KFNB – Nestor - Ariadne, Bihar - Üllö, Jason II

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
KFNB – Nestor - Ariadne, Bihar - Üllö, Jason II
KFNB „NESTOR“ - „ARIADNE“, „BIHAR“ - „Üllö“, „JASON II“
Műszaki adatok
Tengelyelrendezés 2-4-0
Hajtókerék-átmérő 1 581 mm
Futókerék-átmérő1 120 mm
Teljes tengelytávolság 3 319 mm
Üres tömeg27,0 t
Szolgálati tömeg29,0 t
Tapadási tömeg19,0 t
Gőzvontatás
Jelleg 1B n2
Hengerek
Átmérője 395 mm
Dugattyú lökethossza 580 mm
Gőznyomás 5,4 at
Sugárzó fűtőfelület 6,70 m²
Csőfűtőfelület 74,90 m²
SablonWikidataSegítség

A NESTOR-ARIADNE, BIHAR-ÜLLŐ és a JASONII egy személyvonati szerkocsisgőzmozdony-sorozat volt a Kaiser Ferdinands-Nordbahn-nál (KFNB).

KFNB „Juno“

Valamennyi mozdonyt (a BIHAR - ÜLLÉS szállítási sorozat kivételével) 1846 és 1851 között a Bécs-Gloggnitz Vasút bécsi mozdonygyára építette a KFNB-nek 1B tengelyelrendezéssel. Ez volt a gyár vezetőjének, John Haswellnek az első próbálkozása a tipizálásra. Ezeknek a mozdonyoknak több eleme megegyezett az AUSTRIAII -SALAMANDER tehervonati sorozat mozdonyaiéval.

A mozdonyoknak továbbfejlesztett Stephenson hosszkazánjuk volt, belsőkeretesek voltak, kívül vízszintesen elhelyezett gőzhengerekkel. A kerekeken ellensúlyok voltak és a hajtókerekek elé már homokszóró került. 1853 és 1865 között valamennyi mozdony nagyobb kazánt kapott. 1866-ban valamennyi mozdonyt felújítottak, új kazánokat kaptak és további átépítések is történtek, mivel eredetileg a mozdonyok egyes részletekben eltértek egymástól. A táblázatban az eredeti méretek találhatóak.

1856-ban a KFNB megvásárolta a Magyar Középponti Vasút (MKpV) (Ungarischen Zentralbahn, UZB) BIHAR -ÜLLŐ mozdonysorozatát (lásd: MKpV Czegléd - Bihar)

Később ezek a mozdonyok képezték a KFNB IIIa sorozatot.

A NAGYMAROS-t 1879-ben 1B n2v jellegű kompaund gőzmozdonnyá építették át, ám nem voltak megelégedve vele, így 1881-ben visszaalakították ikergépezetűvé.

A MINERVA kiskerekű tehervonati mozdonnyá lett átépítve és 289.13 pályaszámmal még a BBÖ állományába is bekerült, ahol 1924-ben selejtezték. A többi mozdony 1881 és 1900 között lett kivonva a szolgálatból.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a KFNB – Nestor bis Ariadne, Bihar bis Üllö, Jason II című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.