Ue–28

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ue–28
Ue-28 a fehértavi kisvasúton.JPG
Ue-28
Általános adatok
Gyártó Békéscsabai Téglagyári Egyesülés
Gyártásban 1960-as évek
Műszaki adatok
Tengelyelrendezés B
Nyomtávolság 500-600 mm
Hajtókerék-átmérő ? mm
Teljesítmény
Névleges 28 LE (? kW)
Engedélyezett legnagyobb sebesség 20 km/h
Ütközők közötti hossz ? mm
Magasság ? mm
Szélesség ? mm
Szolgálati tömeg 3 tonna

Az Ue-28 magyar gyártmányú, keskeny nyomközű (500 vagy 600 mm nyomtávolságú) dízelmozdony. A mozdonyokat a Békéscsabai Téglagyári Egyesülés gyártotta téglagyárak részére. A jármű nagyon hasonlít és gépészetileg szinte megegyezik a Vörös Csillag Traktorgyár által gyártott UE28-as traktorokra, melyeket már az '50-es évek elején kezdtek gyártani. Az első mozdonyok feltehetően a '60-as években készülhettek. A jármű erőforrása a Csepel D-213-as, kéthengeres, vízhűtéses dízelmotor. A típus egyvezetőállásos, gyárilag nyitott, ám később sokukat zárt kivitelűre alakították át.[1]

A mozdony szerkezeti felépítése[szerkesztés]

Hajtásrendszere, motorja[szerkesztés]

A mozdony motorja Csepel D-213 típusú dízelmotor. A váltója gyárilag Gaz51-es teherautóváltó, de előfordult Zuk váltóval szerelt jármű is. A váltó után a hajtásban egy mezőgép irányváltó következik, ami láncal hajt le a hátsó tengelyre. Az első tengely áthajtó láncal van meghajtva a hátsó tengelyről. Névleges motorfordulatszáma 1650 1/min. Összlökettérfogata: 2660 cm3.

Fékje[szerkesztés]

A jármű fékje tuskós kézifék, mely a hátsó tengelyt fékezi. De az áthajtó lánc miatt az első tengely is fékeződik.

A jármű jelene[szerkesztés]

Ma már csak Kemencén és a Szeged melletti Fehér-tavi Halgazdasági Vasúton és Henryxcityben a Magyar westernvárosban üzemel ilyen mozdony. Előbbin különleges alkalmakkor könnyebb személyvonatokat továbbít, utóbbin pedig a mindennapi teherszállítás (halszállítás) fő vontatójárműve. A békéscsabai Alföldi Kerti Gazdasági Vasutak-on is található két példány amik a makói téglagyárban dolgoztak.

Források[szerkesztés]

Linkek[szerkesztés]