Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2016-16-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A budapesti Károlyi-kert
A budapesti Károlyi-kert

A Károlyi-kert egy közpark Budapest V. kerületében. A Belváros legrégibb ma is funkcionáló kertje, egyúttal a legjobban dokumentált magyarországi palotakert. Északról a Ferenczy István utca, keletről a Magyar utca, délről a Henszlmann Imre utca, nyugatról pedig a Károlyi-palota határolja.

A palota és a hozzá tartozó magánkert 1768–1929 között a Károlyi család birtokában volt. A 18. század végén barokk kertet alakítottak ki benne, s egyes részeit az akkoriban újdonságnak számító angolkertté formálták. A 19. század első felében a palotát és a kertet is klasszicista stílusban újították fel. Az 1838-as árvíz jelentősen megrongálta. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc után egzotikus növényeket is neveltek üvegházában, a parkban pedig a lugasok közt egy teniszpálya is a grófi család és vendégeinek rendelkezésére állt. 1932-ben a 7625 m²-es magánkertet közparkká tervezték át, és megnyitották a nagyközönség számára. A második világháborúban súlyos károkat szenvedett. Helyreállítása után, 1970-ig volt látogatható, majd közel egy évtizedre az M3-as metróvonal építésének felvonulási területe lett. Ezalatt növényzete szinte teljesen kipusztult, ezért 1981-ben a parkot újra ki kellett alakítani. 1996-ra elhasználódott, ezért ismét átrendezték.

A parknak öt bejárata van, ebből jelenleg négyet használnak. A gyerekek szórakozását két bekerített játszótér és külön homokozó szolgálja. A parkban van még szökőkút, nagyobb gyepes rész az évszaknak megfelelő kiültetett virágokkal és egy árnyas részen sakkozóhely. A felszerelés része egy ivókút és a vasútikocsi-szerű illemhely is. Különleges növény ma már nem díszlik benne, de itt áll az ország egyik legöregebb fehér eperfája.