C 50–Z

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
C 50–Z
C50-Z - Forest Railway of Gemenc.JPG
C 50–Z
Általános adatok
Gyártó átalakított mozdony
Gyártásban 19961997
Elődje C–50
Műszaki adatok
Tengelyelrendezés B
Nyomtávolság 760 mm
Hajtókerék-átmérő 600 mm
Teljesítmény
Névleges 90 kW
Engedélyezett legnagyobb sebesség50 km/h
Ütközők közötti hossz4 600 mm
Teljes tengelytávolság 1 500 mm
Szolgálati tömeg8 t
SablonWikidataSegítség

A C 50–Z (Z90) típusú mozdony egy keskeny nyomközű jármű, ami a C–50-es mozdonyok átalakítási kísérleteinek eredménye.

A mozdony gyártásának előzményei[szerkesztés]

A C–50-es mozdonyokat az 1950-es évektől kezdődően gyártották nagy számban a magyarországi kisvasutak számára. Akkor még elsősorban a gazdasági vasutak használták ezeket a mozdonyokat, napjainkban azonban többségük az erdei vasutak forgalmát bonyolítja le. Az 1990-es években a Gemenci Állami Erdei Vasút több kísérletet tett ezeknek a mozdonyoknak a korszerűsítésére. Első körben a vasút öt mozdonyát hidraulikus erőátvitelűre építették át. Kicserélték a motort, megváltozott a vezetőállás kialakítása, és kis mértékben módosult a külső megjelenés is. 19961997-ben újabb átalakítási kísérletek kezdődtek, szintén a Gemenci Állami Erdei Vasútnál. Az egyik, korábban már hidraulikus erőátvitelűvé alakított mozdonyt (CDH 24-404) az FKG Kft. jászkiséri telephelyén alakították át C 50–Z típusú mozdonnyá.

Az átalakítás[szerkesztés]

Az átalakítás során kizárólag a főkeret és a fék maradt eredeti. Ezen kívül az eredetihez hasonlóan alakították ki a futóművet.

A mozdony külső megjelenése is teljesen megváltozott. Tágasabb vezetőállást, és a korábbinál jobb kilátást biztosító nagy ablakokat kapott. A géptér és az akkumulátorszekrény a kúpos C–50-esekéhez hasonló lejtős borítást kapott.

A motor[szerkesztés]

A mozdony 90 kW teljesítményű, Zetor Crystal gyártmányú, négyhengeres motort kapott, turbófeltöltővel és kompresszorral van felszerelve.

Az erőátvitel[szerkesztés]

Az erőátviteli rendszer mechanikus. A sebességváltó öt fokozattal rendelkezik. A tengelykapcsolót levegős rásegítéssel, pedállal működtethető. A mozdonyba az eredeti, C–50-esekbe épített kúpkerekes irányváltó került.

A fék[szerkesztés]

A mozdonyon az eredeti, C–50-es mozdonyokba szerelt fék található. A homokoló rendszer levegős működtetésű.

Jelzések[szerkesztés]

A mozdony mindkét végén három fehér fényű lámpa található vonali üzemhez, egy szintén fehér fényű lámpa tolatáshoz, és egy vörös fényű lámpa zárjelzőnek. A mozdonyon villamos kürt szolgál hangjelzések adására.

Üzemi tapasztalat[szerkesztés]

A mozdony menetteljesítménye és végsebessége jelentősen javult, míg fogyasztása csak kis mértékben növekedett. Az átalakítás után akár 150 elegytonnás vonatot is képes továbbítani, legnagyobb sebessége meghaladja az 50 km/h-t. A kedvező tapasztalatok ellenére mindössze egy példány készült a típusból, ami C 50–Z 404-es pályaszámon közlekedik a Gemenci Állami Erdei Vasúton.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]