Bratuš

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bratuš
Bratuš látképe
Bratuš látképe
Közigazgatás
Ország Horvátország
MegyeSplit-Dalmácia
KözségBaška Voda
Jogállásfalu
Irányítószám21323
Körzethívószám(+385) 21
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Tszf. magasság6 m
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 43° 19′ 41″, k. h. 16° 58′ 37″Koordináták: é. sz. 43° 19′ 41″, k. h. 16° 58′ 37″
A Wikimédia Commons tartalmaz Bratuš témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Bratuš falu Horvátországban Split-Dalmácia megyében. Közigazgatásilag Baška Vodához tartozik.

Fekvése[szerkesztés]

Splittől légvonalban 47, közúton 61 km-re délkeletre, Makarskától 7 km-re északnyugatra, községközpontjától 4 km-re délkeletre, Közép-Dalmáciában, a Biokovo-hegység lábánál, az Adria-parti főút alatt a tengerparton található. A település központja régi kőházakból áll, melyek egy kis teret fognak közre, melynek neve Kačićevi dvori.

Története[szerkesztés]

Határa már a történelem előtti időben is lakott volt. A település feletti Gradina nevű magaslaton kétezer évvel ezelőtt erődített település állt, ma ókori régészeti lelőhely. Bratuš a 17. században keletkezett, amikor a közeli Podgorából néhány halászcsalád telepedett itt meg. Első írásos említése 1674-ben történt. Lakói egykor főként a halászatból éltek. A velencei uralomnak 1797-ben vége szakadt és osztrák csapatok vonultak be Dalmáciába. 1806-ban az osztrákokat legyőző franciák uralma alá került, de Napóleon lipcsei veresége után 1813-ban újra az osztrákoké lett. 1918-ban az új szerb-horvát-szlovén állam, majd később Jugoszlávia része lett. A település a háború után a szocialista Jugoszláviához került. 1991 óta a független Horvátországhoz tartozik. Baška Voda község 1993-ban alakult meg, addig Bratuš is Makarska községhez tartozott. Az utóbbi időben számos hétvégi ház és nyaraló épült a településen. 2001-ben a településnek 70 állandó lakosa volt, akik a turizmusból éltek és a bast-baška vodai plébániához tartoztak. A turisták kényelmét kereskedelmi és vendéglátó egységek szolgálják.

Nevezetességei[szerkesztés]

  • Kačićevi dvori régi házai a tradicionális dalmáciai építészet fennmaradt emlékei.
  • Gradina ókori régészeti lelőhely kétezer éves maradványokkal.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Bratuš című horvát Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.