Szumátrai orrszarvú

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Szumátrai orrszarvú
Rapunzel, egy szumátrai orrszarvú a Bronxi Állatkertben
Rapunzel, egy szumátrai orrszarvú a Bronxi Állatkertben
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Páratlanujjú patások (Perissodactyla)
Család: Orrszarvúfélék (Rhinocerotidae)
Alcsalád: Rhinocerotinae
Nemzetség: Dicerorhinini
Nem: Dicerorhinus
Gloger, 1841
Faj: D. sumatrensis
Tudományos név
Dicerorhinus sumatrensis
(Fischer, 1814)
Alfajok

Dicerorhinus sumatrensis harrissoni
Dicerorhinus sumatrensis sumatrensis
Dicerorhinus sumatrensis lasiotis

Elterjedés
Az elterjedési területeAz elterjedési területe
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Szumátrai orrszarvú témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szumátrai orrszarvú témájú médiaállományokat.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szumátrai orrszarvú témájú kategóriát.

A szumátrai orrszarvú (Dicerorhinus sumatrensis) az emlősök (Mammalia) osztályának a páratlanujjú patások (Perissodactyla) rendjébe, ezen belül az orrszarvúfélék (Rhinocerotidae) családjába tartozó Dicerorhinus nem egyetlen élő és egyben típusfaja is.

Előfordulása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A jelenlegi állománybecslések szerint mindössze 300 egyed található e fajból Szumátra, a Maláj-félsziget és Borneó őserdeiben. Korábban a faj elterjedt volt a Himalája lábaitól Bhután, India, Thaiföld, Malajzia, Mianmar (Burma), Szumátra és Borneó területén.

Jelenleg mintegy 200 egyedét tartják nyilván 3 populációban Szumátrán, 75 egyedet becsülnek a Maláj-félszigeten 4 kisebb populációban, illetve Borneó északi részén, Sabah tartományban 25 példányra teszik az állomány nagyságát. 2007-ben nagy szenzációt keltett tudományos körökben, hogy egy automata kamerával sikerült videofelvételeket készíteni a faj egy példányáról Borneón.

A faj fennmaradását az orvvadászat, illetve az élőhelyek feldarabolódása veszélyezteti. A jól kezelt nemzeti parkok és vadvédelmi területek lehetnek az alapjai a faj megőrzésének. A jelenlegi állománylétszám mellett az élőhely hiánya még nem korlátozó tényező, de néhány évtizeden belül a faj világállományát 2.000 egyed körülire kellene fejleszteni ahhoz, hogy a faj biztonságosan fennmaradjon. Egy remélt állomány-növekedés esetén az élőhelyeinek mezőgazdasági vagy ipari célokra történő igénybevétele már jelentős probléma lehet.

Alfajai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Dicerorhinus sumatrensis harrissoni Groves, 1965
  • Dicerorhinus sumatrensis lasiotis Buckland, 1872
  • Dicerorhinus sumatrensis sumatrensis G. Fischer, 1814

Megjelenése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az állat hossza 236-318 centiméter, marmagassága 112-145 centiméter és testtömege 500-1000 kilogramm (átlagosan mintegy 700-800 kilogramm). Esetlennek tetsző teste és vaskos, erős végtagjai vannak, amelyek alkalmasak arra, hogy az orrszarvú áthatoljon az erdőn. Bőre szőrös és gyakran iszap fedi, amellyel a legyek ellen védekezik. Kevésbé ráncos, mint a többi ázsiai orrszarvú. Két szarva van, a tehénéi kisebbek. Az afrikai orrszarvúktól eltérően nem tudja hatékony fegyverként használni. Patáján három ujj található.

Dagonyázás a sárban
Anya és kicsinye

Életmódja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A szumátrai orrszarvú hím egyedei a többi rokon fajhoz hasonlóan általában magányosan élnek, és viszonylag nagy, akár 50 km²-es territóriumokat tartanak, melyek határait vizeletükkel, ürülékükkel jelölik meg. Nem figyeltek meg azonban harcokat a bikák között, pedig a territóriumok átfedhetnek egymással. A tehenek kisebb territóriumokat tartanak, és legtöbbször csak a tehén és a frissen született borjú él együtt. Vemhességi ideje 15-16 hónap, az egyetlen borjú 13-15 hónapos koráig szopik. Maximális ismert életkora 40-45 év. A szumátrai orrszarvú a síksági és hegyvidéki sűrű esőerdők lakója. Tápláléka jórészt a trópusi esőerdők növényzetéből kerül ki, leveleket, hajtásokat, illetve a fákról lehulló gyümölcsöket fogyasztja. Fontos szerepet játszanak életükben azok a sólelőhelyek, ahol a talaj sótartalma jelentősen magasabb. Ezeket a sógödröket időről időre, általában havi rendszerességgel felkeresik. A bika itt „értesül” a szagnyomok alapján általában arról, ha a territóriumában fogamzóképes tehén fordul elő.

Szaporodása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A bika 7, a tehén 4 évesen éri el az ivarérettséget. A párzási időszak egész évben tart. A vemhesség 400 napig tart, ennek végén 1 borjú jön a világra. A borjú születésekor körülbelül 40 kilogrammot nyom. Két ellés között általában 3 év telik el.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források és jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]