Kaštel Kambelovac

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kaštel Kambelovac
Cambio várkastélyának tornya
Cambio várkastélyának tornya
Közigazgatás
Ország Horvátország
MegyeSplit-Dalmácia
KözségKaštela
Jogállásvárosrész
Irányítószám21 214
Körzethívószám(+385) 22
Népesség
Teljes népesség5051 fő (2021. aug. 31.)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság8 m
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 43° 33′ 00″, k. h. 16° 22′ 59″Koordináták: é. sz. 43° 33′ 00″, k. h. 16° 22′ 59″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kaštel Kambelovac témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Kaštel Kambelovac (olaszul: Castel Cambi) Kaštela városrésze, egykor a hét településből álló Kaštela község egyik, nyugatról az ötödik települése Horvátországban Split-Dalmácia megyében.

Fekvése[szerkesztés]

Splittől légvonalban 6, közúton 15 km-re északnyugatra, Trogirtól 13 km-re északkeletre, Dalmácia középső részén, a Kaštelai-öbölben, Trogir és Split városa között fekszik. Fő forgalmi ütőere a ma Franjo Tuđman egykori horvát elnök nevét viselő régi kaštelai főút, mely tulajdonképpen a Marmont marsall idejében épített spliti főút egy szakasza.

Története[szerkesztés]

Kaštel Kambelovac felett a Kozjak-hegység lejtőjén a középkorban Kruševik és Lažani települések álltak. Lažani első írásos említése I. Trpimir horvát fejedelem 852. március 4-én kelt adománylevelében történt. A lažani Szent Mihály templomot 1104-ben említik először. A középkori településeket a 15. század második felében a török pusztította el. Lakosságuk a tengerpart melletti védett városokba és a közeli szigetekre menekült. Ezen megerősített helyek egyike volt a mai Kaštel Kambelovac központjában álló kaštel Cambionak nevezett várkastély is, melyet 1478-ban Andrea Grigorio spliti gróf engedélyével itteni birtokai közelében egy tengerparti sziklára kezdett építeni egy gazdag spliti testvérpár Girolamo és Antonio Cambio. Első írásos említése 1491-ben történt. A vár körül 1566-ra alakult ki a mai település védőfalakkal bekerített elődje. A család tagjai a 15. és a 17. század között több erődítményt és hozzá tartozó települést építettek a mai Kaštel Kambelovac területére. Ilyen volt Francesco Cambio várkastélya, Girolamo és Antonio Cambio várkastélya a hozzá tartozó Stare Selo faluval, Lippeo várkastélya Tikvarin faluval, valamint a Kis- és Nagy Piškera várkastély közelében Novo Selo faluval. Rajtuk kívül még az írásos forrásokban szerepel Arneri és Grisgono várkastélya is, erről azonban nem tudjuk, hogy hol állt. A betelepült lakosság magával hozta az elpusztult falvaiból Szent Mihály és Szent Márton kultuszát. 1577-ben a Cambio család saját birtokán felépíttette a plébániatemplomot. A török veszély megszűnésével a település már a falakon kívül is terjeszkedett. 1797-ben a Velencei Köztársaság megszűnésével a település a Habsburg Birodalom része lett. 1806-ban Napóleon csapatai foglalták el és 1813-ig francia uralom alatt állt. A francia uralom idejére esik a Trogirt Kaštelán keresztül Split városával összekötő főút építése. Napóleon bukása után ismét Habsburg uralom következett, mely az első világháború végéig tartott. A városnak 1857-ben 588, 1910-ben 941 lakosa volt. Az I. világháború után rövid ideig az Olasz Királyság, ezután a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság, majd Jugoszlávia része lett. A második világháború idején olasz csapatok szállták meg. A háború után a szocialista Jugoszlávia része lett. Fejlődött az ipar és a mezőgazdaság, mely sok betelepülőt vonzott. 1986-ban megalakult Kaštela község, majd a független horvát állam létrejötte után Kaštela városi rangot kapott és Kaštel Kambelovac önálló településből a város része lett. Lakossága 2011-ben 5027 fő volt.

Lakosság[szerkesztés]

Lakosság változása[2][3]
1857 1869 1880 1890 1900 1910 1921 1931 1948 1953 1961 1971 1981 1991 2001 2011
588 733 769 870 911 941 992 1.080 1.309 1.155 1.441 2.336 3.330 4.054 4.505 5.027
Kaštel Cambio makettje

Nevezetességei[szerkesztés]

  • A település névadója a Cambio család által a 16. és 17. században épített vára, melyet Kaštel Cambionak neveznek.[4] 1478-ban Andrea Grigorio spliti gróf engedélyezte a Cambio testvérpárnak Antoniónak és Girolamónak, hogy birtokaik közelében a tengerben levő egyik sziklazátonyra várat építsenek. A vár első említése 1491-ben történt egy a Piškera várával kapcsolatos oklevélben. A várnak az északkeleti sarkán egy hengeres tornya van, ahonnan őrsége a környező vidéket tartotta szemmel. Falai egy 25-ször 12 méteres belső udvart vesznek körül. A szárazfölddel mindössze egy felvonóhíd kötötte össze.
  • Lippeo várát 1516-ban építtette Girolamo Cambio Pietro nevű fia, miután egy 14-szer 6 méteres sziklaszirtre engedélyt kapott a megépítésére. A várat híd kötötte össze a szárazfölddel, ahol a Tikvarin nevű település alakult ki. Mivel fiú utódja nem volt a várat nőtestvére Margarita Lippeo örökölte. 1656-ban a spliti Dudan család vásárolta meg. A vár nem maradt fenn, Barbieri által készített alaprajza 1754-ből ismert. Két emelet magasságú, négyszög alaprajzú épület volt, melynek északi része erődszerűen, déli része pedig fényűző palotának volt kiképezve.
  • Cambio vára közelében a Piškera nevű helyen Kruševik falu jobbágyai két, egymással összeköttetésben levő várat is építettek, melyeket Velika- és Mala Piškerának neveztek el. Velika Piškeráról az első említés 1494-ből származik, amikor a kruševikiek elöljárója segítséget kért a spliti gróftól a vár befejezéséhez. Egy 18. századi leírás szerint a 34-szer 24 méteres erődítmény a tengerben egy sziklazátonyon állt. Mára csak a kapuzat és egy falszakasz maradt belőle. Keleti falához csatlakozott a 9-szer 11 méteres Mala Piškera vára, melyből ennyi sem maradt.
  • A településrész Szent Mihály és Szent Márton tiszteletére szentelt plébániatemplomát[5] 1577-ben építtette a Cambio család, mai formájában 1893-ban építették át.
  • A Frane Cambi által 1566-ban épített erődített település északi sáncai mentén, a mai Kaštel Kambelovacban található a Cambi család olajmalma.[6] Az 1831-ből származó kataszteri térképen ezt az épületet Sebastian Cambi tulajdonában lévő „egyszintes, lakóházzal rendelkező olajmalomként” emlegetik. A Cambi család birtoka a 19. század végén megszűnt, az olajmalom padig a helyi testvériség birtokába került és a második világháborúig működött.
  • Az egykori balettiskola épülete[7] egy természetes földfokon helyezkedik el, amelyet a 20. század elején egy töltéssel bővítettek ki a tenger felé, majd nyaralót építettek rá. 1950-ben az épületet balerina Ana Roje balettiskolájának használták, ezért ma Kambelovacnak ezt a területét köznyelven Baletnának nevezik. A villa szecessziós stílusban épült.
  • Kaštel Kambelovactól északra a Kozjak-hegység lejtőjén az egykori Kruševik falu központjában található a Szent Márton templom, melynek titulusa ma Gospe na Krugu vagy Gospe od Snijega (azaz Havas boldogasszony). Jelzett ösvény vezet a másik középkori falu Lažani Szent Mihály templomához[8] is, melynek közelében a sziklaszirt peremén 16. századi őrtorony romjai találhatók. Távolabb, a hegy csúcsa felé található a kis Szent Lukács kápolna, közelében pedig a hegység legmagasabb pontja a 799 méter magas Veli vrij, ahonnan remek kilátás nyílik a tengerre és a környező szigetekre.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kaštela című horvát Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kaštel Cambio című horvát Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
Commons:Category:Kaštel Kambelovac
A Wikimédia Commons tartalmaz Kaštel Kambelovac témájú médiaállományokat.