Trogir

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Világörökség logo.png  A településen világörökségi helyszín található 
Trogir
A város látképe
A város látképe
Trogir címere
Trogir címere
Trogir zászlaja
Trogir zászlaja
Közigazgatás
Ország Horvátország
MegyeSplit-Dalmácia
Jogállás város
Polgármester Vedran Rožić (HDZ)
Irányítószám 21 22
Körzethívószám (+385) 021
Testvérvárosok
Népesség
Teljes népesség 13 260 fő
Népsűrűség332 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság0 m
Terület39,1 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Trogir (Horvátország)
Trogir
Trogir
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 43° 30′ 58″, k. h. 16° 14′ 59″Koordináták: é. sz. 43° 30′ 58″, k. h. 16° 14′ 59″
Trogir weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Trogir témájú médiaállományokat.

Trogir (németül és innen átvéve magyarul Trau, latinul Traqurium) város és község (járás) Horvátországban. A városközpont „Trogir történelmi városközpontja” néven az UNESCO kulturális világörökség-jegyzékében szerepel.

A község (járás) települései[szerkesztés]

Arbanija, Divulje, Drvenik Mali (Ploča), Drvenik Veliki, Mastrinka, Plano, Trogir és Žedno.

Fekvése[szerkesztés]

Splittől 27 km-re, az Adriai-tenger partján, a Kastelanski-öböl végénél fekszik, és kikötője van. A város tulajdonképpen egy aprócska szigeten fekszik Čiovo szigete és a szárazföld között. Környékén számos festői öböl található, különösen a Seget- és a Saldun-öböl nagyon szép.

Trau panorámája

Története[szerkesztés]

Először az illírek alapítottak itt települést, ők voltak az őslakosok amikor első gyarmatosítóként a Siracusai görögök hódították meg a környéket és i. e. 390-ben Vis (Lissa) szigetén megalapították Issát és az i. e. 3. században Traguriont. E görög településeket görög geográfusok is megemlítik. Pompeius elleni győzelme után Caesar megszüntette a települések függetlenségét és a terület a Római Birodalom része lett. Plinius római történész az 1. században Traguriumot mint római várost és fontos kikötőt említi. A birodalom kettészakadása után a város Dalmáciával együtt a Bizánci Birodalom része lett.

A bizánciakat hamarosan elsöpörte a népvándorlás vihara, majd a 7. században avarok és szlávok érkeztek erre a vidékre és az új hódítók a korábbi romanizált őslakókkal keveredtek. 814 körül Nagy Károly hódította meg a várost. A 10. században Trau a megalakuló horvát állam része lett és a horvát királyoktól kiváltságokat kapott.

A horvát királyi ház kihalásával a terület a Magyar Királyság része lett és 1105-ben a város megnyitotta kapuit Kálmán király serege előtt. 1108-ban a király a várost kiváltságokban részesítette. 1116-ban Velence foglalta el, de még ez évben visszatért a magyar uralom alá. 1124-ben II. István ismét elfoglalta, de 1125-ben ismét Velencéé lett. 1137-ben II. Béla serege foglalta el. 1164-ben Bizánc békekötéssel szerezte meg, de 1167-ben behódolt III. Istvánnak. 1170-ben ismét bizánci sereg foglalta el, de 1180-ban III. Béla visszafoglalta. A tatárjárás során 1242-ben ide menekült IV. Béla az üldöző tatárok elől. 1322-ben a velenceieké lett, de 1356-ban Nagy Lajosnak meghódolt. 1420 júniusában a velencei sereg véres csatában foglalta el a várost, ezzel addigi kiváltságait elveszítette. A velencei uralom a 18. század végéig tartott. A város vezetői ez időszakban folyamatos harcot vívtak a kormányzók és nemesek önkényeskedései ellen. A török hódítók elleni szüntelen harc a 17. századra tönkretette a város gazdaságát.

A Velencei Köztársaság megszűnésével a város Napóleon császár Illír tartományának része lett, a francia uralom 1814-ig tartott. A város ezután a Habsburg Birodalom részévé vált. 1867-ben Strossmayer püspök támogatásával horvát nemzeti könyvtárat alapítottak és a város a horvát kultúra egyik központja lett. 1918-ban a Monarchia összeomlásával a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság, majd Jugoszlávia része lett. 1941 áprilisában olasz csapatok szállták meg Traut, és a város Olaszország része lett, de 1944-ben felszabadult, visszakerült Jugoszláviához, és 1990-ben egy népszavazás után a független Horvátország része lett.

Trau (balra) és a Čiovo sziget (jobbra)

Látnivalók[szerkesztés]

 • Az óváros a 13. és 15. század között épített városfalakon belül alakult ki. Védelmi rendszerének fő részei a Kamerlengo citadella és a Szent Márk torony. A Kamerlengo citadella a sziget délnyugati részén áll, mai formáját a 15. században nyerte el. Délebbre áll a Szent Márk torony, szintén 15. századi építmény. A két építmény között a francia megszállás alatt épített klasszicista stílusú gloriett áll.
 • A város főterén áll a Szent Lőrinc-székesegyház, mely a 13. és 15. század között épült román-gótikus stílusban. Főkapuja Dalmácia legértékesebb épületszobrászati alkotása 1240-ben készült, Radovan mester műve. Keresztelőkápolnája 1464-ben készült, Andrea Alesi alkotása. A nyolcszög alakú szószék a 13. századból való. A gótikus kórus 14. századi, freskóit itáliai mesterek festették. A gótikus Szent Jeromos-kápolna 1438-ban épült, a Boldog Ivan Ursini kápolna 15. századi, a legszebb reneszánsz építmény Dalmáciában.
 • A székesegyház előtti téren a loggia 15. századi, a kis Szent Sebestyén templom reneszánsz stílusban épült. A loggia déli falát Ivan Mestrovic Tomislav horvát király reliefje díszíti.
 • A kora középkori Szent Borbála-templom 9–10. századi, a legrégebbi templom a városban.
 • A városháza (Općinska palača) 15. századi épület, melynek homlokzata 1890-ben kapta reneszánsz elemeit.
 • A tengerparton áll a Keresztelő Szent János-templom. A 13. századból való középkori freskókkal és a Ciripko család sírjaival.
 • Szent Miklós erőd.
 • Vitturi erőd.
 • Déli városkapu (Porta Civitatis) a kikötő felől.
 • A Benedek-rendi Szent Miklós-kolostorban többek között megtekinthető Kairosz márvány domborműve.
 • Szűz Mária-templom
 • A Nikola Firentinac által építtetett Szent Péter-templom egy keskeny utcában.
 • Kármel hegyi Miasszonyunk templom
 • Szent János-kápolna
 • Óratorony
 • Az 1457-ben épült Čipiko palota
 • Lucic palota
 • Garagnin-Fanfogna palota
 • Andreis palota
 • Katedrális Múzeum. Gazdag egyházművészeti gyűjteménnyel rendelkezik. Egy 14. századból származó feszület, valamint Paolo Veneziano alkotásai a múzeum legjelentősebb műtárgyai közé tartoznak.

Oktatás[szerkesztés]

Ivan Meštrović (1938): Beriszló Péter, püspök és horvát bán

A városban két általános és két középiskola található:

Általános iskolák: Majstor Radovan és Petar Berislavić általános iskola

Középiskolák: Ivan Lucić és Blaž Jurjev Trogiranin középiskolák

A város szülöttei[szerkesztés]

Trogir Csontváry művészetében[szerkesztés]

Csontváry: Traui látkép naplemente idején

Csontváry Kosztka Tivadar 1899-ben egy öt darabból álló festménysorozatot készített az akkori Trauban a nap járásának fényviszonyait tanulmányozó „napút-programja” keretében. A ciklus egyik darabja 2012-ben bukkant fel magángyűjteményből.[1]

Sport[szerkesztés]

 • HNK Trogir, labdarúgóklub
 • NK Croatia Trogir, labdarúgóklub
 • ŽRK Trogir, női labdarúgóklub
 • KK Trogir, kosárlabdaklub

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Virág, Judit, Törő István. Csontváry (katalógus). Budapest: Virág Judit Galéria (2012) 

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Trogir témájú médiaállományokat.