Szerkesztővita:Elkágyé

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Archive
Archivált vitalapok

Oxi selyem[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Elkágyé! Ez itt egy kicsit textil is, így elküldöm Neked, hátha érdekel: http://www.origo.hu/kornyezet/20140731-level-oxigen-fotoszintezis-design-mesterseges-levelet-gyartott-egy-londoni-diak.html BÚÉK! Üdvözlettel Bokorember vita 2015. január 6., 09:54 (CET)

Sweatshop téma[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Elkágyé! Egy "textiles" cikk: http://444.hu/2015/01/26/a-legerosebb-valosagshow-amiben-norveg-divatblogger-fiatalok-elmentek-kambodzsaba-hogy-ruhakat-keszitsenek/

Üdv. Bokorember vita 2015. január 27., 10:03 (CET)

Fájl:Habselyem Nívódíj 1983.jpg[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Ez a kép mitől lesz cc-by-sa-3.0 licencű? 1983-ban még nem létezett ilyen licenc. Nem látok OTRS-engedélyt a jogtulajdonostól. Xiaolong Chinese black dragon.svg Üzenő 2015. március 1., 18:26 (CET)

Áthozva Teemeah vitalapjáról:

Kedves Teemeah, ha van valami, amit nem igazán vagyok képes felfogni, akkor ez a képek licence. Bevallom, találomra jelöltem be ezt a licencet, mert valamit meg kellett adni. Hálás lennék, ha kijavítanád egy olyanra, ami elfogadható. - Egyébként az a helyzet, hogy a Habselyem Kötöttárugyár már évtizedek óta nem létezik, jogutódja sincs. Az a testület sem létezik, amely annak idején a díjat adományozta. Így nincs kitől engedélyt kérni. Hacsak én magam nem adhatok rá engedélyt, mint egyike azoknak, akiknek a neve ott szerepel, mint a szóban forgó termék alkotója. Nekem semmi kifogásom sincs az ellen, ha bárki megjeleníti valahol ezt a képet, feltéve, hogy a hozzá tartozó feliratok (a termék megnevezése, alkotói, előállítója) szerepelnek a képen. Üdv.--Elkágyé vita 2015. március 3., 11:30 (CET)

Sajnos ez nem ilyen egyszerűen működik. Hiába szűnt meg jogutód nélkül a gyár, vagy a címet adományozó szervezet, a szerzői joga a képnek ezzel nem válik semmissé. Első megjelenéstől számított 70 évig jogvédett, és ilyenkor a kép szerzői joga az államra száll (nem viccelek, árva műveknek hívják ezeket), az állam pedig jogdíjat szed utánuk:

"Az eljárás igazgatási szolgáltatási díja

  • 30 000 Ft, ha a felhasználás sem közvetve, sem közvetlenül nem szolgál jövedelemszerzési vagy jövedelemfokozási célt,
  • 92 500 Ft, ha a felhasználás közvetve vagy közvetlenül jövedelemszerzési vagy jövedelemfokozási célt szolgál."

Az ilyen képeket sajnos nem lehet feltölteni ide. Ha nncs tulajdonos és még koránál fogva nem közkincs, akkor az állam birtokolja a jogokat. Ennyit kell megjegyezni. :) Xiaolong Chinese black dragon.svg Üzenő 2015. március 3., 12:55 (CET)

Áthozva Teemeah vitalapjáról:

Köszönöm a tájékoztatást. Kérlek, töröld a képet. A szócikkből kitöröltem. Üdv. --Elkágyé vita 2015. március 3., 17:05 (CET)

Az év szócikke 2014[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

PODY 3rd barnstar.svg Az év szócikke 2014
A 2014-es Az év szócikke versenyen a Varrógép című szócikked a Műszaki és alkalmazott tudományok kategóriában a harmadik helyezést érte el! Gratulálunk! - RepliCarter Nuvola weather sunny.svg Hagyj üzenetet 2015. március 11., 15:09 (CET)

Köszönöm, szívesen és én is gratulálok neked! DenesFeri vita 2015. március 12., 11:28 (CET)

Köszönöm, én is gratulálok a Varrógép szócikked sikeréhez. Hálásan köszönöm a gyártörténeti cikk megjelentetését is a Magyar Textiltechnikában. Üdv  … szalax üzenő 2015. március 12., 18:01 (CET)

Gratulálok a Varrógép szócik sikeréhez, és köszönöm a Nowa Hutá-ra leadott szavazatod! --Fmvh vita 2015. március 13., 14:26 (CET)

T-ing[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Tekintettel arra, hogy parázs vita bontakozott ki a szócikk neve körül, Téged is kérlek, hogy hozz olyan színvonalas forrás(oka)t, amelyek hitelt érdemlően alátámasztják, hogy az adott ruhadarab magyar elnevezése T-ing, nem pedig Póló. Üdv, --Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2015. március 28., 12:07 (CET)

A ruhadarab magyar neve póló. A szakkifejezésnek természetesen helye van a szócikkben, feltüntetve, hogy a textiliparban így hívják. DE: https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Elnevez%C3%A9si_szok%C3%A1sok alapján a szócikk PÓLÓ, és azon belül is főként pólónak hívjuk a ruhadarabot, nem egy akármilyen kisebbség által használt nevet használunk. ("Általánosan igaz, hogy a szócikknek olyan címet adjunk, mely az adott témára a legelterjedtebben használt szó vagy kifejezés a magyar köznyelvben, egyértelmű, és nem teszi túlságosan nehézzé a rá való hivatkozásokat.")Karga vita 2015. március 28., 12:41 (CET)

Példa bármire van, a kuruzsló csodagyógyászoknak is vannak példáik sikeres kezelésekre. Ahogy ott is, ebben a kérdésben is az mondja meg a tutit, ha a gyakoriságokat összevetjük. A pólóra rengeteg forrás van, T-ing-re alig-alig akad. Ez egy belső, textilipari szakkifejezés. Megemlíteni meg kell, de semmi több. Nem véletlen, hogy a szótárak nem hozzák a T-inget, mint magyar szót. Azért nem hozzák, mert annyira periférikus, hogy a nyelvészet nem is számol vele. Illetve nyelvészeti tény, hogy magyarul ez a ruhadarab alapvetően póló, kevesebb esetben trikó, T-ing csak elvétve, csak a textiliparon belül. A vámtarifaszám azért nem számít, mert ahhoz mindig átveszik az ipari megnevezést, úgyhogy ez szintén a textilipar részének tekinthető. Kereskedelemben gyakorlatilag nem kimutatható. A pólóra adott Google találatokkal összevetve világos, hogy a kereskedelembe csak fontoskodásból kerül, elvétve, nyilvánvalóan azért, mert direkt átveszik az ipari kifejezést és a számarány alapján ez említésre sem méltó, ennél még T-shirt néven is gyakrabban kerül a kereskedelembe. A szótárak alapján a T-shirt magyarul alapvetően póló, ritkábban trikó, a Wikipédia belső szabályai pedig azt írják elő, hogy a szócikkek ehhez igazodjanak. A különböző csoportnyelvi terminusokat meg kell említeni, ez tiszta sor. Az egyik linked amúgy pont ellenérv: http://www.elingerie.hu/termekkategoria/ferfi-divat/ingek-polok/ing-polo-t-shirt/ Itt ugyanis nevezik ingnek, pólónak, T-shirtnek is, de T-ingnek éppen hogy nem. Karga vita 2015. március 28., 14:01 (CET)

A 3. link miért is forrás? T-shirtöt írnak benne, nem T-inget... Egy elavult, múlt évezredbeli nevet használsz a ruhadarabra, ezt kérlek, vedd észre. --áкos9702 posta 2015. március 28., 14:25 (CET)

  • Nem az a baj, hogy használja, hanem hogy félrevezető szócikket ír, ami úgy állítja be, mintha nem csak egy szűk kör használná ezt a kifejezést, hanem a ruhadarab bevett magyar neve volna, ami egyszerűen nem igaz. Karga vita 2015. március 28., 14:30 (CET)