Alsószéktó (Kecskemét)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alsószéktó
(Kecskemét XI. kerülete)
Közigazgatás
TelepülésKecskemét
KerületXI.
Irányítószám6000
Népesség
Teljes népességismeretlen
Elhelyezkedése
Alsószéktó (Kecskemét XI. kerülete) (Kecskemét)
Alsószéktó (Kecskemét XI. kerülete)
Alsószéktó
(Kecskemét XI. kerülete)
Pozíció Kecskemét térképén
é. sz. 46° 53′ 28″, k. h. 19° 39′ 37″Koordináták: é. sz. 46° 53′ 28″, k. h. 19° 39′ 37″
Elhelyezkedése Kecskeméten belül

Alsószéktó Kecskemét egyik városrésze, mely különleges módon már saját címerrel is rendelkezik.[1] Több jól elkülöníthető részre tagolódik, ezek a névadó Alsószéktó (Kiskecskemét közel fele), Homokbánya, Szeleifalu, illetve a Nyugati Ipartelep. Az egyetlen kecskeméti városrész, melynek területe nem alkot egy folytonos egészet.

Fekvése[szerkesztés]

Kecskemét délnyugati részén található, az Izsáki út, a vasút és a Halasi út között, gyakorlatilag sík területen. Északról Felsőszéktó, keletről az Árpádváros és a Szent László-város, míg délről az Alsószéktó és a Ballószög nevű külterületek határolják. Igen heterogén városrész, a kertvárosias családi házaktól a panellakásokon át az ipari üzemekig sokféle épülettel találkozhatunk itt. Tervezik a városrész déli irányú bővítését, ami többek között összekötné az Alsószéktói részt Homokbányával

Címer[szerkesztés]

2009. szeptember 5-én avatták fel a városrész címerét, mely címerpajzs heraldikai jobb oldalán a környékbeli szőlőművelésre utal a világossárga mezőben elhelyezkedő zöld szőlőfürt, a másik oldalon található a Széktó névre utaló szikes talaj ábrázolása, míg a címerpajzs alapjára vörös mezőben ágaskodó fehér kecskebak került, mely a Kecskeméthez tartozást szimbolizálja. A pajzs alatt helyezkedik el egy zászlószalagon világossárga alapon vörös betűkkel a Kecskemét-Alsószéktó felirat.[2]

Tömegközlekedés[szerkesztés]

A Kecskeméti Kisvasút szerelvénye Kecskemét KK-n

A városrész helyi tömegközlekedéssel, legjobban az 1-es, a 6-os és a 28-as számú busszal érhető el. A városrészen halad keresztül a Fülöpszállás–Kecskemét-vasútvonal, valamint több iparvágány is, de itt található a Kecskeméti Kisvasút volt végállomása.

Politika[szerkesztés]

2010-ben átszervezték a helyi választókörzeteket, Alsószéktó nagy része a 13-as választókörzetbe került, Homokbánya kivételével, mely a 12-es választókörzet része lett.[3] Előbbi képviselője a városi közgyűlésben a 2010-es önkormányzati választások óta Szalay Gábor, míg utóbbié Sipos László, mindketten a Fidesz színeiben indultak.[4] A városrészben 1998 óta részönkormányzat működik.[5]

Szeleifalu[szerkesztés]

A Szeleifalu még a XX. század első felében kezdett kiépülni, de csak az 1960-70-es években népesült be igazán, jelenleg háromezer lakosa van. Területén a falusias és polgári jellegű kertes családi házak a jellemzőek.[6] Nevét Szelei Imre földbirtokosról kapta.

Mercedes-lakópark[szerkesztés]

A kecskeméti Mercedes-gyár német dolgozói számára 2010-ben kezdődik majd el egy 50 családi házból álló lakópark kialakítása, mely a leendő autógyártól közúton alig 15 percre lesz.[7]

Homokbánya[szerkesztés]

Homokbánya Kecskemét Alsószéktó városrészének nyugati részét alkotja. Az 52-es út és a Fülöpszállás–Kecskemét-vasútvonal által közbezárt területen fekszik, közel az M5-ös autópálya leágazásához. A mai lakótelep szovjet laktanya volt valaha, saját iparvágánnyal is rendelkezett. A szovjet csapatok kivonulása után az épületek romlásnak indultak, nagy részük (köztük több emeletes- és panelház) ma is üres, romos állapotban látható kivert ablakokkal, ajtókkal. Emellett felújítások is kezdődtek: Felújítottak több panelházat, itt kapott helyet a Lestár Péter Szakközépiskola és a Kecskeméti Főiskola GAMF karának kollégiuma. A lakótelep épületeinek nagy része a Kecskeméti Főiskola tulajdona, amit biztonsági őrök őriznek.

Egészségügy[szerkesztés]

  • Meditres Egészségház, Bagoly utca 1./a
  • Gyógyszertárak: Filosz Patika, Csend u. 1/a.,Gyógyszertár Auchan, Dunaföldvári út 2

Kultúra, vallás[szerkesztés]

  • Hit Gyülekezete Csarnok

Oktatás[szerkesztés]

A városrészben található oktatási üzemegységek:

  • Bíró Lajos Utcai Óvoda
  • Lestár Péter Kereskedelmi Szakközépisk. és Szakisk.
  • Katedra Szakközépiskola és Kollégium
  • Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar

Képek Homokbányáról[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.faluresz.alsoszekto.hu/alsoszekto/kepek/Alsoszokto_cimer_01c.jpg
  2. Archivált másolat. [2013. július 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 21.)
  3. A Kecskemetilapok.hu grafikája a választókörzetekről. [2015. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 27.)
  4. A 2010-es önkormányzati választások eredményei. [2013. október 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. október 5.)
  5. http://www.kecskemet.hu/doc/reszonkormanyzatok0_0.doc[halott link]
  6. Archivált másolat. [2010. április 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 21.)
  7. baon.hu Új lakópark Kecskeméten. [2010. március 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 26.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]