Wikipédia:Kiemelt szócikkek bemutatója

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kiemelt szócikkek

Cscr-featured.svg

Ezen a lapon azokat a szócikkeket gyűjtjük, melyek már tartalmilag elérték a kiemelt szócikk szintet. A vastaggal jelöltek már szerepeltek a kezdőlapon is. Jelenleg 285 249 szócikk van a magyar Wikipédián, melyből 850 rendelkezik kiemelt státusszal, azaz körülbelül minden 300. cikk kiemelt.

Ha találsz olyan szócikket (vagy te magad írtál egyet), mely szerinted megfelel a kritériumoknak, és szeretnéd, hogy a legjobb lapok listájára kerüljön, javasold a Javaslatok kiemelt szócikkekre lapon, ahol a többi szerkesztő is látja, bírálhatja, jobbá teheti és szavaz rá. A kiemelt státuszt egy kis bronz csillag (Cscr-featured.svg) jelzi a szócikk címe mellett balra.

A legújabb kiemelt szócikkek alcím alatti úgynevezett „vitrinekben” találhatod a legfrissebben minősített cikkek rövid, képes ajánlóját. A vitrinek tartalmát a jobb alsó sarokban található „frissít” link segítségével lehet cserélni. (A kiemelésen lévő cikkeket itt találod: Javaslatok kiemelt szócikkekre.)

A tematikus listában megtalálhatod az összes kitüntetett cikket a megfelelő kategóriák szerinti ABC-rendben. A félkövérrel jelöltek már szerepeltek a kezdőlapon. (Részleteket lásd: Wikipédia:Szócikkek a kezdőlapon.)

Ugrás

Kiemelés általában

Kiemelt szócikkek

A kiemelés folyamata

Útmutatók a kiemeléshez

Kapcsolódó kategóriák

Legfrissebben kitüntetett szócikkeink

Klasszicista építészet Magyarországon (A kiemelt státuszt megkapta: 2014. 12. 31.)

Pollack Mihály: Magyar Nemzeti Múzeum

A klasszicista építészet Magyarországon egy kicsit később kezdett kibontakozni, mint az Európa nyugati felén jelentkező klasszicizmus. A Magyar Királyság építészetében a 19. század elejétől az 1850-es évekig volt uralkodó ez a stílus. Magyarul esetenként a kor meghatározó államférfijára, József nádorra utalva palatinus stílus néven is emlegetett építészeti stílust számos nyelven neoklasszicizmusként ismerik, mivel ezeken a nyelveken a „klasszicizmus” az antik korok építészetét jelöli.

A magyarországi klasszicista építészet kiemelkedő alakjai Hild József és Pollack Mihály; legfontosabb alkotása a Magyar Nemzeti Múzeum. A kor egyházi építészetének kiemelkedő emlékei az esztergomi bazilika, az egri főszékesegyház és a debreceni református nagytemplom. A reformkor idején megerősödő köznemesség és városi polgárság építkezéseinek ma is számos emléke áll: megye- és városházák, más középületek, lakóházak, kúriák, villák és kastélyok. A tájképi kertekkel ölelt magyar klasszicista kastélyok szép példái a dégi Festetics-kastély, a lovasberényi Cziráky-kastély, a csákvári Esterházy-kastély.

A kor fontos klasszicista stílusban emelt épületei közül több, így a Pesti Vigadó, a Pesti Német Színház vagy az alcsútdobozi nádori kastély, mára elpusztult.

Korai norvég black metal mozgalom (A kiemelt státuszt megkapta: 2014. 12. 23.)

Egy falfirka a Helvete pincéjében

A korai norvég black metal mozgalom zenei alapú szubkultúra, amely az 1990-es évek elején bontakozott ki Norvégiában. Ennek a zenei mozgalomnak köszönhető a modern black metal műfaj kialakulása és több elismert, nagyhatású extrém metal zenekar létrejötte.

Akkor vált igazából közismertté, amikor nagy médiaérdeklődés mellett kiderült, hogy tagjai felelősek két gyilkosságért és több norvég templom felgyújtásáért. A mozgalom, egy valláshoz hasonlóan, saját ideológiával és erkölcsi világképpel rendelkezett. A kemény mag tagjai „The Black Circle” (a Fekete Kör) vagy „Black Metal Inner Circle” (a Black Metal Belső Köre) névvel illették magukat. Ez a kör elsősorban fiatal férfiakból állt, akik közül sokan az oslói Helvete (norvégul Pokol) nevű lemezboltban találkoztak. Interjúkban a mozgalom tagjai erősen keresztényellenes és embergyűlölő nézeteket vallottak, magukat igazi sátánistának tartották, akik terjeszteni akarják a terrort, a gyűlöletet és a gonoszt. Álneveket használtak, a megjelent fotókon „hullasminket” viseltek és középkori fegyverekkel pózoltak. A mozgalom zártkörű volt, és kizárólag csak azokat fogadta be, akiket erre igaznak és elkötelezettnek ítélt. A zenei integritás nagyon fontos volt a mozgalomhoz tartozó előadók számára, hiszen azt akarták, hogy a black metal egy underground, sértetlen műfaj maradjon.

1993 augusztusában a mozgalom több tagját letartóztatták, majd 1994 májusában elítélték őket többek között gyújtogatásért, gyilkosságért és robbanóanyagok birtoklása miatt. A legtöbben nem mutattak megbánást az elkövetett tetteikért. A norvég média részletesen tudósított az eseményekről, de a riportok hangvétele gyakran szenzációhajhász volt. Például, egy norvég tv-csatorna interjút készített egy nővel, aki azt állította, hogy sátánisták áldozták fel a gyermekét és megölték a kutyáját. A korai norvég black metal mozgalom egészen a mai napig témája különböző könyveknek és filmeknek.

DeLorean DMC–12 (A kiemelt státuszt megkapta: 2014. 12. 14.)

DMC–12-es nyitott sirályszárny ajtókkal

A DeLorean DMC–12 (általában egyszerűen csak a DeLorean [ejtsd: dö’loorien]) sportautót a John DeLorean által alapított DeLorean Motor Company gyártotta 1981-ben és 1982-ben elsődlegesen az amerikai autópiac számára. Az autónak különleges formát adó sirályszárnyajtói vannak és üvegszálas műanyagból készült „karosszériája”, amihez a nem teherhordó szálcsiszolt rozsdamentesacél lemezeket rögzítették. A DeLorean egy módosított változata a Vissza a jövőbe-filmtrilógiában szerepelt mint időgép, és így legenda lett.

Az első prototípus 1976 márciusában jelent meg, a gyártás pedig hivatalosan 1981-ben kezdődött el Dunmurryben, az észak-írországi Belfast egyik külvárosában. Az első DMC–12 január 21-én gördült le a gyártósorról. Gyártása során az autó számos részét megváltoztatták, mint például a csomagtartó tetejének formáját, a kerekeket és a belsőt is. Körülbelül 9000 darab DMC–12 készült el, mielőtt 1982 végén a gyártást leállították.

A DMC–12 volt az egyetlen típus, amit a cég gyártott. A DeLorean Motor Companyt ugyanis felszámolták, mivel rövid működésekor az 1980-as évek elején az amerikai autópiac az 1930-as évektől számított egyik legnagyobb pangásán ment keresztül. A bukást továbbá az autó különlegessége is okozta, hiszen a rozsdamentes anyagok drágák, és John DeLoreannek nem volt elég forrása a gyártás további finanszírozásához. Elpártoltak tőle a támogatók, a hírneve is megkopott, még drogcsempészettel is megvádolták. A DMC–12-esek azonban nem tűntek el teljesen, mert még több ezer DeLorean-példány létezhet, és Európában is számos van közülük, rajongói és tulajdonosi klubok alakultak világszerte. Igazi autókülönlegességként rendszeresen feltűnnek különböző rendezvényeken. Része lett a modern kultúrának, hiszen filmek, videoklipek, rajzfilmek és videojátékok szereplője.

A vadon hercegnője (A kiemelt státuszt megkapta: 2014. 12. 09.)

Szan, a „vadon hercegnője”

A vadon hercegnője (もののけ姫Mononoke hime?; angol címén Princess Mononoke) japán történelmi fantasy, animációs film, melyet először 1997-ben mutattak be Japánban. Írta és rendezte Mijazaki Hajao és a Studio Ghibli gyártásában készült. A film főszereplőit Macuda Jódzsi, Isida Juriko, Tanaka Júko, Kobajasi Kaoru, Simamoto Szumi és Miva Akihiro szeijúk szólaltatják meg.

A vadon hercegnője egy dzsidaigeki(wd) (japán történelmi dráma), amely a Muromacsi-kor késői szakaszában játszódik Japánban, számos fantasztikus elemmel kiegészítve. A történet főszereplője egy fiatal emisi(wd) harcos, Asitaka, aki az erdő természetfeletti őrzőinek és Vasváros lakóinak harcába keveredik. Utóbbiak a végletekig ki akarják aknázni az erdő erőforrásait. A harcból senki sem kerülhet ki győztesen, az ember és a természet harmonikus kapcsolata csak átmeneti lehet. A film eredeti címében szereplő „Mononoke” (物の怪?) nem egy név, hanem egy kifejezés a japán nyelvben a lélekre vagy szörnyre.

A film premier bemutatója 1997. július 12-én volt Japánban, majd 1999. október 29-én az Amerikai Egyesült Államokban. Magyarországon a Titanic Fesztiválon mutatták be 1999-ben, majd a Vico és a UIP Dunafilm forgalmazta, televízióban a TV2 vetítette.

A vadon hercegnője pozitív kritikai és kereskedelmi fogadtatásban részesült, 1997-ben a legjobban jövedelmező film volt Japánban a Titanic bemutatásáig. Észak-Amerikában a Miramax Films forgalmazta, s bár a jegypénztáraknál kevés bevételt hozott, a DVD- és VHS-kiadások jól fogytak, ami a Ghibli érdeklődését is felkeltette a nyugati piac iránt.

YG Entertainment (A kiemelt státuszt megkapta: 2014. 11. 25.)

YG entertainment.png
A YG Entertainment székháza, Mapho-ku, Szöul

A YG Entertainment (hangul: YG 엔터테인먼트) dél-koreai szórakoztatóipari vállalat, melyet 1996-ban alapított a Seo Taiji & Boys együttes egyik tagja, Jang Hjonszok. A cég a dél-koreai szórakoztatóipar „nagy hármakként” ismertté vált három leghíresebb vállalatának egyike, a piaci részesedés tekintetében sokáig a második helyen állt az S.M. Entertainment mögött. A vállalat tehetségkutatással foglalkozik, de egyben az előadók menedzselését is végzi, valamint lemezkiadóként is funkcionál. Színészek menedzselésével is foglalkozik. Gyakran hivatkoznak rá YG Family vagy YG néven.

A hiphopkiadóként indult vállalat egykor olyan előadókkal vált híressé, mint a Jinusean és a 1TYM, a 2000-es évek második felétől pedig a K-pop olyan nemzetközileg is ismert előadóinak menedzsmentje és kiadója, mint a Big Bang, a 2NE1 vagy PSY. Bevételforrás tekintetében a Big Bang a kiadó legsikeresebb előadója.

A cég 2011. november 23. óta tőzsdén jegyzett vállalat, évente folyamatosan emelkedő részvényárakkal, melynek oka az előadói sikeressége. Nagy részben járult hozzá a cég tőzsdei sikereihez PSY 2012-es slágere, a Gangnam Style. 2014 októberében a YG Entertainment piaci kapitalizáció tekintetében a legsikeresebb dél-koreai szórakoztatóipari vállalat lett.

British Airways (A kiemelt státuszt megkapta: 2014. 10. 12.)

British Airways logo.png

A British Airways (IATA-kódja BA, ICAO-kódja BAW, hívójele: Speedbird) a brit nemzeti légitársaság. (Nem tévesztendő össze az 1930-as években működött British Airways Ltd. céggel.)

Flottaméretét, nemzetközi utasforgalmát és nemzetközi desztinációit tekintve az Egyesült Királyságban első, utasforgalmát tekintve pedig a második legnagyobb légitársaság az EasyJet után. Székhelye a Waterside üzleti parkban található, legnagyobb bázisát pedig Heathrow repülőtérről üzemelteti. Ez a légitársaság bonyolítja le a legnagyobb forgalmat Európából az Atlanti-óceánon túlra. Kiterjedt légihálózattal rendelkezik Európában és az Egyesült Királyságon belül is.

A vállalatot 1972-ben a brit kormány hozta létre a korábban államosított British Overseas Airways Corporation és British European Airways, valamint két regionális légitársaság, a walesi Cambrian Airlines és a Newcastle upon Tyne székhelyű Northeast Airlines légitársaságok üzemeltetése céljából. 1974. március 31-én a négy légitársaságot egyesítették és ezzel létrejött a British Airways márka. Tizenhárom év állami irányítást követően, 1987-ben a brit konzervatív kormány a vállalat privatizálása mellett döntött. Később a társaság tovább bővült, 1987-ben a British Caledonian, 1992-ben Dan Air és 2012-ben a British Midland International társaságok akvizícióját követően.

A British Airways egyike a OneWorld légiszövetséget alapító légitársaságoknak. A OneWorld, alapítása óta a harmadik legnagyobb légiszövetséggé nőtte ki magát a SkyTeam és a Star Alliance után.

2011. január 21-én a British Airways egyesült a spanyol Iberia vállalattal, és ezzel megalakult az International Airlines Group (IAG), amely árbevételét tekintve Európa harmadik legnagyobb légifuvarozójának számít (az Air France-KLM és a Lufthansa csoport után).

Kiemelt szócikkek tematikus listája

Biológia • Filmművészet, média •  Filozófia • Fizika, csillagászat, űrkutatás • Földrajz- és földtudomány • Gasztronómia • Gazdaság, gazdaságtörténet • Hadtudomány • Hangszerek • Helytörténet • Informatika • Irodalom • Játékok • Jelképek • Jövőkutatás • Képregények • Képzőművészet, építészet, régészet • Kitüntetések, rendek • Klasszikus zene • Könnyűzene  • Közlekedés • Matematika • Mérnöki tudományok, technológia • Mitológia • Művelődéstörténet • Néprajz • Numizmatika • Nyelvészet • Oktatás, iskolatörténet, nevelés • Orvostudomány • Paleontológia • Pszichológia • Ruházat • Sport • Textilipar • Történelem: Ókor • Történelem: Középkor és újkor • Történelem: Modern kor • Történelem: Átfogóan • Vallások, vallástörténet, kereszténység

Biológia

Baktériumok • Eubalaena • Európai angolna • Fántermő szegfűgombácska • Fehérfejű rétisas • Galambfélék • Gepárd • Gímszarvas • Gyilkos galóca • Heringcápa • Herman Ottó • Holdhal • Holló • Hosszúszárnyú bálna • Jaguár • Kagylósrákok • Kék bálna • Kék leguán • Közönséges barázdásbálna • Közönséges cserepesteknős • Közönséges pörölycápa • Léprigó • Lódarázs • Lopótök • Macska • Macskabagoly • Magyar szürke szarvasmarha • Nemi szelekció • Óceáni fehérfoltú cápa • Óriásvidra • Osztrigafélék • Pajzsos cankó • Récefélék • Szarvasfélék • Tengeri vidra • Törpe víziló • Tulokformák • Vapiti • Vándorsólyom • Vörös hiúz

Filmművészet, média

300 • A bombák földjén • A király és a bohóc • A rózsa neve • A vadon hercegnője • Alkonyat-sorozat • Büszkeség és balítélet (televíziós sorozat, 1995) • Caligula • Cannes-i fesztivál • Cartoon Network • Cartoon Network Közép- és Kelet-Európa • Jackie Chan • Demoscene • Doktor House • Félelem nélkül (film, 2006) • Brendan Fraser • James Horner • Iris (televíziós sorozat) • Koreai dorama • Tony Jaa • Bruce Lee • Vivien Leigh • Jet Li • Macskák királysága • Marx fivérek • Nauszika – A szél harcosai • Running Man (televíziós sorozat) • Szurikáták udvarháza • Secret Garden (televíziós sorozat) • South Park • Temetetlen múlt • Tigris és sárkány • Van, aki forrón szereti • Anna May Wong • Donnie Yen • 

Filozófia

Arisztotelész • Csi • Démokritosz • Empedoklész • Karl Marx • Neokantianizmus

Fizika, csillagászat, űrkutatás

Apollo–8 • Apollo–11 • Apollo–13 • Apollo–15 • Apollo-program • Barna törpe • Csillagászat • Csillagászati színképelemzés • Csillagászati színképosztályozás • Exobolygó • Felületi feszültség • Fermi-paradoxon • Hidrogén • Hold • Kulin György • Merkúr • Nap • Naprendszer • Neutrínó • Space Shuttle • Világűr • Vosztok–1 • Vosztok-program

Földrajz- és földtudomány

Ankara • Amalfi • Alberobello • Alcatraz-sziget • Altamura • Avas • Balkány • Bari • Békéscsaba • Belgrád • Bitonto • Brandenburg • Bréma (település) • Cinque Terre • Death Valley Nemzeti Park • Dorog • Duna • Edinburgh • Érsekújvár • Esztergom • Etna • Felsőnyék • Feröer • Fiume • Frankfurt am Main • Gouda (város) • Gúta • Gyémánt • Győr • Haarlem • Hamburg • Hongkong • Húsvét-sziget • Isztambul • Kerguelen-szigetek • Királyi Botanikus Kertek • Kínai Köztársaság • Kolozsvár • Kőszeg • Kunhalom • Lecce • Magyarország földtana • Makó • Marosvásárhely • Matera • Mátra • Milánó • Miskolc • Molfetta • Mostar • München • Nápoly • Oulu • Pécs • Peking • Prága • Pripjaty (Kijevi terület) • Puglia • Ragusa • Ravello • Rhode Island • Skandináv-hegység • Stromboli • Surtsey • Székelyföld • Szöul • Szucsou • Taranto • Temesvár • Tengermelléki határterület • Tiszaújlak • Törökország • Tűzhányó • Ürümcsi • Vaskapu-szoros • Vezúv • Vulcano • Watzmann • Wiesbaden • Zalai-dombság  • Zalaegerszeg • Zichyújfalu • Zsolna

Gasztronómia

Abszint • Koreai alkoholos italok

Gazdaság, gazdaságtörténet

1907-es amerikai bankpánik • Csebol • Pénzverdék a római császárkorban

Hadtudomány

1956-os forradalom • Barbarossa hadművelet • Bosin-háború • Császári és Királyi Haditengerészet • Császári és Királyi Légierő • F–16 Fighting Falcon • F–22 Raptor • Franciaországi hadjárat • Fredericksburgi csata (1862) • Görög–perzsa háborúk • Guadalcanali hadjárat • Habsburg–török háború (1663–64) •  Harckocsi • Harrier • Hosszú kések éjszakája • Ión felkelés • Ivo Dzsima-i csata • JAS 39 Gripen • Kettős honfoglalás • Lengyelországi hadjárat • LT vz. 35 • LT vz. 38 • M1 Abrams • Második kínai–japán háború • Magyar belháború (1526–38) • Magyar–török háború (1521–26) • Midwayi csata • MiG–23 • MiG–25 • MiG–31 • Mirage III • Nándorfehérvári diadal • Nürnbergi per • Panzerkampfwagen VI • Rákóczi-szabadságharc • Szalánkeméni csata • Szekigaharai csata • Spanyol polgárháború • Szentgotthárdi csata (1664) • Szu–22 • Szu–27 • Thermopülai csata (i. e. 480) • Török függetlenségi háború • Tüzérség • USS Franklin (CV-13) • Vietnami háború ·

Hangszerek

Cimbalom • Duda • Elektromos gitár • Fender • Fender Stratocaster • Háromhúros brácsa • Hegedű •  Klasszikus gitár • Líra (hangszer) • Tambura • Tölcséres fúvókájú hangszerek

Helytörténet

A diósgyőri kohászat története • Bern óvárosa • Diósgyőr-Vasgyár • Dubrovnik • Erzsébet tér (Miskolc) • Farkas utca • Fő tér (Kolozsvár) • Kolozsvár várfalai és bástyái • Lillafüredi Palotaszálló • Magyar utca (Kolozsvár) • Miskolc egészségügyének története • Miskolc története • Miskolc képzőművészete • Széchenyi tér (Szeged) • Wall Street

Informatika

Apache OpenOffice • Demoscene • Linux • Pentium 4

Irodalom

Akasztottak erdeje (regény) • Anyegin • Isaac Asimov • Az Ezeregyéjszaka meséi • A rajongók • A vörös szoba álma • Giacomo Casanova • Miguel de Cervantes • Marina Ivanovna Cvetajeva • Fekete kolostor • Galaxis útikalauz stopposoknak • Gárdonyi Géza • Günter Grass • Hermann Hesse • Homérosz • Kámaszútra • Kohlhaas Mihály • Lotte Weimarban • Thomas Mann • Miss Marple • Mészáros Károly • Muraszaki Sikibu • A robotika három törvénye • Rómeó és Júlia • Sir Gawain és a Zöld Lovag • Szép asszonyok egy gazdag házban • Szerelmes regény • Tamás bátya kunyhója • Török irodalom • François Villon • Voynich-kézirat • Kurt Vonnegut

Játékok

Beyond Good & Evil • Doom • Doom 3 • Halo: Combat Evolved • Halo 2 • Mirror’s Edge • Pokémon Diamond és Pearl • Portal • StarCraft • Super Mario 64 • Wipeout 3

Jelképek

Hongkong zászlaja • India zászlaja

Jövőkutatás

Technológiai szingularitás

Képregények

A jövendő múlt napjai • Amerika Kapitány • Back to the Klondike • Batman • Batman: A gyilkos tréfa • D.Gray-man • Fun Home • Holdlovag • Inoue Orihime • Kázmér és Huba • Persepolis • Ruróni Kensin • Soul Eater • Watchmen

Képzőművészet, építészet, régészet

Angkor • Aulosz • Berlini tévétorony • Bode Múzeum • Hieronymus Bosch • Buzánszky Jenő Stadion • Caernarfoni vár • Caravaggio • Casertai királyi palota • Castel del Monte • Deszkatemplom • Giorgione da Castelfranco • Durhami székesegyház • Durhami vár • Fővárosi Állat- és Növénykert • Paul Gauguin • Hagia Szophia • Hajdúdorogi székesegyház • Hattuszasz • Hearst Castle • Heidelbergi várkastély • Nicholas Hilliard • Hindu templomépítészet • Historizáló építészet Magyarországon • Jáki templom • Jelling viking emlékei • Klasszicista építészet Magyarországon • Konáraki naptemplom • Magyar Állami Operaház • Mátyás-templom • Melki apátság • Meroé • Mogul művészet • Michelangelo Buonarroti • Mozaik • Munkácsi vár • National Gallery (London) • Neolitikus tűzkőbányák Spiennes-nél • Neues Museum • Ottó-kori művészet • Pannonhalmi Bencés Főapátság • Petra (romváros) • Pompeii • Restaurálás (festészet) • Rilai kolostor • Rinocérosz (Dürer metszete) • Romantikus építészet Magyarországon • Sumer művészet • Szalay Lajos • Szecessziós építészet Magyarországon • Széchenyi lánchíd • Szent Jakab-katedrális (Santiago de Compostela) • Szent Péter-bazilika • A Sixtus-kápolna mennyezetfreskója • Tádzs Mahal • Tiahuanaco • Tiltott Város • Jan Vermeer van Delft

Kitüntetések, rendek

Francia Köztársaság Becsületrendje • Irodalmi Nobel-díj • Kitüntetés • Medal of Honor

Klasszikus zene

Aggházy Károly • Johann Sebastian Bach • Bartók Béla • Bartók: II. hegedűverseny • Vincenzo Bellini • Hector Berlioz • Georges Bizet • Benjamin Britten • Maria Callas • Enrico Caruso • Pjotr Iljics Csajkovszkij • Gaetano Donizetti • Erkel Ferenc • Fantasztikus szimfónia • Angela Gheorghiu • Borisz Godunov (opera) • Goldberg-variációk • Goldmark Károly • Joseph Haydn • Hubay Jenő • Lehár Ferenc • Ligeti György • Liszt Ferenc • Magyar klasszikus zene • Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij • Nyikolaj Andrejevics Rimszkij-Korszakov • Pietro Mascagni • Claudio Monteverdi • Mosonyi Mihály • Wolfgang Amadeus Mozart • A Nibelung gyűrűje • Niccolò Paganini • Giacomo Puccini • Gioacchino Rossini • Sába királynője (opera) • Domenico Scarlatti • Solti György • Tosca • Arturo Toscanini • Traviata • Giuseppe Verdi • Antonio Vivaldi • Richard Wagner • Carl Maria von Weber

Könnyűzene

2013-as Eurovíziós Dalfesztivál • 2014-es Eurovíziós Dalfesztivál • Aerosmith • Alejandro (dal) • Beatrice • Believe in Me • Big Bang (dél-koreai együttes) • Blind Myself • Bonnie Tyler • Céline Dion • Ronnie James Dio • Dream Theater • Edison Chen-fényképbotrány • El sexto sentido • F.T. Island • G-Dragon • Heavy metal • Innuendo • Jazz (Queen-album) • Jefferson Airplane • Jimi Hendrix • Jay Chou • John Bonham • Joy Division • Katie Melua • Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról (musical) • Kim Dzsedzsung · K-pop • Korai norvég black metal mozgalom • Led Zeppelin • Lunada • Metallica • Metamorfoz • Nine Inch Nails • Number 1’s • Pearl Jam • Queen • Queen II • Rise Against • Rob Thomas • Rocks and Honey • Rust in Peace • Scandal (japán együttes) • Scooter • Sex Pistols • Tarkan (énekes) • Thalía • The Emancipation of Mimi • The Fame • The Fame Monster • The Game (album) • The Piper at the Gates of Dawn • The Who • TVXQ • We Belong Together • YG Entertainment • Xiah Junsu

Közlekedés

937-es busz (Budapest) • Alföldi Kisvasút • BCmot • Boeing 757 • British Airways • C–50 • Căile Ferate Române • Concorde • DeLorean DMC–12 • Dombóvári Gazdasági Vasút • Isztambul tömegközlekedése • Kecskemét tömegközlekedése • Kiskunfélegyháza–Szentes–Orosháza-vasútvonal • Magyarország autópályái • MÁV V43 sorozat • Miskolc tömegközlekedése • Porsche 924 • Tisza Volán • Trolibusz • Villamos

Matematika

0,999… • Bolyai Farkas • Bolyai János • Gottlob Frege • Carl Friedrich Gauss • A matematikafilozófia története • Modális logika • Osztóösszeg-függvény

Mérnöki tudományok, technológia

Acélgyártás • Analóg elektromechanikus műszerek • Bionika a textiliparban • Cipzár • Diósgyőri Gépgyár • Diósgyőri Papírgyár • Enigma (gép) • Fa (anyag) • Ford T-modell • Gyufa • Harisnyagyártás • Hengerlés • Jedlik Ányos • Képlékenységtan • Kisfeszültségű áramváltó • Kovácsolás • Kezelési jelképek (textilipar) • Kötőgép • Nyersvasgyártás • Ózdi Kohászati Üzemek • Öko-Tex • Pásztázó elektronmikroszkóp • Szénszál • Siemens–Martin-acélgyártás • Tépőzár • Thomson-híd • Varrógép

Művelődéstörténet

A brit uralkodók koronázása • A Szent Korona története • A Szent Korona tudományos kutatásának története • Dél-Korea kulturális örökségvédelmi programja • Sven Hedin • Benkő József • Koreai hullám • Szenczi Molnár Albert • Szent Korona-tan

Néprajz

Gésa • Hóstát (Kolozsvár) • Kínai jóslócsont • Kínai kert • Kínai sárkány • Oktoberfest • Szérumfutás

Numizmatika

A magyar forint pénzérméi • Font sterling

Nyelvészet

Baszk nyelv • Ékírás • „F–h” hangváltozás a spanyol nyelvben • Hangul • Horvát nyelv • Igeragozás és igehasználat a román nyelvben • Kantoni nyelv • Kínai írás • Székely–magyar rovásírás • Ófelnémet hangeltolódás • Román nyelv • A román nyelv hangtana • A román nyelv szókincse • A román nyelv területi változatai • Spanyol nyelv • Spanyol alaktan • Spanyol hangtan • Spanyol helyesírás • Spanyol igeragozás • Spanyol szókincs • A spanyol nyelv története • Szerb nyelv • Szleng • Újlatin nyelvek

Oktatás, iskolatörténet, nevelés

Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium • Cserkészet • Debreceni Református Kollégium • A Pápai Református Kollégium története • Varga Katalin Gimnázium

Orvostudomány

A központi idegrendszer vérellátása • Agyhártyagyulladás • Agyi érkatasztrófa • Anafilaxia • Cukorbetegség • Dengue-láz • Égési sérülés • Emberi szem • Fog • Hirtelen szívmegállás • Kóma (orvostudomány) • Magas vérnyomás • Méhnyakrák • Nemi szelekció • Petefészekrák • Rák (betegség) • Skizofrénia • Születésszabályozás • Tüdőgyulladás

Paleontológia

A lovak evolúciója • Acrocanthosaurus • Albertosaurus • Allosaurus • Australopithecus • Compsognathus • Georges Cuvier • Daspletosaurus • Deinonychus • Deinosuchus • Dinoszauruszok • Diplodocus • Dromaeosauridae  • Edmontosaurus • Gorgosaurus • Herrerasaurus • Iguanodon • Lambeosaurus • Majungasaurus • Mamut • Massospondylus • Neandervölgyi ember • Parasaurolophus • Plateosaurus • Pleisztocén megafauna • Psittacosaurus • Spinosaurus • Stegosaurus • Styracosaurus • Tarbosaurus • Thescelosaurus • Triceratops • Tyrannosaurus • Velociraptor • Vízimajom-elmélet

Pszichológia

Asperger-szindróma • Szondi-teszt

Ruházat

Egészségügyi harisnya • Farmernadrág • Harisnya • Harisnyanadrág

Sport

1906-os francia nagydíj • 2004-es Formula–1 világbajnokság • 2006-os Formula–1 világbajnokság • 2006-os labdarúgó-világbajnokság • 2008-as Formula–1 monacói nagydíj • 2008-as Formula–1 világbajnokság • 2008-as MotoGP világbajnokság • 2010-es Formula–1 világbajnokság • 2014-es labdarúgó-világbajnokság • A Ferencvárosi TC 2012–2013-as szezonja • AFC Ajax • Xabi Alonso • Békéscsaba 1912 Előre SE • Raúl González Blanco • Buzsáky Ákos • Rudolf Caracciola • Ricardo Carvalho • Kim Clijsters • Diósgyőri VTK • Dorogi FC • Roger Federer • Formula–1 • Formula–1 monacói nagydíj • Robbie Fowler • Gera Zoltán (labdarúgó) • Emile Heskey • Damon Hill • Klaas-Jan Huntelaar • Ipswich Town FC • Luton Town FC • Michael Jordan • a Liverpool FC története • Manchester United FC • Valentino Mazzola • Marco Melandri • Lionel Messi • National Hockey League • Német labdarúgó-válogatott • Ronnie O’Sullivan • Olimpiai játékok • Overdose • Puskás Ferenc • RC Deportivo de La Coruña • Real Madrid CF • Roy Keane • ŠK Slovan Bratislava • Andrea Petković • Bobby Robson • Cristiano Ronaldo • Valentino Rossi • Marija Jurjevna Sarapova • Ayrton Senna • Giuseppe Signori • Gilberto Silva • Petter Solberg • SSC Napoli • Jim Thorpe • Team Lotus • Tottenham Hotspur FC

Textilipar

Gyapjú • Magyar Pamutipar Rt. • Műszaki textíliák • Nemez • Nemszőtt kelme • Orvosbiológiai textilanyagok • Pamut • Ruhaipar • Selyem • Szálasanyagok • Textilipar • Textilanyagok hegesztése • Textilanyagok színtartósága

Történelem: Ókori Egyiptom

Abu Szimbel-i templomok • I. Amenhotep • II. Amenhotep • III. Amenhotep • Gízai nagy piramis • Hafré-piramis • Hatsepszut • Királyok völgye • Királyok völgye 62 • Luxori templom • Menkauré-piramis • Merenptah • Nagada-kultúra • Ramesszeum • Nofertiti • II. Ramszesz • III. Ramszesz • III. Thotmesz • IV. Thotmesz • Tutanhamon • II. Uahibré

Történelem: Egyéb ókori témák

I. Dárajavaus perzsa király • II. Kurus perzsa király • Augustus római császár • Déloszi szövetség • Iulianus római császár • Hettita Birodalom • Lükurgosz (spártai arkhón) • Méd Birodalom • Óperzsa Birodalom • Periklész • Perszepolisz • Sang-dinasztia • Újbabiloni Birodalom • Urartu

Történelem: Középkor és újkor

I. Ágoston mexikói császár • I. Károly magyar király • I. Lajos magyar király • I. Péter orosz cár • II. Fülöp Ágost francia király • II. Károly magyar király • IV. László magyar király • V. Károly francia király • IX. Lajos francia király • András calabriai herceg • A Magyar Királyság az első világháborúban • Ali kalifa • August Bebel • Buda visszafoglalása • Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord • Csoszon történelme • Feketeszakáll • Fülöp orléans-i herceg (1674–1723) • George Armstrong Custer • Guido von Starhemberg • Hasfelmetsző Jack • Helmuth Karl Bernhard von Moltke • Illuminátus rend • José Antonio Páez • José María Morelos • Jules Mazarin • Korjo • László nápolyi király • Louis Auguste Blanqui • Ludwig von Welden • Mexikói függetlenségi háború • Mikó Imre (politikus) • Mocsáry Lajos • Muhammad ibn Tugdzs al-Ihsíd • Nádasdy Tamás • Német Lovagrend • Római pápák listája • Széchenyi István • Szung-dinasztia • Teleki László • Tiencsini koncessziós zónák • Thököly Imre • Viking történelem • William Tecumseh Sherman

Történelem: Modern kor

2009-es moldovai zavargások • Argentin válság (1998–2003) • Budapesti Harisnyagyár Felszabadulás Szocialista Brigádja • Baranya–bajai Szerb–Magyar Köztársaság • Berlini fal • Winston Churchill • Csernobili atomerőmű • Dachaui koncentrációs tábor • Adolf Hitler • Adolf Hitler politikai végrendelete • Horthy Miklós • Hosszú menetelés • Jüan Si-kaj • Rogyion Jakovlevics Malinovszkij • Müncheni sörpuccs • Josip Broz Tito • Mihail Nyikolajevics Tuhacsevszkij • Vendvidéki Köztársaság • Schmitt Pál plágiumügye

Történelem: Átfogóan

Albánia történelme • Belgium történelme • Brit Birodalom • Korea történelme • Málta történelme • Szlovenszka krajina • Törökország történelme • Korea történelme

Vallások, vallástörténet, kereszténység

Albán ortodox egyház • Beda Venerabilis • Canterburyi Szent Ágoston • Delphoi • Eucharisztia • Héraklész • Hugenották • Iszlám • Jumièges-i Róbert • Kálvin János • Chiara Lubich • Márton Áron • Múmia • Názáreti Egyház • Ozirisz-mítosz • Stigand • Szentgotthárdi ciszterci apátság • Szibüllák