Bag

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bag
Bag címere
Bag címere
Közigazgatás
Ország  Magyarország
Régió Közép-Magyarország
Megye Pest
Járás Aszódi
Kistérség Aszódi
Jogállás nagyközség
Polgármester Tóth Gábor (FIDESZ-KDNP)[1]
Irányítószám 2191
Körzethívószám 28
Népesség
Teljes népesség 3710 fő (2013. január 1.)[2]
Népsűrűség 168,75 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület 23,55 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Bag (Magyarország)
Bag
Bag
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 38′ 08″, k. h. 19° 29′ 01″Koordináták: é. sz. 47° 38′ 08″, k. h. 19° 29′ 01″
Bag (Pest megye)
Bag
Bag
Pozíció Pest megye térképén

Bag nagyközség Pest megyében, az Aszódi járásban.

Fekvése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 3-as főút és az M3-as autópálya mentén, a Gödöllői-dombság északkeleti oldalán, a Galga jobb partján fekvő település Budapesttől 39, Gödöllőtől 13 kilométerre található.

Szomszédos települések: Aszód, Domony, Hévízgyörk.

Nevének eredete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Valószínűleg a bágy szóból származik, amely régi magyar tájszó és olyan mélyedést jelöl, amelyben alkalmanként víz gyűlik össze. (Lásd még Hortobágy, Biatorbágy) Azonban valószínűbbnek látszik, hogy a rendszeresen felbukkanó vita ellenére a perzsa, kurd, urdu, azeri és örmény 'Bagh" szóból (jelentések "kert, kerti") került a besenyő szavak közé. A Wikipedia szerkesztésén belül is diszkrepancia van, mert az utóbbi jelentést igazolja a 'Bagh' címszó.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A közelben az újkőkori leleteket találtak, és az ásatások által felszínre hozott rézkori, bronzkori, és római korból származó tárgyak azt bizonyítják, hogy azóta folyamatosan lakott, sőt, a török hódoltság idején sem néptelenedett el.

Első okleveles említése 1394-ből való Baag formában, első ismert pecsétje 1740-ből származik. Első tulajdonosa valószínűleg az Ákos nemzetség volt, majd Luxemburgi Zsigmond, a Báthoryak, később az Eszterházyak birtokolták. 1703-ban 68 adófizető családfőt írtak össze a településen.

1736-ban Grassalkovich Antal megvásárolta a község negyedét és 10 évvel később a fennmaradó birtokrész is a tulajdonába került. Ő építtette a templomot az 1770-es évek elején és ő telepítette be a környékre a németeket és a szlovákokat.

Napjainkban az ipari központok közelsége miatt az itt lakók közül kevesen kapnak munkát a községben, munkavállalóik 90%-a a környező települések valamelyikén vagy a fővárosban dolgozik.

Nevezetességei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • A nagy, egyhajós barokk stílusú római katolikus templomot gróf Grassalkovich Antal végrendelete szerint 1772–1774 között építették. Bejárata mellett az egyik oldalon Szent András, a másikon Szent János apostol szobra áll – magát a templomot is András apostol tiszteletére szentelték fel. Homlokzati tornya 1945-ben súlyosan megrongálódott, ezért részben újjá kellett építeni: a torony felső része és sisakja 1963-ban készült. Tágas, csehsüvegboltozatos belső terét újabb keletű festmények díszítik. Berendezése késő barokk, illetve kora klasszicista stílusú.
 • Nepomuki Szent János szobra (barokk, 18. századi, a Galga hídjának tövében).
 • A szoborhoz közel áll az átalakított és felújított Turbina malom. A malom egykori gépei közül kettő az aszódi Petőfi Múzeumban tekinthető meg.
 • Csárdák:
  • A falu határában áll az 1820-as években épített, népies klasszicista stílusú Kisbagi csárda;
  • a Csintoványi dűlőben, a régi téglavető helyén áll a Csintó csárda.
 • A Csintó csárda közelében fakad a Petőfi-forrás.
 • Bag 600 éves – emlékoszlop, Pannonhalmi Zsuzsa műve (1994). A sumér pecsétnyomó hengert formázó oszlop Bag történetét meséli el hat tételben:
  • őskor,
  • Emese álma,
  • török idők,
  • 1848-49,
  • hagyományos épületek,
  • Muharay-együttes.
 • Ugyancsak a 600 éves évfordulóra állították a turul-szobrot.
 • Az első világháborús emlékművet 1918-ban emelték a világháború áldozatainak emlékére. 1948-ban kiegészítették.
 • A második világháborús emlékmű a templom kertjében áll. A monolit négy oldalába az elesettek neveit vésték be.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Bag települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2010. október 3. (Hozzáférés: 2012. január 15.)
 2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2013. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2013. augusztus 27. (Hozzáférés: 2014. január 13.)

1. ^ W. ^ W. Eilers; M. Bazin; WL Hanaway; NH Dupree. "Bāḡ" . Encyclopaedia Iranica . http://www.iranica.com/newsite/articles/unicode/v3f4/v3f4a054.html . Eilers, M. Bazin, WL Hanaway, NH Dupree. "Bag" . Encyclopaedia Iranica . http://www.iranica.com/newsite/articles/unicode/v3f4/v3f4a054.html . Retrieved 2008-04-15 . Hozzáférés 2008/04/15. 2. ^ Dehkhoda Dictionary ( Loghat'nāmeh-ye Dehkhoda), Third Edition ( Tehran University Press , 2006). ^ Dehkhoda Szótár (Loghat'nāmeh-ye Dehkhoda), harmadik kiadás ( Teherán University Press , 2006). 3. ^ Baghdād can be interpreted as God-given . ^ Bagdadban is értelmezhető, mint Isten adta. Here dā is the Old Persian word for Give . Itt da a régi perzsa szó Adjon. 4. ^ Similarly, the place-name Bāku is considered to be an abbreviated form of the word Baghkuh , meaning Mount of God , or Mountain of God , where the Modern Persian word Kuh has its root in the Old Persian word Kaufa , Mountain. ^ Hasonlóképpen a helységnévtáblák Baku kell tekinteni egy rövidített formáját szó Baghkuh, vagyis Mount Isten, vagy a Mountain Isten, ahol a modern perzsa szó Kuh megvan a gyökere a régi perzsa szót Kaufa, Hegyi. 5. ^ a b c d Dehkhoda Dictionary, ibid. ^ a b c d Dehkhoda Szótár, uo. 6. ^ Bāgh-e Rezvān is the name of a cemetery in Esfahan . ^ Bagh-e Rezvān a neve egy temető iszfaháni . [ edit ] See also [ szerkesztés ]

[Idézet a Wikipédia Bagh címszavából)

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]