Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2015-49-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Mary Celeste (még mint Amazon) egy 1861-es festményen
A Mary Celeste (még mint Amazon)
egy 1861-es festményen

A Mary Celeste amerikai kereskedelmi vitorláshajó volt, és 1872. december 4-én találták meg elhagyatva az Azori-szigetektől keletre. A kísértethajón senki sem volt, legénysége nyomtalanul eltűnt. A New Yorkból Genovába tartó hajó jó állapotban volt, elégséges készletekkel. Denaturált szeszből álló rakománya is érintetlen volt, a mentőcsónakja azonban hiányzott. Hajónaplójába kilenc nappal korábban jegyezték az utolsó sorokat. A hajón utazók sohasem kerültek elő.

A hajót eredetileg Kanadában építette egy kereskedőcsoport, és Amazon néven teherhajóként állt szolgálatba. Pályafutása elég szerencsétlenül kezdődött, mert akkori kapitánya még az első útja előtt betegségben meghalt. 1867-ben zátonyra futott, ezután amerikaiak vásárolták meg, kijavították, és immár Mary Celeste néven szállította az árukat.

Megtalálása után a bírósági meghallgatás nem tudta kideríteni, hogy miért hagyta el a legénysége. Számos elmélet született a lázadástól a kalóztámadáson, biztosítási csaláson és az alkoholgőzök berobbanásán át a víztölcsérig vagy tengerrengésig, de teljesen egyik sem tudta megmagyarázni a hajó állapotát. Még az óriáspolipokat és a földönkívülieket is megpróbálták felelőssé tenni. Az eset sokáig izgatta a nagyközönség fantáziáját, sokszor szerepelt az újságokban, könyveket írtak róla, filmeket rendeztek történetéből. A Mary Celeste az egyik legismertebb kísértethajóvá vált.

Megtalálása után a Mary Celeste többször gazdát cserélt, és folytatta kereskedelmi útjait; eközben egyik kapitánya gyors betegségben halt meg Szent Ilona szigetén. 1885-ben egy biztosítási csalás részeként Haiti partjainál zátonyra futtatták.