Szendrőlád

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szendrőlád
Szűz Mária szent neve katolikus templom
Szűz Mária szent neve katolikus templom
Szendrőlád címere
Szendrőlád címere
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióÉszak-Magyarország
MegyeBorsod-Abaúj-Zemplén
JárásEdelényi
Jogállás község
Polgármester Horváth Szilveszter (független)[1]
Irányítószám 3751
Körzethívószám 48
Népesség
Teljes népesség2059 fő (2015. jan. 1.)[2] +/-
Népsűrűség118,47 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület17,7 km²
Földrajzi nagytájÉszak-magyarországi-középhegység[3]
Földrajzi középtájAggtelek–rudabányai-hegyvidék[3]
Földrajzi kistájBódva-völgy[3]
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Szendrőlád (Magyarország)
Szendrőlád
Szendrőlád
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 20′ 26″, k. h. 20° 44′ 45″Koordináták: é. sz. 48° 20′ 26″, k. h. 20° 44′ 45″
Szendrőlád (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
Szendrőlád
Szendrőlád
Pozíció Borsod-Abaúj-Zemplén megye térképén
Szendrőlád weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szendrőlád témájú médiaállományokat.

Szendrőlád község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Edelényi járásban.

Fekvése[szerkesztés]

A Bódva völgyében, Edelénytől 6 kilométerre északra, Szendrőtől 8 kilométerre délre fekszik.

Közúton elérhető a 27-es főúton; vonattal a Miskolc–Tornanádaska-vasútvonalon, melynek egy megállási pontja van itt; Szendrőlád megállóhely közúti elérését a 27-esből kiágazó 26 314-es út teszi lehetővé.

Története[szerkesztés]

A népvándorlás utolsó szakaszában a honfoglaló magyarsághoz csatlakozott három kabar törzs települt itt meg, olvadt össze az őslakossággal, és alakították ki azt a vármegyét, melynek központja az államalapítás kori, megerősített földvár volt, Borsod vára, amiről később a mai egyesített megye legnagyobb része nevét kapta.

Szendrőlád első írásos emlékei a 13. századból erednek.

A község elnevezése az idők folyamán sokat változott. Eredeti neve Lád volt, amelyet vagy Szent László nevéről, vagy a Laad nemzetségről nyert. Birtokos családja Ládinak nevezte magát, éppúgy, mint Sajólád birtokosai. A falu nevét a 14. században Lad és Laad alakban írták. A 17. század végén kezdték a falut a szomszédos Bessenyőről Bessenyő-Ládnak is nevezni. Majd kialakult a Ládbesenyő- Szendrő- Szendrőlád nevek elkülönítése, a mai használat szerint (1873-tól).

A 16. században a törökök elpusztították a községet, majd a területet megszállva tartották, egy része pedig a szendrői vár tartozéka volt. A 13-14. században a Bükktetőn volt egy vár, ahonnan állítólag vezetett egy alagút a töltés széléig a Bódvához. Mivel a Bódván csak itt lehetett átkelni, Szendrőnek ez volt az átkelőhelye. A település csak a török kiűzése után indult fejlődésnek. A Bódván malom üzemelt, s a 19. században téglagyára is volt.

A 17. században III. Ferdinánd király az egész Szendrőládi határt a Királykút tanyával együtt Berzeviczi György nevű nemesnek ajándékozta, aki megépítette a római katolikus templomot és a kastélyt. Később házasság útján jött a többi nemes is: Gombos, Vécsei, Ditrik és Kozma. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc után a földosztás nem ment könnyen Szendrőládon, mivel a nemes úr csak a legrosszabb minőségű földeket akarta adni a parasztoknak, de később kénytelen volt megegyezni és megtörtént a tagosítás. A hatodik sarjadék Berzeviczi Gyula volt, aki felépítette a Nagyhegyen a tornyos kastélyt és 80 hold szőlőt telepített.

Az első vonat 1896-ban indult meg a Bódva völgyén.

Ládbesenyő és Szendrő szomszédos települések hatására hamar teret nyert lakói között a reformáció, s a 20. század elejére a római katolikusok és a reformátusok kb. egyenlő arányban voltak megtalálhatóak a hívek között. Mindkét felekezetnek volt temploma és elemi iskolája a községben. A század első felében népkönyvtár és leventeegyesület is működött. A gazdálkodás területén a szántóföldi művelés mellett az erdők is fontos szerepet játszottak, emellett 2 mészkőbánya és 2 mészégető üzem is működött Szendrőládon.

Népcsoportok[szerkesztés]

A település lakosságának 67%-a cigány, 33%-a magyar nemzetiségűnek vallja magát.[4]

Népesség[szerkesztés]

A település népességének változása:

Nevezetességei[szerkesztés]

Határában vármaradványok találhatók.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szendrőlád települési időközi választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2015. július 20. (Hozzáférés: 2016. február 16.)
  2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2015. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2015. szeptember 3. (Hozzáférés: 2015. szeptember 4.)
  3. a b c Magyarország kistájainak katasztere. Szerkesztette Dövényi Zoltán. Második, átdolgozott és bővített kiadás. Budapest: MTA Földrajztudományi Kutatóintézet. 2010. ISBN 978-963-9545-29-8  
  4. A nemzetiségi népesség száma településenként

További információk[szerkesztés]