Szirmabesenyő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Szirmabesenyő
Szirmabesnyocivertanlegi.jpg
Szirmabesenyő címere
Szirmabesenyő címere
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióÉszak-Magyarország
MegyeBorsod-Abaúj-Zemplén
JárásMiskolci
Jogállás nagyközség
Polgármester Huszti Gábor[1]
Irányítószám 3711
Körzethívószám 46
Népesség
Teljes népesség 4181 fő (2015. jan. 1.)[2]
Népsűrűség261,02 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület15,75 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Szirmabesenyő (Magyarország)
Szirmabesenyő
Szirmabesenyő
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 09′ 03″, k. h. 20° 47′ 50″Koordináták: é. sz. 48° 09′ 03″, k. h. 20° 47′ 50″
Szirmabesenyő (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
Szirmabesenyő
Szirmabesenyő
Pozíció Borsod-Abaúj-Zemplén megye térképén
Szirmabesenyő weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szirmabesenyő témájú médiaállományokat.
Autóbusz Szirmabesenyőn

Szirmabesenyő nagyközség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Miskolci járásban. A település az utóbbi időben több kulturális és gasztronómiai program szervezője.

Földrajzi jellemzői[szerkesztés]

A Bükk-vidék keleti részén, a Sajó nyugati partja mellett fekszik, Miskolctól 4 km távolságra. A község és környékének átlagos tengerszint feletti magassága 115-120 méter. További szomszédos települései Sajóvámos (4 km-re) és Sajókeresztúr (2 km-re).

Etimológia[szerkesztés]

A Miskolc nemzetséghez tartozó Besenyő család volt első középkori tulajdonosa, névadóként besenyő közösség lakta a mai település elődjét.

Helytörténet[szerkesztés]

Szirmabesenyő (Besenyő) nevét 1291-ben említették először az oklevelek Besenew néven. Az első ismert lakói a Miskolc nemzetséghez tartozó Besenyeiek voltak. 1291-ben Besenyei Sándor fiai voltak Szirmabesenyő (Besenyő) birtokosai. 1332-ben már említették Mindenszentekről elnevezett egyházát is. A pápai tizedjegyzék adatai szerint Besenyő település papja 1332-ben 6, 1333-ban 5, 1334-ben 6 és 1335-ben 3 garas pápai tizedet fizetett. 1939-ben egyesült hivatalosan Sajóbesenyővel.

Népesség[szerkesztés]

A település lakosságának 99%-a magyar, 1%-a roma nemzetiségűnek vallja magát[3].

A település népességének változása:

Látnivalók[szerkesztés]

 • Szirmay-kastély: XVIII. században épült barokk kastély. A kastély tulajdonosa a gróf Szirmay család volt egészen az államosításig, ami után oktatási intézményként működött tovább. Többek között Szinyei Merse Pál – akiről a jelenlegi helyi általános iskolát elnevezték –, és Ferenc József is vendégeskedett az épületben. Kastélyparkja – ahol Szinyei Merse Pál Kerti padon című alkotása született – a mai sportpálya területén helyezkedett el.
 • Kisboldogasszony templom: 1762-ben épült meg a gróf Szirmay család kezdeményezéséből. A templom a család kegyuraságát élvezte, az 1880-as évekre állapota erősen leromlott. 1886-ban helyreállították, és a mai napig folynak munkálatok a a templom állapotának külső és belső szépségének megőrzése érdekében. 2016-ban a régi plébánia mellé felhúztak egy új parókiát.
 • Görög katolikus templom: 2000-ben húzták fel a szirmabesenyői kiserdő szélén a körülbelül 500 fős egyházközség részére.
 • Református templom: 2000-ben alakították át a település számára feleslegessé vált mozit az egyre növekedő létszámú helyi református egyházközösség templomává.
 • Király-hegy: Nevével ellentétben egy dombság. Ezen a területen működik a helyi lovarda. Az 1880-as filoxérajárvány miatt megcsappant a helyi bortermelés, ezért ma már egy nagyobb részben kihalt de ígéretes lehetőségeket takaró pincefaluként van számon tartva. A '70-es években hétvégi házakat alakítottak ki, a dombság nyugati oldalát napjainkban több család lakja.
 • Négus-kert: Parkosított terület közel a polgármesteri hivatalhoz. Ezen a helyen található meg az első és a második világháborúban, illetve az 1956-os forradalom miskolci sortűzében elhunyt helyi áldozatok emlékművei.
 • Kocka tó: A Sajó kanyarulatában található régi kavicsbányató, amely jelenleg horgásztóként működik. A víz átlagos mélysége 2-3 méter, a nyugati oldalán egy 6-8 méteres árok helyezkedik el.

Elismert lakók[szerkesztés]

 • gr. trakostyáni Draskovich Zsuzsanna (1770–1805): csillagkeresztes hölgy férje, Szirmay János Tamás által a településen élt.
 • gr. Szirmay Alfréd (1852–1900): magyar főrendházi tag és nagybirtokos itt töltötte élt és hunyt el a családi kastélyban.
 • dr. Lénárt Béla (1932–): a település díszpolgára, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Honismereti Egyesület elnöke a településen él. Jelentős helytörténeti ismerettel rendelkezik.
 • Fedor Vince (1943–): 40 évig volt a település vezetője.

Testvértelepülés[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 • Györffy György: Borsodvármegye.
 • Fejezetek Szirmabesenyő múltjából (Studio Kft. Miskolc 2000.)
 • Szirmay Gábor: A szirmai és szirmabesenyői Szirmay család története (Debrecen 2005.)

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Szirmabesenyő települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2014. november 18. (Hozzáférés: 2016. július 13.)
 2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2015. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2015. szeptember 3. (Hozzáférés: 2015. szeptember 4.)
 3. A nemzetiségi népesség száma településenként
 • Szirmabesenyő (magyar nyelven). Magyarország helységnévtára. ksh.hu. (Hozzáférés: 2016. július 13.)