Portál:Fenntartható fejlődés/quote archive

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ezen az oldalon a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos, a portálon korábban szerepelt idézetek olvashatóak.

Korábbi idézetek[szerkesztés]


A legújabb archíválások a lista tetején helyezendőek el


Először: a világ átalakulóban van, fordulat kezdetén állunk, amit az elektronika, az információs rendszerek, a nyersanyagnak és az energiának átértékelődése miatt bekövetkező minőségi módosulások, és valószínűleg a jövő biológiai ipara és a nemzetközi munkamegosztás változásai mozgatnak. Másodszor: a műszaki és az általános társadalmi fejlődésnek ebben a fordulatában Magyarország nem maradhat passzív, mert a nemzetek közötti gazdasági rangsorunk forog kockán, és ehhez fűződve társadalmi stabilitásunk is. Harmadszor: válaszunk a minőség irányába tett fordulat lehet, recepteket a részletekre nem szabad adnunk, de legfontosabb jellemzőnknek az adaptivitás fokozását jelölhetjük meg.
Vámos Tibor: Hazánk és a műszaki haladás - 1984


- Na és mikor kezdődik a varázslat?

Ültünk egymás mellett, néztük a hegyeket. - Akkor kezdődött, mikor a Föld született. - Stargirl lehunyta szemét. Arcát bearanyozta a lenyugvó nap. - Sose szűnik meg. Mindig itt van. Mindig... A Föld beszél hozzánk, de nem halljuk, olyan lármát csapnak az érzékeink. Néha ki kell őket radíroznunk, mármint az érzékeinket. Akkor - talán - elér hozzánk a Föld. Beszél hozzánk a világmindenség. Suttognak a csillagok.

Jerry Spinelli

A logika eljuttat téged A-pontból B-pontba; a képzelet segítségével eljuthatsz bárhová!

Albert Einstein


...egyre többet olvastam arról, hogy vannak-e, lehetnek-e társaink az Univerzumban. ... Idővel meggyőződtem arról, hogy kevés ennél fontosabb és aktuálisabb tudományos probléma létezik, amely egyben egész világlátásunkat is erősen befolyásolja.

Almár Iván



Nem az számít, hogy a leggazdagabb ember legyek a temetőben. Ami igazán számít nekem, hogy úgy térjek nyugovóra éjszaka, hogy valami csodálatosat alkottunk.

Steve Jobs


A világ olyan mint egy tükör, látod?

Mosolyogsz, és a barátaid visszamosolyognak.

zen közmondás


Tudod, karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában, nemcsak te és én, hanem az egész világ, az emberiség, amint mondják, hiszen ezért van az ünnep, mert nem lehet a csoda nélkül élni.

Márai Sándor


A természet hatalmas, az ember parányi. Ezért aztán az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel, mennyire érti meg, és hogyan használja fel erőit saját hasznára.

Szent-Györgyi Albert


A szarvas így szólt: "Az Embernek megvan mindene. Több kívánsága nem lesz." Ám a bagoly azt mondta: "Nem így van. Tátongó lyukat láttam az Emberben. Csillapíthatatlan sóvárgást. Ettől szomorú, ezért akar még többet. Megy tovább, és elveszi, amit megkíván... Míg a Világ egyszer azt nem mondja: "Nem vagyok többé, nincs mit adnom.

– Apocalypto c. film


Csak amikor megláttam az űrből a Föld elmondhatatlan szépségét és kiszolgáltatottságát, értettem meg igazán: az emberiség legsürgetőbb feladata, hogy megőrizze bolygónkat a következő nemzedék számára

– Sigmund Jahn, keletnémet űrhajós


Képzeljünk el egy ígérettel teli új évszázadot, melyet a tudomány és a technológia alakít, s a tudás hajt. Legmerészebb álmaink megvalósítása kezdődik...

– Bill Clinton: Tudomány a XXI. században. 1997. május 18.


Az emberiség legfőbb feladata a következő évszázadban az életminőség javítása lesz - anélkül, hogy jóvátehetetlen kár érje a környezetet

– Edward O. Wilson, biológus


Amikor fát ültetünk, azzal a béke és a remény magvait plántáljuk a földbe

– Wangari Maathai, a Green Belt (Zöld Övezet) mozgalom megalapítója


Mára a halászok kifosztották a világtengerek összes vizét

– Ransom Myers, biológus


A következő évek feladata: termeljünk elegendő élelmiszert további 2 milliárd ember táplálására, közben őrizzük meg, sőt gyarapítsuk a természet erőforrásait

– Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAQ)


A vízfelhasználás kétszer gyorsabb ütemben nőtt az elmúlt száz évben, mint a lakosság

– Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAQ)


Nem csak az számít, hogy mit teremtünk, hanem az is, hogy mit nem akarunk elpusztítani magunk körül

– John Sawhill, a Nature Conservancy természetvédelmi szervezet egykori elnöke


Minden veszélyeztetett fajra, amelyről tudomásunk van alighanem száz másik jut, amelyet nem ismerünk

– Callum M. Roberts, természetvédelmi tengerbiológus


Kék bolygónk a legkritikusabbnak ígérkező évszázadába lép. Mindeddig bolygónkat a természeti erők kormányozták 4,5 milliárd éven át. Ha tetszik, ha nem, bolygónk fenntartása kezünkbe hull, és sajnos, mi sokkal inkább hajlamosak vagyunk a kizsákmányolásra, mint a gondoskodásra.

– Wallace S. Broecker: Felelősségünk terhe. 1997. április