Bódvarákó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vilagorokseg logo ff tif.png  A településen világörökségi helyszín található 
Bódvarákó
Bódvarákó címere
Bódvarákó címere
Közigazgatás
Ország  Magyarország
Régió Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplén
Járás Edelényi
Jogállás község
Polgármester Farkas Árpád[1]
Irányítószám 3764
Körzethívószám 48
Népesség
Teljes népesség 80 fő (2015. jan. 1.)[2]
Népsűrűség 7,92 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület 9,22 km²
Földrajzi nagytáj Észak-magyarországi-középhegység[3]
Földrajzi középtáj Aggtelek–rudabányai-hegyvidék[3]
Földrajzi kistáj Bódva-völgy[3]
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Bódvarákó (Magyarország)
Bódvarákó
Bódvarákó
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 30′ 42″, k. h. 20° 44′ 010″Koordináták: é. sz. 48° 30′ 42″, k. h. 20° 44′ 010″
Bódvarákó (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
Bódvarákó
Bódvarákó
Pozíció Borsod-Abaúj-Zemplén megye térképén
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bódvarákó témájú médiaállományokat.

Bódvarákó törpefalu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Edelényi járásban. Miskolctól 52 kilométerre északra, az Aggteleki-karszt és a Szalonnai-hegység között, az Esztramos-hegy lábánál, a Bódva folyó völgyében fekszik.

Nevének eredete[szerkesztés]

A falu nevét legkorábban egy 1283-ban kelt iratban említik. Sokáig „Rákónak” hívták; ez a kifejezés a szláv eredetű rák szavunkkal párhuzamosan alakult ki. A folyó menti fekvésére utaló „Bódva-” előtagot 1905-ben kapta. Eredetileg Torna vármegye Tornai járásához tartozott.

Népcsoportok[szerkesztés]

A településen a lakosságnak 97%-át magyar, a 3%-át cigány nemzetiségű[4] emberek alkotják.

Népesség[szerkesztés]

A település népességének változása:

Nevezetességek, látnivalók[szerkesztés]

Bódvarákói parasztház

Az egyutcás település több háza érintetlenül maradt meg a környék népi építészetének emlékeként.

A korábbi templom helyén álló római katolikus templomát 1803-ban építtette a Keglevich család. Ezt emléktábla tanúsítja a zömök, párnás sisakú torony tövében nyíló bejárat fölött. A zömök torony sisakja párnás. A torony alatt van az előtér, fölötte a karzat. A hajót és az annál keskenyebb szentélyt is csehsüvegboltozat fedi. A copf stílusú szószéket festett szobrok díszítik. A régi főoltárképet (Andreas Zallinger: Avilai Szent Teréz) a sekrestye ajtaja fölé helyezték át. Az orgonát 1887-ben építették.

1995-ben a településen található 8 barlangot az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt többi barlangjával együtt az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. Ezek a barlangok a Bódvarákói-barlang, az Esztramosi Földvári Aladár-barlang, a Gerinc-barlang, a Gerinc-zsomboly, a Kalcitkristályos-barlang, a Ledobóakna barlangja, a Sas-lik és a Téli fellevegőzésű-barlang. Egy fokozottan védett barlang van a településen, az Esztramosi Földvári Aladár-barlang.

Több ritka növény is található a környéken ,a Bódva árterében virágzik a kockás liliom, az Esztramos-hegy lejtőin az apró nőszirom a leány kökörcsin a tavaszi kankalin és sok szép színes virág jelzi a tavasz eljövetelét .

Híres emberek[szerkesztés]

Geo-Bio Gólyatábor[szerkesztés]

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem immár 1986 óta hagyományosan Bódvarákón rendezi meg a „Geo-Bio Gólyatábort” az élettudományok és a földtudományok szakjai (biológus, csillagász, geofizikus, geográfus, geológus, környezettudományi, meteorológus, térképész) újdonsült hallgatói számára. A falu lakossága ilyenkor egy hétre gyakorlatilag megháromszorozódik.

Környező települések, elhelyezkedés[szerkesztés]

Bódvaszilas (kb. 2 km), Tornaszentandrás (kb. 2 km), Perkupa (kb. 8 km), Szögliget (kb. 8 km), a legközelebbi város: Szendrő (18 km).

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bódvarákó települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2010. október 3. (Hozzáférés: 2011. november 6.)
  2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2015. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2015. szeptember 3. (Hozzáférés: 2015. szeptember 4.)
  3. ^ a b c szerk.: Dövényi Zoltán: Magyarország kistájainak katasztere, az első kiadást szerkesztette: Marosi Sándor és Somogyi Sándor, Második, átdolgozott és bővített kiadás (magyar nyelven), Budapest: MTA Földrajztudományi Kutatóintézet (2010). ISBN 978-963-9545-29-8 
  4. A nemzetiségi népesség száma településenként

Könyvek[szerkesztés]

Földünk térképeken Felelős kiadó: Vajda Béla: Világatlasz országlexikonnal. TOPOGRÁF Térképészeti Kft. 3.javított kiadás. Nyíregyháza: NYÍR-KARTA Bt. 2005. ISBN 9789639618015   26.oldalE1

További információk[szerkesztés]