KkStB 11 sorozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A kkStB 11 sorozat egy gyorsvonati szerkocsisgőzmozdony-sorozat volt az osztrák cs. kir. Államvasutaknál (németül: k.k.österreichischen Staatsbahnen[halott link], kkStB), melyek eredetileg az Osztrák Északnyugati Vasút[halott link] tól származtak (németül: Österreichischen Nordwestbahn, ÖNWB).

Története[szerkesztés]

Ezeknek a 2C jellegű mozdonyoknak a beszerzésekor az ÖNWB tapasztalatokat akart szerezni a kompaund gépekkel, ezért öt darabot telített gőzű ikergépesnek, 19 db-ot pedig kompaundmozdonynak rendeltek. A telített gőzűek a XIVa, a kompaundok a XIVb sorozatba lettek beosztva. Mindkét változat a StEG Mozdonygyárában készült 1896 és 1909 között. Karl Gölsdorf dolgozta ki a terveket. A mozdony külsejét a hatalmas dupladóm határozta meg az összekötőcsővel és a közéjük elhelyezett homoktartály.

Miután a megrendelt és leszállított öt db mozdonyt összehasonlították a kompaund gépekkel, ez utóbbiak beszerzése mellett döntöttek. Az utolsó szállítmány XIVb mozdonyon (6 darab) Popp szelep, kenőprés és önműködő légűrfék volt.

A sorozat mozdonyai Znojmo és Iglau között 250 t tömegű gyorsvonatokat továbbítottak. A mozdonyok jó teljesítménye miatt a Buschtěhrader Eisenbahn[halott link] (BEB) is vásárolt 17 (BEB VIII sorozat), az Aussig-Teplice Vasút ( Aussig-Teplitzer Eisenbahn[halott link], ATE) négy db (ATE Ic) ebből a mozdonytípusból.

Az ÖNWB 1909-es államosítása után a mozdonyok a kkStB 11 sorozatába lettek beosztva. A sorozat mozdonyai az első világháború után a Csehszlovák Államvasutak (ČSD) állományába kerültek a ČSD 354.4 sorozatba. Az utolsó mozdonyát a sorozatnak 1949 elején selejtezték.

A második világháborúban a mozdonyok a Német Birodalmi Vasút (Deutsche Reichbanhn[halott link], DRB) 38.4201–04 (XIVa) és a 38.4301–19 (XIVb) pályaszámtartományaiban üzemeltek.

A BEB mozdonyok együtt a négy gőzszárítós mozdonnyal, mint hasonló építésűek a ČSD 354.4 sorozatba, az ATE megmaradt mozdonyai pedig a 344.3 sorozatba lettek beosztva.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a kkStB 11 című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozás[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Karl Gölsdorf: Lokomotivbau in Alt-Österreich 1837–1918. Bécs: Verlag Slezak. 1978. ISBN 3-900134-40-5  
  • Alfred Horn: Die Österreichische Nordwestbahn. 1 Bécs: Bohmann Verlag. 1967. = Die Bahnen Österreich-Ungarns,  
  • Karel Zeithammer: Lokomotivy Ústecko-teplické dráhy; Vydavatelství dopravní literatury, Litoměřice 2011, ISBN 978-80-86765-19-8