Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Szálasanyagok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az alábbi megbeszélést/szavazást/vitát lezártuk. Kérjük, ne módosítsd!
A további hozzászólásokat a témának megfelelő fórumra vagy vitalapra írhatod. Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!


Szálasanyagok (A kiemelt státuszt megkapta: 2008. 07. 31.)[szerkesztés]

Kezdete: 2008. július 1., vége: 2008. augusztus 16. Mivel az általam eddig készített textilipari vonatkozású szócikkek csaknem mindegyikében előfordul ez a szakkifejezés, indokoltnak tartottam bővebb összefoglalását adni annak, hogy a textilipar mit is nevez "szálasanyagoknak" és bemutatni azok sokféleségét, amelyekkel ruhadarabjainkban, a lakásunkban található különféle textíliákban és más textiltermékekben találkozunk.– Elkágyé vita 2008. július 1., 22:36 (CEST)[válasz]

Előrebocsátom, hogy  támogatom e kiváló cikket, de van néhány  megjegyzésem:

  • a bevezetésben a képződmények szót nem ide valónak érzem.
  • „Meg kell azonban jegyeznünk, hogy...” Lexikonban ne beszéljünk többes szám első személyben! (Ugyanez vonatkozik a „Mint láttuk...” kifejezésre is. Szerintem is gördülékenyebbé teszik ugyan a szöveget az effajta átvezetések, de mégiscsak egy enciklopédia vagyunk. Nem?)
  • A „Csoportosítás az eredet szerint” c. fejezet elejét kicsit átrendeztem, mert a szöveg egy része (asszem) nem volt jó helyen. Ha hibáztam, nyugodtan javítsd ki!
  • Az ásványi eredetű szálasanyagok szerepelnek a természetes és mesterséges eredetűek ábráján egyaránt. Mi ennek az oka? A szövegben nem utalsz rá.
  • A szintetikus szálak fejezetének végén található, cicerói hosszúságú Vannak nagy szilárdságú és... kezdetű mondat darabolását javaslom.
  • Pompásak az illusztrációk.
40%-os feldolgozottságnál ennyit tudok mondani. – Susulyka  hm? 2008. július 2., 12:11 (CEST)[válasz]
  • Hosszasan meditáltam azon, hogy a "képződmények" helyett milyen más szó illenék ide, de semmi okos nem jutott eszembe. Végül is ezek valóban "képződnek" növényeken, állatokon, vagy vegyipari folyamatok során. Van valami konkrét javaslatod?
  • A többes szám első személyben írt, kifogásolt mondatokat javaslatodra átalakítottam.
  • A "csoportosítás az eredet szerint" c. fejezetben tett javításaidat elfogadom, köszönöm.
  • Az ásványi eredetű szálasanyagok sajnos tévedésből szerepelnek a mesterséges szálasanyagok ábráján. Véletlenül egy hibás ábrát tettem be, ki fogom cserélni. Legalább százszor átnéztem a cikket, mielőtt feltöltöttem, és mégis elkerülte a figyelmemet.
    Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!
  • A kifogásolt túl hosszú mondatot átalakítottam.
Köszönöm az észrevételeidet. – Elkágyé vita 2008. július 2., 15:34 (CEST)[válasz]
Köszönöm a javításokat. A képződményes mondatnál talán az is megoldást jelentene, ha kihagynánk ezt a szót. Pl.: A kifejezés a nyersanyagok külső megjelenési formájára utal: hosszuk több nagyságrenddel nagyobb, mint az átmérőjük. Ez csak egy gyenge javaslat, magam sem tudom, hogy lenne jobb; csak pofáztam. Lehet, hogy segítségül kellene hívnunk P/c-t. – Susulyka hm? 2008. július 2., 16:37 (CEST)[válasz]

A fenti megbeszélést lezártuk, kérjük, további hozzászólásokat már ne írj hozzá! Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!