Laputa – Az égi palota

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Laputa – Az égi palota
Laputa.jpg
Laputa ábrázolása
Rendező Mijazaki Hajao
(宮崎駿)
Producer Takahata Iszao
(高畑 勲)
Műfaj fantasyfilm
kalandfilm
gyerekfilm
Forgatókönyvíró Mijazaki Hajao
Zene Hiszaisi Dzsó
(久石譲)
Operatőr Takahasi Hirokata
Vágó Mijazaki Hajao
Szejama Takesi
(瀬山武司)
Kaszahara Josihiro
Gyártás
Gyártó Ghibli International
Ország Japán
Nyelv japán
Időtartam 126 perc
Forgalmazás
Bemutató 1986. augusztus 2.
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott.
Külső hivatkozások
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Laputa – Az égi palota (japánul Tenkuu no Shiro Rapyuta 天空の城ラピュタ, angolul Laputa-Castle in the sky) Mijazaki Hajao (宮崎 駿) japán rendező és forgatókönyvíró animációs filmje, amelyet a Ghibli stúdióban készített. 1986-ban mutatták be. Azóta számtalan országban – hazánkban is – vetítették és kiadták DVD-n. Zenéjét Joe Hisaishi írta, aki Mijazaki Hajao több más munkájában is közreműködött.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A történet főhőse egy kislány, Sheeta, akit rejtélyes öröksége miatt elraboltak, és még a kalózok is üldözik. A mese elején épp menekülni próbál egy repülő szerkezetről. Leesik a repülőről, de nem kezd el zuhanni; öröksége, a nyaklánc gyengéden lebegve leereszti a lányt a földre, egyenesen Pazo karjaiba. Pazo árva; egy bányászfaluban él, egyedül tartja el magát. Apja repülőpilóta volt, ő mesélt fiának Laputáról, a csodálatos lebegő birodalomról. A fiú álma, hogy egyszer megláthassa ezt az égi tüneményt. Nem is sejti, hogy Sheetával való találkozásával ez az álom hamarosan beteljesül.

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Laputa, ez a varázslatos lebegő város már Jonathan Swift Gulliver utazásában megjelent, maga az égi város elképzelése állítólag Platóntól ered, és története sokban hasonlít Atlantiszéra. Az Avatar című sikerfilmben is megjelennek nagyon hasonlító képződmények, a lebegő hegyek.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]