Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2014-16-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mariah Carey
Mariah Carey

A We Belong Together Mariah Carey amerikai popénekesnő tizennegyedik, The Emancipation of Mimi című albumának második kislemeze, mely 2005-ben jelent meg.

A dalt az 1980-as évekbeli Rhythm and blues- és soulzene hangzása ihlette, egyszerű zongoradallamra épül, szövege egy nő vágyódását fejezi ki volt partnere felé, miután szakítottak.

A Billboard magazin a 9. helyre helyezte minden idők 100 legsikeresebb dalát felsoroló listáján és az évtized legsikeresebb dalának nevezte. Minden idők egyik legnépszerűbb dala lett, még a kritikusok is elismeréssel illették és „újradefiniálta Mariah karrierjét”.

A We Belong Together nagy visszatérést jelentett Carey számára, miután 2001-től karrierje egyre inkább úgy tünt, hogy hanyatlásnak indult. Ez a dal azonban számos országban listavezető lett és az Amerikai Egyesült Államokban, ahol 14 nem egymást követő hétig vezette a slágerlistát, több rádiós játszási rekordot is megdöntött. 2006-ban két Grammy-díjat is nyert, a legjobb R&B-dalnak és a legjobb R&B-előadásnak járót. A RIAA-tól platinalemez minősítést kapott, világszerte több mint ötmillió példányban kelt el.

A videoklipjét Brett Ratner rendezte és megjelenése óta több remixváltozata készült a Magyarországon is népszerű dalnak.