Kaštel Sućurac

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kaštel Sućurac
A 15. századi püspöki palota
A 15. századi püspöki palota
Közigazgatás
Ország Horvátország
MegyeSplit-Dalmácia
KözségKaštela
Jogállásvárosrész
Irányítószám21 212
Körzethívószám(+385) 22
Népesség
Teljes népesség6544 fő (2021. aug. 31.)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság10 m
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 43° 33′ 00″, k. h. 16° 25′ 34″Koordináták: é. sz. 43° 33′ 00″, k. h. 16° 25′ 34″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kaštel Sućurac témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Kaštel Sućurac (olaszul: Castel San Giorgio) Kaštela városrésze, egykor a hét településből álló Kaštela község legkeletebbi települése Horvátországban Split-Dalmácia megyében.

Fekvése[szerkesztés]

Splittől légvonalban 4, közúton 12 km-re északra, Trogirtól 16 km-re északkeletre, Dalmácia középső részén, a Kaštelai-öbölben, Trogir és Split városa között fekszik. Fő forgalmi ütőere a ma Franjo Tuđman egykori horvát elnök nevét viselő régi kaštelai főút, mely tulajdonképpen a Marmont marsall idejében épített spliti főút egy szakasza.

Története[szerkesztés]

A település nevét védőszentjéről Szent Györgyről kapta, akinek szentelt temploma a Kozjak-hegység lejtőjén a középkori Putalj település felett állt. Sućurac várát 1392-ben építtette Andrea Benzi (Gualdo) spliti érsek putalji jobbágyaival itteni birtokainak védelmére. Később a fokozódó török veszély hatására Putalj lakói is a vár mellé települtek. 1488-ban Averaldo érsek a várhoz építette hozzá új nyári rezidenciáját, mely 1509-re nyerte el végleges formáját. Ekörül az erődített várkastély körül alakult ki a település régi központja. Más településtől eltérően itt a várkastély déli oldalán tér alakult ki. Ma itt található a "Podvorje" nevű kiállítótér, ahol a Putalj területén talált régészeti leleteket őrzik. A régi 17. századi plébániatemplomból mára csak a harangtorony maradt, mivel többi része 1943-ban egy szövetséges bombázás során megsemmisült. 1797-ben a Velencei Köztársaság megszűnésével a település a Habsburg Birodalom része lett. 1806-ban Napóleon csapatai foglalták el és 1813-ig francia uralom alatt állt. A francia uralom idejére esik a Trogirt Kaštelán keresztül Split városával összekötő főút építése. Napóleon bukása után ismét Habsburg uralom következett, mely az első világháború végéig tartott. A városnak 1857-ben 896, 1910-ben 1581 lakosa volt. Az első világháború után rövid ideig az Olasz Királyság, ezután a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság, majd Jugoszlávia része lett. A második világháború idején olasz csapatok szállták meg. 1943. december 5-én délután 15 óra 5 perckor 36 darab B-25-ös angol-amerikai bombázó támadást intézett a település ellen. A támadásnak 97 halálos áldozata volt, akik közül 65-en a plébániatemplomban vesztették életüket, ahol Ante Rubignoni plébános éppen szentmisét mondott. Az akkor mintegy 2200 lakosú település 38 háza teljesen megsemmisült, 50 további pedig súlyos károkat szenvedett. A háborús támadásokat kivizsgáló amerikai bizottság később a Pentagon archívumát tanulmányozva arra a következtetésre jutott, hogy a Kaštel Sućurac elleni támadás valószínűleg tévedésből történt, de a teljes igazság a mai napig sem ismert. A háború után a település a szocialista Jugoszlávia része lett. Fejlődött az ipar és a mezőgazdaság, mely sok betelepülőt vonzott. 1986-ban megalakult Kaštela község, majd a független horvát állam létrejötte után Kaštela városi rangot kapott és Kaštel Sućurac önálló településből a város része lett. Lakossága 2011-ben 6829 fő volt.

Lakosság[szerkesztés]

Lakosság változása[2][3]
1857 1869 1880 1890 1900 1910 1921 1931 1948 1953 1961 1971 1981 1991 2001 2011
896 1.130 1.239 1.427 1.584 1.581 1.860 2.436 2.831 2.979 3.961 5.320 5.493 5.825 6.236 6.829

Nevezetességei[szerkesztés]

  • A település új Szent György plébániatemplomának kincstárában őrzik Trpimir horvát fejedelem 851. március 4-én Bijaćin kelt adománylevelét. Rajta kívül régi faragott kövek, a régi plébániatemplom barokk szobrainak egy része, több ezüstből és aranyból készített liturgikus tárgy található itt. A templomot 1937-ben kezdték építeni és végül 1958. augusztus 3-án szentelték fel. A latin kereszt alaprajzú templom fehér faragott kövekből épült. Hosszúsága 38 méter, szélessége a kereszt szárainál 21 méter, egyébként 16 méter. Harangtornyának magassága 27 méter.
  • A településtől északra áll a Doci Miasszonyunk tiszteletére szentelt régi plébániatemploma, mely ma inkább Gospa na Hladi, azaz Hladi Miasszonyunk néven ismert. Régen a Selo nevű település plébániatemploma volt. A fennmaradt írásos adatok szerint a mai sućuraci temetőben álló templomot 1393-ban építették. A török hódítás következtében közel került hozzá a török határ és a betörő török portyázók többször is megrongálták. Az 1603-as egyházlátogatás során Augustin Priuli leírja, hogy a helyiek nem engedtek a templomra ajtót tenni, hogy így bezárva megakadályozzák, hogy a törökök bemenjenek. Ebben az időben a templomnak több oltára is volt. A Boldogasszony képe 14. vagy a 15. században készült, egy a krétai-itáliai iskolához tartozó mester munkája. A szentély falát a hívek fogadalmi ajándékai díszítették. Flaminio Cornaro a 18. századi krónikás 1761-ben a Sućuraci boldogasszony itteni szentélyéről ír, mely az egyik leghíresebb Mária-búcsújáróhely a Velencei Köztársaság területén. 1775-ben VI. Piusz pápa bullájával hivatalosan is búcsújáróhellyé lett. Búcsúját Nagyboldogasszony és Szent Rókus ünnepén tartják. A szentélyben ma is meglevő kegyképnél azóta is számos csoda történt.
  • A település 1691-ben épített régi Szent György plébániatemplomából mára csak a harangtorony maradt fenn. A templomot 1943. december 5-én bombázta le a szövetséges légierő. Az áldozatok emléktáblája a harangtorony falán található. Emlékükre minden év december 5-én szentmisét tartanak, majd a hívek körmenetben vonulnak az emléktáblához.
  • Szintén északra, a Kozjak-hegy lejtőjén található a Mislav fejedelem által alapított 9. századi kora román Szent György templom. 1927-ben újjáépítették. Az eredeti templomból fennmaradt néhány növényi ornamentikával díszített faragott kőtöredék. A templom körül végzett régészeti feltárások során római és történelem előtti leletek is kerültek elő.
  • A Kozjak-hegység Veli vraj nevű csúcsa közelében 779 méter magasságban található a 14. századi kis Szent Lukács templom, melyet 1397-ben említenek először. A templomot a török hódítás idején lerombolták, 1994-ben újjáépítették. Ekkor helyezték el apszisában a Szent Lukács evangélistát ábrázoló domborművet. A templom körül ősi temető sírkövei találhatók.
  • A Gornja Krtina régészeti lelőhely a település határának nyugati részén található, kissé északra az adriai autópályától. Területe bővelkedik az ősi kerámiákkal teli kőhalmokban, és figyelembe véve a környék többi leletét már régóta feltételezték egy római villa létezését. A legújabb épületek építése során megtalálták az ősi falak alapjait is. Szintén jelentősek a véletlenszerűen talált leletek, mint a nimfáknak szentelt római oltár és a 6. századi oltártöredék, amely egy ókeresztény szakrális épület létezését feltételezi.[4]
  • Jelentős régészeti övezet Barbarinac szigete[5] szikláival és a környező víz alatti világgal, az ókortól a késő középkorig tartó leletek folytonosságával. A sziget a Kaštela-öböl szélső keleti részén helyezkedik el, közvetlenül a saloniti kikötő bejárata előtt, így feltételezhető, hogy az ókorban a saloniti kikötői infrastruktúra része lehetett. 1525-ben Ivan Molin a Split körüli területek leírásában a Kuparić család kastélyát említi Skradinik vagy Otočac (Isoletta) szigetén, amely Barbarinac szigetének akkori neve volt. Azt is írja, hogy ez a kastély védelmet nyújtott a török betörések ellen a mai Kaštel Sućurac, az akkori Smoljevac gazdái számára. Ma a szigeten, a kiépített part kivételével, nincsenek látható maradványai az említett épületeknek. A sziget légi felvételei érdekes, ősi és középkori épületstruktúrákat mutatnak a sziget melletti tengerfenéken, amelyeket régészetileg még nem tártak fel.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kaštela című horvát Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kaštel Sućurac című horvát Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Kaštel Sućurac
A Wikimédia Commons tartalmaz Kaštel Sućurac témájú médiaállományokat.