MÁV M42 sorozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
MÁV M42 sorozat
MÁV M42 sorozat
GYSEV M42 sorozat
Pályaszám
M42 001
Általános adatok
GyártóGanz–Hunslet
Gyártásban1994
Gyári típusjelDVM14
Darabszám1 (prototípus)
(2015, GYSEV)[1] db
Műszaki adatok
TengelyelrendezésBo'Bo'
Nyomtávolság1435 mm
Hajtókerék-átmérő1040 mm
középkopott állapotban: 1 000 mm
Indító vonóerő220 kN
Teljesítmény
Névleges640 kW
Engedélyezett legnagyobb sebesség80 km/h
Ütközők közötti hossz14 640 mm
Magasság4185 mm
Szélesség3100 mm
Szolgálati tömeg67 t
Legkisebb pályaívsugár80 m
Erőátvitelvillamos
Motorkocsi/Motormozdony-vontatás
Motor
TípusaMWM Deutz
A Wikimédia Commons tartalmaz MÁV M42 sorozat témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Tolató szolgálatban Sopron GYSEV pályaudvaron, már zöld-sárga festéssel

A MÁV M42 sorozat a MÁV részére szállított, később GYSEV által üzemeltetett, nem villamosított pályákra szánt nagy terhelhetőségű, Bo'Bo' tengelyelrendezésű dízel-elektromos tolatómozdony sorozat. Beceneve „Szörnyella”, "Szabida".

Története[szerkesztés]

Az 1990-es évek elején a MÁV elhatározta, hogy lecseréli az akkora már kiöregedett M44 sorozatú tolatómozdony típust egy hasonló kaliberű, de a kornak megfelelő felépítményű mozdonytípusra, és ez lett az M42-es sorozat. A MÁV és a Ganz–Hunslet Rt. szakemberei együtt dolgoztak az új mozdonytípus, a DVM–14 kialakításán, amely 1994-re készült el, és az M42 001 pályaszámot kapta. Az M42 001-es mozdony az üzemben jól bevált, de sorozatgyártásra a MÁV anyagi helyzete miatt nem került sor. A mozdonyt később a GYSEV-nek adták át.

Műszaki jellemzők[szerkesztés]

A MÁV kívánsága az volt, hogy a készülő mozdony járműszerkezeti részei hasonlóak legyenek a MÁV V46 sorozatéhoz. Ez így is lett, az alváz, a vezetőfülke, az ütközők, a vonókészülék, a pályakotrók, a korlátok, az oldalablakok azonosak a V46-tal. Továbbá megegyezik még a két típusnál a forgóvázak és a vontatómotorok konstrukciója is.

Motor[szerkesztés]

A jármű erőforrása egy 8 hengeres 640 kW-os MWM Deutz-dízelmotor, amelyet Németországban gyártottak. A mozdony minden erőátviteli berendezését a Ganz–Ansaldo Rt. szállította. A mozdony vontatási teljesítménye 560 kW, ez lehetővé teszi, hogy a gép a tolatási feladatokon kívül 80 km/h sebességgel vonatokat is továbbítson.

Fékek[szerkesztés]

A mozdony fékrendszere is újdonságnak számított. Fékezéskor a motorok áramot termelnek amit a fékrendszerbe épített egység hővé alakít. Tehát a mozgási energia hőenergiává alakul anélkül, hogy a féktuskók súrlódnának a kerekekhez. Természetesen a mozdonyra felszerelték a hagyományos légfékeket is, műanyag féktuskókkal, amelyek bármikor lecserélhetők a már megszokott öntöttvas tuskókra.

Elektronika[szerkesztés]

A mozdonyt sokoldalú elektronikával látták el, amely ellenőriz, és vezérel is egyben. Sárga illetve piros jelzésekkel figyelmezteti a mozdonyszemélyzetet a már bekövetkezett, vagy várhatóan bekövetkező rendellenességekről. Ha olyan jellegű hiba adódik, amely az önmagukban is nagy értéket képviselő valamelyik részegység tönkremenetelét okozhatja, az elektronikus automatika leállítja a motort. A mozdonyra felszereltek továbbá egy fedélzeti elektronikus adattárolót, ami megőrzi a mozdony üzeméhez kapcsolódó információkat. A tárolt adatokat számítógéppel lehet kiolvasni.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. GYSEV járművek. Vonatösszeállítás.hu. (Hozzáférés: 2015. október 25.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:MÁV M42
A Wikimédia Commons tartalmaz MÁV M42 sorozat témájú médiaállományokat.