Jaguár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Jaguár
Jaguar head shot.jpg
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Macskaalkatúak (Feliformia)
Család: Macskafélék (Felidae)
Alcsalád: Párducformák (Pantherinae)
Nem: Panthera
Faj: P. onca
Tudományos név
Panthera onca
(Linnaeus, 1758)
Elterjedés
Cypron-Range Panthera onca.svg
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Jaguár témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Jaguár témájú médiaállományokat.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Jaguár témájú kategóriát.

A jaguár elterjedési területe
Jaguar sitting.jpg
Egy fekete jaguár

A jaguár (Panthera onca) a macskafélék egy nagy testű, Dél- és Közép-Amerika trópusi és szubtrópusi területein elterjedt faja. Közeli rokonságban áll az Óvilágban élő nagymacskákkal, köztük az oroszlánnal, tigrissel és leopárddal.[1]

A jaguár az Újvilágban élő legnagyobb és legerősebb macskaféle és az egyetlen faj a párducformák alcsaládjából (Pantherinae), amelyik Amerikában fordul elő.

Etimológia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A jaguár elnevezés egy indián szóból ered, melynek jelentése "aki egy ugrással leterít". Lévén jó mászó, nemegyszer a leshelyéről szolgáló fáról ugrik rá gyanútlanul arra haladó zsákmányra.[2]

Sok közép-amerikai és dél-amerikai országban a macskát el tigre néven ismerik.

Megjelenése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A jaguár hasonlít a leopárdhoz, ám robusztusabb testfelépítésű, és nagyobb foltok díszítik bundáját. Feje szögletesebb, rövidebb, végtagjai zömökebbek.[3]

A jaguár az amerikai földrész legnagyobb macskaféléje,[2] testhossza 112–185 cm, nem számítva a farokhosszat, mely kb 45–75 cm. Jellemző marmagassága 45–76 cm, súlya 56–96 kg (olykor elérheti a 136 kg-ot is).[4] A nőstények általában 20%-kal kisebbek, mint a hímek.[5] A Dél-Mexikóban és Közép-Amerikában élő jaguárok általában kisebbek, a hímek 50-60, a nőstények 40 kg körüliek.

Alfajai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Panthera onca arizonensis
 • Panthera onca centralis
 • Panthera onca goldmani
 • Panthera onca hernandesii
 • Panthera onca onca
 • Panthera onca palustris
 • Panthera onca paraguensis
 • Panthera onca peruviana
 • Panthera onca veracrucis

Elterjedése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Elterjedt Dél- és Közép-Amerika esőerdeiben, mocsaraiban, magashegységeiben. Rendszerint vizes élőhelyek közelében él. Egyedszáma sokfelé megcsappant, de kihalás nem fenyegeti. Elterjedésének északi határa az Egyesült Államok délnyugati részein, főként Arizonában és Új-Mexikóban húzódik, korábban Dél-Kaliforniában és Texasban is élt.

2004-ben vadőrök Arizonában kaptak lencsevégre és dokumentáltak jaguárokat az állam déli részein. Jelenleg nem tisztázott, de napjainkban észlelt jelentések alapján feltételezhetően állandó populáció alakult ki a délnyugaton vagy ezek a nagymacskák csupán kóborlásuk közben áthaladnak a határon Sonoránál, Mexikóból. Azonban az Egyesült Államokban a faj a veszélyeztetett fajok listáján szerepel, tehát védelem alatt áll és nem vadászható, vagyis, ha bárhol a délnyugaton a nyomukra bukkannak, a törvény szerint ez az állat nem zavarható meg. Északon, például Missouri környékén talált jaguármaradványok tanúskodnak arról, hogy ez a faj az Egyesült Államok déli részén is elterjedt volt.

Ökológiai szerepe, életmódja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Élőhelyein a jaguár csúcsragadozó faj.

A jaguár jó úszó, azon kevés macskafélék egyikéhez tartozik, melyek akár a tigris, kedvelik a vizet. Mászó tudománya is jó. Elsősorban a folyók közelében, mocsarakban és sűrű esőerdőkben fordul elő, ahol az átláthatatlan aljnövényzetében könnyedén becserkészheti a zsákmányt.

Zsákmányállatai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A szaporodási időszakon kívül a jaguár magányosan él. Vadászterülete 25-150 km2 körüli. Számos gerinces állatfajra vadászik, köztük szarvasfélékre, kajmánra, közönséges tapírra és pekarifélékre. Fogyaszt békákat, teknőst, egeret, halakat és akár háziállatokat is.

Szaporodása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az anyaállat a nyakán fogja a kölykét

A fiatal hímek 3-4 éves koruk körül, a nőstények 1 évvel korábban érik el az ivarérettséget. A nőstények 90 – 110 napos vemhességi idő után kb. 1-3 kölyöknek adnak életet, közülük átlagosan 1-2 éri meg a felnőtt kort. A kicsik vakon jönnek a világra, 2 hét után kezdenek látni. Két évig maradnak anyjukkal, mielőtt elkezdenének terület után kutatni. Átlagos élettartamuk a vadonban 10-11 évre becsülhető, fogságban akár 20 évig is élhetnek.

A jaguár a közép- és dél-amerikai kultúrában[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A jaguár szó a dél-amerikai tupi-guarani nyelvből ered. A Jagua szó a guarani nyelvben „kutyát” jelent. A jaguár valaha egy uralkodói cím volt, melyet a maja hagyományokban az uralkodó hercegeknek, hercegnőknek és uralkodói családoknak adományoztak. A helyi emberek a hatalom és erő szimbólumának tekintették. A maja civilizációban úgy hitték, hogy a jaguár közvetíti az élők és holtak kommunikációját és megvédi a királyi családokat. A maják társuknak tekintették a szellemvilágban. Az aztékoknál létezett egy elit harcos osztály, melynek tagjait jaguárharcosoknak hívták.

Melanizmus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A ritka melanisztikus példányok teljesen feketék, ám a foltok mintázata közelebbről nézve rajtuk is látható. Mint a leopárd fekete színváltozata – a fekete párduc – esetében is közismert, a fekete jaguár sem alkot külön alfajt. A fekete testszínt egy domináns öröklődést mutató, de igen ritka genetikai allél okozza, ami sokkal ritkább, mint a leopárdnál. A feketénél sokkal ritkábbak a fehér (de nem albínó) példányok.

Hibridek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Állatkertekben olykor más nagymacskákkal hibridizálódik.

Egyéb[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Állatkertekben ritkább, mint a többi Panthera nembe tartozó rokona. A jaguárok megmentése érdekében az európai állatkertek egységes törzskönyvet vezetnek a faj összehangolt tenyésztéséről. Magyarországon két állatkertben tartanak jaguárokat. A Nyíregyházi Állatparkban egy jaguár tenyészpár él, melyeknek több alkalommal születtek kölykei és többször előfordult, hogy annak ellenére hogy mindkét szülő fekete, foltos kölykök születtek. jelenleg is van két kölykük, két nőstény, egy fekete és egy foltos. 2007-ben pedig egy fekete színű nyíregyházi születésű hím és egy foltos, német állatkertből való nőstény jaguár költözött be a Szegedi Vadasparkba.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Csodálatos állatvilág, Wild life fact file (magyar nyelven) ford.: Mester K.: (2000). ISBN 963-86092-0-6 

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. http://encarta.msn.com/encyclopedia_761554717/Jaguár_(animal).html
 2. ^ a b A Világ Állatai képes enciklopédia. Alexandra Kiadó (2005) 
 3. http://www.akronzoo.org/learn/jaguar.asp
 4. Jaguar Fact Sheet. Jaguar Species Survival Plan. American Zoo and Aquarium Association. (Hozzáférés: 2006. augusztus 14.)
 5. http://savethejaguar.com/jag-index/jag-allabout/jag-aboutecology