Mali Kozjak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mali Kozjak
A Mali Kozjak sziklái Split felett
A Mali Kozjak sziklái Split felett

Magasság779 m
Hely  Horvátország
Hegység Dinári-hegység
Legmagasabb pont Veli vrj (779 m)
Hosszúság26 km
Kor mezozoikum
Elhelyezkedése
Mali Kozjak (Horvátország)
Mali Kozjak
Mali Kozjak
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 43° 34′ 40″, k. h. 16° 23′ 30″Koordináták: é. sz. 43° 34′ 40″, k. h. 16° 23′ 30″
A Wikimédia Commons tartalmaz Mali Kozjak témájú médiaállományokat.

A Mali Kozjak (másképpen Kozjak vagy Primorski Kozjak) egy alacsony, sziklás hegység Horvátországban, Dalmácia területén. A Dinári-hegység része. A köztudatban csak Kozjak néven ismert hegység jóval alacsonyabb a kevésbé ismert, de sokkal magasabb Kijevski, vagy Veliki Kozjaknál (1206 m).

Nevének eredete[szerkesztés]

A Kozjak név valószínűleg a hegy görög nevének horvát fordítása. A név a közeli Trogir nevén alapul, amelynek ógörög neve Tragurion volt. A görög „tragos”, kecske főnévből származik.

Fekvése[szerkesztés]

A hegység kelet-nyugati irányban húzódik, északi oldalán körülveszi Kaštela és Solin településeket. Déli lejtője nagyon meredek és szurdokszerű, az északi sziklás lejtők pedig fokozatosan a Zagora hullámzó fennsíkjává válnak.

Leírása[szerkesztés]

A hegy a keleti Kliški-szurdoknál kezdődik, amely elválasztja a Kozjakot a Mosortól, és tovább nyugati irányban egészen a Malačka-hágóig húzódik. Kozjak legimpozánsabb része a 16 km hosszúságú déli szikla, a Kozjakova Greda, amely Horvátországban is a leghosszabb, bár viszonylag alacsony (csak 50 - 250 m magas). A Nugala amfiteátrumtól keletre a Bila pećináig húzódik. Nincs különálló kiemelkedése, amely az igazi csúcsát képviselné. A szikla átmegy a gerincen fekvő Kozjak-fennsíkon. A hegymászók kedvence, mert itt találhatók a Kozjak legszebb és legnehezebb mászási útvonalai. A szikla felét szinte egy vízszintes, tágas gerinc nyújtja, amely megközelíthető a Nugla amfiteátrumból vagy a Bila pećinához vezető jelzett ösvényről. A Kozjakova Greda alatt a Sv. Juraj és Sv. Kajo kőbányái találhatók.

A Kozjak a legmagasabb csúcsa a Veli vrj (779 m), a Kaštel Gomilica feletti hegygerinctől keletre. A régebbi irodalomban (Ž. Poljak, 1974) a csúcs nevét is megadják: Sv. Luka vagy Kozjak. A gerinc nyugati részén található a híres Malačka hegyi menedékház a névadó nyereggel (466 m). A legmagasabb csúcs Kozjak nyugati részén a Sveti Ivan Biranj (631 m). A tetejétől kissé nyugatra található a Szent Iván tiszteletére szentelt kápolna, akit Kaštel Lukšić védőszentjeként ünnepelnek.

Kozjak egésze jól megjelölt túraútvonalakkal és négy hegyi menedékház is található itt.

Növényvilág[szerkesztés]

Kozjak déli oldalán a mediterrán flóra, míg az északi lejtőkön a szubmediterrán flóra dominál.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Dinarskogorje.com:Kozjak (horvátul)