2014-es Eurovíziós Dalfesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
2014-es Eurovíziós Dalfesztivál
B&W Hallerne, Koppenhága, Dánia Dánia
Eurovision Song Contest 2014 stage (during the jury final).jpg

Első elődöntő 2014. május 6.
Második elődöntő 2014. május 8.
Döntő 2014. május 10.
Műsorvezető Lise Rønne
Nikolaj Koppel
Pilou Asbæk
Rendező csatorna Dánia DR logo.svg
Dalfesztivál igazgatója Norvégia Jon Ola Sand
Győztes dal Ausztria Conchita Wurst (Rise Like a Phoenix)
Magyar versenyző Kállay-Saunders András (Running)
Szavazási rendszer Mindegyik ország a 10 kedvenc dalára szavaz, melyek 1-7, 8, 10, és 12 pontot kapnak.
Indulók száma 37; 26 a döntőben, a két elődöntőből összesen 11 ország nem jut tovább.
Először részt vevő országok
Visszatérő országok Lengyelország Lengyelország
Portugália Portugália
Visszalépő országok Bulgária Bulgária
Ciprus Ciprus
Horvátország Horvátország
Szerbia Szerbia
Nulla pontos dal
Meghívott előadók Első elődöntő: Emmelie de Forest, Choir of Europe, Dán Balett
Második elődöntő: Jessica Mauboy, Euraustralia című dal előadása, Eurovíziós táncosok
Döntő: Emmelie de Forest, Gaia Cauchi, Joyful Land című dal előadása, Lise Rønne, Nikolaj Koppel, Pilou Asbæk
Előző
Következő
◄2013
2015►

A 2014-es Eurovíziós Dalfesztivál volt az ötvenkilencedik Eurovíziós Dalfesztivál. Dániában rendezték meg, mivel a 2013-as Eurovíziós Dalfesztivált Emmelie de Forest dán énekesnő Only Teardrops című dala nyerte. Dánia volt az első ország, amely másodszorra rendezhette a versenyt az új évezredben, mivel 2000-ben is ők nyertek. Az első elődöntőre 2014. május 6-án, a második elődöntőre május 8-án, a döntőre pedig május 10-én került sor.[1] 2013. szeptember 2-án jelentették be, hogy a koppenhágai B&W Hallerne fog otthont adni a versenynek.

37 ország erősítette meg részvételét a dalfesztiválra beleértve Lengyelországot és Portugáliát is, mely országok kettő illetve egy év kihagyása után tértek vissza. Ugyanakkor Bulgária, Ciprus, Horvátország és Szerbia még a verseny előtt visszalépett. A magyar induló Kállay-Saunders András lett, aki a Running című számával nyerte meg A Dalt, a hazai válogató műsort. Kállay-Saunders az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében 143 ponttal az ötödik helyet érte el, ami a második legjobb helyezés, amit magyar versenyző el tudott érni a dalfesztiválok történetében. Továbbá a kapott 143 pont a legtöbb, amit valaha magyar induló kapott.

A verseny győztese a Ausztriát képviselő Conchita Wurst lett, aki 290 pontot összegyűjtve nyerte meg a döntőt. A Rise Like a Phoenix című dal emellett tizenhárom országtól kapta meg a maximális 12 pontot.

A 2014-es elődöntőket és döntőt százkilencvenöt millió ember látta.[2]

A helyszín és a verseny témája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A verseny pontos helyszíne a Dánia fővárosában, Koppenhágában található B&W Hallerne volt, mely 10 000 fő befogadására alkalmas. A hangár korábban hajógyárként működött. További lehetséges helyszínek voltak még a maximum 15 000 férőhelyes DR Byen-sátor a fővárosban, a horsensi Állami Büntetés-végrehajtási Intézet 13 000 férőhellyel, és a dánok által legalkalmasabbnak tartott, 15 000 férőhelyes herningi Jyske Bank Boxen is. Eredetileg az aalborgi Gigantium, a fredericiai MesseC és a koppenhágai Parken Stadium is pályázott, de később visszaléptek.

Koppenhága főpolgármestere, Frank Jensen 2013 augusztusában bejelentette, hogy a városvezetés 40 millió dán koronával járult a hozzá a költségvetéshez.[3] A dán főváros minden bizonnyal az eddigi legzöldebb házigazdája a verseny 1956-ban kezdődött történetének: Koppenhága 2014-ben az Európa Zöld Fővárosa címet viselheti.

A dalfesztivál hivatalos mottója #JoinUs! volt, azaz #CsatlakozzHozzánk!.

A dalversenynek egy év kihagyás után ismét három házigazdája volt: Lise Rønne, Nikolaj Koppel és Pilou Asbæk vezették a műsort. Emellett ez volt a verseny történetében az első alkalom, hogy egy női és két férfi műsorvezető volt.

A verseny helyszíne, a B&W Hallerne a Refshaleøen szigeten. A műhely felújítási munkálatait 2013 szeptemberében kezdték. A szervezőknek nyolc hónapjuk volt arra, hogy a helyet átalakítsák egy úgynevezett Eurovíziós szigetté.

A résztvevők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A San Marinót képviselő Valentina Monetta a 2014-es Eurovíziós Dalfesztiválon
Az Elaiza, a németországi nemzeti válogató, az Unser Song für Dänemark döntőjében, 2014. március 13-án

Luxemburg 2013. július 24-én jelentette be, hogy nem tér vissza a versenyre. Ezzel ez volt sorozatban a huszonegyedik dalfesztivál a nagyhercegség nélkül.[4] Hozzájuk hasonlóan az andorrai, a cseh, a marokkói, a monacói, a szlovák és a török műsorsugárzók sem kívántak indulót küldeni a versenyre.[5][6][7][8][9][10] Horvátország huszonegy év folyamatos versenyzés után, pénzügyi problémák és az utóbbi évek rossz eredményei miatt nem vett részt a koppenhágai versenyen.[11] A ciprusi közmédia is hasonlóan döntött, ők eddig mindössze két versenyt hagytak ki debütálásuk óta. Érdekesség, hogy legutóbb 2001-ben nem vettek részt, amikor szintén Koppenhága adott otthont a versenynek.[12] Hozzájuk csatlakozott november végén Bulgária[13] és Szerbia[14] is, akik többek között financiális problémákra hivatkozva utasították el a részvételt. Mindkét ország eddig részt vett az összes versenyen debütálásuk óta. Bosznia-Hercegovina eredetileg visszatért volna a versenyre, de 2013. december 18-án bejelentették, hogy mégsem vesznek részt.[15] Portugália viszont egy kihagyott év után újból küldött versenyzőt. Lengyelország 2013. december 5-én döntött a részvételüket illetően: két kihagyott év után ismét jelen voltak a megmérettetésen. Szlovénia pedig tíz nap haladékot kapott az EBU-tól, hogy eldöntse, indul-e a versenyen, vagy nem. Az RTVSLO végül 2014. január 17-én jelentette be részvételi szándékát, így végül 37 állam vett részt a 2014-es Eurovíziós Dalfesztiválon, mely kettővel kevesebb, mint a 2005-ös, a 2010-es és a 2013-as létszám, illetve ami megegyezik a 2006-os létszámmal.[16]

2013. június 19-én jelentették be, hogy San Marinót sorozatban harmadszor Valentina Monetta fogja képviselni. Korábban Lys Assia, Corry Brokken és Udo Jürgens indult a versenyen szólóénekesként háromszor egymás után. Rajta kívül másodjára állt színpadra a Romániát képviselő Paula Seling és Ovi is, akik 2010-ben az ország legjobb eredményét elérve a harmadik helyen végeztek. Továbbá másodjára szerepelt Macedónia 2008-as képviselője, Tamara is, aki ezúttal háttérénekesként vett részt nővére produkciójában, valamint a 2009-ben Szlovéniát képviselő Martina Majerle ezúttal Montenegró színeiben, Sergej Ćetković egyik háttérénekeseként szerepelt.[17] Az énekesnő korábban hatszor vett részt háttérénekesként, utoljára 2012-ben. Az Oroszországot képviselő Tolmacsova-ikrek pedig a 2006-os Junior Eurovíziós Dalverseny győztesei voltak. Emellett ők az első Junior Eurovízió-győztesek, akik a felnőtt versenyen is indultak. A testvérpár az 1959-ben Németországot képviselő Alice és Ellen Kessler, az 1980-ban versenyző luxemburgi Sophie és Magaly, a 2011-es szlovák TWiiNS-formáció, illetve a 2011-ben és 2012-ben Írországot képviselő Jedward-testvérek után a verseny történetének ötödik résztvevői, akik egypetéjű ikrek.

A belga Axel Hirsoux volt az első vallon énekes a dalfesztivál történetében, akit Flandria választott ki Belgium képviseletére.

Magyar résztvevő[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Dal 2014 stúdiója az MTVA székházában

2013. január 14-én este az MTVA egy sajtókonferencia keretében jelentette be, hogy részt kíván venni a soron következő dalversenyen és nyílt pályázatot írnak ki, akárcsak az előző két évben.[18][19] A dalok leadásának határideje 2013. december 1-je volt, jelentette be Lencsó Rita, az MTVA sajtófőnöke 2013. szeptember 26-án az M1 esti híradójában. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013. október 10-én hozta nyilvánosságra a pályázati feltételeket. Változtatás az előző évadhoz képest, hogy a magyar nyelvű dalszövegek mellett angolul, valamint a Magyarország területén élő kisebbségek nyelvén írt pályaműveket is vár a zsűri, azonban minden dalhoz csatolni kell magyar nyelvű szöveget is. Tehát összesen tizenöt különböző nyelven is megszólalhatnak a műsor dalai, melyek az alábbiak: angol, bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, magyar, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén és ukrán.

A beérkezett 435 dal közül egy tíz tagú előzsűri választotta ki a magyar válogató résztvevőit.[20] 2013. december 2-án az M1 Ma reggel című műsorában Lencsó Rita és Rákay Philip elmondta, hogy ebben az évben is harminc dalt fognak beválogatni az élő műsorokba. Az előzsűrizés december 4-én, 6-án és december 9-én volt. 2013. december 3-án egy sajtókonferencia keretében ismertették a részleteket a műsorról. A nemzeti döntő zsűrije a 2013-assal ellenben ismét négyfős lett, és a tagjai Rákay Philip, a Magyar Televízió vezérigazgató-helyettese, Csiszár Jenő, televíziós–rádiós személy, Kovács Kati, Kossuth-díjas előadóművész (aki számos hazai és nemzetközi dalfesztivál győztese) és Rúzsa Magdi, a 2007-es Eurovíziós Dalfesztivál hazai résztvevője lettek. ByeAlex, az előző széria győztese digitális kommentátorként volt jelen a műsorfolyamban. 2013. december 11-én mutatták be a továbbjutott harminc pályaművet. Az első elődöntőre 2014. január 25-én került sor[21][22], a döntő pedig 2014. február 22-én került képernyőre.

A Dal (2014) – Döntő[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A döntőt február 22-én tartotta az MTV a két középdöntőből továbbjutott nyolc előadó részvételével. A végeredmény a telefonos szavazás, illetve a szakmai zsűri szavazatai alapján alakult ki. Első körben a továbbjuttatott nyolc versenyzőből kizárólag a zsűri szavaztok alapján jelölték ki azt a négy dalt, amelyek közül a telefonos szavazatok döntötték el, hogy szerintük melyik dal képviselje Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon. A zsűri a megszokottól eltérően az összes produkció elhangzása után pontozott. Az első helyezett 10 pontot kapott, a második 8-at, a harmadik 6-ot, míg a negyedik 4 pontot. A műsort élőben közvetítette az M1 és a Duna World, illetve interneten az adal2014.hu és a eurovision.tv. A műsor nyitányaként az akusztikus szavazás első helyezettje, a Muzikfabrik bemutatta a dalának, a This Is My Life-nak ezen verzióját. Meghívott előadóként lépett fel a 2013-as Eurovíziós Dalfesztivál magyar indulója, A Dal 2014 digitális kommentátora, ByeAlex, aki a Magyar Rádió szimfonikus zenekarával a Kedvesemet adta elő.

██ A zsűri első négy helyezettje

██ Az SMS-szavazás győztese

# Előadó Nyelv Dal (zene / szöveg) Zsűri
(Összesen)
Eredmény
(Zsűri)
Eredmény
(SMS)
1. Depresszió magyar „Csak a zene” (Depresszió / Halász Ferenc) 0 7.
2. Bogi angol „We All” (Tóth G. Zoltán / Halász Péter, Tóth G. Zoltán) 26 2.
3. Kállay-Saunders András angol Running (Kállay-Saunders András, Szakos Krisztián / Kállay-Saunders András) 30 1. 1.
4. New Level Empire angol „The Last One” (Krajczár Péter, Ujvári Zoltán Szilveszter, Nyújtó Sándor, Mayer Petra / Ujvári Zoltán Szilveszter) 12 5.
5. Pál Dénes angol, magyar „Brave New World” (Gatti di Amalfi / Jónás Vera) 4 6.
6. Fool Moon angol „It Can’t Be Over” (Bella Máté, Rácz Gergő / Galambos Attila, Szente Vajk) 22 3. 2.
7. Király Viktor angol „Running Out Of Time” (Király Viktor, Diamond Duggal / Király Viktor, Király Tamás) 18 4.
8. Honeybeast magyar „A legnagyobb hős” (Bencsik Kovács Zoltán) 0 7.

Az SMS-szavazás során közel 152 000 érvényes szavazat érkezett be.

A zsűri és a nézői szavazatok alapján is A Dalt Kállay-Saunders András nyerte. Emmelie de Forest, a 2013-as Eurovíziós Dalfesztivál győztese is köszöntötte A Dal nyertesét.

A versenyszabályok változása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

██ Az első elődöntő résztvevői

██ Az első elődöntőben szavazó döntősök

██ A második elődöntő résztvevői

██ A második elődöntőben szavazó döntősök

2013. szeptember 20-án hozta nyilvánosságra az EBU a verseny szabályait. Ezek alapján, egy változtatás szerint május 1-ig nyilvánosságra kellett hozni az összes résztvevő ország zsűrijének tagjait. A 37 résztvevő országból összesen 185 zsűritag értékelte a produkciókat, országonként öten. A zsűritagok átlagéletkora 40 év volt. 79 közülük nő, míg 106 férfi. A zsűritagok kiválasztásának kritériuma volt, hogy hivatásos zenészek legyenek. A zsűritagok nem zsűrizhettek az elmúlt két évben ugyanebből az alkalomból. Nemi, életkori és zenei tapasztalatok alapján kiegyensúlyozott zsűrit kellett összeállítani. Csak helyi állampolgárok lehettek zsűritagok, akik továbbá semmilyen módon nem kötődhetnek bármelyik versenydalhoz. Emellett a döntő után közzétették az egyes zsűritagok részletes pontszámait is. A verseny szervezőinek célja az volt, hogy a lehető legigazságosabb eredmény szülessen.[23]

Az előző versenyhez hasonlóan a részt vevő országok rajtsorrendjét a műsor producerei határozták meg. Egyedül a rendező Dánia helyzetét bízták a véletlenre a döntőben. Januárban a korábbiakhoz hasonló módon zajlott le az országok elődöntőkbe való szétválasztása. Az államokat partnerkapcsolataik szerint csoportosítva sorolták be egy-egy kalapba, összesen hatba, és ezekből húzva eldőlt, hogy kiknek, kik ellen, melyik napon kell először fellépniük. A rendezők csak ezt követően, a március közepén tartandó delegációvezetők találkozóján tettek eleget a rajtsorrend végleges meghatározásának. Mivel a legtöbb látogatót a két közeli szomszédos országból várták, ezért néhány kisebb problémára is megoldást találtak a versenyszervezők. A jegyeladások arányossága miatt a szomszédos Svédország képviselője megállapodás szerint az első, Norvégiáé pedig a második elődöntőben állt a közönség elé.

Az elődöntők felosztása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A harmincegy elődöntős országot – Izrael, Norvégia és Svédország kivételével – hat kalapba osztották földrajzi elhelyezkedésük, és szavazási szokásaik alapján, a 2008-ban bevezetett módon. Január 20-án tartották a sorsolást, ahol a kalapok egyik fele az első elődöntőbe, a másik a második elődöntőbe került. Ennek célja a szavazás igazságosabbá tétele. A sorsolás során azt is eldöntötték, hogy az egyes országok az adott elődöntő első, vagy második felében fognak fellépni, így a delegációk előre tudták, mikor kell megérkezniük a próbákra.[24]

Kalapon kívül 1. kalap 2. kalap 3. kalap 4. kalap 5. kalap 6. kalap

Eurovíziós hét[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ulla Essendrop, a sajtótájékoztatók egyik házigazdája

Magyarországon az MTVA több csatornája, így az M1 és az M2 is többször foglalkozott a dalfesztivállal. Az M2 az Eurovíziós hét előtt minden este műsorra tűzött egy, vagy kettő videoklipet a résztvevők közül. Az Eurovíziós héten az M1-en naponta mutattak be többet is az egyes versenyzők dalaiból, hogy a tévénéző közönség jobban megismerje a többi ország indulóját. Nem csak Magyarországon, de külföldön is több ország bemutatta a versenydalokat. Például az összeurópai Euronews hírcsatorna is többször műsorra tűzte a magyar versenyzővel készített anyagot.[25]

Próbák és sajtókonferenciák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A próbák április 28-án kezdődtek az arénában. Első körben minden ország elpróbálhatta a produkcióját többször is egymás után, beállították a fényeket és a mikrofonokat. Ezután a delegációk a videószobába vonultak, ahol megnézhették, hogy a rendező csatorna hogyan képzelte el a produkció lefilmezését. Innen a sajtótájékoztatóra mentek az előadók, ahol egy műsorvezetővel – Ulla Essendrop, illetve Abdel Aziz Mahmoud – beszélgettek a versenyről, a próbákról, valamint a sajtó akkreditált tagjai is tehettek fel kérdéseket. A próbák és a sajtótájékoztatók egyszerre zajlottak: míg az egyik ország sajtótájékoztatót tartott, addig a következő már próbált az arénában. Az első napon Örményország, Lettország, Észtország, Svédország, Izland, Albánia, Oroszország, Azerbajdzsán, Ukrajna és Belgium képviselője tartotta próbáját. A második napon következett Moldova, San Marino, Portugália, Hollandia, Montenegró, Magyarország, Málta, Izrael, Norvégia, Grúzia és Lengyelország versenyzője. A harmadik napon pedig Ausztria, Litvánia, Finnország, Írország, Fehéroroszország, Macedónia, Svájc, Görögország, Szlovénia és Románia próbált. Az első elődöntősök második próbáit május 2-án, a második elődöntősökét május 3-án rendezték. Az automatikusan döntős országok – Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország és Spanyolország – és a házigazda Dánia képviselője május 4-én, illetve május 6-án próbált.

A hivatalos megnyitó ceremóniát május 4-én tartották a koppenhágai városházánál.

A verseny[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A verseny műsorvezetői: Nikolaj Koppel, Lise Rønne, és Pilou Asbæk

Az M1 május 1-jén és május 6-án, Irány Koppenhága! címmel egy riportműsort vetített, melyben a nézők Kállay-Saunders András útját követhették nyomon a dalválasztóshow megnyerésétől a Dániába való elutazásig.

A három adásból álló műsorfolyamot élőben, HD minőségben közvetítette az M1, Gundel Takács Gábor helyszíni kommentálásában. Az első elődöntőt és döntőt megelőzően Novodomszky Éva műsorvezetésével, az Elővízió című műsorban tudhattunk meg kulisszatitkokat, érdekességeket a versenyről. A második elődöntő felvezető műsoraként, Víziómúlt címmel egy történelmi visszatekintést láthattak a nézők az eddigi Eurovíziós Dalfesztiválokról.

Egy év kihagyás után a dalfesztiválnak ismét három műsorvezetője volt: Lise Rønne, Nikolaj Koppel és Pilou Asbæk.

A házigazda műsorsugárzó a nézőket is bevonta az idei dalfesztivál műsorába. A részvételhez az előző évi győztes dalt, az Only Teardrops-t kellett elénekelni, majd a produkciót feltölteni JoinUs.dk oldalra. Az énekesek mellett táncosok is feltölthették a produkciójukat, majd közülük is kiválasztották a legjobbakat, akik személyesen is ott lehettek a versenyen és élőben mutathatták be táncukat a második elődöntőben.[26]

A dalok közötti képeslapok az adott versenyzővel készült kisfilmek, melyeket a szervező DR forgatott márciusban a részt vevő 37 országban. Az országok bemutatásához a szervezők megkérték a versenyzőket, hogy ők maguk jelenítsék meg országuk zászlaját, úgy ahogy az jellemző hazájukra.

A 2014-es dalfesztivál egyik különlegessége volt az Eurovíziós rekordok könyve, amit a fellépő-blokkok között lapoztak fel. A könyv a dalverseny rekordjait mutatta be 8 kategóriában: A legnagyobb haj, A legnagyobb válltömés, A legtöbb ezüst, A legtöbb taps, A legtöbb ajaknyalás, A leghosszabb hang, A legmagasabb hang, A legtöbb "la" egy dalban. A rekorderek közül többen személyesen is ellátogattak a fesztiválra, mint például az ír Jedward-testvérek és Johnny Logan, valamint az ukrán Verka Szergyucska is.

Az első elődöntő nyitásaként Emmelie de Forest adta elő előző évi győztes dalát egy kórus kíséretében, a háttérben pedig a LED-falon egy rajongók videóiból készített montázs volt látható. A szavazatszámlálás alatt a Dán Balett művészei adtak elő modern táncokat, amihez a hátteret ez egyik leghíresebb dán író, Hans Christian Andersen meséje, A rút kiskacsa adta.

Montenegró és San Marino 2007-es, illetve 2008-as debütálása óta először kvalifikálta magát a dalverseny döntőjébe.

A dalfesztivál történetében először a versenyt évek óta követő Ausztrália is részt vett, habár nem versenyzőként: Jessica Mauboy a második elődöntő meghívott előadójaként lépett fel. Az énekesnő a Sea of Flags című dalt adta elő, amit ő maga írt kifejezetten a dalfesztivál tiszteletére.[27]

Az előző évhez hasonlóan a döntő a részt vevő huszonhat ország versenyzőinek bevonulásával kezdődött. A bevonulás az olimpiai játékokhoz hasonló volt, a országok neveit angolul, franciául és adott nemzet hivatalos nyelvén is ismertették, miközben a LED-falon az ország zászlaja volt látható. A szavazás közben dán színészek adták elő a Joyful Land című dalt világító létrákon egyensúlyozva. Ezután Lise, az egyik műsorvezető, Gaia Cauchi-val, a 2013-as Junior Eurovíziós Dalverseny győztesével beszélgetett. Az előző évi Junior Eurovízió győztese győztes dalának refrénjét a cappella is előadta. A szavazatok számlálása alatti szünetben Emmelie de Forest előadta győztes dalát, a Only Teardrops-t, majd a 2014-es dalfesztivál hivatalos himnuszát, a Rainmaker című dalát a huszonhat döntős ország képviselőjével.

Először a verseny történetében Feröer[28] és Kanada[29] is közvetítte a műsort.

1986 után másodszor fordult elő, hogy királyi vendégek is megtekintették a műsort. Frigyes dán királyi herceg és felesége, Mária dán királyi hercegné is jelen volt a döntőn.[30]

Az első elődöntő és a döntő során is a helyi közönség többször kifütyülte az orosz produkciót, aminek a hátterében olyan politikai események húzódtak meg, mint a 2014-es krími válság illetve Oroszország kelet-ukrajnai megszállása. A Tolmacsova ikrek ennek ellenére a döntőben a hetedik helyen végeztek.

Az M1 július 9-én, Koppenhágából jeles! címmel egy riportműsort vetített, amiben a Dániában elért sikerekről számoltak be, továbbá bejelentették, hogy a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon is részt fog venni Magyarország. Ezúttal is a zsűri és tévénézők szavazati alapján fog eldőlni, hogy ki vesz részt az ausztriai megmérettetésen.

A szavazás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az osztrák versenyző, Conchita Wurst; a verseny győztese

A verseny előtt a legesélyesebbnek Ausztriát, Örményországot, az Egyesült Királyságot és Svédországot tartották, végül az osztrák versenyző győzni tudott.

A szavazás az elődöntőkben és a döntőben is azonos módon történt: mindegyik ország rendelkezett egy ötfős szakmai zsűrivel, és az ő pontjaik, valamint a nézők telefonos szavazatai közösen alakították ki az országonkénti eredményeket. Az elődöntők eredményeit a döntő után hozták nyilvánosságra. Az első elődöntőben Moldova végzett az utolsó helyen, történetük során először, míg a második elődöntőben Grúzia zárt a tabella legalján szintén először. Továbbá mindkét országnak ez volt a második alkalom, hogy nem jutottak be a döntőbe.

A döntőben a szavazás során összesen négy ország váltotta egymást az élen. Az elsőként szavazó Azerbajdzsán Oroszországot helyezte az élre. Görögország pontjai után továbbá is Oroszország vezetett, ezt követően még Magyarország és Svédország is váltotta egymást az élen, de nem sokkal ezután átvette a vezetést Ausztria, amely biztos előnyét végig őrizve második győzelmét aratta. Az elődöntők 2004-es bevezetése, ezáltal a résztvevők számának megemelkedése óta a 290 pont a negyedik legmagasabb, amivel nyerni lehetett. Ez éppen két ponttal kevesebb, mint amennyit a 2006-os finn győztes, a Lordi összegyűjtött. Emellett a győztes dal tizenhárom országtól gyűjtötte be a maximális tizenkét pontot. Mindössze négy ország, Fehéroroszország, Örményország, Lengyelország és San Marino nem adott pontot a győztesnek. A harmincnegyedik szavazó ország után kihirdették a győztest, miután matematikailag eldőlt, hogy megnyerte a döntőt Ausztria, és csak utána adták meg a lehetőséget, hogy kihirdesse a pontjait a még fennmaradó három ország. A legtöbb tizenkét pontot a győztes kapta, aki a második elődöntő győztese is volt egyben. A második helyezett az első elődöntő győztese, Hollandia lett. A harmadik helyen az első elődöntő második helyezettje, Svédország végzett. A döntőben az utolsó helyet Franciaország szerezte meg, történetük során legelőször.

A házigazda Dánia a kilencedik helyen végzett. A hazai közönség ezúttal nem örülhetett a maximális 12 pontnak, mert nem szavazta őket senki sem az első helyre. A döntőben mindössze tizennégy olyan dal volt, amely nem kapott legalább egyszer tizenkét pontot; tizenkettő pedig legalább egyszer kapott. Magyarország pontjait Novodomszky Éva hirdette ki, a tizenkét pontot Hollandia dala kapta, a későbbi győztes Ausztria tíz pontot kapott. Magyarország Montenegrótól kapott tizenkét pontot; továbbá tíz pontot adott Románia és Macedónia, nyolcat Albánia és Azerbajdzsán, hetet Ausztria, Belgium, Észtország, Izrael, San Marino és Svédország, hatot Görögország, Izland, Oroszország és Portugália, ötöt Fehéroroszország és Finnország, négyet Hollandia és Moldova, hármat Dánia és Ukrajna, kettőt Spanyolország, egyet pedig Írország, Lettország és Svájc. Érdekesség, hogy a döntőben 12 pontot adó Montenegró volt az első elődöntőben az egyetlen olyan ország, aki egy pontot sem adott Kállay-Saunders András produkciójára. A résztvevő harminchét országból huszonöt adott legalább egy pontot a magyar produkciónak a döntőben. Ezzel Magyarország megszerezte története második legjobb eredményét, továbbá a legtöbb pontot ekkor sikerült összegyűjteni. 1994-ben Friderika 122 ponttal lett negyedik, míg Kállay-Saunders András 143 ponttal lett ötödik.

Magyarország szakmai zsűrijének tagjai Palásti Kovács Zoltán "Zoohacker", Kovács Kati, Náksi Attila, Dorozsmai Péter és Tóth Vera voltak.[31]

Első elődöntő[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az első elődöntőt május 6-án rendezték meg tizenhat ország részvételével. Az egyes országok által kiosztott pontok telefonos szavazás, illetve szakmai zsűrik szavazatai alapján alakultak ki, mely alapján az első tíz helyezett jutott tovább a döntőbe. A résztvevő országokon kívül  Dánia,  Franciaország és  Spanyolország is az első elődöntőben szavazott.

██ A továbbjutó tíz ország

# Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás Helyezés Pontszám
01 Örményország Örményország[32] angol Aram MP3[33] Not Alone Nem vagy egyedül 4. 121
02 Lettország Lettország[34] angol[a] Aarzemnieki Cake to Bake Tortát sütni 13. 33
03 Észtország Észtország[35] angol Tanja Amazing Elképesztő 12. 36
04 Svédország Svédország[36] angol Sanna Nielsen Undo Visszavonni 2. 131
05 Izland Izland[37] angol Pollapönk No Prejudice Semmi előítélet 8. 61
06 Albánia Albánia[38][39] angol Hersi One Night’s Anger Egy éjszakás harag 15. 22
07 Oroszország Oroszország angol Tolmachevy Sisters Shine Ragyogás 6. 63
08 Azerbajdzsán Azerbajdzsán[40] angol Dilara Kazimova Start a Fire Indíts tüzet! 9. 57
09 Ukrajna Ukrajna[41] angol Mariya Yaremchuk Tick-Tock Tik-tak 5. 118
10 Belgium Belgium[42] angol Axel Hirsoux Mother Anya 14. 28
11 Moldova Moldova[43] angol Cristina Scarlat Wild Soul Vad lélek 16. 13
12 San Marino San Marino[44][45] angol Valentina Monetta[46] Maybe Talán 10. 40
13 Portugália Portugália[47] portugál Suzy Quero ser tua A tiéd akarok lenni 11. 39
14 Hollandia Hollandia[48] angol The Common Linnets Calm After the Storm Vihar utáni csend 1. 150
15 Montenegró Montenegró[49] montenegrói Sergej Ćetković[50] Moj svijet Az én világom 7. 63
16 Magyarország Magyarország[51][52][53] angol Kállay-Saunders András Running Rohanás 3. 127
1.a: A dal tartalmaz egy mondatot lett nyelven is.

Ponttáblázat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

██ A továbbjutó tíz ország

Narancs: Automatikus
döntősök
Szavazók
Össz Örményország Lettország Észtország Svédország Izland Albánia Oroszország Azerbajdzsán Ukrajna Belgium Moldova San Marino Portugália Hollandia Montenegró Magyarország Dánia Franciaország Spanyolország
 Örményország 121 6 5 8 3 5 12 12 3 10 4 12 10 8 5 12 6
 Lettország 33 6 1 6 7 5 2 3 2 1
 Észtország 36 5 10 5 5 5 4 2
 Svédország 131 4 8 7 10 6 6 10 8 10 3 8 8 5 10 10 6 12
 Izland 61 5 2 7 3 4 7 1 7 6 8 8 3
 Albánia 22 2 5 1 12 2
 Oroszország 63 7 4 1 2 2 10 6 1 12 5 4 5 4
 Azerbajdzsán 57 2 4 1 7 10 5 6 6 2 4 7 1 2
 Ukrajna 118 12 7 10 6 7 3 7 12 7 8 4 7 5 8 3 7 5
 Belgium 28 6 4 4 7 1 3 2 1
 Moldova 13 4 1 2 6
 San Marino 40 2 1 3 4 8 3 6 4 1 7 1
 Portugália 39 3 4 1 1 6 3 2 3 3 5 8
 Hollandia 150 10 12 12 12 12 2 2 3 7 10 2 12 12 1 12 12 10 7
 Montenegró 63 8 3 12 5 2 1 5 6 6 4 7 4
 Magyarország 127 1 3 8 10 8 10 8 8 8 12 4 8 10 10 6 3 10

A sorok és az oszlopok a fellépés sorrendjében vannak rendezve. Az utolsó három oszlopban az itt szavazó automatikus döntősök ábécésorrendben találhatók meg.

Zsűri és televoting szavazás külön[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Helyezés Zsűri Pontszám Nézői szavazatok Pontszám
1.  Hollandia 130  Hollandia 130
2.  Svédország 125  Magyarország 103
3.  Magyarország 122  Svédország 96
4.  Örményország 102  Örményország 96
5.  Azerbajdzsán 94  Ukrajna 96
6.  Ukrajna 88  Portugália 65
7.  Montenegró 74  Oroszország 57
8.  Izland 68  San Marino 49
9.  Albánia 64  Izland 43
10.  Észtország 61  Lettország 38
11.  Oroszország 57  Belgium 31
12.  Lettország 27  Montenegró 26
13.  San Marino 25  Azerbajdzsán 15
14.  Belgium 24  Észtország 13
15.  Moldova 14  Albánia 6
16.  Portugália 17  Moldova 4

12 pontos országok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az alábbi országok kaptak 12 pontot az első elődöntőben:

Darab Jutalmazott ország Szavazó ország
8 Hollandia Dánia, Észtország, Izland, Lettország, Magyarország, Portugália, San Marino, Svédország
4 Örményország Franciaország, Hollandia, Oroszország, Ukrajna
2 Ukrajna Azerbajdzsán, Örményország
1 Albánia Montenegró
Oroszország Moldva
Magyarország Belgium
Montenegró Albánia
Svédország Spanyolország

Magyarország zsűri és televoting eredményei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Magyarország pontjait az első elődöntőben 50%-ban a zsűri szavazatai, 50%-ban pedig a telefonos szavazók szavazatai tették ki. [54]

Első elődöntő – Magyarország eredményei
Ország Zoohacker Kovács K. Náksi A. Dorozsmai P. Tóth V. Átlag zsűri
helyezés
Televoting
helyezés
Öszesített
helyezés
Kiosztott
pontok
 Örményország 2 14 14 2 5 6 5 3 8
 Lettország 8 6 2 8 15 8 7 9 2
 Észtország 14 11 9 9 13 13 13 14 0
 Svédország 9 10 11 5 3 7 2 2 10
 Izland 11 9 3 11 10 10 3 5 6
 Albánia 5 8 12 7 8 9 12 12 0
 Oroszország 4 12 6 6 4 5 9 6 5
 Azerbajdzsán 3 5 7 4 1 2 14 10 1
 Ukrajna 12 7 4 14 9 11 4 8 3
 Belgium 10 4 10 15 14 12 10 13 0
 Moldova 13 13 15 13 11 15 15 15 0
 San Marino 7 3 5 10 7 4 8 4 7
 Portugália 15 15 13 12 6 14 6 11 0
 Hollandia 1 1 1 1 2 1 1 1 12
 Montenegró 6 2 8 3 12 3 11 7 4
 Magyarország
Nem lehet a saját országra szavazni!

Az egyes országok zsűrijének rangsorai alapján az első helyen végzett a magyar dal kettő albán, kettő belga, egy moldáv, három orosz, kettő portugál és négy svéd zsűritagnál.

Második elődöntő[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A második elődöntőt május 8-án rendezték meg tizenöt ország részvételével. Az egyes országok által kiosztott pontok telefonos szavazás, illetve szakmai zsűrik szavazatai alapján alakultak ki, mely alapján az első tíz helyezett jutott tovább a döntőbe. A résztvevő országokon kívül az  Egyesült Királyság,  Németország és  Olaszország is a második elődöntőben szavazott. A Dalfesztiválon először részt vehetett  Ausztrália is, de csak meghívott előadóként, a szavazásban nem vettek részt. Ennek az oka az, hogy Ausztráliában évtizedek óta nagy népszerűségnek örvend a verseny. Az országukat Jessica Mauboy képviselte.

██ A továbbjutó tíz ország

# Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás Helyezés Pontszám
01 Málta Málta[55] angol Firelight Coming Home Hazatérés 9. 63
02 Izrael Izrael[56] angol, héber Mei Feingold[57] Same Heart Ugyanaz a szív 14. 19
03 Norvégia Norvégia[58] angol Carl Espen Silent Storm Csendes vihar 6. 77
04 Grúzia Grúzia[59] angol The Shin és Mariko[60] Three Minutes to Earth Három perc a Földért 15. 15
05 Lengyelország Lengyelország[61] lengyel, angol Donatan & Cleo My Słowianie – We Are Slavic Mi, szlávok – Szlávok vagyunk 8. 70
06 Ausztria Ausztria[62][63] angol Conchita Wurst[64] Rise Like a Phoenix Felszállni, mint egy főnix 1. 169
07 Litvánia Litvánia[65] angol Vilija Attention Figyelem 11. 36
08 Finnország Finnország[66] angol Softengine Something Better Valami jobb 3. 97
09 Írország Írország[67] angol Can-linn feat. Kasey Smith Heartbeat Szívverés 12. 35
10 Fehéroroszország Fehéroroszország[68] angol Teo Cheesecake Sajttorta 5. 87
11 Macedónia Macedónia angol Tijana[69] To the Sky[70] Az égig 13. 33
12 Svájc Svájc[71] angol Sebalter Hunter of Stars Csillagvadász 4. 92
13 Görögország Görögország[72] angol Freaky Fortune feat. RiskyKidd Rise Up Emelkedj fel! 7. 74
14 Szlovénia Szlovénia[73] angol, szlovén Tinkara Kovač Round and Round Körbe-körbe 10. 52
15 Románia Románia[74] angol Paula Seling & OVI Miracle Csoda 2. 125

Ponttáblázat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

██ A továbbjutó tíz ország

Narancs: Automatikus
döntősök
Szavazók
Össz Málta Izrael Norvégia Grúzia Lengyelország Ausztria Litvánia Finnország Írország Fehéroroszország Macedónia Svájc Görögország Szlovénia Románia Németország Olaszország Egyesült Királyság
 Málta 63 2 8 4 1 1 5 3 4 12 5 3 3 5 7
 Izrael 19 3 2 5 6 1 2
 Norvégia 77 7 5 6 5 8 10 8 4 2 7 4 4 7
 Grúzia 15 2 6 5 1 1
 Lengyelország 70 1 4 7 2 4 2 10 3 3 3 3 12 10 4
 Ausztria 169 10 10 8 10 10 10 12 12 7 6 12 12 10 12 4 12 12
 Litvánia 36 5 7 2 5 6 1 10
 Finnország 97 3 12 1 8 8 5 10 10 8 4 2 5 5 8 8
 Írország 35 4 1 3 5 4 7 1 2 1 2 5
 Fehéroroszország 87 6 7 1 12 7 10 12 7 1 2 8 6 8
 Macedónia 33 3 2 2 1 1 10 12 2
 Svájc 92 5 5 12 6 7 8 6 3 3 5 8 10 10 3 3
 Görögország 74 8 6 6 3 1 3 4 4 12 4 3 7 6 6 1
 Szlovénia 52 8 4 4 3 7 3 2 6 6 7 2
 Románia 125 12 12 10 6 12 2 6 7 8 8 7 10 7 8 4 6

A sorok és az oszlopok a fellépés sorrendjében vannak rendezve. Az utolsó három oszlopban az itt szavazó automatikus döntősök az angol ábécé szerinti sorrendben találhatók meg.

Zsűri és televoting szavazás külön[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Helyezés Zsűri Pontszám Nézői szavazatok Pontszám
1.  Ausztria 138  Ausztria 165
2.  Finnország 117  Románia 126
3.  Málta 113  Lengyelország 116
4.  Norvégia 100  Svájc 98
5.  Románia 99  Görögország 91
6.  Fehéroroszország 71  Fehéroroszország 86
7.  Macedónia 70  Finnország 63
8.  Szlovénia 60  Norvégia 55
9.  Görögország 52  Szlovénia 48
10.  Svájc 51  Írország 47
11.  Litvánia 41  Litvánia 44
12.  Lengyelország 34  Málta 36
13.  Grúzia 33  Macedónia 28
14.  Írország 33  Izrael 26
15.  Izrael 32  Grúzia 15

12 pontos országok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az alábbi országok kaptak 12 pontot a második elődöntőben:

Darab Jutalmazott ország Szavazó ország
7 Ausztria Egyesült Királyság, Finnország, Görögország, Írország, Románia, Olaszország, Svájc
3 Románia Ausztria, Izrael, Málta
2 Fehéroroszország Grúzia, Litvánia
1 Finnország Norvégia
Görögország Fehéroroszország
Lengyelország Németország
Macedónia Szlovénia
Málta Macedónia
Svájc Lengyelország

Döntő[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A döntőt május 10-én rendezték meg huszonhat ország részvételével. A mezőnyt a következő országok alkották:

██ Az első helyezett ország

██ A második helyezett ország

██ A harmadik helyezett ország

██ Magyarország

# Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás Helyezés Pontszám
01 Ukrajna Ukrajna angol Mariya Yaremchuk Tick-Tock Tik-tak 6. 113
02 Fehéroroszország Fehéroroszország angol Teo Cheesecake Sajttorta 16. 43
03 Azerbajdzsán Azerbajdzsán angol Dilara Kazimova Start a Fire Indíts tüzet! 22. 33
04 Izland Izland angol Pollapönk No Prejudice Semmi előítélet 15. 58
05 Norvégia Norvégia angol Carl Espen Silent Storm Csendes vihar 8. 88
06 Románia Románia angol Paula Seling & OVI Miracle Csoda 12. 72
07 Örményország Örményország angol Aram MP3 Not Alone Nincs egyedül 4. 174
08 Montenegró Montenegró montenegrói Sergej Ćetković Moj svijet Az én világom 19. 37
09 Lengyelország Lengyelország lengyel, angol Donatan & Cleo My Słowianie – We Are Slavic Mi, szlávok – Szlávok vagyunk 14. 62
10 Görögország Görögország angol Freaky Fortune feat. RiskyKidd Rise Up Emelkedj fel! 20. 35
11 Ausztria Ausztria angol Conchita Wurst Rise Like a Phoenix Felszállni, mint egy főnix 1. 290
12 Németország Németország angol Elaiza Is It Right Helyes? 18. 39
13 Svédország Svédország angol Sanna Nielsen Undo Visszavonni 3. 218
14 Franciaország Franciaország francia[b] TWIN TWIN Moustache Bajusz 26. 2
15 Oroszország Oroszország angol Tolmachevy Sisters Shine Ragyogás 7. 89
16 Olaszország Olaszország olasz Emma La mia città Az én városom 21. 33
17 Szlovénia Szlovénia angol, szlovén Tinkara Kovač Round and Round Körbe-körbe 25. 9
18 Finnország Finnország angol Softengine Something Better Valami jobb 11. 72
19 Spanyolország Spanyolország angol, spanyol Ruth Lorenzo Dancing in the Rain Tánc az esőben 10. 74
20 Svájc Svájc angol Sebalter Hunter of Stars Csillagvadász 13. 64
21 Magyarország Magyarország angol Kállay-Saunders András Running Rohanás 5. 143
22 Málta Málta angol Firelight Coming Home Hazatérés 23. 32
23 Dánia Dánia angol Basim Cliche Love Song Klisé szerelmes dal 9. 74
24 Hollandia Hollandia angol The Common Linnets Calm After the Storm Vihar utáni csend 2. 238
25 San Marino San Marino angol Valentina Monetta Maybe Talán 24. 14
26 Egyesült Királyság Egyesült Királyság angol Molly Children of the Universe A világegyetem gyermekei 17. 40
1.b: A dal tartalmaz egy–egy mondatot angol illetve spanyol nyelven is.

Ponttáblázat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

██ Az első helyezett ország

██ A második helyezett ország

██ A harmadik helyezett ország

██ Magyarország

Szavazók
Össz Ukrajna Fehéroroszország Azerbajdzsán Izland Norvégia Románia Örményország Montenegró Lengyelország Görögország Ausztria Németország Svédország Franciaország Oroszország Olaszország Szlovénia Finnország Spanyolország Svájc Magyarország Málta Dánia Hollandia San Marino Egyesült Királyság Lettország Észtország Albánia Belgium Moldova Portugália Izrael Grúzia Litvánia Írország Macedónia
 Ukrajna 113 8 10 7 5 5 5 7 10 2 6 2 1 7 8 4 10 5 6 5
 Fehéroroszország 43 6 7 8 1 12 5 1 3
 Azerbajdzsán 33 1 3 10 12 7
 Izland 58 6 2 2 4 7 1 7 1 5 5 6 8 4
 Norvégia 88 4 1 1 7 3 1 5 3 2 5 7 5 2 6 10 5 3 3 8 7
 Románia 72 1 6 4 8 5 8 8 5 12 1 8 2 4
 Örményország 174 10 10 2 7 10 1 7 12 6 5 12 8 4 4 7 6 2 7 6 10 5 3 4 6 12 8
 Montenegró 37 12 7 6 12
 Lengyelország 62 7 7 2 3 2 4 1 10 2 5 8 1 3 2 5
 Görögország 35 6 4 7 4 3 1 2 2 2 4
 Ausztria 290 8 1 10 10 8 2 12 7 12 10 5 12 12 12 12 12 10 10 8 12 12 6 4 5 12 7 12 12 10 10 12 3
 Németország 39 5 2 6 8 2 7 4 5
 Svédország 218 12 7 8 12 3 4 2 6 4 2 8 10 10 6 8 7 12 8 10 7 8 10 7 10 6 8 10 2 7 4
 Franciaország 2 1 1
 Oroszország 89 4 12 12 10 10 5 2 1 8 2 3 8 6 6
 Olaszország 33 6 1 2 12 10 2
 Szlovénia 9 8 1
 Finnország 72 5 7 3 4 4 6 6 4 6 4 2 3 6 3 6 3
 Spanyolország 74 2 5 5 2 2 1 6 4 8 5 4 2 12 2 4 4 6
 Svájc 64 6 5 5 10 4 3 3 2 3 1 3 3 1 7 1 2 5
 Magyarország 143 3 5 8 6 10 12 6 7 7 6 5 2 1 3 4 7 1 7 8 7 4 6 7 1 10
 Málta 32 5 1 3 5 4 10 1 3
 Dánia 74 8 1 4 1 6 8 8 3 6 6 3 3 1 1 3 6 5 1
 Hollandia 238 2 12 12 3 4 12 8 10 12 10 8 3 4 10 8 7 10 12 10 2 8 12 12 8 10 12 10 7
 San Marino 14 3 3 4 3 1
 Egyesült Királyság 40 4 3 5 4 7 5 1 3 8

A sorok a fellépés, az oszlopok előbb a döntősök, majd az elődöntőben kiesettek fellépési sorrendjében vannak rendezve.

Zsűri és televoting szavazás külön[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Helyezés Zsűri Pontszám Nézői szavazatok Pontszám
1.  Ausztria 224  Ausztria 311
2.  Svédország 201  Hollandia 222
3.  Hollandia 200  Örményország 193
4.  Magyarország 138  Svédország 190
5.  Örményország 125  Lengyelország 162
6.  Málta 119  Oroszország 132
7.  Finnország 114  Svájc 114
8.  Azerbajdzsán 108  Ukrajna 112
9.  Norvégia 102  Románia 103
10.  Dánia 85  Magyarország 98
11.  Spanyolország 83  Fehéroroszország 56
12.  Ukrajna 78  Izland 46
13.  Oroszország 70  Dánia 43
14.  Németország 61  Görögország 43
15.  Izland 59  Spanyolország 41
16.  Egyesült Királyság 52  Norvégia 39
17.  Románia 51  Finnország 39
18.  Fehéroroszország 50  Montenegró 33
19.  Görögország 49  Olaszország 32
20.  Montenegró 48  Németország 31
21.  Olaszország 37  Egyesült Királyság 29
22.  Svájc 27  Azerbajdzsán 26
23.  Lengyelország 23  San Marino 18
24.  Szlovénia 21  Málta 17
25.  San Marino 16  Szlovénia 15
26.  Franciaország 5  Franciaország 1

12 pontos országok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az alábbi országok kaptak 12 pontot a döntőben:

██ Az első helyezett ország

██ A második helyezett ország

██ A harmadik helyezett ország

██ Magyarország

Darab Jutalmazott ország Szavazó ország
13 Ausztria Belgium, Egyesült Királyság, Hollandia, Finnország, Görögország, Írország, Izrael, Olaszország, Portugália, Szlovénia, Spanyolország, Svájc, Svédország
8 Hollandia Észtország, Izland, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Németország, Norvégia
3 Örményország Ausztria, Franciaország, Grúzia
Svédország Dánia, Románia, Ukrajna
2 Montenegró Macedónia, Örményország
Oroszország Azerbajdzsán, Fehéroroszország
1 Azerbajdzsán San Marino
Fehéroroszország Oroszország
Magyarország Montenegró
Olaszország Málta
Románia Moldova
Spanyolország Albánia

A huszonhat döntős ország közül tizenkettő kapott minimum egyszer tizenkét pontot, és tizennégy maradt legmagasabb pontszám nélkül.

Magyarország zsűri és televoting eredményei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Magyarország pontjait a döntőben 50%-ban a zsűri szavazatai, 50%-ban pedig a telefonos szavazók szavazatai tették ki. [75]

Döntő – Magyarország eredményei
Ország Zoohacker Kovács K. Náksi A. Dorozsmai P. Tóth V. Átlag zsűri
helyezés
Televoting
helyezés
Öszesített
helyezés
Kiosztott
pontok
 Ukrajna 17 8 8 17 7 10 12 9 2
 Fehéroroszország 18 19 12 20 9 18 11 15 0
 Azerbajdzsán 2 6 10 5 1 2 25 12 0
 Izland 13 20 1 18 8 11 8 6 5
 Norvégia 12 24 24 11 12 21 9 18 0
 Románia 19 7 21 12 19 17 15 21 0
 Örményország 5 12 15 3 17 9 5 4 7
 Montenegró 20 3 4 6 10 5 24 17 0
 Lengyelország 9 13 22 8 22 15 7 8 3
 Görögország 25 14 25 25 25 25 18 23 0
 Ausztria 8 9 5 16 11 8 2 2 10
 Németország 16 15 20 15 15 19 10 14 0
 Svédország 11 10 7 4 13 6 6 3 8
 Franciaország 22 21 23 24 23 24 22 25 0
 Oroszország 15 16 11 21 14 16 13 16 0
 Olaszország 14 22 14 23 18 22 23 24 0
 Szlovénia 21 11 13 10 6 13 17 19 0
 Finnország 1 23 6 9 24 14 1 5 6
 Spanyolország 7 4 9 14 4 4 20 11 0
 Svájc 4 17 19 22 20 20 4 10 1
 Magyarország
Nem lehet a saját országra szavazni!
 Málta 3 5 18 13 21 12 19 20 0
 Dánia 23 25 16 19 16 23 14 22 0
 Hollandia 6 1 3 1 5 1 3 1 12
 San Marino 24 2 2 7 3 3 16 7 4
 Egyesült Királyság 10 18 17 2 2 7 21 13 0

Az egyes országok zsűrijének rangsorai alapján az első helyen végzett a magyar dal egy azeri, egy észt, egy flamand, egy görög, egy izraeli, három macedón, egy román és kettő svéd zsűritagnál.

A szavazás és a nemzetközi közvetítések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Pontbejelentők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A szavazás sorrendjét 2014. május 10-én jelentették be. A pontbejelentők között, a korábbi évekhez hasonlóan, több korábbi résztvevő is volt: az azeri Sabina Babayeva (2012), a fehérorosz Alyona Lanskaya (2013), a grúz Nodi és Sophie (2013), a lett Ralfs Eilands (PeR tagjaként, 2013), az észt Lauri Pihlap (2XL tagjaként, 2001 győztes) az orosz Alsou (2000, 2009 műsorvezető), a svéd Alcazar együttes tagja, Andreas Lundstedt (a six4one tagjaként, Svájc színeiben, 2006) és az ukrán Zlata Ognevich (2013).

Első alkalommal fordult elő, hogy egy korábbi Junior Eurovíziós Dalfesztiválon induló előadó pontbejelentőként vett részt a versenyben: a 2013-ban San Marinót képviselő olasz Michele Perniola ezúttal San Marino pontjait jelentette be. Lettország szóvivője, Ralfs Eilands pedig korábban a 2010-es Junior Eurovíziós Dalversenyen látta el ugyanezt a feladatot, habár ő sohasem vett részt a gyerekek versenyén.

Ugyancsak ez volt az első alkalom, hogy egy egész együttes (a háromtagú svéd Alcazar) ismertette egy ország pontjait.

A szavazás sorrendje a következőképpen alakult:

 1.  AzerbajdzsánSabina Babayeva
 2.  Görögország – Andriánna Magganiá
 3.  Lengyelország – Paulina Chylewska
 4.  Albánia – Andri Xhahu
 5.  San Marino – Michele Perniola
 6.  Dánia – Sofie Lassen-Kahlke
 7.  MontenegróTijana Mišković
 8.  RomániaSonia Argint Ionescu
 9.  Oroszország – Alsou
 10.  Hollandia – Tim Douwsma
 11.  Málta – Valentina Rossi
 12.  Franciaország – Elodie Suigo
 13.  Egyesült Királyság – Scott Mills
 1.  Lettország – Ralfs Eilands
 2.  Örményország – Anna Avaneszjan
 3.  Izland – Benedict Valsson
 4.  Macedónia – Marko Mark
 5.  Svédország – Alcazar
 6.  FehéroroszországAlyona Lanskaya
 7.  Németország – Helene Fischer
 8.  Izrael – Ofer Nachshon
 9.  Portugália – Joana Teles
 10.  Norvégia – Margrethe Røed
 11.  Észtország – Lauri Pihlap
 12.  MagyarországNovodomszky Éva
 13.  Moldova – Olivia Furtună
 1.  Írország – Nicky Byrne
 2.  Finnország – Redrama
 3.  Litvánia – Ignas Krupavicius
 4.  AusztriaKati Bellowitsch
 5.  Spanyolország – Carolina Casado
 6.  Belgium – Angelique Vlieghe
 7.  Olaszország – Linus
 8.  UkrajnaZlata Ognevich

A győztes kihirdetése

 1.  Svájc – Kurt Aeschbacher
 2.  GrúziaNodi és Sophie
 3.  Szlovénia – Ula Furlan

Kommentátorok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ország Kommentátor Közvetítés
Első elődöntő Második elődöntő Döntő
 Albánia Andri Xhahu
TVSH, RTSH Muzikë, Radio Tirana
 Ausztrália Julia Zemiro és Sam Pang
SBS One
 Ausztria Andi Knoll
ORF eins
 Azerbajdzsán Konul Arifgizi
İTV, İTV Radio
 Belgium Peter Van de Veire és Eva Daeleman (hollandul)
één, Radio 2
Jean-Louis Lahaye és Maureen Louys (franciául)
La Une
 Ciprus Melína Karageórgíu
RIK 1
 Dánia Anders Bisgaard (elődöntők), Ole Tøpholm (döntő)
DR1
Peter Falktoft és Esben Bjerre Hansen
Nem volt közvetítés!
DR3
Jelnyelvi tolmácsok
DR Ramasjang
Anders Bisgaard
DR P4
 Egyesült Királyság Scott Mills és Laura Whitmore (elődöntők); Graham Norton (döntő)
BBC Three
BBC One
Ana Matronic
Nem volt közvetítés!
Radio 2 Eurovision
Nem volt közvetítés!
Ken Bruce
Nem volt közvetítés!
BBC Radio 2
 Észtország Marko Reikop
ETV
Mart Juur és Andrus Kivirähk
Raadio 2
Nem volt közvetítés!
Raadio 2
 Fehéroroszország Jevhenyij Perlin
Belarus-1, Belarus-24
 Feröer n. a.
Sjónvarp Føroya
 Finnország Jorma Hietamäki és Sanna Pirkkalainen (finnül)
Yle TV2, Yle Radio Suomi
Eva Frantz és Johan Lindroos (svédül)
Yle TV2, Yle Radio Vega
 Franciaország Audrey Chauveau és Bruno Berberes (első elődöntő); Cyril Féraud és Natasha St-Pier (döntő)
France Ô
Nem volt közvetítés!
France 3
 Görögország María Kozáku (elődöntők és döntő) és Jórgosz Kaputzídisz (döntő)
NERIT
 Grúzia Lado Tatishvili és Tamuna Museridze
First Channel
 Hollandia Cornald Maas és Jan Smit
Nederland 1, BVN
 Horvátország Aleksandar Kostadinov
Nem volt közvetítés!
HRT 1
 Írország Marty Whelan
RTÉ Two
RTÉ One
Shay Byrne és Zbyszek Zalinski
Nem volt közvetítés!
RTÉ Radio 1
 Izland Felix Bergsson
RÚV, Rás 2
 Izrael Héber és arab feliratozás
Channel 1, Channel 33
Kobi Menora és Yuval Caspin
88 FM
 Kanada Adam Rollins és Tommy D.
OUTtv (felvételről)
 Kazahsztán Gyiana Sznyegina és Kalgyibek Zsaiszanbaj
Khabar
 Lengyelország Artur Orzech
TVP1, TVP Polonia (élőben), TVP Rozrywka (egy nappal később, felvételről)
 Lettország Valters Frīdenbergs és Kārlis Būmeisters
LTV1
 Litvánia Darius Užkuraitis
LRT televizija, LRT Radijas
 Macedónia Karolina Petkovszka
MRT 1, MRT Sat, Radio Skopje
 Magyarország Gundel Takács Gábor
M1
 Málta Carlo Borg Bonaci
TVM
 Moldova Daniela Babici
Moldova 1, Radio Moldova
 Montenegró Dražen Bauković és Tamara Ivanković
TVCG 1
TVCG 2
TVCG 1
Sonja Savović és Sanja Pejović
Radio Crne Gore, Radio 98
 Németország Peter Urban
EinsPlus (élőben), EinsFestival (felvételről)
Phoenix
Das Erste
 Norvégia Olav Viksmo Slettan
NRK1
Ronny Brede Aase, Silje Reiten Nordnes és Line Elvsåshagen
Nem volt közvetítés!
NRK3
 Olaszország Marco Ardemagni és Filippo Solibello (elődöntők); Linus és Nicola Savino (döntő)
Rai 4
Rai 2
 Oroszország Olga Seleszt és Dmitrij Gubernijev
Rosszija 1
 Örményország Erik Antaranjan és Anna Avaneszjan
Armenia 1
 Portugália Sílvia Alberto
RTP1 (első elődöntő és döntő élőben, második elődöntő felvételről)
 Románia Bogdan Stănescu
TVR1, TVRi, TVR HD
 San Marino Lia Fiorio és Gigi Restivo (olaszul)
SMtv San Marino, Radio San Marino
John Kennedy O’Connor és Jamarie Milković (angolul)
SMtv Web TV
 Spanyolország José María Íñigo
La 2
Nem volt közvetítés!
La 1
 Svájc Jean-Marc Richard és Valérie Ogier (franciául)
Nem volt közvetítés!
RTS Deux
RTS Un
Sven Epiney (németül)
SRF zwei
SRF 1
Sandy Altermatt és Alessandro Bertoglio (olaszul)
Nem volt közvetítés!
RSI La 2
RSI La 1
 Svédország Malin Olsson és Edward af Sillén
SVT1
Carolina Norén és Ronnie Ritterland
SR P4
 Szerbia Silvana Grujić
RTS1, RTS HD
 Szlovénia Andrej Hofer
RTV SLO2
RTV SLO1, Televizija Maribor
Nem volt közvetítés!
Radio Val 202, Radio Maribor
 Új-Zéland n. a.
BBC UKTV
 Ukrajna Timur Mirosnicsenko és Tetyjana Terehova
Persij Nacionalnij
Olena Zilincsenko
NRCU

Visszatérő előadók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Előadó Ország Előző év(ek)
Paula Seling & OVI Románia Románia 2010
Valentina Monetta San Marino San Marino 2012, 2013

Térkép[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

██ A döntő résztvevői

██ Az elődöntőkben kiesett országok

██ Országok, melyek korábban részt vettek, de ebben az évben nem

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. A 2014-es Eurovízió új dátumai
 2. Eurovízió 2014: 195 millió ember nézte a showt!
 3. Dánia 2014: Egy volt hajógyár lesz a dalfesztivál helyszíne!
 4. Luxemburg ismét nemet mondott a versenyre!
 5. Andorra: Nem térnek vissza a versenyre!
 6. A Cseh Televízió nem tervezi visszatérését a dalversenyre!
 7. Marokkó: újabb év az afrikai ország nélkül!
 8. Monaco: ismét távol marad a verseny legkisebb országa!
 9. Václav Mika hosszabb időre nemet mond az Eurovízióra!
 10. Újabb év Törökország nélkül!
 11. Horvátország huszonegy év után visszalép a versenytől!
 12. Ciprus kihagyja a következő Eurovíziót
 13. Bulgária sem küld versenyzőt a dán fővárosba!
 14. A 2014-es verseny Szerbia nélkül lesz megrendezve!
 15. Bosznia-Hercegovina mégsem tér vissza!
 16. Szlovénia is igent mondott, így 37 résztvevő ország lesz Koppenhágában!
 17. Martina Majerle ezúttal háttérénekesként vesz részt!
 18. "... máris elkezdték keresni a jövő évi nemzeti döntő leendő zsűritagját is: jövőre is lesz A Dal."
 19. [1]
 20. A Dal: Már csaknem négyszáz nevezés érkezett!
 21. A Dal 2014 – A Ma Reggelben
 22. A Dal: lejárt a nevezési határidő
 23. 2014-től szigorodnak a szabályok!
 24. Az elődöntők felosztása
 25. Euronews: Egy komoly magyar dal Európának
 26. Rendhagyó kórusmű az elődöntőben!
 27. Ausztrália is szerepel a dalfesztiválon, habár nem versenyzőként!
 28. A feröeri Kringvarp Føroya is közvetíti a versenyt!
 29. Első alkalommal Kanadában is nézhetik az Eurovíziót!
 30. A dán királyi család tagjai is jelen lesznek a döntőn!
 31. Az EBU május 1-jén közzétette minden ország szakmai zsűrijének a neveit
 32. Örményország is küld versenyzőt Koppenhágába!
 33. Aram Mp3 képviseli Örményországot!
 34. Lettország: Az LTV megerősítette a részvételt!
 35. 2014-ben is lesz észt induló!
 36. 2014-ben is Melodifestivalen!
 37. Izland már keresi Eythor Ingi utódját!
 38. Albánia: Festivali i Këngës decemberben
 39. Albánia: Október elejéig lehet nevezni a Festivali i Këngësra
 40. Azerbajdzsán jelen lesz Koppenhágában!
 41. Ukrajna ismét részt vesz az Eurovízión!
 42. Belgium: 2014-ben is részt vesznek!
 43. Moldova is részt vesz a versenyen 2014-ben!
 44. San Marino: Vajon ismét Valentina Monettát küldik?
 45. http://eurovoix.com/2013/05/21/san-marino-2014-participation-is-confirmed/
 46. Valentina Monetta sorozatban harmadik alkalommal képviseli a törpeállamot!
 47. Az RTP megerősítette a visszatérését!
 48. Hollandia: A két közmédia egyesül, az AvroTROS közösen keresi a 2014-es versenyzőt!
 49. Montenegró: a balkáni ország is képviselteti magát Koppenhágában!
 50. Sergej Ćetković képviseli Montenegrót!
 51. 2014-ben is lesz A Dal!
 52. A Dal: Ősszel folytatás
 53. Magyarország 2014-ben is indul a versenyen!
 54. Hungary in the Eurovision Song Contest 2014 First Semi-Final. Eurovision.tv, 2014. május 11. (Hozzáférés: 2014. május 11.)
 55. Málta is részt vesz a versenyen 2014-ben.
 56. Izrael is ott lesz a koppenhágai versenyen!
 57. Mei Finegold képviseli Izraelt Koppenhágában!
 58. Változnak a norvég nemzeti döntő szabályai!
 59. Grúzia jövőre is versenyez!
 60. Grúzia Mariko Ebralidzét és a The Shint küldi a dán fővárosba!
 61. Lengyelország két kihagyott év után visszatér a versenybe!
 62. Belső kiválasztás Ausztriában nemzeti döntő helyett?
 63. Ausztria: A részvétel biztos, további részletek hamarosan!
 64. Conchita Wurst képviseli az osztrákokat!
 65. Litvánia is ott lesz Koppenhágában!
 66. Finnország már keresi a következő évi indulót!
 67. Írország 2014-ben is részt vesz!
 68. Fehéroroszország 2014: A BTRC is ott lesz Koppenhágában!
 69. Macedónia döntött: Tijana Dapčević megy Dániába!
 70. Kiderült a macedón dal címe!
 71. Svájc is részt vesz jövőre!
 72. Görögország most már biztosan résztvevője a koppenhágai mezőnynek!
 73. Szlovénia az utolsó pillanatban jelezte a részvételét!
 74. A TVR mégsem lép vissza a versenytől!
 75. Hungary in the Eurovision Song Contest 2014 Final. Eurovision.tv, 2014. május 11. (Hozzáférés: 2014. május 11.)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz 2014-es Eurovíziós Dalfesztivál témájú médiaállományokat.