Szombathely–Nagykanizsa-vasútvonal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szombathely–Nagykanizsa-vasútvonal
Zagreb-Corvinus nemzetközi gyors a vasvári emelkedőn
Zagreb-Corvinus nemzetközi gyors a vasvári emelkedőn
A Szombathely–Nagykanizsa-vasútvonal útvonala
 Vonalszám: 17
 Hossz: 102 km
 Nyomtávolság: 1435 mm
 Maximális sebesség: 100 / 80 km/h

A Dunántúl nyugati részén fekvő Szombathely–Nagykanizsa-vasútvonal a Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút és a MÁV 17-es számú, egyvágányú, nem villamosított vasútvonala.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A vasútvonal elődjét a Déli Vasút társaság építette, a BécsSopronSzombathelyNagykanizsa-vasútvonal részeként. A kapcsolódó vasútvonalak kiépülésével a vonal az Osztrák–Magyar Monarchia idején fontos és egyben a leggyorsabb összeköttetést biztosította Bécs és az Adriai-tenger kikötői között. A vasútvonalat 1865. szeptember 21-én helyezték üzembe.[1] A vasútvonalon az átadást követően először a Déli Vasút társaság 511-es számú gőzmozdonya haladt végig, melynek legnagyobb megengedett pályasebessége 65 km/óra volt.[2] A síkvidéki jellegű vonalon egy jelentősebb műtárgy épült, a 2×25,2 m és 3×30,2 m nyílású, összesen 141 m hosszú híd a Rába folyó felett. A felépítményt 35,9 kg/fm tömegű, „VII” jelű vassínekből építették. A vasút legnehezebb terepű szakasza a Rába és a Zala vízválasztóján (a Felső-Kemenesháton) való átkelés Vasvár és Pácsony között. Az eredetileg több ívet és kisebb bevágásokat tartalmazó szakaszt 1976-ban átépítették, ekkor már nem kanyarodott be Oszkó vasútállomáshoz a pálya, így a falu elvesztette állomását. Az átépítéseket a kisegítő mozdonyok alkalmazásának megszüntetése is indokolta. Az átépítések során felszedték Sorkifalud állomáson a kitérő vágányokat és ezen állomásból megálló lett. Vasvár régi állomásépületét is elbontották, a korábbi megálló - rakodóhelyből pedig egy új kitérővágány megépítésével állomás lett.

Győrváron vasúti aluljáró épült a későbbi 74-es főút - ma 74185 jelű bekötőúton, amelyet egynyomú útról 1996-ban 10,50 m-re szélesítette, de a 4 m-es magasságkorlátozás megmaradt.

Győrvár egykori vasútállomása ma Pácsony nevét viseli, a községben 1950. május 1-jén avatták az új vasúti megállót.

Szombathely–Zalaszentiván között 2011 október 1-től az üzemeltetést, december 11-től pedig a közszolgálati személyszállítást a GYSEV vette át.[3]

Zalaszentiván vasútállomásának átépítése 1967-68-ban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Zalaegerszeg vasúti kapcsolatának javítása érdekében a Szombathely-Nagykanizsa, illetve Zalaegerszeg-Boba-Székesfehérvár vasútvonalak összekapcsolását és egynyomra való helyezését határozták el. Korábban a régi nyomvonal Kisfaludpuszta állomásról indulva, a szombathelyi vonal felett felüljárón áthaladva kerülte meg Zalaszentivánt, és továbbhaladva vezetett Alibánfán keresztül Ukk-Boba irányba. A felüljáró alatt a szombathelyi irány változatlan maradt, a felüljáró pillérjei és az elbontott Zalaszentivánt elkerülő nyomvonal műtrágyai állnak még. Az átépítés keretében 1967-ben felépült Zalaszentiván új csomóponti vasútállomása. A korábban egymást külön szinten keresztező, majd ~3 km-re szinte párhuzamosan futó vonalak helyett az új állomáson fonódtak össze, majd ágazott szét a négy irány. Az állomást 1968. október 1-jén avatták fel ünnepélyes keretek között.

Legjelentősebb műtárgya az vasúti nyomvonalnak az 1474+96 hm szelvényben, a régitől 3 km-re épített - alibánfai hat nyílású vasbeton teknőhíd - a Zala felett. A műtárgy végleges, teljes forgalomba helyezése 1967. november 23-án volt. A híd az 1951. évi Vasúti Hídszabályzat szerinti A jelű, 7x25 t ideális terhelésre épült.[4]

Zalaszentiván vasútállomásának átépítése 2005-2010-ben[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lásd a Bajánsenye–Zalaegerszeg–Ukk–Boba-vasútvonalról szóló cikkben.

Jövőbeli tervek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

8,4 milliárd forintra becsülték a Szombathely–Zalaszentiván vasútvonal rekonstrukcióját, amelynek része a vonal villamosítása 50 km-en és néhány jelentősebb állomás részleges átépítése 2015 őszére.[5]A korábbi tervekhez képest kb. fél éves késéssel, csak 2016. tavaszára várható a munkálatok befejezése.[6] A vasútállomásokon 160 m hosszú, míg a vasúti megállókban 90 m hosszú peronok épülnek.[forrás?]

Forgalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A vonalon rendszeres a gyorsvonat-közlekedés. Napi négy sebesvonat-pár közlekedik Pécsre. Zalaszentiván állomás jelentős forgalmi csomópont, ugyanis a vasútvonal itt keresztezi a Bajánsenye–Zalaegerszeg–Ukk–Boba-vasútvonalat, átszállási lehetőség nyílik Zalaegerszeg és Budapest felé.

Képgaléria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]


Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]