Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2016-2-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az 1896-os francia kiadás könyvborítója
Az 1896-os francia kiadás könyvborítója

A Nyolcvan nap alatt a Föld körül (Le Tour du monde en quatre-vingts jours) Jules Verne Franciaországban könyvként 1873-ban (sorozatban 1872. november 6. és 1872. december 22. között a Le Temps-ben) megjelent, világszerte népszerű klasszikus kalandregénye, egyik legismertebb műve. Magyarul először 1876-ban a Franklin Társulat adta ki Szász Károly fordításában, 1956-ban meg is filmesítették.

A történetben Phileas Fogg londoni úriember és újonnan alkalmazott francia inasa, Passepartout próbálja megkerülni a Földet 80 nap alatt. A különös utazás tétje 20 ezer font. Erre a különleges vállalkozásra a közlekedés forradalma teremtette meg a lehetőséget. Az új közlekedési eszközök: a vasút és a gőzhajó lerövidítették a távolságokat.

A könyv szórakoztató, romantikus kalandregény, miként Verne több más műve is. A középpontban a hős és fantáziadús hőstettei, megpróbáltatásai állnak. A főszereplőt a fogadás kiszakítja megszokott környezetéből, veszélyes helyzetekbe kerül, állandóan vándorol, utazik, és végül diadalmaskodik.

Tucatnyi élő szereplős és animációs filmben dolgozták fel olyan sztárokkal, mint David Niven, Shirley MacLaine, Pierce Brosnan, Peter Ustinov vagy Jackie Chan.