Dobrakutya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Dobrakutya várának rekostrukciós rajza

Dobrakutya (horvátul Dobra Kuća) egy aprócska lakott hely Daruvártól keletre Horvátországban. A közeli azonos nevű középkori várrom a Papuk hegység délnyugati részén található. A települést mezővárosként 1507-1517 között említik meg.

A várat a 14. század elején építhették, valamivel később, mint a közeli Szaploncát. Okiratban először 1335-ben említették meg, amikor az „új” Litva várát Károly Róbert a Dobrakutyai nemzetségnek adományozta, cserében Dobrakutya váráért. A középkorban a vár a vidék legjelentősebb erősségei közé tartozott, élénk központja volt az akkoriban nagyon eleven és gazdag tájéknak, és ennek okán nagyon sűrűn felemlítették.

1335 után a vár királyi birtok volt, csak miután I. Lajos király letörte a Kurjaković-ok túlhatalmát, tűnik fel Kurjaković György mint Dobrakutya várnagya. Ezután a király Dobrakutyát a Horvátiaknak adta. Később a vár a Nelipichek birtokába került. Később Hampó Ernuszt pécsi püspöké lett, majd 1480 után a kevendi Székelyek kezén volt. A törökök 1542-ben elfoglalták, 30 fős helyőrséget tartottak benne. A törökök kiűzése után ez a vár is üresen romlásnak indult.

Források[szerkesztés]

  • www.varak.hu
  • Đuro Szabo: Sredovjecni gradovi u Hrvatskoj i Slavoniji