Volánbusz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Volánbusz
Típus Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Székhely  Magyarország H-1091 Budapest, Üllői út 131.
Alvállalkozói Csiki-Bege Kft., Szekér Transz ’99 Bt., Áipli Busz Kft., Weekendbus Közlekedési Zrt., HOMM Kft., DI-CAM Kft., Kontakt-Busz Kft., T&J Buszprojekt Kft., Color Tours Kft[1]

A Volánbusz weboldala
Volánbusz távolsági járat Makón

A Volánbusz Közlekedési Részvénytársaság közel 80 éves múlttal rendelkező személyszállító társaság. A budapesti székhelyű, de országos tevékenységet folytató cég a legnagyobb az országban működő, személyszállítást végző Volán társaság között és sok tekintetben elsőként jegyzik a szakmában.

Alapítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

MAVART utóbuszok a '30-as évekből

A MAVART néven 1927-ben alapított társaság kezdetben csak 30 autóbusszal rendelkezett, ma már közel 1000 járműből áll a gépparkja.

Tevékenység[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Volánbusz Zrt. alaptevékenysége a menetrendszerinti autóbuszközlekedés. A részvénytársaság fővárosi székhelyéből adódóan a Volánbusz Zrt. közlekedteti a Budapestről induló nemzetközi és belföldi távolsági autóbuszjáratok többségét, továbbá a Pest megyei településeket kiszolgáló helyközi (elővárosi és ún. környéki), valamint helyi járatokat.

Külföldi közlekedés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Budapestről 14 ország, azaz Ausztria, Belgium, Csehország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Nagy-Britannia, Németország,Montenegró Olaszország, Svájc, Szerbia, Szlovákia nagyvárosaiba indulnak nemzetközi menetrendszerinti Volánbusz járatok a Népliget autóbuszállomásról, de más országokba, ill. városokba is biztosítja a közvetlen utazást ( pl. Szófiába, Belgrádba, Athénba és Kijevbe) szerződött partnerei járataival. Spanyolországba közvetlenül lehet utazni, de elérhető pl. Vilnius bécsi átszállással, Koppenhága berlini átszállással illetve több franciaországi nagyváros is (pl. Bordeaux, Nantes, Lyon) strassbourgi illetve párizsi átszállással.

Belföldi közlekedés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Volánbusz Zrt. Budapestről napi 500 belföldi távolsági autóbusz-járatot közlekedtet az ország mintegy 100 városába, biztosítva így 17 megyeszékhely, valamint a legfontosabb régiók és kirándulóközpontok napi közvetlen és rendszeres kapcsolatát a fővárossal. Napközben óránként vagy gyakrabban indulnak járatok Eger, Salgótarján, Gyöngyös, Jászberény, Kecskemét, Székesfehérvár, Veszprém, Tatabánya és Győr irányába, de számos járat indul a Mátrába, az Alföldre, a Balatonhoz vagy a Dunántúl más tájaira is.

Pest megyei közlekedés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy Mercedes O345 Conecto típusú jármű

Pest megyében a Volánbusz Zrt. napi 6500 járat üzemeltetésével 170 város és község számára biztosítja az utazási kapcsolatot részben a főváros felé, részben a körzetközpontok és egyéb települések között. Egyes elővárosi vonalakon - pl. Érd, Diósd, Fót, Dunakeszi, Zsámbék, Páty és Perbál, Vecsés, Maglód, Ecser, Gödöllő, Veresegyház és más települések felől - csúcsidőben akár 5-10, max. 20 percen belül indulnak járatok Budapestre, de a fővároson kívüli környéki központok vonzáskörzetében is megfelelő járatgyakorisággal szolgálják ki az utasokat. Pest megye számos - főként a vonzásközpontoktól távolabbi - települése részére szinte kizárólag a Volánbusz járatok biztosítják a napi utazási, munkába és iskolába járási lehetőséget, a létfontosságú intézmények megközelítését.

Helyi járat városokon belül[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

8 településen végez a Volánbusz Zrt. városon belüli, ún. helyi járati - helyi díjszabás szerinti - autóbuszközlekedést, pl. Gödöllőn, Vácott, Szentendrén, Érden több vonalon is. Az összesen napi 1000 db helyi járat mellett természetesen több ezer helyközi járat is igénybevehető a településeken belüli utazásokra is.

Eurolines[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy Bova Futura FHD 12 típusú jármű

A részvénytársaság 1993 óta tagja a brüsszeli székhelyű Eurolines Szervezetnek. Az Eurolines az európai nemzetközi autóbuszközlekedést végző társaságok szervezete, amely maga elé célként - egyeztetett menetrendek, egységes utazási feltételek, kölcsönösen elfogadott menetjegyek alkalmazásával - egy "páneurópai" autóbusz-hálózat kiépítését tűzte ki, mely hálózaton az utasok garantáltan magas színvonalú, egységes normatívákkal mért szolgáltatásban részesülnek.

Alvállalkozók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy Ikarus 280-as autóbusz, a Volánbusz tulajdonában

Annak ellenére, hogy egyes viszonylatokat alvállalkozóknak adnak át, az autóbuszjáratok változatlan menetrenddel és díjszabással közlekednek. A járatok közlekedtetéséért változatlanul a Volánbusz Zrt. a felelős.

Tagságok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Volánbusz Közlekedési Részvénytársaság tagja több szakmai, illetve érdekképviseleti szervezetnek, így a Volán Egyesülésnek, a Budapesti, valamint a Pest megyei Kereskedelmi és Iparkamarának, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének, a Magyar Utazás Szervezők és Utazásközvetítők Szövetségének.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Alvállalkozóink, Volánbusz.hu (Hozzáférés: 2009. január 24.)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Eurolines témájú médiaállományokat.