis őket a SAO szerverek karbantartásával megbízott (és az ALfheim Online-t készítő) cég kísérleti alanyként használja a virtuális valóságban.[13] Kirito belép a játékba, ugyanis ott tartja a cég a játékosokat fogva, majd legmagasabb rendszerjogosultságot szerezve kijelentkezteti az áldozatokat.[13]

Cselekmény[szerkesztés]

A film cselekménye az anime második évadának eseményei után veszi fel a fonalat. 2026-ban piacra kerül az Augma elnevezésű rendszer, ami immáron kiterjesztett valóságon alapul az eddigi virtuális valóságon alapuló FullDive eszközökkel (NerveGear, AmuSphere) szemben. A platform legnépszerűbb harc-alapú játéka az Ordinal Scale (OS), amiben a játékosok erősségét a rangsorban elfoglalt helyüket mutató szám jelöli. Az Ordinal Scale népszerűségben messze felülmúlja a technológia eddigi sikerjátékait (Sword Art Online, Gun Gale Online, ALfheim Online).

Kirito barátai ösztönzésére elkezd játszani az OS-szel, miután tudomást szerez arról, hogy a játékban megjelentek Aincrad főellenségei. Kirito csatlakozik Aszunához és Kleinhez, majd a játék AI idoljának megjelenése után megküzdenek a SAO 10. emeletének főellenségével, Kagachival, a Szamuráj Úrral (カガチ・ザ・サムライロード; Hepburn: Kagachi・za・samurairōdo?). Juna, a játék idoljaként énekével támogatja a játékosokat csata közben, akik így erősebbek a harc során. Mivel az AR-játék az eddigi VR-játékokkal szemben megkövetel bizonyos fizikai erőnlétet, ezért Kiritónak nem sikerül érdemi eredményt elérni a harcban. Eidzsi – a játék második legerősebb karaktere – szintén részt vesz a szörny legyőzésében. Mielőtt Asuna bevinné a végső csapást, Eidzsi azt súgja neki, „switch”, ami egy játékosok között használt kifejezés volt még a Sword Art Online-ban.

Az ezt követő este Asuna Klein invitálására csatlakozik barátjához és csapatához egy újabb főellenség elleni harchoz. A csapat a hiányzó tagjukat még az előző este Eidzsivel folytatott párbaja óta nem tudták elérni, ezért Klein és a többiek Aszunát előreengedve nem vesznek részt a harcban. Miközben a Asuna és a többi játékos sikeresen legyőzi a griffmadarat, egy váratlanul megjelenő főellenség és Eidzsi legyőzi a társukra várakozó csoportot. Másnap reggel Kirito egy parkban gyakorolja a játék használatát, egy fehér kapucnis lány jelenik meg előtte és mutat egy pontra, mielőtt eltűnik. Még aznap találkozik Aszunával, aki időközben rájött, hogy Eidzsi még a SAO-ban a Vér Lovagjainak (血盟騎士団; Hepburn: Ketsumei kishidan?) tagja volt, akkor még Nautilus néven.

Asuna, Lisbeth és Silica részt vesznek egy harcban, ahol ismét megjelenik Juna és Eidzsi. A harcban Eidzsi a főellenség elé löki Silicát, akit megmentve Asuna elveszíti összes életpontját. Ezt követően Asuna elkezdi elveszíteni emlékeit a SAO-ról, mert az Augma szkennelte az agyát és ennek hatására azok a SAO-túlélők, akik játszanak az Ordinal Scale-lel, elveszíthetik emlékeiket. Kirito és Sinon egy újabb összecsapás során észreveszi, hogy a csatában életpontjait elvesztő SAO-túlélőből egy izzó gömb száll föl egy OS-drónba. Kirito ismét találkozik a rejtélyes csuklyás lánnyal, aki a Tótói Műszaki Egyetemre irányítja őt. Kirito az egyetemen találkozik az Augmát kifejlesztő Sigemura professzorral, aki viszont megtagadja a válaszadást. Mielőtt elmenni, Kirito észrevesz egy lány képét a professzor asztalán, aki emlékezteti őt Junára. Az államnak dolgozó Kikuoka Szeidzsiró informálta Kiritót a professzor lányáról, aki még a SAO-incidensben vesztette életét. Ekkor Kirito ígéretet tesz Aszunának, hogy visszaszerzi az elveszett emlékeit. A csuklyás lánnyal való ismételt találkozáskor Juna felfedi kilétét és figyelmezteti Kiritót, hogy a jelenlegi rangja túl alacsony ahhoz, hogy megmenthesse Aszunát. Ezt követően Kirito annyi szörnnyel végez, amennyivel csak tud, hogy minél feljebb lépjen a rangsorban.

Juna koncertjére nagyszámú OS játékos látogat el, többek között Kiritóék is. Kirito a stadion mélygarázsában találkozik Eidzsivel, akit legyőzve egy párbajban megtudja, hogy Sigemura professzor a SAO-túlélők emlékei segítségével akarja lánya elméjét rekonstruálni és mesterséges intelligenciaként feltámasztani. Ehhez szolgál csapdaként a koncert, ahol a játékosok nagy száma miatt könnyen megszerezheti a hátralévő emlékeket, habár az ehhez szükséges drónok hasonlóképp képesek végezni a játékosokkal, mint azt a NerveGear tette a SAO-incidensnél. Ekkor egy hordányi Aincrad főellenség jelenik meg a stadionban és támad rá a játékosokra. Juna ekkor elárulja Kiritónak, hogy az Augmának van egy rejtett „full-dive” üzemmódja, amibe belépve és legyőzve a SAO 100. szintjének főellenségét véget vethet a csatának. Asuna kivételével a csapat elindul legyőzni a főellenségét, de előtte Kirito egy eljegyzési gyűrűt ad Aszunának és megígéri, hogy visszatér hozzá. Aincrad századik szintjén álló Rubint Palotába belépve Kirito, Lisbeth, Silica és Sinon összecsap a főellenséggel, ám a szörny probléma nélkül legyőzi őket. Ekkor Asuna, Leafa, Klein és a sorozatból ismert Gun Gale- és ALfheim Online-játékosok érkeznek segítségükre. Jui, feloldva a játékosok SAO képességeit és tárgyait győzelemre segíti harcukat, majd Akihiko Kajaba gratulál a győzelmükhöz és Kirito egy hihetetlenül erős kardot kap tőle jutalomként.

A csapat visszatért az arénába, ahol Kirito (immáron az OS legerősebb játékosaként) frissen szerzett kardjával végez a főellenségekkel, miközben Kikuoka rátalál a professzorra az Argus (a SAO-t kiadó megszűnt cég) szerverszobájában és letartóztatja. Juna csuklyás formája visszaállítja a játékosok emlékeit és szertefoszlik, mert a századik szint főellenségébe volt kódolva és annak legyőzését követően ő is eltűnik. A történtek után, 2026. május 4-én Kirito és Asuna beteljesítik még Aincradben tett ígéretüket és együtt megnéznek egy meteorhullást. Asuna ekkor visszaadja az eljegyzési gyűrűt, hogy Kirito ezúttal illőképp adhassa át. A stáblistát követő jelenetben Kikuoka, lenyűgözve Sigermura professzor mesterséges intelligencia terén elért eredményeitől, felajánlja neki a Rath fejlesztésében való részvételt.

Szereplők[szerkesztés]

  • Kirito/Kirigaja Kazuto – SAO-túlélő, a sorozat férfi főszereplője, a „fekete kardforgató”.[14] A történetszál elején barátaival ellentétben még nem használja az Augmát. A SAO volt főellenségeinek megjelenésével, valamint a játék okozta titokzatos emlékezetvesztések hatására kezdni a játékkal játszani. Az OS-ben kezdetben jóval gyengébb, mint a SAO-ban volt, ezért sokat küzd, mire feljebb jut a rangsorban. Miután Asuna kezdi elveszíteni a SAO-ban szerzett emlékeit, Kirito megtesz mindent, hogy azokat visszaszerezze és beteljesítse Aszunával egymásnak tett ígéretüket.[15]
  • Asuna/Júki Aszuna – SAO-túlélő, a sorozat női főszereplője, „a villám”, „a tomboló gyógyító”.[16] Kiritóval ellentétben már korábban elkezdi használni a mindennapokban az Augmát, valamint az OS-szel is elkezd játszani. Egy harc után, amelyben életpontjainak száma nullára csökken, elkezdi elveszíteni a SAO-ban szerzett emlékeit, köztük a Kiritóval töltött időről is.[15]
  • Leafa/Kirigaja Szuguha – Kirito mostohatestvére, elsőosztályú kendó harcművész. Az első évad második felének egyik fő karaktere, ALfheim Online avatárja egy tündér.[15]
  • Jui – Egy mesterséges intelligencia, akinek még a Sword Art Online-ban a játékosok mentális egészségének monitorozására volt a feladata. Az első évad 11. részében tűnik fel először, azóta Kiritót és Asunát szüleinek tekinti. Programkódjának törlődését Kirito NerveGearének memóriájában vészeli át, majd ezt követően támogató karakterként segíti a szereplőket, köztük az Ordinal Scale-ben is.[15][17]
  • Silica/Ajano Keiko – SAO-túlélő, akit szörnyek szelídítésével foglalkozott a játékban. Kiritóval az első évad negyedik részében találkozik először, aki megmenti őt egy szörnytől.[14][15]
  • Lisbeth/Sinozaki Rika – SAO-túlélő, Asuna legjobb barátja, becenevén Liz. A SAO-ban kovácsmesterként ő kovácsolta Kirito kardját. Mesteri buzogányforgató.[15]
  • Sinon/Aszada Sino – A második évad első felének fő karaktere, a Gun Gale Online nevezetű apokaliptikus világban játszódó MMORPG legjobb lövésze. A lőfegyverektől való félelme egy gyermekkori traumából származik, amelyen Kirito segítségével tudott felülemelkedni.[15]
  • Klein/Cuboi Rjótaró – SAO-túlélő, Kirito leghűségesebb barátja, a SAO-ban a Fúrinkazan (風林火山; Hepburn: Fūrinkazan?) nevű céh vezére. Kardforgatóként a japán stílusú fegyverek és páncélok preferálója.[15]
  • Agil/Andrew Gilbert Mills – SAO-túlélő, ahol kereskedőként és fejszeforgatóként harcolt számtalan alkalommal Kirito oldalán.[15]
  • Akihiko Kajaba – A Sword Art Online és a NerveGear megalkotója, amiknek technológiájára épül az Ordinal Scale és az Amusphere.[15]
  • Yuna/Sigemura Júna – Az Ordinal Scale virtuális idolja, aki énekével támogatja a játékosokat.[15]
  • Eidzsi – SAO-túlélő, aki akkor még Nautilus néven volt tagja a Vér Lovagjai nevű céhnek. A játékban szeretett bele Sigemura professzor lányába, aki viszont nem élte túl a játékot. Az Ordinal Scale második legerősebb játékosa.[15]
  • Dr. Sigemura – A Tótói Műszaki Egyetem óraadó professzora, aki az Ordinal Scale és az Amusphere alkotója.[15]
  • Kikuoka Szeidzsiró – A japán belügyminisztérium telekommunikációs irodájának „virtuális ügyosztályának” embere, aki számos alkalommal segített Kiritónak a virtuális valóságban történt bűnügyek megoldásában.[18] A japán kormány és a Japán Önvédelmi Haderő titkos Project Alicization (プロジェクト・アリシゼーション; Hepburn: Purojekuto・Arishizēshon?) projektjét futtató Rath (ラース; Hepburn: Rāsu?) munkatársa.

Szereposztás[szerkesztés]

Szereplő Japán hang[19] Angol hang[20]
Kirito/Kirigaja Kazuto Macuoka Josicugu Bryce Papenbrook
Asuna/Júki Aszuna Tomacu Haruka Cherami Leigh
Leafa/Kirigaja Szuguha Taketacu Ajana Cassandra Lee Morris
Jui Itó Kanae Stephanie Sheh
Silica/Ajano Keiko Hidaka Rina Marie Christine Cabanos
Lisbeth/Sinozaki Rika Takagaki Ajahi Sarah Williams
Sinon/Aszada Sino Szavasiro Mijuki Michelle Ruff
Klein/Cuboi Rjótaró Hirata Hiroaki Kirk Thornton
Agil/Andrew Gilbert Mills Jaszumoto Hiroki Patrick Seitz
Akihiko Kajaba Jamadera Kóicsi Marc Diraison
Yuna/Sigemura Júna Kanda Szajaka Ryan Bartley
Eidzsi Inoue Josio Chris Patton
Dr. Sigemura Kaga Takesi Jamieson Price

Megvalósítás[szerkesztés]

2015. október 4-én a 2015-ös Dengeki Bunko Őszi Fesztiválon jelentették be, hogy a light novel-sorozat egy animációs film formájában filmadaptációt kap az anime eredeti szereplőgárdájával.[21][22] A film cselekménye a második évad, a Sword Art Online II folytatása.[23] 2016. március 13-án a 2016-os Dengeki Bunko Tavaszi Fesztiválon bejelentették, hogy a film címe Sword Art Online The Movie: Ordinal Scale lesz, valamint, hogy 2017 második negyedévében mutatják be Japánban.[24][25] Az animesorozat eredeti szinkronszínészei a filmben visszatértek eredeti szerepeikhez.[26][27] A készítők a 2016-os World Cosplay Summit(wd) eseményen bejelentették, hogy a film világszerte körülbelül 1000 moziban kerül majd bemutatásra, valamint bemutatták a film előzetesét japán, angol, francia, német, spanyol, olasz, kínai, koreai és thai felirattal.[28]

Megjelenések[szerkesztés]

A film 2017. február 18-án debütált Japánban, Délkelet-Ázsiában és Németországban. Az ázsiai premiert az Aniplex és az Odex rendezte.[29][30][31] Március elsején egy premieresemény során mutatták be a filmet az Egyesült Államokban, majd az Eleven Arts forgalmazásában március 9-étől kezdték játszani az amerikai mozik.[5] A film ausztráliai premierje a 2017. március 4–5-e között megrendezésre került Madman Anime Festivalon volt,[6] valamint a Madman Entertainment forgalmazásában a film 2017. március 9-én került bemutatásra Ausztráliában és Új-Zélandon.[32] Az Egyesült Királyságban és Írországban 2017. április 19-én az Anime Limited forgalmazásában került bemutatásra a film.[33][34][35] Kanadában a filmet 2017. március 17-19. között játszották a mozik.[36] Az angol szinkron premierje a március 31-e és április 2-a között megtartott 2017-es Anime Boston(wd) rendezvényen volt, majd április 22-étől kezdték játszani világszerte.[20][37][38] A film franciaországi premierje május 17-én volt.[39]

A Blu-ray és DVD kiadás 2017. szeptember 27-étől kapható Japánban, valamint 2017. december 19-étől Észak-Amerikában.[1][40] 2017. december 10-éig a film DVD/Blu-ray kiadásából 147 966 darabot adtak el Japánban, amivel a film 2017 hetedik legkelendőbb animációs címe lett.[41]

Filmzene[szerkesztés]

Kanda Szajaka
Sword Art Online Movie: Ordinal Scale Original Soundtrack
filmzene
MegjelentJapán 2017. február 18. (elővétel a megjelenés napján)[42]
Japán 2017. február 22. (általános árusítás kezdete)[43]
Felvételek55
Stílus
Nyelvjapán
Hossz1:16:25
KiadóAniplex
SzerzőKadzsiura Juki
Hangminta
Sword Art Online Movie: Ordinal Scale Original Soundtrack
SablonWikidataSegítség

A film Catch the Moment című betétdalát LiSA japán énekesnő adja elő, aki az animesorozat első és második évadának nyitózenéjét is énekelte.[44] A film zenéjét Kadzsiura Juki jegyzi, aki az animesorozat zenéjét is szerezte. A soundtrack 55 számából ötöt Juna japán szinkronhangja, Kanda Szajaka énekel. Az Aniplex 2017. március 6-án kezdte árusítani az albumot Japánon kívül a film hivatalos weboldalán.[45] Az albumból 2017. december 10-éig 36 396 darabot adtak el.[43]

Az összes szám szerzője Kadzsiura Juki

Sword Art Online Movie: Ordinal Scale Original Soundtrack dallista
# CímKözreműködő eladó(k) Hossz
1. in the digital world  0:33
2. a promise  0:30
3. story of the past  2:10
4. Augma  0:50
5. back ground music No.1  1:22
6. welcome to Ordinal ScaleRemi 0:58
7. logging in #1  0:44
8. beginning of the fight  0:25
9. fight in the OS  1:19
10. you won!  0:56
11. mystery of OS #1  0:35
12. night time  0:52
13. logging in #2  0:26
14. she has a luminous sword  0:59
15. Yuna #1  0:32
16. mystery of OS #2  0:40
17. starting to solve the mystery  0:58
18. Yuna #2  0:40
19. logging in #3  0:22
20. her dream  1:32
21. loss of memory  0:48
22. to find her memory  1:53
23. to find her memory #2  0:28
24. his anger  0:26
25. I have to regain her memory  0:25
26. logging in #4  0:18
27. another field to overcome  2:16
28. Yuna #3  0:19
29. Yuna #4  0:15
30. mystery of OS #3  0:45
31. he has something to hide  1:23
32. the lost daughter  1:39
33. in her room  2:22
34. I will be close to you  1:15
35. I will fight to regain her memory  1:06
36. who are you?  1:14
37. it's just only a game  1:50
38. he knows something  0:30
39. a short break  0:30
40. facing each other  1:10
41. something wrong is happening  2:36
42. father and daughter  1:23
43. can we save them?  2:02
44. we are always together  0:33
45. the place we should have reachedRemi 1:36
46. for your bravery  1:16
47. I will fight with you!  0:57
48. let's join swords  2:47
49. he is here  0:25
50. shooting stars  2:10
51. Ubiquitous dBKanda Szajaka 4:48
52. longingKanda Szajaka 3:47
53. deleteKanda Szajaka 4:58
54. Break Breat Bark!Kanda Szajaka 4:08
55. smile for youKanda Szajaka 3:17
1:16:25

Fogadtatás[szerkesztés]

Bevétel[szerkesztés]

A nyitóhétvégén (2017. február 18–19.) 151 japán moziban 308 376 néző látta a filmet. 425 762 760 jenes bevételével a film a Mi a neved? óta az első animefilm, ami nyitóhétvégéjén a legtöbb bevételt termelte a japán mozikban.[46][47] A második hétvégén a film a második helyre csúszott vissza az akkor debütáló Kalifornai álom mögé. Ekkor a film összbevétele elérte az egymilliárd jent.[3] A harmadik hétvégén 425 millió jennel a harmadik helyen zárt a japán mozikban. Március 6-ára 1 012 331 eladott jeggyel a film összbevétele elérte az 1 370 738 380 jent,[48] március 13-án pedig az 1,7 milliárd jent.[49] Észak-Amerikában az első hétvégén 1,35 millió dollár bevétellel zárt a film.[50] Március 20-ára 1 439 149 eladott jeggyel a film bevétele elérte a kétmillió jent és az ötödik hétvégén a tizedik helyen zárt Japánban.[51] Május 26-áig 2 750 000 jegyet adtak el, a film összbevétel pedig meghaladta a 3,35 milliárd jent.[39]

2017. október 1-ére a film összbevétele elérte a 4,3 milliárd jent.[7] Kínában 43 millió jüan bevételt hozott.[52]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

Kritikák
SzerzőÉrtékelés
Anime News NetworkB+[53]
Cine Premier4/5[54]
IGN7,5/10[55]

Alex Osborn az IGN-től 10-ből 7,5 pontot adott, mondván „vizuálisan nem kiemelkedő, de az Ordinal Scale egy tisztességes, eredeti történetet szolgál fel, amely enyhíteni fogja mindazok éhségét, akik még több SAO-ra vágynak, miközben egy esetleges harmadik évadra várnak”.[55] A Cine Premier munkatársa, Julio Vélez 5-ből 4 csillagra értékelte a filmet. Szerinte „a második felvonás akció terén hiányt szenved, ugyanis jobban fókuszál az antagonisták motivációinak bemutatására, de mindezekért kárpótol a hosszú és izgalmas tetőpontban”.[54] Isaac Akers a Crunchyroll anime-streaming weboldalon megjelent értékelésében úgy fogalmaz, hogy „a SAO az SAO, sosem szánták mesterműnek, azonban nagyon jól megragadja a zsáner bájainak többségét, míg ezzel egyszerre elkerüli annak bosszantó hibáit”.[56] Theron Martintól, az Anime News Network szerzőjétől a film egésze B+-os értékelést kapott. Pozitívumként a nagyszerű főellenség-harcokat, a rengeteg cameoszerepet és a szereplők közti interakciókat, míg negatívumként azt emelte ki, hogy a cselekmény nem annyira friss, mint lehetne.[53] Solti Andrea (Leea), a Mondo magazin munkatársa méltatta a jól koreografált és szépen kivitelezett harcjeleneteket, rámutatva az immáron inkább akcióközpontú történet előnyeire és hátrányaira, valamint kiemelte a háttérzenéket.[57]

Díjak[szerkesztés]

Év Díj Kategória Jelölt Eredmény
2017 Newtype Anime Awards(wd) Legjobb animefilm Sword Art Online The Movie: Ordinal Scale Elnyerte
Legjobb férfi karakter Kirito Elnyerte
Legjobb női karakter Asuna Elnyerte
Legjobb filmzene Sword Art Online The Movie: Ordinal Scale Elnyerte
Forrás: [58]

Források[szerkesztés]

  1. a b c d Blu-ray & DVD (angol nyelven). Aniplex of America. [2017. szeptember 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. december 19.)
  2. 劇場版 ソードアート・オンライン ―オーディナル・スケール― (2017) (japán nyelven). Stingray. (Hozzáférés: 2017. február 17.)
  3. a b Sword Art Online Film Earns Over 1 Billion Yen, Dips to #2 in 2nd Weekend (angol nyelven). Anime News Network, 2016. október 2. (Hozzáférés: 2016. október 7.)
  4. a b Sword Art Online Movie's February 18 Date Confirmed in Japan (angol nyelven). Anime News Network, 2016. október 2. (Hozzáférés: 2016. október 7.)
  5. a b c Sword Art Online Ordinal Scale Film Opens in U.S. on March 9. Anime News Network, 2016. december 6. (Hozzáférés: 2016. december 6.)
  6. a b Sword Art Online: Ordinal Scale Film's 3rd Teaser Video Streamed With English Subtitles (angol nyelven). Anime News Network, 2017. január 2. (Hozzáférés: 2017. január 2.)
  7. a b Sword Art Online: Ordinal Scale Film Earns 4.3 Billion Yen Worldwide (angol nyelven). Anime News Network, 2017. október 1. (Hozzáférés: 2017. október 1.)
  8. Sword Art Online Film Ends With 'SAO Will Return' Teaser (angol nyelven). Anime News Network, 2017. február 17. (Hozzáférés: 2017. december 22.)
  9. Sword Art Online Season 3 confirm in Japan (japán nyelven). Twitter, 2017. október 1. (Hozzáférés: 2017. december 22.)
  10. 5 Anime Films Submitted for Animated Feature Oscar (angol nyelven). Anime News Network, 2017. november 10. (Hozzáférés: 2017. december 26.)
  11. „Ken no Sekai (剣の世界?)”. Sword Art Online. 2012. július 8. 1. epizód, 1. évad. (japán nyelven)
  12. „Kikan (帰還?)”. Sword Art Online. 2012. október 7. 14. epizód, 1. évad. (japán nyelven)
  13. a b „Mekki no Yūsha (鍍金の勇者?)”. Sword Art Online. 2012. december 16. 24. epizód, 1. évad. (japán nyelven)
  14. a b „Kuro no kensi (黒の剣士?)”. Sword Art Online. 2012. július 29. 4. epizód, 1. évad. (japán nyelven)
  15. a b c d e f g h i j k l m Story / Character (angol nyelven). SWORD ART ONLINE The Movie - Ordinal Scale - Official Site. (Hozzáférés: 2017. december 19.)
  16. „Kenshi no ishibumi (剣士の碑?)”. Sword Art Online. 2014. november 29. 21. epizód, 2. évad. (japán nyelven)
  17. „Aszacuju no sódzso (朝露の少女?)”. Sword Art Online. 2012. szeptember 16. 11. epizód, 1. évad. (japán nyelven)
  18. „Jū no sekai (銃の世界?)”. Sword Art Online. 2014. július 5. 26. epizód, 2. évad. (japán nyelven)
  19. * Sword Art Online the Movie: Ordinal Scale Film Unveils New Cast, Visual (angol nyelven). Anime News Network, 2016. március 28. (Hozzáférés: 2016. március 28.)
  20. a b Sword Art Online: Ordinal Scale English Dub Screenings Begin April 22 in U.S. (angol nyelven). Anime News Network, 2017. március 14. (Hozzáférés: 2017. március 14.)
  21. Sword Art Online Anime Film Project Revealed (angol nyelven). Anime News Network, 2015. október 4. (Hozzáférés: 2016. március 27.)
  22. Chapman, Paul: VIDEO: "Sword Art Online" Movie Announced with Teaser Trailer (angol nyelven). Crunchyroll, 2015. október 4. [2021. január 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 27.)
  23. Sword Art Online Film Takes Place After Mother's Rosario Arc (angol nyelven). Anime News Network, 2015. október 31. (Hozzáférés: 2016. március 27.)
  24. Sword Art Online Ordinal Scale Film to Open in 2017 (Updated) (angol nyelven). Anime News Network, 2016. március 13. (Hozzáférés: 2016. március 27.)
  25. Sword Art Online Movie's New Trailer Reveals Spring 2017 Opening (angol nyelven). Anime News Network, 2016. július 3. (Hozzáférés: 2016. július 3.)
  26. Aniplex USA Streams Sword Art Online the Movie: Ordinal Scale's English Trailer (angol nyelven). Anime News Network, 2016. március 13. (Hozzáférés: 2016. március 27.)
  27. Green, Scott: English "Sword Art Online The Movie -Ordinal Scale-" Trailer Presented (angol nyelven). Crunchyroll, 2016. március 13. [2017. június 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 27.)
  28. Sword Art Online Film to Play in About 1,000 Theaters Worldwide (angol nyelven). Anime News Network, 2016. augusztus 8. (Hozzáférés: 2016. augusztus 9.)
  29. Sword Art Online Movie's New Trailer Reveals Spring 2017 Opening. Anime News Network, 2016. július 3. (Hozzáférés: 2016. július 3.)
  30. Sword Art Online Movie's February 18 Date Confirmed in Japan. Anime News Network, 2016. október 2. (Hozzáférés: 2016. október 2.)
  31. Sword Art Online the Movie: Ordinal Scale Opens in Southeast Asia on February 18. Anime News Network, 2016. december 13. (Hozzáférés: 2016. december 13.)
  32. Jessica McCallum: Sword Art Online The Movie: Ordinal Scale hits cinemas across Australia and New Zealand in 2017 (angol nyelven). Madman Entertainment, 2016. augusztus 29. (Hozzáférés: 2016. október 7.)
  33. Newswire #93.2 – 29th Oct 2016 (angol nyelven). All the Anime, 2016. december 12. (Hozzáférés: 2016. december 23.)
  34. Newswire #98 - 19th Jan 2017 - All the Anime. All the Anime, 2017. január 20. (Hozzáférés: 2017. január 27.)
  35. Anime Limited and Funimation Updates (angol nyelven). Anime News Network, 2017. február 19. (Hozzáférés: 2017. február 19.)
  36. Sword Art Online: Ordinal Scale Film's Canadian Screenings Begin on March 17 (angol nyelven). Anime News Network, 2017. február 10. (Hozzáférés: 2017. február 11.)
  37. Aniplex of America Presents: SAO The Movie -Ordinal Scale- Eng Dub Premiere! (angol nyelven). Anime Boston, 2017. március 10. (Hozzáférés: 2017. március 10.)
  38. Aniplex USA (angol nyelven). Facebook, 2017. március 10. (Hozzáférés: 2017. március 10.)
  39. a b Sword Art Online: Ordinal Scale Film Earns 3.35 Billion Yen Worldwide (angol nyelven). Anime News Network, 2017. május 26. (Hozzáférés: 2017. december 31.)
  40. Green, Scott: Aniplex Of America Outlines Plans For "Anohana," "Monogatari" And "Sword Art Online" Blu-rays (angol nyelven). Crunchyroll, 2017. augusztus 12. [2018. december 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. augusztus 12.)
  41. Top-Selling Animation in Japan on Blu-ray Disc/DVD by Series: 2017 (angol nyelven). Anime News Network, 2017. december 23. (Hozzáférés: 2017. december 23.)
  42. 「劇場版 ソードアート・オンライン -オーディナル・スケール-Original Soundtrack (japán nyelven). sao-movie.net. (Hozzáférés: 2017. december 27.)
  43. a b Top-Selling Anime CD Albums: 2017 (japán nyelven). Anime News Network, 2017. december 23. (Hozzáférés: 2017. december 27.)
  44. LiSA Performs Theme Song For Sword Art Online Ordinal Scale Film (angol nyelven). Anime News Network, 2016. november 26. (Hozzáférés: 2016. november 27.)
  45. PRODUCTS page has been added!! (angol nyelven). sao-movie.net, 2017. január 25. (Hozzáférés: 2017. január 27.)
  46. Sword Art Online: Ordinal Scale Film Tops Japanese Weekend Box Office. Anime News Network, 2017. február 20. (Hozzáférés: 2017. február 20.)
  47. Sword Art Online: Ordinal Scale Film Sells 308,376 Tickets for 426 Million Yen at #1. Anime News Network, 2017. február 20. (Hozzáférés: 2017. február 21.)
  48. Sword Art Online Film Sells Over 1 Million Tickets. Anime News Network, 2017. március 7. (Hozzáférés: 2017. március 7.)
  49. Komatsu, Mikikazu: Japan Box Office: "Sword Art Online The Movie" Has Earned 1.7 Billion Yen in 4 Weeks (angol nyelven). Crunchyroll, 2017. március 16. [2017. március 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 19.)
  50. Sword Art Online Film Earns Over US$1.35 Million After 1st N. American Weekend (angol nyelven). Anime News Network, 2017. március 18. (Hozzáférés: 2017. március 19.)
  51. Sword Art Online: Ordinal Scale Film Earns Over 2 Billion Yen (angol nyelven). Anime News Network, 2017. március 22. (Hozzáférés: 2017. március 24.)
  52. 刀剑神域:序列之争(2017) (kínai nyelven). Cbooo. [2018. október 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. szeptember 18.)
  53. a b Theron Martin: Review: Sword Art Online the Movie: Ordinal Scale (angol nyelven). Anime News Network, 2017. március 10. (Hozzáférés: 2017. december 22.)
  54. a b Sword Art Online: Ordinal Scale (spanyol nyelven). Cine Premier. (Hozzáférés: 2017. november 4.)
  55. a b Alex Osborn: Sword Art Online The Movie: Ordinal Scale review (angol nyelven). IGN, 2017. március 9. (Hozzáférés: 2017. november 4.)
  56. FEATURE: "Sword Art Online: Ordinal Scale" Review (angol nyelven). Crunchyroll. (Hozzáférés: 2017. március 20.)
  57. Solti Andrea (Leea): Sword Art Online: Ordinal Scale: Virtuálisból a kiterjesztett valóságba. Mondo, XII. évf. 1. sz. (2018. február 13.) 2–3. o. ISSN 1788-9537 Hozzáférés: 2018. február 18.
  58. Fate/Apocrypha, Sword Art Online Movie Win Top Newtype Anime Awards (angol nyelven). Anime News Network, 2017. október 7. (Hozzáférés: 2017. december 26.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sword Art Online The Movie: Ordinal Scale című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]