Eurázsia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eurázsia
LocationEurasia.png
Földtörténeti adatok
Kor 300–0 Ma
Idő karbonholocén

Eurázsia alatt az Európa és Ázsia által alkotott szuperkontinenst értjük, amelynek túlnyomó többsége az eurázsiai kéreglemezen fekszik és így geológiai értelemben a lemeztektonikában egyetlen kontinens. Az eurázsiai lemez mellett alkotórésze még a török-hellén kéreglemez, az arábiai kéreglemez, az iráni kéreglemez, az ausztrál-indiai kéreglemez indiai része és az észak-amerikai kéreglemez kamcsatkacsukcsföldi része. [1]

Az Európa és Ázsia közötti nagy kulturális különbségek miatt társadalmi-politikai-kulturális szempontból két külön kontinensként kezeljük őket.

Egyes történészek véleménye szerint Dél-Európa, Dél-Ázsia és Délnyugat-Ázsia történelmileg összetartoznak, és együtt alkotja Dél-Eurázsiát. Hasonlóképpen, Észak-Európát és Észak-Ázsiát néha Észak-Eurázsiának nevezik.

George Orwell könyvében, az 1984-ben Eurázsia a regény három képzeletbeli országának egyike, amely nagyjából a földrajzi Eurázsia területén helyezkedik el; területébe nem tartoznak bele a Brit-szigetek (amelyek a második képzeletbeli ország, Óceánia fennhatósága alatt állnak), illetve a harmadik ország, Keletázsia által birtokolt terület, amely Kínából és az attól délre fekvő területekből, valamint feltehetőleg Japánból áll. India határterületnek számít a könyvben.

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Földrajzi világatlasz: Földrajzi világatlasz. Cartographia Kft.. ISBN 963-352-570-5 CM (2004) 

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]