Kecskemét tömegközlekedése

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kecskemét tömegközlekedése
Adatok
Ország Magyarország
Város Kecskemét
Működés kezdete 1950-es évek
Járműfajta autóbusz
Járművek száma 70
Üzemeltetés
Megrendelő Kecskeméti Közlekedési Központ
Üzemeltető Inter-Tanker Zrt.
Elhelyezkedése
Kecskemét tömegközlekedése (Magyarország)
Kecskemét tömegközlekedése
Kecskemét tömegközlekedése
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 54′ 49″, k. h. 19° 42′ 02″Koordináták: é. sz. 46° 54′ 49″, k. h. 19° 42′ 02″
A KeKo honlapja
Kecskemét vasútállomás
Helyközi autóbusz-állomás

Kecskemét tömegközlekedéséről a Kecskeméti Közlekedési Központ megrendelésére az INTER-TAN-KER Zrt. gondoskodik.

A Volánbusz a Noszlopy Gáspár parkban működteti autóbusz-állomását, ahol helyközi és távolsági buszok közlekednek. Az állomás közel van a vasútállomáshoz is.

A Kodály Zoltán téren (vasútállomás előtti téren) van a helyi buszok egyik legnagyobb csomópontja, Vasútállomás néven üzemel, és innen indulnak az 1, 2D, 2S, 7, 7C, 12D, 15, 19, 21, 21D, 22, 25, 32, és 600-as járatok. A Vasútállomás épületében lehetőség van a KeKo valamennyi papír alapú díjtermékét megvásárolni.

A városközpontban lévő Széchenyi tér megállóhely-csoport a helyi viszonylatok mintegy kétharmadának végállomása. Innen – a jellemzően sugaras-hurkos hálózat eredményeként – gyakorlatilag átszállás nélkül bármelyik városrész jól megközelíthető autóbusszal. A hálózat hátránya ugyanakkor, hogy a szomszédos városrészek közötti közlekedés általában a mára túlterhelt Széchenyi téren keresztül, átszállással történik.

A városban két alközpont működik, amelyek jelentős csomópontok és több kocsiállással rendelkeznek . Az egyik a Margaréta Otthon, 3 kocsiállással rendelkezik, innen indul a 4, 12, 14 és 14D járatok. A másik a Daimler I. kapu, több kocsiállással rendelkezik, innen indul az 1D, 2D, 12D, 13D, 14D, 15D, 21D, 649, és valamennyi Volánbuszos járat.

A kecskeméti helyi járathoz tartozó 77 autóbusz karbantartását, javítását a Paul Lechler utcai járműtelepen végzik.

Kecskemét közösségi közlekedésének története[szerkesztés]

Közúti villamos terve a századfordulón[szerkesztés]

Közúti villamos tervezett nyomvonala, 1900.
A nyomvonaltervet bemutató térképet a megszokott északi tájolás helyett kelet-északkeleti tájolással készítették, hangsúlyozva ezzel, hogy a város – akkori – tengelye a mai Rákóczi út – Petőfi Sándor utca vonala.

A 19. században tömegközlekedés – a város nagy kiterjedése ellenére – nem létezett Kecskeméten. Ennek alapvető oka a kövezett utcák alacsony száma és rövid hossza volt. 1871-ben például a lóvasút létesítése azért hiúsult meg, mert a város a lóvasút által érintett utcák kikövezését nem vállalta magára. Miután 1897-ben Kecskemétre is megérkezett a villamos közvilágítás, újból napirendre került a helyi tömegközlekedés létesítése. 1898-ban Gerster Béla és Török Emil fővárosi mérnökök fordultak villamosvasút építésének tervével a törvényhatósághoz.

Az 1890-es évek végén, az 1900-as évek elején 3 villamosjáratot terveztek megvalósítani Kecskeméten. Ezekben az években hozták létre – teret hagyva a villamospályának – a Rákóczi utat, tervezték a Vásári utca (a mai Petőfi Sándor utca térsége) területrendezését. (Ekkor a város területe jórészt a mai Nagykörúton belüli részre korlátozódott.)

Az 1911-es nagy földrengés[1] és az első világháború meghiúsította a villamospálya megépítését, a Vásári utca szabályozása csak jóval később, az 1970-es években történt meg.

A Rákóczi út és a Vasútkert revitalizációja 2006-ban újra napirendre került.[2]

Az autóbuszos közlekedés kialakulása (1950-es, 1960-as évek)[szerkesztés]

A város autóbuszos közlekedése az 1950-es években kezdődött: Az 1950. szeptember elsején létrehozott Kecskeméti Teherfuvarozási Vállalat szervezeti átalakulása, névváltoztatása után – 1953-ban – jött létre a 43-as és a 44-es számú Autóbusz-közlekedési Vállalat (AKÖV). A vállalat az autóbuszok közlekedtetése mellett teherfuvarozással, taxiszolgáltatással is foglalkozott. Az autóbuszok a Tanácsháza és a MÁV Nagyállomás elnevezésű megállóhelyekről indultak. Az 1960-as években 15 viszonylat üzemelt. A fokozatos fejlődésnek köszönhetően 1970-re a városban már 42 helyi vonalon közlekedtek menetrend szerinti járatok.[3]

A járatok kalauz nélkül közlekednek. Felszállás az első, leszállás a hátsó ajtón történik. Felszálláskor a menetdíjat 1 vagy 2 Ft-os pénzérmékben kell a gépkocsivezető mögött elhelyezett perselybe bedobni. Bérletjeggyel utazók bérletjegyüket – a bérletigazolvánnyal együtt – felszálláskor az előírt tokban tartoznak a gépkocsivezetőnek felmutatni. Gyermekek 6 éves korig kísérővel díjtalanul utazhatnak, azonfelül kötelesek a teljesárú menetjegyet megfizetni. Bérletjegyek elsején 0 órától a tárgyhót követő hónap 5-én 24 óráig érvényesek.
– Részlet az 1967-es menetrendi tájékoztatóból[4]

A közlekedési csomópontok kialakulása (1970-es évek)[szerkesztés]

Az AKÖV 1970. szeptember 1-jétől 9. sz. Volán Vállalat néven működött tovább.

A város első helyi csomópontja a Széchenyiváros decentrum volt, amelyet 1976 januárjában adtak át a forgalomnak. 1976 decemberére készült el – a Vasútállomás szomszédságában – a Felszabadulás park (ma: Noszlopy Gáspár park) állomás.[3] A harmadik – a városrendezéseknek köszönhetően[5] – a városközpontban, a Széchenyi téren (területrendezés előtt: Hock János utca) épült fel. Utóbbi kettő a mai napig működik.

A Széchenyiváros autóbusz-állomás fontos viszonylatok kiindulópontja volt. Innen indult a 6-os, a 12-es, a 13-as, a 22-es és a 24-es busz. A Nyíri út és az Akadémia körút kereszteződése közelében felépített alközpont 1999-ig üzemelt. Az érintett viszonylatokat áthelyezték a másik kettő buszállomásra, kivéve a 24-es viszonylatot, amely ezzel egyidőben megszűnt. (Kísérleti jelleggel a Metro Áruház és a Széchenyi tér között újra közlekedtek hasonló jelzéssel autóbuszok, ám ez az alacsony kihasználtság miatt nem sokáig járt.)

A viszonylathálózat bővülése (1980-as évek)[szerkesztés]

Az Ikarus 200-as család erőteljes megjelenése a járműparkban az 1980-as évekre tehető.

1984-ben – újabb névváltoztatás után – jött létre a Kunság Volán Autóbusz-közlekedési Vállalat.

Az autóbuszok számának növekedése lehetőséget adott arra, hogy a város a külső városrészeit is bevonja a helyi hálózatba. Ennek következtében 1985-ben sorolták be a helyi közösségi közlekedésbe Hetényegyházát, Miklóstelepet és Katonatelepet. Az 1988-as évben a helyi járatok száma 28 volt. Ebben az időszakban különösen a csuklós buszok aránya növekedett, Kecskeméten elérte a 60%-ot.[3]

Változások a közösségi közlekedésben (1990-es, 2000-es évek)[szerkesztés]

1992-ben a Kunság Volán részvénytársasággá alakult.

Az 1990-es évek közepétől – a bliccelések ellen hozott határozat értelmében – az autóbuszokra ismét csak az első ajtón szabad felszállni, menetjegy-érvényesítéssel vagy -vásárlással, illetve a bérletjegy felmutatásával.

A Széchenyiváros állomás megszüntetése következtében – 1999 után – a vonalhálózat átalakult.

A 2000-es években változások történtek a kecskeméti közösségi közlekedésben. Egyes járatokat megszüntettek (34-es, 38-as), másokat ritkítottak (5-ös, 7C, 9-es, 20-as, 52-es), megint másokat összevontak (4A, 18-as). A 21-2-es autóbuszjáratot megszüntették, illetve összevonták a 21-1-es jelzésű autóbuszjárattal: A két járat együttes követési ideje csúcsidőben 15 perc volt, ezt váltotta fel a 21-1-es járat 20 perces követési ideje. A 2000-es évek elején a 3 legforgalmasabb vonal az 1-es, a 14-es és a 20-as jelzésű volt. A 14-es vonalon jártak a legsűrűbben autóbuszok (10-15 perc), az 1-es vonalon viszont napszaktól függően 5-30 perc között változott a követési idő. A 20-as vonalon egész nap 15-20 perc volt az átlagos követési idő. Több törzsvonalon (2-es, 3-as, 4-es, 6-os, 21-1-es) a követési idő 15-30 perc között változott.

2008. március 1-jétől jelentős – egyes járatok esetében drasztikus (5-ös, 9-es) – járatritkítást végeztek. Ezt 2008. június 14-én – egyes útvonalak rövidítése mellett – csekély járatnövelés követte.[6] 2009. január 1-jétől újabb változásokat vezettek be,[7] amelyet 2010. január 1-jén újabb járatritkítások követnek.[8]

A közlekedés jelenlegi helyzete[szerkesztés]

A városközpontban található Széchenyi tér napjainkban túlterhelt: Míg építésekor 6 autóbuszvonalra tervezték, jelenleg 19 buszvonal járatait kell befogadnia.[9] Születtek tervek,[10] amelyek a Széchenyi téri közlekedési csomópontot teljesen megszüntetnék és újabb autóbusz-decentrumot hoznának létre a város egyik külső pontján. (Az Uszoda közelében.) Másik elképzelés szerint a jelenleg egyirányú Kiskörutat a városközpont körül kétirányúvá tennék az autóbuszok számára.[9] Egyelőre azonban a Széchenyi tér fejállomás jellege megmaradt: A jelenlegi sugaras vonalhálózat igényli a városközponti megállóhely-csoportot. A tér forgalmának csökkentése csak új – átmérős vonalakból álló – hálózat létrehozásával lehetséges.

2014-ig európai uniós és önkormányzati önerőből 60 milliárd forintos ráfordítással fejleszteni kívánták a megyeszékhely tömegközlekedését. Magyarországon egyedülálló, vezeték nélküli trolibuszhálózat kiépítését tervezték, emellett környezetkímélő autóbuszok, új csomópontok és közlekedési hálózat kialakítása volt a cél.[11][12] Ezekből 2016-ig mindössze az új autóbuszok beszerzése valósult meg.

2015. január 1-jétől – a Volán Vállalatok regionális vállalatokba olvadásával – a DAKK Zrt. üzemeltette az autóbusz-hálózatot, a buszközlekedés irányítását 2019. október 1-jén a Volánbusz vette át.

A város önkormányzata a városi tömegközlekedés tervezésére, szervezésére és megrendelésére 2019 áprilisában megalapította a Kecskeméti Közlekedési Központot (KeKo).[13] A KeKo még a nyár során pályázatot írt ki a helyi járat üzemeltetésére 2020. január 1-jétől 10 évre. A pályázat anyagát öt cég vásárolta meg – köztük az éppen aktuális szolgáltató, a DAKK is –, azonban határidőig csupán a nyertesként kihirdetett ITK Holding Zrt. adott be érvényes ajánlatot. Ezzel január 1-jétől az IKT Holding autóbuszos Inter Tan-Ker Zrt. leányvállalata kezdheti meg a helyi járat üzemeltetését, amelyhez az önkormányzat a szolgáltató rendelkezésére bocsátja a város tulajdonában álló hibrid Mercedes autóbuszokat.[14]

Járműpark[szerkesztés]

Mercedes-Benz Citaro G

Kecskeméten a közszolgáltatást 77 busz látja el, amit az INTER-TAN-KER Zrt. üzemeltett (zárójelben feltüntetve a beszerzés éve):

Kecskemét viszonylatai[szerkesztés]

Kecskemét autóbuszvonalai[szerkesztés]

Kecskemét autóbuszvonalai (1967)[4]
1. számú vonal. MÁV Nagyállomás - Tanácsháza - Homokbánya

Megállóhelyek. MÁV Nagyállomás, MÁVAUT pályaudvar, Rendőrség, Szakszervezet, Tanácsháza, Gyógyszertár, Katona József Gimnázium, Lakatosipari Vállalat, Megyei Kórház, Kiskecskemét, Kullai megállóhely, Homokbánya.

2. számú vonal. Tanácsháza - Halasi út - Finommechanikai Vállalat - Téglagyár - Halasi út - Tanácsháza

Megállóhelyek. Tanácsháza, Gyógyszertár, Leninváros, ZIM, Parkettagyár, Külső körút, AGROKER, Finommechanikai Vállalat, Téglagyár, Halasi úti iskola, Joó Mária utca, Daráló, Parkettagyár, ZIM, Leninváros, Gyógyszertár, Tanácsháza.

3. számú vonal. Tanácsháza - Méheslaposi iskola - Kísérleti Gazdaság

Megállóhelyek. Tanácsháza, Zeneiskola, DÁV, Kuruc tér, Kereszt utca, Sorompó, Műkert, Park Vendéglő, Méheslaposi iskola, Kísérleti Gazdaság.

4. számú vonal. Tanácsháza - Repülőtér - Mintagyümölcsös

Megállóhelyek. Tanácsháza. Zeneiskola, Aluljáró, Szívós megálló, Kinizsi Konzervgyár, Kovács műhely, 1. számú Vegyesbolt, Repülőtér, Mintagyümölcsös.

5. számú vonal. Tanácsháza - Kodály tér - Máriavárosi Pályaudvar - Kodály tér - Tanácsháza

Megállóhelyek. Tanácsháza, Széchenyi Tér, Kodály tér, Honvéd Kórház, Kupa utca, Cserép utca, Tatársor, Máriavárosi Pályaudvar, Cigány János utca, Toldi utca, Nyíri utca, Ady Endre út, Honvéd Kórház, Kodály tér, Széchenyi tér, Tanácsháza.

6. számú vonal. Tanácsháza - Ipoly utca - Konzervgyár - Szeleifalu

Megállóhelyek. Tanácsháza, Gyógyszertár, Leninváros, Árpád körút 17., Maros utca, Alföldi Konzervgyár, MÉH telep, Füszért Vállalat, Szeleifalu.

7. számú vonal. Tanácsháza - Bodzai út

Megállóhelyek. Tanácsháza, Megyei Tanács, Rigó utca, Zöldségbolt, Szegedi út, Villanymalom, Gázért Vállalat, Külső körút, Bodzai út.

8. számú vonal. Tanácsháza - MÁVAUT pályaudvar - Nyomási iskola

Megállóhelyek. Tanácsháza, Szakszervezet, Nagykőrösi utca, Kórház, Barneváll, Olajmalom, Madárköz, Kuti megálló, Madárköz, Olajmalom, Barneváll, Kórház, Nagykőrösi utca, Tanácsháza.

9. számú vonal. Tanácsháza - Talfája köz

Megállóhelyek. Tanácsháza, SZTK, Erdős Imre utca, Őz utca, Bethlen körút, Talfája köz.

10. számú vonal. Tanácsháza - Budai kapu - 22. számú Vegyesbolt

Megállóhelyek. Tanácsháza, SZTK, Erdős Imre utca, 12. számú Gyógyszertár, Budai kapu, Népbolt, Kovácsműhely, Csikai megálló, 22. számú Vegyesbolt.

11. számú vonal. Tanácsháza - Bogovicsfalu

Megállóhelyek. Tanácsháza, Széchenyi tér, Kodály tér, Nevelő Intézet, Temető, Bogovics felső, Bogovicsfalu.

12. számú vonal. Tanácsháza - Köztemető

Megállóhelyek. Tanácsháza, Zeneiskola, Aluljáró, Szívós megálló, Békefasor 58., Szilágyi E. utca, Köztemető.

„K” Körjárat. Vasútállomás - Bethlen körút - Széchenyi körút - Máriavárosi Pályaudvar - Dózsa György út - Árpád körút - Kurucz körút - Vasútállomás

Megállóhelyek. MÁV Nagyállomás, MÁVAUT pályaudvar, Kaszap utca, Talfája köz, Budai kapu, Cigány János utca, Máriavárosi vasútállomás, Katona József Gimnázium, Leninváros, Bajcsy Zsilinszky utca, Csáktornyai utca, Hűtőház, Aluljáró, Rákóczi út, MÁV Nagyállomás.

14. számú vonal. Tanácsháza - Miklovicsfalu

Megállóhelyek. Tanácsháza, SZTK, Erdős Imre utca, Gyógyszertár, Dimitrov tér, Mikszáth körút, Vacsihegy 4. sz., Miklovicsfalu, Vacsihegy 4. sz., Mikszáth körút, Dimitrov tér, Gyógyszertár, Erdősi Imre utca, SZTK, Tanácsháza.

15. számú vonal. Tanácsháza - Kötöttárugyár

Megállóhelyek. Tanácsháza, Gyógyszertár, Leninváros, Szultán utca, Villanymalom, Gázért V., Kötöttárugyár.

Kecskemét autóbuszvonalai (1976)[15]
1. számú járat. Nagyállomás - Városi Tanács - Homokbánya
2. számú járat. Hock János utca - Leninváros - Téglagyár (Halasi út)
2A. számú járat. Hock János utca - Alsópályaudvar
3. számú járat. Hock János utca - Kísérleti Gazdaság (Műkert)
4. számú járat. Hock János utca - Repülőtér
5. számú járat. Hock János utca - Máriaváros
6. számú járat. Hock János utca - Szeleifalu
7. számú járat. Hock János utca - Habselyemgyár
8. számú járat. Hock János utca - Nyomási Iskola (Ceglédi út)
9. számú járat. Hock János utca - Talfája köz
10. számú járat. Hock János utca - Budai-kapu - (22. számú Vegyesbolt)
11. számú járat. Hock János utca - Bogovics-falu (Széchenyivároson túl)
12. számú járat. Hock János utca - Köztemető
20. számú járat. Hock János utca - Széchenyiváros
Kecskemét autóbuszvonalai (1997)[16]
1. számú járat. Noszlopy Gáspár park - Felsőszéktó
2. számú járat. Széchenyi tér - Rendőrfalu
3. számú járat. Noszlopy Gáspár park - Műkertváros
4. számú járat. Széchenyi tér - Repülőtér
5. számú járat. Noszlopy Gáspár park - Máriaváros
6. számú járat. Széchenyiváros - Szeleifalu
7. számú járat. Noszlopy Gáspár park - Petőfi Nyomda
8. számú járat. Széchenyi tér - Nyomási iskola
9. számú járat. Széchenyi tér - Talfája köz
10. számú járat. Széchenyi tér - Budai út
11. számú járat. Széchenyi tér - Felsőszéktó
12. számú járat. Széchenyiváros - Köztemető
13. számú járat. Széchenyiváros - Knorr Bremse
14. számú járat. Széchenyi tér - Széchenyiváros
15. számú járat. Noszlopy Gáspár park - Hetényegyháza
16. számú járat. Széchenyi tér - Miklovicsfalu
18. számú járat. Széchenyi tér - Köztemető
19. számú járat. Noszlopy Gáspár park - Miklóstelep
20. számú járat. Széchenyi tér - Széchenyiváros
21-1. számú járat. Noszlopy Gáspár park - Széchenyiváros - Rávágy tér - Noszlopy Gáspár park
21-2. számú járat. Noszlopy Gáspár park - Rávágy tér - Széchenyiváros - Noszlopy Gáspár park
22. számú járat. Széchenyiváros - Sport utca
23. számú járat. Noszlopy Gáspár park - Katonatelep
24. számú járat. Széchenyiváros - Házgyár
25. számú járat. Noszlopy Gáspár park - Műkertváros
28. számú járat. Széchenyi tér - Kiskőrösi úti iskola
29. számú járat. Noszlopy Gáspár park - Széchenyiváros - Hetényegyháza
38. számú járat. Széchenyi tér - Köztemető - Nyomási iskola
Kecskemét autóbuszvonalai (2008)[17]
Járat Útvonal leírása Út
(km)
Idő
(perc)
Iskolai előadási napokon Tanszünetben munkanapokon Szabad- és munkaszüneti napokon Megjegyzés
első-utolsó
járat indul:
indí-
tások
szá-
ma:
első-utolsó
járat indul:
indí-
tások
szá-
ma:
első-utolsó
járat indul:
indí-
tások
szá-
ma:
1 Noszlopy Gáspár park – Homokbánya, kollégium 7,1 25 4.35–22.30 63-64 4.35–22.30 45 4.35–22.30 36
Homokbánya, kollégium – Noszlopy Gáspár park 7,2 25 4.55–22.50 63-64 4.55–22.50 45 4.55–22.50 36
2 Széchenyi tér – Rendőrfalu – Széchenyi tér 8,0 25 5.00–22.20 39-45 5.00–22.20 24-30 5.45–21.45 11
2A Széchenyi tér – Gokart Stadion / Nagybani Piac – Széchenyi tér 9,9 30 6.45–18.45 5-11 6.45–18.45 5-11 7.15–12.45 12 a 2-es vonal betétjárata; egyes járatok csak a Gokart Stadionig/től közlekednek
3 Széchenyi tér – Műkertváros – Széchenyi tér 8,1 23 5.15–22.20 48 5.15–22.20 34 5.15–22.20 33
4 Széchenyi tér – Repülőtér 6,3 15 5.15–22.20 36 5.15–22.20 24-25 5.15–22.20 15
Repülőtér – Széchenyi tér 5,4 15 5.30–22.35 36 5.30–22.35 24-25 5.30–22.35 15
4A Széchenyi tér – Kisfái, iskola 9,5 20 4.50–17.45 6 4.50–17.45 6 7.15–16.15 3
Kisfái, iskola – Széchenyi tér 8,6 19 5.10–18.05 6 5.10–18.05 6 7.35–16.35 3
4C Széchenyi tér – Phoenix Mecano 4,4 13 5.35–21.35 5 5.35–21.35 5 05.35 0-1 hétfőtől szombatig közlekedik
Phoenix Mecano – Széchenyi tér 3,5 12 6.15–22.10 5 6.15–22.10 5 06.15 0-1
5 Széchenyi tér – Máriaváros – Széchenyi tér 5,7 15 6.55–17.55 12 6.55–17.55 10 6.55–19.55 8
6 Széchenyi tér – Szeleifalu – Széchenyi tér 8,8 28 5.00–22.20 43 5.00–22.20 33 5.15–22.20 22
7 Noszlopy Gáspár park – Knorr-Bremse – Mindszenti körút (Szilády Nyomda) 7,4 25 6.10–15.40 5 6.10–15.40 5 0 szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
Mindszenti körút (Szilády Nyomda) – Noszlopy Gáspár park 4,7 15 6.35–16.05 5 6.35–16.05 5 0
7C Noszlopy Gáspár park – Mindszenti körút (Szilády Nyomda) 5,4 15 5.15–21.15 7 5.15–21.15 7 0 szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
Mindszenti körút (Szilády Nyomda) – Noszlopy Gáspár park 4,7 15 5.30–22.00 7 5.30–22.00 7 0
9 Széchenyi tér – Talfája köz – Széchenyi tér 4,9 16 6.50–18.50 13 6.50–18.50 12 7.05–12.50 3
10 Széchenyi tér – Tesco 4,1 12 5.15–22.20 27 5.15–22.20 27 5.15–22.20 18
Tesco – Széchenyi tér 4,2 13 5.25–22.30 27 5.25–22.30 27 5.25–22.30 18
11 Széchenyi tér – Zápor utca 5,7 19 5.00–22.20 30 5.00–22.20 27 5.00–22.20 18
Zápor utca – Széchenyi tér 6,9 21 4.55–22.40 30 4.55–22.40 27 4.55–22.40 18
12 Széchenyi tér – Köztemető I. kapu – Széchenyi tér 7,8 30 5.15–22.20 32 5.15–22.20 32 5.15–22.20 32
13 Széchenyi tér – Knorr-Bremse 3,7 13 4.45–21.45 23 4.45–21.45 23 5.15–18.15 14
Knorr-Bremse – Széchenyi tér 3,8 14 5.00–22.00 23 5.00–22.00 23 5.30–18.30 14
13C Március 15. utca 51. – Knorr-Bremse 6,9 18 05.15 1 05.15 1 0 a 13-as vonal betétjárata; szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
Knorr-Bremse – Március 15. utca 51. 6,9 19 14.00 1 14.00 1 0
14 Széchenyi tér – Margaréta utca 3,7 12 4.45–22.45 82 4.45–22.45 68 4.45–22.20 53
Margaréta utca – Széchenyi tér 3,4 11 4.55–22.55 82 4.55–22.55 68 4.55–22.30 53
15 Noszlopy Gáspár park – Hetényegyháza 14,1 30 5.15–22.30 28 5.15–22.30 28 5.15–22.30 19
Hetényegyháza – Noszlopy Gáspár park 14,1 30 5.15–22.30 28 5.15–22.30 28 5.15–22.30 19
16 Széchenyi tér – Miklovicsfalu 3,0 10 5.20–22.20 30 5.20–22.20 26 5.20–19.20 15
Miklovicsfalu – Széchenyi tér 2,5 9 5.00–22.30 31 5.00–22.30 27 5.30–19.30 15
17 Széchenyi tér – Auchan, Pólus Róna 5,8 19 6.35–19.35 13 6.35–19.35 13 6.35–16.35 10 csak az Auchan nyitvatartási napjain közlekedett, 208. december 31-ig
Auchan, Pólus Róna – Széchenyi tér 6,9 20 7.00–20.00 13 7.00–20.00 13 7.00–17.00 10
18 Széchenyi tér – Köztemető II. kapu 4,7 13 5.00–22.20 32 5.00–22.20 30 5.30–22.00 31
Köztemető II. kapu – Széchenyi tér 4,0 11 5.13–22.33 32 5.13–22.33 30 5.43–22.13 31
19 Noszlopy Gáspár park – Miklóstelep 9,4 21 4.35–16.55 10 4.35–16.55 10 7.30–12.45 2
Miklóstelep – Noszlopy Gáspár park 9,6 21 4.55–17.15 10 4.55–17.15 10 7.50–13.05 2
20 Széchenyi tér – Széchenyiváros – Széchenyi tér 4,0 14 4.30–22.30 61 4.30–22.30 53 4.30–22.30 49
21-1 Noszlopy Gáspár park – Széchenyiváros – Rávágy tér – Noszlopy Gáspár park 8,2 29 5.20–18.00 33 5.30–18.00 26 6.00–20.00 25 körjárat
22 Noszlopy Gáspár park – Széchenyiváros – Kórházak – Noszlopy Gáspár park 12,4 42 4.35–20.15 20 4.35–20.15 20 6.15–17.15 12
23 Széchenyi tér – Katonatelep – Széchenyi tér 17,7 45 4.30–22.30 33 4.30–22.30 33 5.00–22.30 18
25 Noszlopy Gáspár park – Műkertváros – Noszlopy Gáspár park 10,1 29 5.00–18.00 18 5.00–18.00 15 0 szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
28 Széchenyi tér – Szeleifalu – Kiskőrösi úti iskola – Széchenyi tér 12,7 30 5.10–17.10 14 5.10–17.10 10 0 szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
29 Széchenyi tér – SzéchenyivárosHetényegyháza 12,7 29 5.30–17.30 18 5.30–17.30 12 8.15–17.45 9
HetényegyházaSzéchenyiváros – Széchenyi tér 12,7 29 5.00–18.00 19 5.00–18.00 14 7.30–17.15 9
32 Noszlopy Gáspár park – Matkó (iskolabusz) 14,4 25 6.50–13.25 2 0 0 az 52-es vonal betétjárata; csak iskolai előadási napokon közlekedik
Matkó – Noszlopy Gáspár park (iskolabusz) 14,2 25 7.15–13.55 2 0 0
52 Noszlopy Gáspár park – Matkó 14,4 24 6.00–22.40 16 6.00–22.40 16 7.20–19.40 7
Matkó – Noszlopy Gáspár park 14,2 24 5.05–21.10 16 5.05–21.10 16 6.30–19.10 7
54 Noszlopy Gáspár park – Borbás 9,1 16 6.50–16.20 3 6.50–16.20 2 0 szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
Borbás – Noszlopy Gáspár park 9,1 16 7.08–16.43 3 7.08–16.43 2 0
112 Széchenyi tér – Köztemető I. kapu szükség szerint november 1-jén közlekedik
118 Széchenyi tér – Köztemető II. kapu szükség szerint november 1-jén közlekedik
TESCO1 Köztemető I. kapu – Tesco nem a DAKK Zrt. üzemelteti
Tesco – Köztemető I. kapu
TESCO2 Kurucz tér – Tesco
Tesco – Kurucz tér
Kecskemét autóbuszvonalai (2014)[18]
Járat Útvonal leírása Út
(km)
Idő
(perc)
Iskolai előadási napokon Tanszünetben munkanapokon Szabad- és munkaszüneti napokon Megjegyzés
első-utolsó
járat indul:
indí-
tások
szá-
ma:
első-utolsó
járat indul:
indí-
tások
szá-
ma:
első-utolsó
járat indul:
indí-
tások
szá-
ma:
1 Noszlopy Gáspár park – Homokbánya, kollégium 7,1 25 4.35–22.30 63-64 4.35–22.30 45 4.35–22.30 36
Homokbánya, kollégium – Noszlopy Gáspár park 7,2 25 4.55–22.50 63-64 4.55–22.50 45 4.55–22.50 36
2 Széchenyi tér – Rendőrfalu – Széchenyi tér 8,0 25 5.00–22.20 39-45 5.00–22.20 24-30 5.45–21.45 11
2A Széchenyi tér – Gokart Stadion / Nagybani Piac – Széchenyi tér 9,9 30 6.45–18.45 5-11 6.45–18.45 5-11 7.15–12.45 12 a 2-es vonal betétjárata; egyes járatok csak a Gokart Stadionig/től közlekednek
2D Noszlopy Gáspár park - Széchenyi tér - Matkói út - Daimler I. kapu 9,9 30 4.55–10.00 20-25 10.00–13.00 30 13.00–23.30 15 2-es vonal betétjárata; egyes járatok csak a Gokart Stadionig/től közlekednek
3 Széchenyi tér – Műkertváros – Széchenyi tér 8,1 23 5.15–22.20 48 5.15–22.20 34 5.15–22.20 33
4 Széchenyi tér – Repülőtér 6,3 15 5.15–22.20 36 5.15–22.20 24-25 5.15–22.20 15
Repülőtér – Széchenyi tér 5,4 15 5.30–22.35 36 5.30–22.35 24-25 5.30–22.35 15
4A Széchenyi tér – Kisfái, iskola 9,5 20 4.50–17.45 6 4.50–17.45 6 7.15–16.15 3
Kisfái, iskola – Széchenyi tér 8,6 19 5.10–18.05 6 5.10–18.05 6 7.35–16.35 3
5 Széchenyi tér – Máriaváros – Széchenyi tér 5,7 15 6.55–17.55 12 6.55–17.55 10 6.55–19.55 8
6 Széchenyi tér – Szeleifalu – Széchenyi tér 8,8 28 5.00–22.20 43 5.00–22.20 33 5.15–22.20 22
7 Noszlopy Gáspár park – Knorr-Bremse – Mindszenti körút (Szilády Nyomda) 7,4 25 6.10–15.40 5 6.10–15.40 5 0 szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
Mindszenti körút (Szilády Nyomda) – Noszlopy Gáspár park 4,7 15 6.35–16.05 5 6.35–16.05 5 0
7C Noszlopy Gáspár park – Mindszenti körút (Szilády Nyomda) 5,4 15 5.15–21.15 7 5.15–21.15 7 0 szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
Mindszenti körút (Szilády Nyomda) – Noszlopy Gáspár park 4,7 15 5.30–22.00 7 5.30–22.00 7 0
9 Széchenyi tér – Talfája köz – Széchenyi tér 4,9 16 6.50–18.50 13 6.50–18.50 12 7.05–12.50 3
10 Széchenyi tér – Tesco 4,1 12 5.15–22.20 27 5.15–22.20 27 5.15–22.20 18
Tesco – Széchenyi tér 4,2 13 5.25–22.30 27 5.25–22.30 27 5.25–22.30 18
11 Széchenyi tér – Zápor utca 5,7 19 5.00–22.20 30 5.00–22.20 27 5.00–22.20 18
Zápor utca – Széchenyi tér 6,9 21 4.55–22.40 30 4.55–22.40 27 4.55–22.40 18
11A Széchenyi tér – Zápor utca 5,7 19 5.00–22.20 30 5.00–22.20 27 5.00–22.20 18
Zápor utca – Széchenyi tér 6,9 21 4.55–22.40 30 4.55–22.40 27 4.55–22.40 18
12 Széchenyi tér – Köztemető I. kapu – Széchenyi tér 7,8 30 5.15–22.20 32 5.15–22.20 32 5.15–22.20 32
12D Széchenyi tér – Köztemető I. kapu – Széchenyi tér 7,8 30 5.15–22.20 32 5.15–22.20 32 5.15–22.20 32
13 Széchenyi tér – Knorr-Bremse 3,7 13 4.45–21.45 23 4.45–21.45 23 5.15–18.15 14
Knorr-Bremse – Széchenyi tér 3,8 14 5.00–22.00 23 5.00–22.00 23 5.30–18.30 14
13C Március 15. utca 51. – Knorr-Bremse 6,9 18 05.15 1 05.15 1 0 a 13-as vonal betétjárata; szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
Knorr-Bremse – Március 15. utca 51. 6,9 19 14.00 1 14.00 1 0
13K Széchenyi tér - Georg Knorr út 6,9 18 05.15 1 05.15 1 0 a 13-as vonal betétjárata; szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
Széchenyi tér - Georg Knorr út 6,9 19 14.00 1 14.00 1 0
14 Széchenyi tér – Margaréta utca 3,7 12 4.45–22.45 82 4.45–22.45 68 4.45–22.20 53
Margaréta utca – Széchenyi tér 3,4 11 4.55–22.55 82 4.55–22.55 68 4.55–22.30 53
14D Margaréta utca - Daimler I. kapu 3,7 12 5.00–21.00 60
Margaréta utca – Daimler I kapu 3,4 11 4.55–22.55 82 4.55–22.55 68 4.55–22.30 53
15 Noszlopy Gáspár park – Hetényegyháza 14,1 30 5.15–22.30 28 5.15–22.30 28 5.15–22.30 19
Hetényegyháza – Noszlopy Gáspár park 14,1 30 5.15–22.30 28 5.15–22.30 28 5.15–22.30 19
15D Hetényegyháza - Daimler I. kapu 14,1 30 5.15–22.30 28 5.15–22.30 28 5.15–22.30 19
Daimler I. kapu - Hetényegyháza 14,1 30 5.15–22.30 28 5.15–22.30 28 5.15–22.30 19
16 Széchenyi tér – Miklovicsfalu 3,0 10 5.20–22.20 30 5.20–22.20 26 5.20–19.20 15
Miklovicsfalu – Széchenyi tér 2,5 9 5.00–22.30 31 5.00–22.30 27 5.30–19.30 15
18 Széchenyi tér – Köztemető II. kapu 4,7 13 5.00–22.20 32 5.00–22.20 30 5.30–22.00 31
Köztemető II. kapu – Széchenyi tér 4,0 11 5.13–22.33 32 5.13–22.33 30 5.43–22.13 31
19 Noszlopy Gáspár park – Miklóstelep 9,4 21 4.35–16.55 10 4.35–16.55 10 7.30–12.45 2
Miklóstelep – Noszlopy Gáspár park 9,6 21 4.55–17.15 10 4.55–17.15 10 7.50–13.05 2
20 Széchenyi tér – Széchenyiváros – Széchenyi tér 4,0 14 4.30–22.30 61 4.30–22.30 53 4.30–22.30 49
21 Noszlopy Gáspár park – Széchenyiváros – Rávágy tér – Noszlopy Gáspár park 8,2 29 5.20–18.00 33 5.30–18.00 26 6.00–20.00 25 körjárat
22 Noszlopy Gáspár park – Széchenyiváros – Kórházak – Noszlopy Gáspár park 12,4 42 4.35–20.15 20 4.35–20.15 20 6.15–17.15 12
23 Széchenyi tér – Katonatelep – Széchenyi tér 17,7 45 4.30–22.30 33 4.30–22.30 33 5.00–22.30 18
23A Széchenyi tér – Katonatelep – Széchenyi tér 17,7 45 4.30–22.30 33 4.30–22.30 33 5.00–22.30 18
25 Noszlopy Gáspár park – Műkertváros – Noszlopy Gáspár park 10,1 29 5.00–18.00 18 5.00–18.00 15 0 szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
28 Széchenyi tér – Szeleifalu – Kiskőrösi úti iskola – Széchenyi tér 12,7 30 5.10–17.10 14 5.10–17.10 10 0 szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
29 Széchenyi tér – SzéchenyivárosHetényegyháza 12,7 29 5.30–17.30 18 5.30–17.30 12 8.15–17.45 9
HetényegyházaSzéchenyiváros – Széchenyi tér 12,7 29 5.00–18.00 19 5.00–18.00 14 7.30–17.15 9
52 Noszlopy Gáspár park – Matkó 14,4 24 6.00–22.40 16 6.00–22.40 16 7.20–19.40 7
Matkó – Noszlopy Gáspár park 14,2 24 5.05–21.10 16 5.05–21.10 16 6.30–19.10 7
TESCO1 Köztemető I. kapu – Tesco nem a DAKK Zrt. üzemelteti
Tesco – Köztemető I. kapu
TESCO2 Kurucz tér – Tesco
Tesco – Kurucz tér
Kecskemét autóbuszvonalai (2020)
Járat Végállomások Fordulóidő Megjegyzés
1 Noszlopy Gáspár park Homokbánya, kollégium 50 perc
1D Homokbánya kollégium Daimler I. kapu (← SMP) 50 perc Egyes menetek SMP-től indulva közlekednek, ezek fordulóideje 55 perc.
2 Széchenyi tér – Rendőrfalu (hurokjárat) 25 perc
2A Széchenyi tér – Rendőrfalu, Gokart Stadion (hurokjárat) 30 perc
2D Noszlopy Gáspár park Daimler I. kapu 55 perc
Noszlopy Gáspár park Tanüzem 41 perc
2S Noszlopy Gáspár park SMP 49 perc
3 Széchenyi tér → Műkertváros → Széchenyi tér → Széchenyiváros → Széchenyi tér (hurokjárat) 37 perc
3A Széchenyi tér – Műkertváros (hurokjárat) 23 perc
4 Margaréta Otthon Repülőtér 60 perc Csak munkanapokon közlekedik.
4A Széchenyi tér Kisfái 58 perc
4C Széchenyi tér Repülőtér 35 perc
Széchenyi tér Phoenix Mecano 24 perc
5 Széchenyi tér – Máriaváros (hurokjárat) 17 perc
6 Széchenyi tér – Szeleifalu (hurokjárat) 28 perc
7 Noszlopy Gáspár park – Nissin Foods (hurokjárat) 50 perc Csak munkanapokon közlekedik.
7C Noszlopy Gáspár park – Nissin Foods (hurokjárat) 37 perc Csak munkanapokon közlekedik.
7D Daimler I. kapu Noszlopy Gáspár park 15 perc Csak szabad- és munkaszüneti napokon közlekedik, kizárólag a Noszlopy Gáspár park felé.
9 Széchenyi tér – Talfája köz (hurokjárat) 22 perc
10 Széchenyi tér Tesco 25 perc
11 Széchenyi tér Kadafalvi út 43 perc
11A Széchenyi tér Auchan Áruház 48 perc
12 Széchenyi tér – Köztemető I. kapu (hurokjárat) 30 perc
12D Noszlopy Gáspár park Daimler I. kapu 50 perc
13 Széchenyi tér VER-BAU 27 perc
13D Széchenyi tér Daimler I. kapu 10 perc Csak szabad- és munkaszüneti napokon közlekedik, kizárólag a Daimler I. kapu felé.
13K Széchenyi tér Knorr-Bremse (← Nissin Foods) 35 perc Egy menet munkanapokon a Nissin Foods-tól indul.
14 Margaréta Otthon Széchenyi tér 21 perc
14D Margaréta Otthon Daimler I. kapu 58 perc
15 Hetényegyháza Noszlopy Gáspár park 70 perc
15D Hetényegyháza Daimler I. kapu 60 perc
Hetényegyháza Knorr-Bremse 70 perc
16 Széchenyi tér Miklovicsfalu 19 perc
18 Széchenyi tér Köztemető II. kapu 25 perc Csak munkanapokon közlekedik.
19 Noszlopy Gáspár park Miklóstelep, forduló 41 perc Csak munkanapokon közlekedik.
20 Széchenyi tér → Széchenyiváros (hurokjárat) 14 perc A 18-as és a 20-as busz összevont járata.
20H Széchenyi tér → Köztemető II. kapu → Széchenyi tér → Nyíri úti kórház → Széchenyi tér (hurokjárat) 45 perc Csak munkanapokon közlekedik.
21 Noszlopy Gáspár park → SzéchenyivárosÁrpádváros → Széchenyi tér 29 perc
21D Noszlopy Gáspár park Daimler I. kapu 20 perc
22 Noszlopy Gáspár park – Kecskeméti Fürdő (hurokjárat) 42 perc
23 Széchenyi tér – Katonatelep (hurokjárat) 44 perc Csak munkanapokon közlekedik.
23A Széchenyi tér – Köztemető II. kapu – Katonatelep (hurokjárat) 50 perc Csak szabad- és munkaszüneti napokon közlekedik.
25 Noszlopy Gáspár park – Műkertváros (hurokjárat) 29 perc Csak munkanapokon közlekedik.
28 Széchenyi tér Szeleifalu 30 perc
29 Széchenyi tér Hetényegyháza 60 perc
32 Noszlopy Gáspár park Matkó 55 perc Csak munkanapokon közlekedik.
34 Kadafalva, Mókus utca – Széchenyiváros (hurokjárat) 38 perc Csak munkanapokon közlekedik.
34A Kadafalva, Mókus utca Széchenyi tér 48 perc
169 Széchenyi tér → Miklovicsfalu → Talfája köz → Széchenyi tér (hurokjárat) 23 perc Csak tanítási időszakban, munkanapokon közlekedik. A 9-es és a 16-os busz összevont járata.
916 Széchenyi tér → Talfája köz → Miklovicsfalu → Széchenyi tér (hurokjárat) 23 perc Csak munkanapokon közlekedik. A 9-es és a 16-os busz összevont járata.
Kecskemét autóbuszvonalai (2022)
Járat Végállomások Fordulóidő Megjegyzés
1 Vasútállomás Homokbánya Kollégium 36 perc
1D Homokbánya Kollégium Nissin Foods (-Knorr-Bremse) 51 perc
2 Széchenyi tér Rendőrfalu - Széchenyi tér (körjárat) 21 perc
2A Széchenyi tér Rendőrfalu - Széchenyi tér (körjárat) 25 perc Érinti a Gokart Stadion és a Szövetség utca megállóhelyeket
2D Vasútállomás Daimler I. kapu 54-60 perc a Vasútállomás felé egyes járatok az SMP megállóhelyhez betérve közlekednek
2S Vasútállomás SMP 43 perc
3 Széchenyi tér - Műkertváros - Széchenyi tér - Széchenyiváros - Széchenyi tér (körjárat) 35 perc
3A Széchenyi tér - Műkertváros - Széchenyi tér (körjárat) 23 perc
4 Margaréta Otthon Repülőtér 56-59 perc Egyes járatok érintik a Sarolta utca és a Phoenix Mecano megallóhelyeket (oda és vissza is)
4A Széchenyi tér Borbás - Kisfái 49-52 perc
4C Széchenyi tér Repülőtér/Phoenix Mecano 23-26 perc Munkanapokon a Repülőtérig, szabad- és munkaszüneti napokon a Phoenix Mecanoig közlekedik
5 Széchenyi tér - Máriaváros - Széchenyi tér (körjárat) 20 perc
6 Széchenyi tér - Szeleifalu - Széchenyi tér (körjárat) 19-23 perc
7 Vasútállomás - Széchenyi tér - (VER-BAU -) Nissin Foods - (Széchenyi tér -) Vasútállomás (körjárat) 31-39 perc Szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
7C Vasútállomás - Széchenyi tér - Nissin Foods - Vasútállomás (körjárat) 15-30 perc Szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
9 Széchenyi tér - Talfája köz - Széchenyi tér (körjárat) 19
10 Széchenyi tér Tesco 20-23 perc
11 Széchenyi tér Kadafalvi út 40 perc
11A Széchenyi tér AUCHAN Áruház 47 perc Ünnepnapokon nem közlekedik
12 Margaréta Otthon - Széchenyi tér - Köztemető, I. kapu - Széchenyi tér - Margaréta Otthon (körjárat) 50-55 perc
12D Vasútállomás - Hunyadiváros Műkertváros - Daimler I. kapu 46 perc
13 Széchenyi tér VER-BAU 18 perc
13D Széchenyi tér Daimler I. kapu 11 perc Munkanapokon nem közlekedik
13K Széchenyi tér Knorr-Bremse 25 perc
14 Margaréta Otthon Széchenyi tér 21 perc
14D Margaréta Otthon Daimler I. kapu 29-32 perc
15 Vasútállomás Hetényegyháza 60-70 perc Egyes járatok Miklóstelepi betéressel közlekedik (oda-vissza)
15D Hetényegyháza Daimler I. kapu - Nissin Foods (- Knorr-Bremse) 63-65 perc
16 Széchenyi tér Miklovicsfalu 16
18 Széchenyi tér Köztemető II. kapu 25 perc Szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
19 Vasútállomás Miklóstelep 47 perc Szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
20 Széchenyi tér - Kórházak - Széchenyi tér (körjárat) 12 perc
20H Széchenyi tér - Köztemető II. kapu - Széchenyi tér - Kórházak - Széchenyi tér 42 perc Szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
21 Vasútállomás - Széchenyiváros - Árpádváros - Vasútállomás (körjárat) 21 perc
21D Vasútállomás - Kurucz körút - Daimler I. kapu 20 perc Szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
22 Vasútállomás - Kecskeméti Fürdő (Csabay Géza körút) - Vasútállomás 33-36 perc
23 Széchenyi tér - Katonatelep - Széchenyi tér (- Ipoly utca) 34-43 perc Reggel a 6.30-kor induló járat az Ipoly utcáig közlekedik
23A Széchenyi tér - Köztemető, II. kapu - Katonatelep - Köztemető, II. kapu - Széchenyi tér 44-45 perc Munkanapokon a Köztemető II. kapu megállóhelyhez nem tér be
25 Vasútállomás - Műkertváros - Vasútállomás (körjárat) 20 perc Szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
28 Széchenyi tér - Szeleifalu - Kiskőrösi út - Széchenyi tér (körjárat) 29-32 perc
29 Széchenyi tér - Hetényegyháza 44-46 perc Munkanapokon egy járat csak a Hetényegyháza, ABC megállóig közlekedik, és onnan indul vissza
32 Vasútállomás Matkó 54 perc Szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
34 Kadafalva - Széchenyiváros - Kadafalva 35 perc Szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
34A Széchenyi tér Kadafalva 42 perc Szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
34V Kadafalva - Vásárhelyi Pál Iskola - Széchenyiváros - Vásárhelyi Pál Iskola - Kadafalva (körjárat) 43 perc Szabad- és munkaszüneti napokon nem, csak iskolai előadási napokon közlekedik
169 Széchenyi tér - Miklovicsfalu - Talfája köz - Széchenyi tér 30-38 perc Reggel az Ipoly utcáig közlekedik, délután pedig a Rákóczi Iskolától indul

Szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik

350 Máriaváros, vasútállomás - (Ipoly utca -) Széchenyiváros - (Ipoly utca -) Máriaváros, vasútállomás (körjárat) 27-30 perc Reggel a Széchenyiváros felől, délután pedig a Máriaváros vasútállomás felől tér be az Ipoly utcához.

Szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik

353 Hetényegyháza, vasútállomás - Kikelet utca - Hetényegyháza, vasútállomás (körárat) 13 perc Szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
354 Hetényegyháza, vasútállomás Miklós Gy. utca - Hetényegyháza, vasútállomás 27 perc Szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
916 Széchenyi tér - Talfája köz - Miklovicsfalu - Széchenyi tér 19 perc Szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
Kecskemét autóbuszvonalai (2023, az Izsáki út lezárása során)
Járat Végállomások Fordulóidő Megjegyzés
1 Vasútállomás Homokbánya Kollégium 36 perc Az Izsáki út lezárása alatt nem közlekedik!
1D Homokbánya Kollégium Nissin Foods (-Knorr-Bremse) 51 perc Az Izsáki út lezárása alatt nem közlekedik!
2 Széchenyi tér Rendőrfalu - Széchenyi tér (körjárat) 21 perc
2A Széchenyi tér Rendőrfalu - Széchenyi tér (körjárat) 25 perc Érinti a Gokart Stadion és a Szövetség utca megállóhelyeket
2D Vasútállomás Daimler I. kapu 54-60 perc a Vasútállomás felé egyes járatok az SMP megállóhelyhez betérve közlekednek
2S Vasútállomás SMP 43 perc
3 Széchenyi tér - Műkertváros - Széchenyi tér - Széchenyiváros - Széchenyi tér (körjárat) 35 perc
3A Széchenyi tér - Műkertváros - Széchenyi tér (körjárat) 23 perc
4 Margaréta Otthon Repülőtér 56-59 perc Egyes járatok érintik a Sarolta utca és a Phoenix Mecano megallóhelyeket (oda és vissza is)
4A Széchenyi tér Borbás - Kisfái 49-52 perc
4C Széchenyi tér Repülőtér/Phoenix Mecano 23-26 perc Munkanapokon a Repülőtérig, szabad- és munkaszüneti napokon a Phoenix Mecanoig közlekedik
5 Széchenyi tér - Máriaváros - Széchenyi tér (körjárat) 20 perc Az Izsáki út lezárása alatt módosított útvonalon közlekedik!
6 Széchenyi tér - Szeleifalu - Széchenyi tér (körjárat) 19-23 perc
7 Vasútállomás - Széchenyi tér - (VER-BAU -) Nissin Foods - (Széchenyi tér -) Vasútállomás (körjárat) 31-39 perc Szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
7C Vasútállomás - Széchenyi tér - Nissin Foods - Vasútállomás (körjárat) 15-30 perc Szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
9 Széchenyi tér - Talfája köz - Széchenyi tér (körjárat) 19
10 Széchenyi tér Tesco 20-23 perc
11 Széchenyi tér Kadafalvi út 40 perc Az Izsáki út lezárása alatt nem közlekedik!
11A Széchenyi tér AUCHAN Áruház 47 perc Az Izsáki út lezárása alatt nem közlekedik!
12 Margaréta Otthon - Széchenyi tér - Köztemető, I. kapu - Széchenyi tér - Margaréta Otthon (körjárat) 50-55 perc
12D Vasútállomás - Hunyadiváros Műkertváros - Daimler I. kapu 46 perc
13 Széchenyi tér VER-BAU 18 perc
13D Széchenyi tér Daimler I. kapu 11 perc Munkanapokon nem közlekedik
13K Széchenyi tér Knorr-Bremse 25 perc
14 Margaréta Otthon Széchenyi tér 21 perc
14D Margaréta Otthon Daimler I. kapu 29-32 perc
15 Vasútállomás Hetényegyháza 60-70 perc Az Izsáki út lezárása alatt nem közlekedik!
15D Hetényegyháza Daimler I. kapu - Nissin Foods (- Knorr-Bremse) 63-65 perc Az Izsáki út lezárása alatt nem közlekedik!
16 Széchenyi tér Miklovicsfalu 16
18 Széchenyi tér Köztemető II. kapu 25 perc Szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
19 Vasútállomás Miklóstelep 47 perc Az Izsáki út lezárása alatt nem közlekedik!
20 Széchenyi tér - Kórházak - Széchenyi tér (körjárat) 12 perc
20H Széchenyi tér - Köztemető II. kapu - Széchenyi tér - Kórházak - Széchenyi tér 42 perc Szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
21 Vasútállomás - Széchenyiváros - Árpádváros - Vasútállomás (körjárat) 21 perc
21D Vasútállomás - Kurucz körút - Daimler I. kapu 20 perc Szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
22 Vasútállomás - Széchenyiváros - Máriaváros - Széchenyiváros - Vasútállomás 33-36 perc Az Izsáki út lezárása alatt módosított útvonalon közlekedik!
23 Széchenyi tér - Katonatelep - Széchenyi tér (- Ipoly utca) 34-43 perc Reggel a 6.30-kor induló járat az Ipoly utcáig közlekedik
23A Széchenyi tér - Köztemető, II. kapu - Katonatelep - Köztemető, II. kapu - Széchenyi tér 44-45 perc Munkanapokon a Köztemető II. kapu megállóhelyhez nem tér be
25 Vasútállomás - Műkertváros - Vasútállomás (körjárat) 20 perc Szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
28 Széchenyi tér - Szeleifalu - Kiskőrösi út - Széchenyi tér (körjárat) 29-32 perc
29 Széchenyi tér - Hetényegyháza 44-46 perc Munkanapokon egy járat csak a Hetényegyháza, ABC megállóig közlekedik, és onnan indul vissza

Az Izsáki út lezárása alatt sűrűbben közlekedik!

32 Vasútállomás Matkó 54 perc Szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
34 Kadafalva - Széchenyiváros - Kadafalva 35 perc Az Izsáki út lezárása alatt nem közlekedik!
34A Széchenyi tér Kadafalva 42 perc Az Izsáki út lezárása alatt nem közlekedik!
34V Kadafalva - Vásárhelyi Pál Iskola - Széchenyiváros - Vásárhelyi Pál Iskola - Kadafalva (körjárat) 43 perc Szabad- és munkaszüneti napokon nem, csak iskolai előadási napokon közlekedik
169 Széchenyi tér - Miklovicsfalu - Talfája köz - Széchenyi tér 30-38 perc Reggel az Ipoly utcáig közlekedik, délután pedig a Rákóczi Iskolától indul

Szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik

350 Máriaváros, vasútállomás - (Ipoly utca -) Széchenyiváros - (Ipoly utca -) Máriaváros, vasútállomás (körjárat) 27-30 perc Reggel a Széchenyiváros felől, délután pedig a Máriaváros vasútállomás felől tér be az Ipoly utcához.

Szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik

353 Hetényegyháza, vasútállomás - Kikelet utca - Hetényegyháza, vasútállomás (körárat) 13 perc Szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
354 Hetényegyháza, vasútállomás Miklós Gy. utca - Hetényegyháza, vasútállomás 27 perc Szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik
600 Vasútállomás - Széchenyi tér - Vasútállomás 13 perc Csak az Izsáki út lezárása alatt közlekedik
601 Széchenyi tér - Széchenyiváros Petőfiváros - Homokbánya Köllégium 21 perc Csak az Izsáki út lezárása alatt közlekedik
610 Homokbánya Kollégium - Bagoly Egészségház - Homokbánya Kollégium 12 perc Csak az Izsáki út lezárása alatt közlekedik
616 Homokbánya Kollégium - Kadafalva - Homokbánya Kollégium 16 perc Csak az Izsáki út lezárása alatt közlekedik
649 Hetényegyháza - Homokbánya Daimler I. kapu - Nissin Foods (- Knorr-Bremse) 41-42 perc Csak az Izsáki út lezárása alatt közlekedik
916 Széchenyi tér - Talfája köz - Miklovicsfalu - Széchenyi tér 19 perc Szabad- és munkaszüneti napokon nem közlekedik

Kecskemét vasútvonalai[szerkesztés]

Kecskemét vasútvonalai
Lajosmizse, Budapest felé (142)
Felsőméntelek
Méntelek
Alsóméntelek
Nagynyír
  Cegléd, Budapest felé (140)
megszűnt (143) Kerekegyháza felé
Hetényegyháza
MH iparvágány
  Katonatelep
Úrihegy
M5-ös autópálya
  Kecskemét
Miklóstelep
  Konzervgyári iparvágány
  Iparvágány
Kecskemét-Máriaváros
  Iparvágány
Kecskemét-alsó
Kecskemét KK(kisvasút)
Korhánköz
  Iparvágány
Beretvástelep
Fülöpszállás felé (152)
Fehértó felső
Törökfái
Kiskőrös (148), Kiskunmajsa (149) felé
Repülőtéri iparvágány
Kecskemét-Parasztfőiskola
Kiskunfélegyházi út
Kiskunfélegyháza, Szeged felé (140)
  Alsóúrrét
  Kisfái
  Nyárlőrinci szőlők
  Lakitelek, Szolnok felé (146)
Kecskemét vasúti térképe

Kecskemét közigazgatási határán belül 14 normál nyomtávú vasúti megállóhely, illetve vasútállomás található:

140-es vonal 142-es vonal 146-os vonal 152-es vonal
(Budapest–) CeglédKecskemétSzeged BudapestLajosmizseKecskemét KunszentmártonLakitelekKecskemét KecskemétFülöpszállás

2007. március 4. óta a személyszállítás szünetel

A városból indult a Kecskeméti Kisvasút is, melynek két vonala Kiskőrössel és Bugacon át Kiskunmajsával kötötte össze a várost. Az egykor a Rávágy téren végződő kisvasút élénk forgalmat bonyolított le a város és a tanyavilága között, jelenleg azonban szünetel a személyszállítás.

Vonalhálózat változásai[szerkesztés]

Megszüntetett autóbuszvonalak[szerkesztés]

  • 1A: Noszlopy Gáspár park – Homokbánya autóbusz-forduló


  • 5A: Széchenyi tér – Máriaváros (összevonták az 5-ös járattal)
  • 17: Széchenyi tér – Auchan, Pólus Róna
2009. január 1-jén összevonták az 1-es busszal.[7]
  • 8: Széchenyi tér – Nyomási iskola
1997-ben a járatot összevonták a 23-as busszal. Ezzel egyidőben a 23-as vonal végállomása – a Noszlopy Gáspár park helyett – a Széchenyi tér lett.
Nagyon rövid ideig közlekedett 2003-ban az 5-ös viszonylat betétjárataként.
  • 21-2: Noszlopy Gáspár park – Rávágy tér – Széchenyiváros – Noszlopy Gáspár park
A 21-2 jelzésű autóbuszok az akkori 21-1 (napjainkban 21-es) útvonalán – de ellenkező irányban – közlekedtek. A Szultán utca és a Széchenyi körút megállóhelyen nem álltak meg. 2007-ben megszűnt.
  • 24: Széchenyiváros – Házgyár; Széchenyi tér – Metro Áruház
1999-ben – a Széchenyiváros decentrum felszámolása miatt – megszűnt. Később, kísérleti jelleggel Széchenyi tér és a Metro Áruház között közlekedett.
  • 34: Noszlopy Gáspár park – Kisfái, tanüzem
2005-től közlekedett mintegy 1 évig, majd összevonták a 4A viszonylattal. 2018. február 2-ától újra közlekedik Kadafalva és a Széchenyiváros között körjáratként.
  • 38: Széchenyi tér – Köztemető II. kapu – Nyomási iskola
2006-ban összevonták a 18-as busszal
  • 7D: Daimler I. kapu - Széchenyi tér
Nem vonták össze egyik járattal sem, a viszonylat teljes egészében megszűnt
  • éjszakai járatok: kevés utas miatt szűntették meg ezeket
    • 91E: Széchenyi tér – Izsáki út – Petőfiváros – Homokbánya kollégium – Szeleifalu (Mérleg u.) – Rendőrfalu (Halasi út) – Rávágy tér – Széchenyi tér
    • 92E: Egyetem (GAMF) – Izsáki út – Széchenyi tér – Március 15.u. – Akadémia krt. – Széchenyi tér
    • 93E: Egyetem (GAMF) – Izsáki út – Széchenyi tér – Hunyadiváros – Műkertváros – Széchenyi tér
    • 94E: Egyetem (GAMF) – Izsáki út – Széchenyi tér – Katonatelep – Széchenyi tér
    • 95E: Széchenyi tér – Izsáki út – Egyetem (GAMF) – Széchenyi tér
  • 2021-es repülőnapon közlekedő járatok a Repülőtérre: ezek a Széchenyi térről, a Vasútállomásról, illetve városszerte parkolókból indult, hogy a Repülőnapra érkezőket a Repülőtérre kivigye, megállás nélkül közlekedtek a kiinduló állomástól a végállomásig:
    • 40, 50, 60, 70: városszerte parkolókból indultak, a Volánbusz autóbuszai közlekedtették
    • 80: Vasútállomás - Repülőtér (KeKo buszai közlekedtették)
    • 90: Széchenyi tér - Repülőtér (KeKo buszai közlekedtették)
  • 182: Széchenyi tér - Köztemető II. kapu - Köztemető I. kapu - Széchenyi tér
    • az aluljáró lezárása alatt, a 12-es és a 18-as járatok összevonásával közlekedett

Szünetelő és megszűnt vasútvonalak[szerkesztés]

A 152-es számú Fülöpszállás–Kecskemét-vasútvonalon a személyszállítás szünetel 2007. március 4-e óta. A Kecskeméti Kisvasút két vonalán a személyszállítás 2009. december 13-tól, a 2009/2010. évi menetrendváltástól szünetel.[19] A 142-es számú Budapest–Lajosmizse–Kecskemét-vasútvonal Kecskemét és Lajosmizse közötti szakaszán a személyszállítás 2009. december 13. és 2010. július 4. között szünetelt, jelenleg ideiglenesnek mondott menetrend van érvényben.

A város megszűnt vasútvonala az egykori Hetényegyháza–Kerekegyháza-vasútvonal, melyen 1974. december 31-én állt le a forgalom. A pályát később elbontották.

Viteldíjak alakulása[szerkesztés]

A Dél-alföldi Közlekedési Központ viteldíjainak[20] meghatározása a Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata hatáskörébe tartozik. A Tesco-buszok díjmentesen igénybe vehetőek.

Menetjegyek[szerkesztés]

Menetjegyek árának változása (Ft)
2004 2006 2009 2013
120 143 190 250
előreváltott jegy
2004 2006 2009 2013
90 108 145 190
bevásárlójegy
2004 2006 2009 2013
160 195 260 335
buszvezetőnél váltva


Bérletek[szerkesztés]

Bérletjegy típusa: Havi ára (HUF): Félhavi ára (HUF): Negyedéves ára (HUF): 5 hónapos ára (HUF): Éves ára (HUF):
egyvonalas: 5410 3660 15420
összvonalas: 6610 4420 18840 75400
tanuló/nyugdíjas: 2300 6555 10925*
felmutatós: 11650
* csak tanuló

Az 1D, 12D, 14D, 15-ös, 15D, 19-es, 21D, 23-as, 23A, 29-es, 32-es, 34-es és 34A buszvonalakra nem váltható egyvonalas bérlet, kizárólag összvonalas bérlettel lehet igénybe venni a járatokat. Ezeken a viszonylatokon az egyvonalas bérletek a városon belüli utazásra sem használhatók fel.

Az alábbi vonalakra kiadott egyvonalas bérletek felhasználhatók más viszonylatokon is (2020. januári állapot):

Egyvonalas bérlet Teljes vonalon érvényes Adott szakaszon érvényes
2 2A, 2D, 2S
3 3A
4 4A, 4C Szabad- és munkaszüneti napokon a 12-es Széchenyi tér → Teleki Pál tér és Aluljáró → Széchenyi tér szakaszán.
7 7C A 7D Noszlopy Gáspár Park – Szélmalom Csárda szakaszán.
9 és 16 169, 916
11 11A
13 13K A 13D Noszlopy Gáspár Park – Szélmalom Csárda szakaszán.
14 A 4-es Margaréta Otthon – Széchenyi tér szakaszán.
18 A 20H Széchenyi tér – Köztemető II. kapu, illetve a 23-as és 23A busz Széchenyi tér – METRO szakaszán.
20 A 3-as és a 20H Széchenyi tér – Nyíri úti kórház szakaszán.

A Kecskeméti Közlekedési Központ vonaljegyei és bérletei a Volánbusz regionális járatain is érvényesek Kecskemét közigazgatási határán belül. Azokon a helyközi járatokon, ahol helyi tarifa nem érvényes, a helyivel közös szakaszon a helyi bérletjegyek sem érvényesek.

A havi bérletjegyek a hónap első napjától 0:00 órától a tárgyhót követő hónap 5-én 24:00 óráig érvényesek. A 30 napos bérletek kezdőnapja választható, érvényes a kezdőnaptól számított következő tárgyhó azonos napját megelőző napig.

Utazási feltételek[szerkesztés]

Az autóbuszra felszállni csak az első ajtón szabad. Felszálláskor az utas köteles a menetjegyét a vezetőfülkénél elhelyezett lyukasztógépen érvényesíteni, illetve bérletjegyét az autóbuszvezetőnek felmutatni. Autóbuszon csak az utazhat, akinek érvényes menetjegye vagy utazási igazolványa van, azonban a 65. életévüket betöltött utasok ingyen utazhatnak, a személyigazolványuk felmutatásával.

A menetjegy akkor érvényes, ha

A bérletjegy akkor érvényes, ha

  • a díjszabásban meghatározott értékű,
  • a Kecskeméti Közlekedési Központ által kibocsátott,
  • felszállás után közvetlenül a lyukasztógép által érvényesített.
  • a díjszabásban meghatározott értékű,
  • a Kecskeméti Közlekedési Központ által kibocsátott,
  • az utazás megkezdése előtt a bérletigazolvány számát (diákigazolvány esetében a diákigazolvány számát) a bérletszelvény megfelelő rovatában tintával vagy golyóstollal olvashatóan a tulajdonos feltüntette.

Sérült, javított vagy megrongált bérlet érvénytelen és ellenőrzéskor bevonják.

Az utas a menetjegyet köteles megőrizni az utazás időtartama alatt. A menetjegyeket az utazás megkezdése után nem szabad átruházni. Az átruházott, illetve jogosulatlanul használt utazási igazolványok érvénytelenek.

Az autóbuszokon dohányozni, fagylaltozni és élelmiszert fogyasztani tilos. Rádiót és magnót az utastérben csak úgy szabad hallgatni, hogy az a többi utastársat ne zavarja.

Az autóbuszjárat végállomásán minden utasnak le kell szállni az autóbuszról.

Bérlet- és jegyárusító helyek[szerkesztés]

Bérletjegy váltható a Széchenyi téren található jegypénztárban, a Kecskeméti Közlekedési Központ Ügyfélszolgálati Irodáján (Kéttemplom köz 5.), illetve a Kecskemét 1–8, 10 és Auchan postán.

Menetjegy vásárolható a bérletjegy-váltó helyeken, az Inmedio újságos pavilonjaiban, több Nemzeti Dohányboltban, illetve a Kecskeméti Közlekedési Központ szerződéses partnereinél.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 1911. július 8-án a 20. század második legnagyobb magyarországi földrengése rázta meg Kecskemétet. A rengés intenzitása VIII, magnitúdója pedig 5,6 volt, melynek során több száz lakóépület rongálódott meg és vált lakhatatlanná. A földrengés 8 millió aranykorona értékű kárt okozott.
  2. BIZOTTSÁGI MEGHÍVÓK 2006. OKTÓBER 10.-2010. OKTÓBER 2. (magyar nyelven). Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, 2008. június 16. (Hozzáférés: 2017. július 2.)
  3. a b c Kunság Volán: Múltunk – a társaság története, 2000.
  4. a b Menetrendi tájékoztató, AKÖV, 1967.
  5. 1977-ben zárták le a mai Városháza és a Nagytemplom közötti területet a járműforgalom elől, ezzel együtt a Tanácsháza megállóhely megszűnt. Magyarországon először Kecskeméten hoztak létre forgalomcsillapított (gyalogos-kerékpáros) övezetet.
  6. Gál Zita: Változik a buszok menetrendje Kecskeméten (magyar nyelven). baon.hu, 2008. május 23. [2016. március 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. július 2.)
  7. a b Javaslat Kecskemét Megyei Jogú Város menetrend szerinti helyi autóbusz-közlekedésének 2009. évi legmagasabb hatósági áraira (magyar nyelven) (DOC). Jegyzőkönyv Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2008. december 18-án megtartott üléséről pp. 38–40. Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, 2008. december 18. [2020. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. július 2.)
  8. Takács Valentina: Megnyirbálták a buszmenetrendet (magyar nyelven). baon.hu, 2009. december 28. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. július 2.)
  9. a b (2008. november 15.) „Fölös körök az egyirányú forgalom miatt”. Petőfi Népe, Kecskemét LXIII (267), 5. o. (Hozzáférés: 2017. július 2.)  
  10. Kecskemét megyei jogú város közúti közlekedésfejlesztési koncepció (magyar nyelven) (PDF). Közlekedéstudományi Intézet Kht. Közlekedésbiztonsági és Forgalomtechnikai Tagozat, 2005. április 20. (Hozzáférés: 2017. július 2.)
  11. 60 milliárd közlekedésfejlesztésre”, kecskemetitv.hu, 2010. szeptember 23.. [2012. december 10-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2010. szeptember 28.) 
  12. 60 milliárdos út és közlekedésfejlesztés Kecskeméten”, delmagyar.hu, 2010. szeptember 23. (Hozzáférés ideje: 2019. október 4.) 
  13. Közlekedési központ készül Kecskeméten. iho.hu, 2019. május 3. (Hozzáférés: 2019. november 23.)
  14. Január 1-jétől új cég adja a buszokat, de nem rögtön újakat. baon.hu, 2019. november 12. [2019. november 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. november 23.)
  15. Menetrendi tájékoztató, 9. sz. Volán Vállalat, 1976.
  16. Menetrendi tájékoztató, Kunság Volán Rt., 1997.
  17. Menetrendi tájékoztató, Kunság Volán Zrt., 2008.
  18. Menetrendi tájékoztató, Kunság Volán Zrt., 2014.
  19. 2009/2010. évi menetrend (magyar nyelven) (PDF) pp. 3. MÁV-START Zrt., 2009. november 27. [2009. december 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. július 2.)
  20. Kecskemét megyei jogú város helyi menetrendszerinti közlekedésének díjtételei (magyar nyelven) (PDF). Kunság Volán Zrt. üzletszabályzata pp. 191. Kunság Volán. [2016. március 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. július 2.)

Irodalom[szerkesztés]

  • Mező Mihály (1979). „Kecskemét közlekedésfejlesztési terve a megvalósulás útján”. Városi Közlekedés (6).  
  • Irsa Ernő, Toma László (1979). „Kecskemét tömegközlekedésének helyzete és fejlesztése”. Városi Közlekedés (6).  

További információk[szerkesztés]