Tim Flannery

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tim Flannery
Tim Flannery.jpg
Tim Flannery, 2007
Született
1956. január 28. (59 éves)
Melbourne
Foglalkozása biológus
zoológus

Tim Flannery weboldala

Timothy Fridtjof Flannery (1956. január 28. –) ausztrál tudós, őslénytan kutató, mammalógus, természetvédő és a globális felmelegedés elméletének aktivistája. A The New York Times Review of Books-ban és a The Times Literary Supplement-ben publikálják írásait. A BBC rádióműsoraiban hallhatjuk hangját. Ausztráliában, Adelaide-ben él. A South Australian Museum igazgatója és a University of Adelaide professzora.

2007-ben elnyerte az "Év Ausztrálja" címet. A 2006-ban megjelent Időjárás-csinálók című könyvében kiemeli, hogy közeledünk a globális éghajlati fordulóponthoz (2015 környéke), mely olyan történelmi időpont, ahonnan az emberiség már nem képes visszafordítani a felmelegedési folyamatokat. Számításai szerint képesek vagyunk a fennmaradásunkhoz szükséges 70%-os szén-dioxid kibocsátás csökkentésére. Az emberiség két irány közül választhat: az egyik, amikor nagy beruházásokkal szélfarmokat telepítenek (esetleg atomerőműveket), a másik, amikor minden egyes polgár a saját szükségletére energiát állít elő többek között napelemekből (házak tetejének, falának PV borítása). Könyvében kitér a Globális Klíma Koalíció tevékenységére, azokra a folyamatokra, melyek dezinformálják, becsapják az embereket, aképpen, hogy az olajlobbi emberei a kutatók tanulmányait cenzúrázzák. James Hansen-ről elismerően, tisztelettel ír. Ausztráliát különösen érinti a globális felmelegedés, hiszen ott még inkább, mint Magyarországon egyre szárazabb az éghajlat. Ausztráliában 2000 óta tartó esőhiány rekordokat döntöget, ehhez járulnak hozzá a hőrekordok. A kiszáradt terület kiterjedése egyre növekszik. [1]

Dr. Tim Flannery tagja annak a bizottságnak, mely a Sir Richard Branson és Al Gore-féle, a szén-dioxid légkörből való kivonására kiírt pályázatot fogja elbírálni. A pályázatra beérkező anyagokat továbbá James E. Hansen, James Lovelock, és Sir Crispin Tickell fogja értékelni.

Bibliográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Referenciák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]