Cavill

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Cavill sorozatú villamos motorkocsi szócikkből átirányítva)
Cavill
MÁV Cavill
Általános adatok
GyártóGanz Villamossági Művek
Gyártásban1955
Darabszám2 db
Műszaki adatok
TengelyelrendezésBo'2'
Nyomtávolság1435 mm
Engedélyezett legnagyobb sebesség90 km/h
Ütközők közötti hossz23 150 mm
Magasság4645 mm
Szélesség2900 mm
Szolgálati tömeg57 t
Villamos vontatás
Áramnem16 kV 50 Hz
Áramellátásfelsővezeték
Teljesítmény
Állandó440 kW
Kocsi / Motorkocsi
Ülőhelyek száma56 db
SablonWikidataSegítség

A Cav 425 a Ganz Villamossági Művek által kifejlesztett és gyártott kísérleti villamos motorvonat volt.

Története[szerkesztés]

A MÁV a második világháború alatt rendelte meg a Cav 425 sorozatú Ratkovszky-rendszerű villamos motorkocsi-sorozatot az ingavonati forgalom lebonyolítására. A sorozat első darabja 1955-ben készült el, azonban különböző gyártási hibák miatt, Ward-Leonard rendszerűvé alakították és csak 1961-ben helyezték forgalomba. A Bo’2' tengelyelrendezésű 486 kW teljesítményű motorkocsin 56 másodosztályú ülőhely és egy 2 tonna raktömegű poggyásztér volt.

Első sikeres próbaútját Budapest és Győr között tette meg két négytengelyes személykocsit vontatva 90 km/h utazósebességgel. A MÁV úgy tervezte, hogy hasonló rendszerű, de lényegesen korszerűbb villamos-motorkocsikat rendel a magyar ipartól, hogy a motorkocsik közé személykocsikat kapcsolva, azokat ingavonatként, vagy rövid gyorsvonatként közlekedtesse. A motorkocsi előnye, hogy mindkét végén vezetőállás található, ezért fejállomásokon rövid várakozási idő után visszaindulhat, ezzel növelve az állomás befogadóképességét.

A motorkocsi-sorozatból mindössze 2 darab készült, mert a néhány évig tartó próbafutás alatt a megbízhatóságuk nem győzte meg a MÁV szakembereit. A MÁV át sem vette azokat, mindvégig gyári tulajdonban maradtak, és az 1960-as évek közepére fel is hagytak a motorkocsikkal való kísérletezéssel.