Wikipédia:Kiemelt szócikkek bemutatója

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kiemelt szócikkek

Cscr-featured.svg

Ezen a lapon azokat a szócikkeket gyűjtjük, melyek már tartalmilag elérték a kiemelt szócikk szintet. A vastaggal jelöltek már szerepeltek a kezdőlapon is. Jelenleg 290 715 szócikk van a magyar Wikipédián, melyből 856 rendelkezik kiemelt státusszal, azaz körülbelül minden 300. cikk kiemelt.

Ha találsz olyan szócikket (vagy te magad írtál egyet), mely szerinted megfelel a kritériumoknak, és szeretnéd, hogy a legjobb lapok listájára kerüljön, javasold a Javaslatok kiemelt szócikkekre lapon, ahol a többi szerkesztő is látja, bírálhatja, jobbá teheti és szavaz rá. A kiemelt státuszt egy kis bronz csillag (Cscr-featured.svg) jelzi a szócikk címe mellett balra.

A legújabb kiemelt szócikkek alcím alatti úgynevezett „vitrinekben” találhatod a legfrissebben minősített cikkek rövid, képes ajánlóját. A vitrinek tartalmát a jobb alsó sarokban található „frissít” link segítségével lehet cserélni. (A kiemelésen lévő cikkeket itt találod: Javaslatok kiemelt szócikkekre.)

A tematikus listában megtalálhatod az összes kitüntetett cikket a megfelelő kategóriák szerinti ABC-rendben. A félkövérrel jelöltek már szerepeltek a kezdőlapon. (Részleteket lásd: Wikipédia:Szócikkek a kezdőlapon.)

Ugrás

Kiemelés általában

Kiemelt szócikkek

A kiemelés folyamata

Útmutatók a kiemeléshez

Kapcsolódó kategóriák

Legfrissebben kitüntetett szócikkeink

Vlagyimir Iljics Lenin (A kiemelt státuszt megkapta: 2015. 03. 15.)

Vlagyimir Iljics Lenin színezett portréja

Vlagyimir Iljics Uljanov, mozgalmi nevén Lenin (oroszul: Владимир Ильич Ленин; születési neve Vlagyimir Iljics Uljanov [Ульянов] Sound meghallgat; Szimbirszk, 1870. április 22. [a régi orosz naptár szerint április 10.] – Gorki, 1924. január 21.) orosz ügyvéd, kommunista forradalmár, a Szovjetunió első vezetője, marxista gondolkodó, a leninizmus névadója és a 20. századi történelem kiemelkedő hatású alakja.

Orosz szülők harmadik gyermekeként, Szimbirszkben látta meg a napvilágot Vlagyimir Iljics Uljanov néven, a Lenint csak később vette fel. A Szimbirszki Klasszikus Gimnáziumot kitűnő eredménnyel végezte el, és már ekkor kitűnt tudásával és szorgalmával. Miután a bátyját egy merényletben való részvétele miatt kivégezték, szembefordult a cári uralommal, és a kommunista eszmék híve lett. A kazáni egyetem joghallgatójaként egy diáktüntetésen való részvételéért kicsapták az intézményből, így később a szentpétervári egyetemen fejezte be tanulmányait magánúton, szintén kitűnő eredménnyel.

Felforgató tevékenységért három év szibériai száműzetésre ítélték, majd letelte után, a frissen megalapított Oroszországi Szociáldemokrata Munkáspárt tagjaként európai emigrációba vonult, ahol többek között Svájcban, Németországban és Angliában lakott. Külföldi tartózkodása során kulcsszerepet vállalt a párt szervezésében, a vitákban, a szocializmus eszméjének terjesztésében és a pártlap szerkesztésén felül rengeteg írást is publikált. Befolyása a pártkongresszusok során egyre erősödött, és az 1903-as párton belüli szakadást követően a bolsevik (többségi) frakciót vezette.

A párt és a mozgalom népszerűsége rohamosan növekedett, míg végül Lenin vezetésével Oroszországban hatalomátvételt hajtottak végre. Az 1917-es októberi forradalom után széleskörű reformokat vezetett be, nagy szerepe volt az első világháborúból való kilépésében. Miután az 1917-es választásokat az eszerek (szociálforradalmárok) nyerték meg, a vörösök és a fehérek között elhúzódó polgárháború kezdődött, amelybe a külföldi hatalmak is beavatkoztak (intervenció). Lenin azonban a hadikommunizmus bevezetésével meg tudta nyerni a háborút. 1922-ben megalakult a Szovjetunió, melynek első vezetője lett. Politikai pályájának kiteljesedésében agyvérzése, majd két évvel későbbi halála gátolta meg.

P. G. T. Beauregard (A kiemelt státuszt megkapta: 2015. 03. 02.)

P. G. T. Beauregard

Pierre Gustave Toutant Beauregard (St. Bernard Parish Louisiana, 1818. május 28.New Orleans, 1893. február 20.) Louisianában született frankofón amerikai katona, politikus, feltaláló, író és közszolga. Ő volt az Amerikai Konföderációs Államok első széles körben hírnevet szerző, prominens tábornoka az amerikai polgárháborúban. Általában P. G. T. Beauregard néven említik a források, de valójában ritkán használta Pierre keresztnevét. Levelezését például a G. T. Beauregard szignóval látta el.

Mérnöki képesítését a West Point katonai akadémián szerezte, hadmérnökként kiemelkedő teljesítményt nyújtott az 1848-as mexikói–amerikai háborúban. Rövid West Point-i kitérő után 1861-ben, a tizenegy déli állam elszakadása után kilépett az Amerikai Egyesült Államok haderejéből, és hamarosan a Konföderáció első dandártábornoka lett. Ő vezette 1861. április 12-én a dél-karolinai Charleston védőit még a polgárháború kezdetén, a Fort Sumter ostrománál. Három hónappal később diadalt aratott a Bull Run-i csatában Manassasnél.

A Beauregard parancsnoksága alatt álló csapatok a nyugati hadszíntéren részt vettek a shiloh-i csatában Tennesseeben és Corinth ostromában Észak-Mississippiben. Ezt követőben visszatért Charlestonba és megvédte a várost az Unió 1863-as partraszállási kísérletei és szárazföldi támadásai ellen. Legkimagaslóbb katonai eredménye Petersburg fontos ipari városának megvédése volt az 1864. júniusi csatában, amellyel közvetve a közeli konföderációs fővárost, Richmondot is védte a nyomasztó uniós túlerővel szemben.

A Konföderáció általános katonai stratégiájára való befolyását csökkentette az elnökkel, Jefferson Davisszel és más vezető beosztású tábornokokkal való rossz viszonya. 1865 áprilisában Beauregard és közvetlen parancsnoka, Joseph E. Johnston tábornagy meggyőzte Davist és a megmaradt kormánytagokat, hogy a háborúnak véget kell vetni. Johnston és a konföderáció megmaradt haderejének többsége, soraiban Beauregard katonáival, letette a fegyvert William Tecumseh Sherman tábornok előtt.

Katonai pályafutása végeztével Beauregard hazatért Louisianába és vasúti tisztviselő lett. Később a Louisiana Lottery szerencsejáték népszerűsítésével szerzett vagyont magának.

Csoszon (A kiemelt státuszt megkapta: 2015. 02. 28.)

Csoszon zászlaja

Csoszon vagy Csoszon-dinasztia (hangul: 조선handzsa: 朝鮮, nyugaton Joseon?; 1392–1897) egységes állam volt a Koreai-félszigeten, melyet I Szonggje tábornok hozott létre, miután puccsal megdöntötte a Korjót uraló Vang-dinasztia hatalmát. Saját dinasztiát alapított, amely több mint ötszáz évig uralkodott, és ezzel a leghosszabb életű koreai dinasztia volt. A kínai dinasztiák hűbéri alárendeltként tekintettek Csoszonra, melynek államberendezkedése átvette a kínai modellt, állami ideológiája és társadalmi szabályai pedig a neokonfucianizmuson alapultak. Csoszonban virágzott a tudományos élet, 1443-ban pedig elkészült a saját, koreai ábécé, a hangul, amelyet azonban a jangban, a nemesi réteg nem használt.

1592-ben japán támadássorozat indult, mely romba döntötte az országot. 1627-ben mandzsuk támadták meg, ugyancsak jelentős pusztítást okozva, a központi hatalom pedig jelentősen meggyengült. Az 1700-as évekre Csoszon felvirágzott, jelentős fejlődésnek indult a mezőgazdaság és a monetáris gazdaság. Az 1880-as évekig az ország a külvilágtól elzárkózva létezett, emiatt „remetekirályságnak” is szokás nevezni.

A modern koreai kultúra, etikett, társadalmi berendezkedés és szokások alapjainak nagy része Csoszon-kori örökség.

Koboldcápa (A kiemelt státuszt megkapta: 2015. 02. 28.)

Múzeumban kiállított koboldcápa

A koboldcápa (Mitsukurina owstoni) a porcos halak (Chondrichthyes) osztályának a heringcápa-alakúak (Lamniformes) rendjébe, ezen belül a szellemcápafélék (Mitsukurinidae) családjába tartozó faj.

Ez a porcos hal egy ritka, a mélytengeri cápák kevéssé ismert faja. Néha élő kövületnek is nevezik, mivel ez az egyetlen élő képviselője úgy a nemének, mint a családjának is, amely már 125 millió éve jelen van a Földön.

A koboldcápa kevéssé tanulmányozott, rózsaszínes bőrű, különleges megjelenésű cápafaj. A többi, jól ismert cápától a megnyúlt és egyben lapított orra, valamint az előreugró állkapcsai teszik különlegessé. A szájában jól fejlett szegszerű fogak ülnek. A kifejlett példányok általában 3–4 méter hosszúak, de egyesek ennél jóval nagyobbra is megnőhetnek. A koboldcápa a kontinentális lejtők felsőbb szintjeit, a tenger alatti kanyonokat és a tengeri hegyeket választja élőhelyül, világszerte előfordul ezeken a helyeken. A 100 méternél mélyebb vizeket kedveli; a felnőttek a fiataloknál mélyebben tartózkodnak.

Testfelépítéséből ítélve a koboldcápa lassú mozgású állatnak tűnik. Nagy tömzsi teste és kicsi úszói miatt nem lehet valami gyors. Tápláléka a csontos halak, fejlábúak és rákok, amelyeket vagy a tengerfenéken vagy a felsőbb szinteken kap el. Megnyúlt orrán helyezkednek el Lorenzini-ampullák; ezek a leggyengébb, állatok által kibocsátott elektromos mezőket is érzékelik, ez a tulajdonság pedig igen jól jön a mély vizek sötétségében. Amikor zsákmány közelbe ér, ez a porcos hal gyorsan előre dobja az amúgy is előreugró állkapcsait.

Kis számban, mellékfogásként belekerül a mélytengeri halászhálókba, de a fajt alapvetően nem veszélyezteti a halászat. Éppen ezért, továbbá nagy elterjedése miatt, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) nem tartja fenyegetett fajnak a koboldcápát.

2014-es labdarúgó-világbajnokság (A kiemelt státuszt megkapta: 2015. 02. 23.)

A 2014-es labdarúgó-világbajnokság emblémája

A 2014-es labdarúgó-világbajnokságot Brazíliában rendezték 2014. június 12. és július 13. között. A selejtezőben 203 csapat indult, ebből 31 válogatott vehetett részt a tornán. A házigazda Brazíliának nem kellett selejtezőt játszania. A címvédő a spanyol válogatott volt. A torna nyitómérkőzését São Paulóban, a döntőt a Rio de Janeiró-i Maracanã Stadionban játszották.

Korábban 1950-ben rendeztek Brazíliában világbajnokságot. Akkor egy körmérkőzéses négyes döntőt rendeztek, a világbajnokságot Uruguay nyerte. Az 1978-as labdarúgó-világbajnokság után először volt dél-amerikai ország a rendező. A Magyar labdarúgó-válogatott sorozatban már a nyolcadik alkalommal nem tudott kijutni a világbajnokságra. A 32 fős játékvezetői keretben ezúttal nem kapott helyet magyar játékvezető sem.

A 32 csapatot nyolc csoportba sorsolták, ahonnan az első két helyezett jutott tovább. A nyolcaddöntőtől egyenes kieséses rendszerben folytatódott a torna. A döntőt Németország hosszabbítás után 1–0-ra nyerte Argentína ellen, Mario Götze góljával. Németország története negyedik vb-címét szerezte, és első alkalommal fordult elő a vb-k történetében, hogy európai csapat az amerikai kontinensen nyert világbajnokságot. Németország emellett részvételi jogot szerzett a 2017-es konföderációs kupára.

Karl Marx (A kiemelt státuszt megkapta: 2015. 02. 15.)

Karl Marx

Karl Marx, elterjedt magyaros formában Marx Károly (Trier, 1818. május 5.London, 1883. március 14.) német filozófus, közgazdász, szociológus, a kommunista munkásmozgalom teoretikusa és a marxizmus névadója. A modern társadalomtudomány és a szociológia alapítója. A történelem egyik legnagyobb befolyást elérő gondolkodója, ideológiája jelentős hatást gyakorolt a baloldali munkásmozgalomra és az ahhoz kapcsolódó filozófiai irányzatokra. Élete során számos írást publikált, melyek közül kiemelkedik a Kommunista kiáltvány (1848) és A tőke (1867–1894).

A Porosz Királyság Trier városában született módos középosztálybeli kikeresztelkedett német zsidó családba. A Bonni Egyetemen és a Humboldt Egyetemen tanult, ahol az újhegelianizmus filozófiai irányzat iránt érdeklődött. Tanulmányai befejezése után radikális újságokban jelentette meg írásait, melyek a történelmi materializmus elveit fektették le. 1842-ben találkozott először Friedrich Engelsszel, akivel később életre szóló barátságot kötött. 1843-ban Párizsba költözött, és itt is szélsőséges újságokban publikálta nézeteit. 1849-ben politikai tevékenysége miatt száműzték Poroszországból és Franciaországból, ezért feleségével és gyermekeivel együtt Londonba költözött, ahol azután egészen haláláig háborítatlanul folytathatta munkásságát.

Marx tanai társadalomelméleti, gazdasági és politikai ideológiák együttese, melyet róla marxizmusnak neveztek el. A Kommunista kiáltványban kijelentette, hogy „minden eddigi társadalom története osztályharcok története”. Azt gondolta, hogy az ellentétes érdekű társadalmi osztályok közötti osztályharc a nincstelenek osztálya, a proletariátus győzelméhez vezet, és ezáltal létrejöhet az osztály nélküli társadalom. Azt hirdette, hogy a kapitalista társadalmi rendszert felváltja majd a szocialista. Az oda vezető utat a forradalomtól várta, és azt is gondolta, hogy megszüntethető a magántulajdon.

Kiemelt szócikkek tematikus listája

Biológia • Filmművészet, média •  Filozófia • Fizika, csillagászat, űrkutatás • Földrajz- és földtudomány • Gasztronómia • Gazdaság, gazdaságtörténet • Hadtudomány • Hangszerek • Helytörténet • Informatika • Irodalom • Játékok • Jelképek • Jövőkutatás • Képregények • Képzőművészet, építészet, régészet • Kitüntetések, rendek • Klasszikus zene • Könnyűzene  • Közlekedés • Matematika • Mérnöki tudományok, technológia • Mitológia • Művelődéstörténet • Néprajz • Numizmatika • Nyelvészet • Oktatás, iskolatörténet, nevelés • Orvostudomány • Paleontológia • Pszichológia • Ruházat • Sport • Textilipar • Történelem: Ókor • Történelem: Középkor és újkor • Történelem: Modern kor • Történelem: Átfogóan • Vallások, vallástörténet, kereszténység

Biológia

Baktériumok • Eubalaena • Európai angolna • Fántermő szegfűgombácska • Fehérfejű rétisas • Galambfélék • Gepárd • Gímszarvas • Gyilkos galóca • Heringcápa • Herman Ottó • Holdhal • Holló • Hosszúszárnyú bálna • Jaguár • Kagylósrákok • Kék bálna • Kék leguán • Koboldcápa • Közönséges barázdásbálna • Közönséges cserepesteknős • Közönséges pörölycápa • Léprigó • Lódarázs • Lopótök • Macska • Macskabagoly • Magyar szürke szarvasmarha • Nemi szelekció • Óceáni fehérfoltú cápa • Óriásvidra • Osztrigafélék • Pajzsos cankó • Récefélék • Szarvasfélék • Tengeri vidra • Törpe víziló • Tulokformák • Vapiti • Vándorsólyom • Vörös hiúz

Filmművészet, média

300 • A bombák földjén • A király és a bohóc • A rózsa neve • A vadon hercegnője • Alkonyat-sorozat • Büszkeség és balítélet (televíziós sorozat, 1995) • Caligula • Cannes-i fesztivál • Cartoon Network • Cartoon Network Közép- és Kelet-Európa • Jackie Chan • Demoscene • Doktor House • Félelem nélkül (film, 2006) • Brendan Fraser • James Horner • Iris (televíziós sorozat) • Koreai dorama • Tony Jaa • Bruce Lee • Vivien Leigh • Jet Li • Macskák királysága • Marx fivérek • Nauszika – A szél harcosai • Running Man (televíziós sorozat) • Szurikáták udvarháza • Secret Garden (televíziós sorozat) • South Park • Temetetlen múlt • Tigris és sárkány • Van, aki forrón szereti • Anna May Wong • Donnie Yen • 

Filozófia

Arisztotelész • Buddhizmus • Csi • Démokritosz • Empedoklész • Karl Marx • Neokantianizmus

Fizika, csillagászat, űrkutatás

Apollo–8 • Apollo–11 • Apollo–13 • Apollo–15 • Apollo-program • Barna törpe • Csillagászat • Csillagászati színképelemzés • Csillagászati színképosztályozás • Exobolygó • Felületi feszültség • Fermi-paradoxon • Hidrogén • Hold • Kulin György • Merkúr • Nap • Naprendszer • Neutrínó • Space Shuttle • Világűr • Vosztok–1 • Vosztok-program

Földrajz- és földtudomány

Ankara • Amalfi • Alberobello • Alcatraz-sziget • Altamura • Avas • Balkány • Bari • Békéscsaba • Belgrád • Bitonto • Brandenburg • Bréma (település) • Cinque Terre • Csoszon • Death Valley Nemzeti Park • Dorog • Duna • Edinburgh • Érsekújvár • Esztergom • Etna • Felsőnyék • Feröer • Fiume • Frankfurt am Main • Gouda (város) • Gúta • Gyémánt • Győr • Haarlem • Hamburg • Hongkong • Húsvét-sziget • Isztambul • Kerguelen-szigetek • Királyi Botanikus Kertek • Kínai Köztársaság • Kolozsvár • Kőszeg • Kunhalom • Lecce • Magyarország földtana • Makó • Marosvásárhely • Matera • Mátra • Milánó • Miskolc • Molfetta • Mostar • München • Nápoly • Oulu • Pécs • Peking • Prága • Pripjaty (Kijevi terület) • Puglia • Ragusa • Ravello • Rhode Island • Skandináv-hegység • Stromboli • Surtsey • Székelyföld • Szöul • Szucsou • Taranto • Temesvár • Tengermelléki határterület • Tiszaújlak • Törökország • Tűzhányó • Ürümcsi • Vaskapu-szoros • Vezúv • Vulcano • Watzmann • Wiesbaden • Zalai-dombság  • Zalaegerszeg • Zichyújfalu • Zsolna

Gasztronómia

Abszint • Koreai alkoholos italok

Gazdaság, gazdaságtörténet

1907-es amerikai bankpánik • Csebol • Pénzverdék a római császárkorban

Hadtudomány

1956-os forradalom • Barbarossa hadművelet • Bosin-háború • Császári és Királyi Haditengerészet • Császári és Királyi Légierő • F–16 Fighting Falcon • F–22 Raptor • Franciaországi hadjárat • Fredericksburgi csata (1862) • Görög–perzsa háborúk • Guadalcanali hadjárat • Habsburg–török háború (1663–64) •  Harckocsi • Harrier • Hosszú kések éjszakája • Ión felkelés • Ivo Dzsima-i csata • JAS 39 Gripen • Kettős honfoglalás • Lengyelországi hadjárat • LT vz. 35 • LT vz. 38 • M1 Abrams • Második kínai–japán háború • Magyar belháború (1526–38) • Magyar–török háború (1521–26) • Midwayi csata • MiG–23 • MiG–25 • MiG–31 • Mirage III • Nándorfehérvári diadal • Nürnbergi per • Panzerkampfwagen VI • Rákóczi-szabadságharc • Szalánkeméni csata • Szekigaharai csata • Spanyol polgárháború • Szentgotthárdi csata (1664) • Szu–22 • Szu–27 • Thermopülai csata (i. e. 480) • Török függetlenségi háború • Tüzérség • USS Franklin (CV-13) • Vietnami háború ·

Hangszerek

Cimbalom • Duda • Elektromos gitár • Fender • Fender Stratocaster • Háromhúros brácsa • Hegedű •  Klasszikus gitár • Líra (hangszer) • Tambura • Tölcséres fúvókájú hangszerek

Helytörténet

A diósgyőri kohászat története • Bern óvárosa • Diósgyőr-Vasgyár • Dubrovnik • Erzsébet tér (Miskolc) • Farkas utca • Fő tér (Kolozsvár) • Kolozsvár várfalai és bástyái • Lillafüredi Palotaszálló • Magyar utca (Kolozsvár) • Miskolc egészségügyének története • Miskolc története • Miskolc képzőművészete • Széchenyi tér (Szeged) • Wall Street

Informatika

Apache OpenOffice • Demoscene • Linux • Pentium 4

Irodalom

Akasztottak erdeje (regény) • Anyegin • Isaac Asimov • Az Ezeregyéjszaka meséi • A rajongók • A vörös szoba álma • Giacomo Casanova • Miguel de Cervantes • Marina Ivanovna Cvetajeva • Fekete kolostor • Galaxis útikalauz stopposoknak • Gárdonyi Géza • Günter Grass • Hermann Hesse • Homérosz • Kámaszútra • Kohlhaas Mihály • Lotte Weimarban • Thomas Mann • Miss Marple • Mészáros Károly • Muraszaki Sikibu • A robotika három törvénye • Rómeó és Júlia • Sir Gawain és a Zöld Lovag • Szép asszonyok egy gazdag házban • Szerelmes regény • Tamás bátya kunyhója • Török irodalom • François Villon • Voynich-kézirat • Kurt Vonnegut

Játékok

Beyond Good & Evil • Doom • Doom 3 • Halo: Combat Evolved • Halo 2 • Mirror’s Edge • Pokémon Diamond és Pearl • Portal • StarCraft • Super Mario 64 • Wipeout 3

Jelképek

Hongkong zászlaja • India zászlaja

Jövőkutatás

Technológiai szingularitás

Képregények

A jövendő múlt napjai • Amerika Kapitány • Back to the Klondike • Batman • Batman: A gyilkos tréfa • D.Gray-man • Fun Home • Holdlovag • Inoue Orihime • Kázmér és Huba • Persepolis • Ruróni Kensin • Soul Eater • Watchmen

Képzőművészet, építészet, régészet

Angkor • Aulosz • Berlini tévétorony • Bode Múzeum • Hieronymus Bosch • Buzánszky Jenő Stadion • Caernarfoni vár • Caravaggio • Casertai királyi palota • Castel del Monte • Deszkatemplom • Giorgione da Castelfranco • Durhami székesegyház • Durhami vár • Fővárosi Állat- és Növénykert • Paul Gauguin • Hagia Szophia • Hajdúdorogi székesegyház • Hattuszasz • Hearst Castle • Heidelbergi várkastély • Nicholas Hilliard • Hindu templomépítészet • Historizáló építészet Magyarországon • Jáki templom • Jelling viking emlékei • Klasszicista építészet Magyarországon • Konáraki naptemplom • Magyar Állami Operaház • Mátyás-templom • Melki apátság • Meroé • Mogul művészet • Michelangelo Buonarroti • Mozaik • Munkácsi vár • National Gallery (London) • Neolitikus tűzkőbányák Spiennes-nél • Neues Museum • Ottó-kori művészet • Pannonhalmi Bencés Főapátság • Petra (romváros) • Pompeii • Restaurálás (festészet) • Rilai kolostor • Rinocérosz (Dürer metszete) • Romantikus építészet Magyarországon • Sumer művészet • Szalay Lajos • Szecessziós építészet Magyarországon • Széchenyi lánchíd • Szent Jakab-katedrális (Santiago de Compostela) • Szent Péter-bazilika • A Sixtus-kápolna mennyezetfreskója • Tádzs Mahal • Tiahuanaco • Tiltott Város • Jan Vermeer van Delft

Kitüntetések, rendek

Francia Köztársaság Becsületrendje • Irodalmi Nobel-díj • Kitüntetés • Medal of Honor

Klasszikus zene

Aggházy Károly • Johann Sebastian Bach • Bartók Béla • Bartók: II. hegedűverseny • Vincenzo Bellini • Hector Berlioz • Georges Bizet • Benjamin Britten • Maria Callas • Enrico Caruso • Pjotr Iljics Csajkovszkij • Gaetano Donizetti • Erkel Ferenc • Fantasztikus szimfónia • Angela Gheorghiu • Borisz Godunov (opera) • Goldberg-variációk • Goldmark Károly • Joseph Haydn • Hubay Jenő • Lehár Ferenc • Ligeti György • Liszt Ferenc • Magyar klasszikus zene • Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij • Nyikolaj Andrejevics Rimszkij-Korszakov • Pietro Mascagni • Claudio Monteverdi • Mosonyi Mihály • Wolfgang Amadeus Mozart • A Nibelung gyűrűje • Niccolò Paganini • Giacomo Puccini • Gioacchino Rossini • Sába királynője (opera) • Domenico Scarlatti • Solti György • Tosca • Arturo Toscanini • Traviata • Giuseppe Verdi • Antonio Vivaldi • Richard Wagner • Carl Maria von Weber

Könnyűzene

2013-as Eurovíziós Dalfesztivál • 2014-es Eurovíziós Dalfesztivál • Aerosmith • Alejandro (dal) • Beatrice • Believe in Me • Big Bang (dél-koreai együttes) • Blind Myself • Bonnie Tyler • Céline Dion • Ronnie James Dio • Dream Theater • Edison Chen-fényképbotrány • El sexto sentido • F.T. Island • G-Dragon • Heavy metal • Innuendo • Jazz (Queen-album) • Jefferson Airplane • Jimi Hendrix • Jay Chou • John Bonham • Joy Division • Katie Melua • Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról (musical) • Kim Dzsedzsung · K-pop • Korai norvég black metal mozgalom • Led Zeppelin • Lunada • Metallica • Metamorfoz • Nine Inch Nails • Number 1’s • Pearl Jam • Queen • Queen II • Rise Against • Rob Thomas • Rocks and Honey • Rust in Peace • Scandal (japán együttes) • Scooter • Sex Pistols • Tarkan (énekes) • Thalía • The Emancipation of Mimi • The Fame • The Fame Monster • The Game (album) • The Piper at the Gates of Dawn • The Who • TVXQ • We Belong Together • YG Entertainment • Xiah Junsu

Közlekedés

937-es busz (Budapest) • Alföldi Kisvasút • BCmot • Boeing 757 • British Airways • C–50 • Căile Ferate Române • Concorde • DeLorean DMC–12 • Dombóvári Gazdasági Vasút • Isztambul tömegközlekedése • Kecskemét tömegközlekedése • Kiskunfélegyháza–Szentes–Orosháza-vasútvonal • Magyarország autópályái • MÁV V43 sorozat • Miskolc tömegközlekedése • Porsche 924 • Tisza Volán • Trolibusz • Villamos

Matematika

0,999… • Bolyai Farkas • Bolyai János • Gottlob Frege • Carl Friedrich Gauss • A matematikafilozófia története • Modális logika • Osztóösszeg-függvény

Mérnöki tudományok, technológia

Acélgyártás • Analóg elektromechanikus műszerek • Bionika a textiliparban • Cipzár • Diósgyőri Gépgyár • Diósgyőri Papírgyár • Enigma (gép) • Fa (anyag) • Ford T-modell • Gyufa • Harisnyagyártás • Hengerlés • Jedlik Ányos • Képlékenységtan • Kisfeszültségű áramváltó • Kovácsolás • Kezelési jelképek (textilipar) • Kötőgép • Nyersvasgyártás • Ózdi Kohászati Üzemek • Öko-Tex • Pásztázó elektronmikroszkóp • Szénszál • Siemens–Martin-acélgyártás • Tépőzár • Thomson-híd • Varrógép

Művelődéstörténet

A brit uralkodók koronázása • A Szent Korona története • A Szent Korona tudományos kutatásának története • Dél-Korea kulturális örökségvédelmi programja • Sven Hedin • Benkő József • Koreai hullám • Szenczi Molnár Albert • Szent Korona-tan

Néprajz

Gésa • Hóstát (Kolozsvár) • Kínai jóslócsont • Kínai kert • Kínai sárkány • Oktoberfest • Szérumfutás

Numizmatika

A magyar forint pénzérméi • Font sterling

Nyelvészet

Baszk nyelv • Ékírás • „F–h” hangváltozás a spanyol nyelvben • Hangul • Horvát nyelv • Igeragozás és igehasználat a román nyelvben • Kantoni nyelv • Kínai írás • Székely–magyar rovásírás • Ófelnémet hangeltolódás • Román nyelv • A román nyelv hangtana • A román nyelv szókincse • A román nyelv területi változatai • Spanyol nyelv • Spanyol alaktan • Spanyol hangtan • Spanyol helyesírás • Spanyol igeragozás • Spanyol szókincs • A spanyol nyelv története • Szerb nyelv • Szleng • Újlatin nyelvek

Oktatás, iskolatörténet, nevelés

Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium • Cserkészet • Debreceni Református Kollégium • A Pápai Református Kollégium története • Varga Katalin Gimnázium

Orvostudomány

A központi idegrendszer vérellátása • Agyhártyagyulladás • Agyi érkatasztrófa • Anafilaxia • Cukorbetegség • Dengue-láz • Égési sérülés • Emberi szem • Fog • Hirtelen szívmegállás • Kóma (orvostudomány) • Magas vérnyomás • Méhnyakrák • Nemi szelekció • Petefészekrák • Rák (betegség) • Skizofrénia • Születésszabályozás • Tüdőgyulladás

Paleontológia

A lovak evolúciója • Acrocanthosaurus • Albertosaurus • Allosaurus • Australopithecus • Compsognathus • Georges Cuvier • Daspletosaurus • Deinonychus • Deinosuchus • Dinoszauruszok • Diplodocus • Dromaeosauridae • Edmontosaurus • Gorgosaurus • Herrerasaurus • Iguanodon • Lambeosaurus • Majungasaurus • Mamut • Massospondylus • Neandervölgyi ember • Parasaurolophus • Plateosaurus • Pleisztocén megafauna • Psittacosaurus • Spinosaurus • Stegosaurus • Styracosaurus • Tarbosaurus • Thescelosaurus • Triceratops • Tyrannosaurus • Velociraptor • Vízimajom-elmélet

Pszichológia

Asperger-szindróma • Szondi-teszt

Ruházat

Egészségügyi harisnya • Farmernadrág • Harisnya • Harisnyanadrág

Sport

1906-os francia nagydíj • 2004-es Formula–1 világbajnokság • 2006-os Formula–1 világbajnokság • 2006-os labdarúgó-világbajnokság • 2008-as Formula–1 monacói nagydíj • 2008-as Formula–1 világbajnokság • 2008-as MotoGP világbajnokság • 2010-es Formula–1 világbajnokság • 2014-es labdarúgó-világbajnokság • A Ferencvárosi TC 2012–2013-as szezonja • AFC Ajax • Xabi Alonso • Békéscsaba 1912 Előre SE • Raúl González Blanco • Buzsáky Ákos • Rudolf Caracciola • Ricardo Carvalho • Kim Clijsters • Diósgyőri VTK • Dorogi FC • Roger Federer • Formula–1 • Formula–1 monacói nagydíj • Robbie Fowler • Gera Zoltán (labdarúgó) • Emile Heskey • Damon Hill • Klaas-Jan Huntelaar • Ipswich Town FC • Luton Town FC • Michael Jordan • a Liverpool FC története • Manchester United FC • Valentino Mazzola • Marco Melandri • Lionel Messi • National Hockey League • Német labdarúgó-válogatott • Ronnie O’Sullivan • Olimpiai játékok • Overdose • Puskás Ferenc (labdarúgó) • RC Deportivo de La Coruña • Real Madrid CF • Roy Keane • ŠK Slovan Bratislava • Andrea Petković • Bobby Robson • Cristiano Ronaldo • Valentino Rossi • Marija Jurjevna Sarapova • Ayrton Senna • Giuseppe Signori • Gilberto Silva • Petter Solberg • SSC Napoli • Jim Thorpe • Team Lotus • Tottenham Hotspur FC

Textilipar

Gyapjú • Magyar Pamutipar Rt. • Műszaki textíliák • Nemez • Nemszőtt kelme • Orvosbiológiai textilanyagok • Pamut • Ruhaipar • Selyem • Szálasanyagok • Textilipar • Textilanyagok hegesztése • Textilanyagok színtartósága

Történelem: Ókori Egyiptom

Abu Szimbel-i templomok • I. Amenhotep • II. Amenhotep • III. Amenhotep • Gízai nagy piramis • Hafré-piramis • Hatsepszut • Királyok völgye • Királyok völgye 62 • Luxori templom • Menkauré-piramis • Merenptah • Nagada-kultúra • Ramesszeum • Nofertiti • II. Ramszesz • III. Ramszesz • III. Thotmesz • IV. Thotmesz • Tutanhamon • II. Uahibré

Történelem: Egyéb ókori témák

I. Dárajavaus perzsa király • II. Kurus perzsa király • Augustus római császár • Déloszi szövetség • Iulianus római császár • Hettita Birodalom • Lükurgosz (spártai arkhón) • Méd Birodalom • Óperzsa Birodalom • Periklész • Perszepolisz • Sang-dinasztia • Újbabiloni Birodalom • Urartu

Történelem: Középkor és újkor

I. Ágoston mexikói császár • I. Károly magyar király • I. Lajos magyar király • I. Péter orosz cár • II. Fülöp Ágost francia király • II. Károly magyar király • IV. László magyar király • V. Károly francia király • IX. Lajos francia király • András calabriai herceg • A Magyar Királyság az első világháborúban • Ali kalifa • August Bebel • Buda visszafoglalása • Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord • Csoszon történelme • Feketeszakáll • Fülöp orléans-i herceg (1674–1723) • George Armstrong Custer • Guido von Starhemberg • Hasfelmetsző Jack • Helmuth Karl Bernhard von Moltke • Illuminátus rend • José Antonio Páez • José María Morelos • Jules Mazarin • Korjo • László nápolyi király • Louis Auguste Blanqui • Ludwig von Welden • Mexikói függetlenségi háború • Mikó Imre (politikus) • Mocsáry Lajos • Muhammad ibn Tugdzs al-Ihsíd • Nádasdy Tamás • Német Lovagrend • P. G. T. Beauregard • Római pápák listája • Széchenyi István • Szung-dinasztia • Teleki László • Tiencsini koncessziós zónák • Thököly Imre • Viking történelem • William Tecumseh Sherman

Történelem: Modern kor

2009-es moldovai zavargások • Argentin válság (1998–2003) • Budapesti Harisnyagyár Felszabadulás Szocialista Brigádja • Baranya–bajai Szerb–Magyar Köztársaság • Berlini fal • Winston Churchill • Csernobili atomerőmű • Dachaui koncentrációs tábor • Adolf Hitler • Adolf Hitler politikai végrendelete • Horthy Miklós • Hosszú menetelés • Jüan Si-kaj • Vlagyimir Iljics Lenin • Rogyion Jakovlevics Malinovszkij • Müncheni sörpuccs • Peng Tö-huaj • Josip Broz Tito • Mihail Nyikolajevics Tuhacsevszkij • Vendvidéki Köztársaság • Schmitt Pál plágiumügye

Történelem: Átfogóan

Albánia történelme • Belgium történelme • Brit Birodalom • Korea történelme • Málta történelme • Szlovenszka krajina • Törökország történelme • Korea történelme

Vallások, vallástörténet, kereszténység

Albán ortodox egyház • Beda Venerabilis • Canterburyi Szent Ágoston • Delphoi • Eucharisztia • Héraklész • Hugenották • Iszlám • Jumièges-i Róbert • Kálvin János • Chiara Lubich • Márton Áron • Múmia • Názáreti Egyház • Ozirisz-mítosz • Stigand • Szentgotthárdi ciszterci apátság • Szibüllák