Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2013-51-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A kivilágított Obradoiro-homlokzat
A kivilágított Obradoiro-homlokzat

A spanyolországi Galicia tartományban található Szent Jakab-katedrálist Santiago de Compostelában építették idősebb Szent Jakab apostol feltételezett sírja fölé. A compostelai székesegyház Spanyolország legnagyobb román kori temploma, amelyet mérete és díszítése is a legjelentősebb zarándoktemplomok közé emel.

A Legenda aurea szerint az i. sz. 44-ben lefejezett idősebb Jakab apostol holttestét tanítványai egy hajóra tették, Galiciába vitték, és ott temették el. Ezután a sír helye feledésbe merült, majd a 9. század elején csodás körülmények között újból előkerült egy már használaton kívüli római kori temetőben. A Szent Jakab apostol sírjaként azonosított ókori emlékmű hamarosan zarándokhellyé vált, és rövid idő alatt a kereszténység három fő zarándokhelyének egyike lett.

A ma is látható templomot harmadjára építették fel. A II. Alfonz uralkodása alatt épült első templom, amelyről nagyon kevés adat maradt fenn, kis, egyszerű szerkezetű épület lehetett. A 9. század végén III. Alfonz elrendelte, hogy a nagyapja idejében épült kisebb építmény helyén egy bonyolultabb alaprajzú, nagyobb templomot emeljenek, a feltételezések szerint mozarab stílusban. A 11. század utolsó harmadában a zarándokok számának növekedése miatt VI. Alfonz még nagyobb templom építését határozta el. A jelenlegi templom építését 1075-ben kezdték meg és 1130 körül fejezték be.