Szerkesztő:Apród/Események 2019-től

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Nem halálesetek[szerkesztés]

Időpontos nem halálesetek[szerkesztés]

2020[szerkesztés]

  • Május 11-én Ritter Imre parlamenti képviselő indítványt terjeszt elő, miszerint legyen kötelező nemzetiségi nyelvet is beszélő köztisztviselőt alkalmazni ott, ahol az adott nemzetiség aránya eléri a húsz százalékot, és ezt a helyi kisebbségi képviselet kéri[1].
  • Május 1-én felszálltak az első, újraindított utasszállító gépek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről (elsőnek a Wizz Air teljesítette Berlinbe)[2]
  • Április 30-án a Magyar Közlönyben engedélyezik, hogy bizonyos országokból - ha „valószínűsítik az üzleti célú utazás tényét“ - beengednek vállalkozókat (konkrétan cseh, lengyel, német, osztrák, szlovák, koreai állampolgárokat)[3][4] A kormány ezen 174/2020. (ápr. 30.) rendelete a kihirdetését követő napon lett hatályos.
  • Április 30-án koronavírus-fertőzés miatt kórházba került Mihail Misusztyin oroszországi miniszterelnök.
  • Április 30-án Szudánban betiltották a női nemi szervek rituális megcsonkítását.
  • Április 30-i hatállyal Nemessányi Zoltánt, a nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős helyettes államtitkárt/az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkárát Orbán Viktor felmentette tisztségéből az igazságügyi miniszter javaslatára[5][6].
  • Április 30-án Gulyás Gergely kancelláriaminiszter bejelentette, hogy augusztus 15-ig nem tarthatók 500 főnél nagyobb rendezvények. Ez egyben azt is jelenti, hogy elmarad a Balaton Sound, a Sziget és a VOLT Fesztivál[7].
  • Április 29-én kiderül a kormány honlapján közzétett 2021-es költségvetés tervezési köriratából, hogy a magyar kormány 2021-től felszámolja az önálló Nemzeti Foglalkoztatási Alapot, helyette Gazdaságvédelmi Alap Foglalkoztatási programok előirányzatai lesz[8] (lásd 2020. április 6-nál írtam).
  • Április 28-án hétpárti frakcióegyeztetést tartottak, melyen a Fidesz részéről azt közölték a többiekkel, hogy változtatni fognak a pártfinanszírozási szabályokon: ennek értelmében a parlamenti frakcióknak jutó állami támogatást a párt egyéb működésére is fel lehet majd használni[9]. 2019-ben ugyanis a a Jobbik 136 millió forintos Állami Számvevőszéki büntetést kapott[10], 2020-ban a Demokratikus Koalíció gazdálkodásával kapcsolatban pedig vizsgálatot indított az Állami Számvevőszék és még az is felmerült, hogy elveszik a Demokratikus Koalíció teljes állami támogatását, mivel nem tudtak bemutatni olyan számlákat, amelyek elégtek a DK központi irodáját megsemmisítő 2018 végi tűzben[11].
  • Április 28-án a vuhani virológiai labor vezetője, Jüan Csi-ming a Reutersnek cáfolta, hogy az ő virológiai laborából szabadult ki a világjárványt okozó koronavírus.[12]
  • Április 28-án Gulyás Gergely kancelláriaminiszter bejelentette, hogy Óvatosan, de újra kell indítani az életet Magyarországon és április 29-én fognak dönteni a korlátozások enyhítéséről, ekkor azonban figyelembe kell venni, hogy ez ne járjon a fertőzésszámok robbanásszerű növekedésével. Bírálta a budapesti városvezetést is, hogy az ellenzék magatartása miatt olyan politikai vita alakult ki, ami a védekezés ügyére is kihatott - utalva ezzel a koronavírus-törvény vitájára. A kancelláriaminiszter azt sem zárta ki, hogy a járványnak ősszel egy második hulláma is jöhet, ahol ugyanazokat a védekezési eszközöket fogják használni, mint most. Egyúttal hozzátette, hogy a multinacionális üzletláncokra kirótt különadó a védekezés után is megmarad, mert a szándék mindig is az volt, hogy ez az adó legyen[13].
  • Április 28-án a tánc világnapja alkalmából az életműdíjat Szakály György Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, balettmester, egyetemi tanár, koreográfus és Mucsi János Harangozó Gyula-díjas néptáncművész, koreográfus, a Duna Művészeti Társaság elnöke kapta.

Az évad legjobb alkotóját elismerő díjat: Vincze Balázs táncművész, koreográfus, a Pécsi Balett művészeti vezetője - és Juhász Zsolt néptáncművész, koreográfus, a Duna Művészegyüttes művészeti vezetője veheti át.

Az évad legjobb női táncművészének járó elismerést: Marjai Lili (Győri Balett), Maday Tímea (Gangaray Dance Company), Rab Edina (Magyar Nemzeti Táncegyüttes) és Törteli Nadin (GG Tánc Eger) nyerte el.

Az évad legjobb férfi táncművészének díját: Majoros Balázs (Magyar Nemzeti Balett), Koncz Péter (Pécsi Balett), Farkas Máté (Magyar Állami Népi Együttes), Fekete Bence (Magyar Nemzeti Táncegyüttes) és Bolla Dániel (Miskolci Balett) kapja.

Még sok egyéb díjazott volt a Tánc világnapja alkalmából, többek között ösztöndíjat (Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíj) és díjat (Imre Zoltán-díj) is megítéltek. A díjazottaknak egy későbbi időpontban, a tervek szerint ősszel adják át a díjakat egy gálaest keretében[14][15].

Három új alapot hoznak létre a központi költségvetésben. Ezek:
  1. Járvány Elleni Védekezési Alap.
  2. Gazdaságvédelmi Alap.
  3. Európai Unióból Érkező Járvány Elleni Támogatások Alapja.

Ezenkívül:

- a Országvédelmi Alapot átkeresztelték Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékának;
- a Nemzeti Foglalkoztatási Alap bekerül a Gazdaságvédelmi Alapba, (lásd amit 2020. április 29-nél írtam);
- a pártok támogatásának felét, a kormány átcsoportosítja a Járvány Elleni Védekezési Alapba;
- a 2020-as gépjárműadókból befolyó bevételt nem a helyi önkormányzatok kapják meg, hanem a Járvány Elleni Védekezési Alapba csoportosítják át, ;
- ugyancsak ebbe az alapba kerül a kiskereskedelmi adóból származó bevétel.[23][24]
  • 2020. április 6-án az Országgyűlés megszavazta Boldog István fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését (186 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül). A képviselő mentelmi jogának felfüggesztését 2020. április 2-án indítványozta a legfőbb ügyész.[25][26]
  • Március 30-án Deutsch Tamás köszönetet mond Soros Györgynek azért, hogy egymillió eurós - azaz 357 millió Ft-nak megfelelő - járványügyi segélyt küldött Budapestnek, a Nyílt Társadalom Alapítványokon keresztül.[29] Karácsony Gergely szerint nem kell kicsinyeskedni, Soros adománya nagyvonalú gesztus, ugyanis Deutsch Tamás köszönete így hangzott: Természetesen köszönjük! A sok kicsi sokra megy. Ennyi.[30] Az Origo.hu viszont nehezményezte, hogy Budapest vezetése kapott, a magyar kormány viszont nem kapott a támogatásból[31].
  • Március 30-án a Fidesz a (a Mi Hazánk Mozgalom képviselőivel és a német nemzetiségi képviselővel kiegészülve) elfogadta, Kövér László és Áder János pedig aláírta a felhatalmazási törvényt[32][33][34]
  • Március 28-án este 7 és 8 között bejelentik, hogy Magyarországon valaki 6,431 milliárd forintot nyert az ötös lottón. A koronavírus miatt megint közönség nélkül húzták ki a számokat a lottóshow-ban, fellépő is csak egyetlen személy volt[35].
  • Március 28. és április 11. között kijárási korlátozást vezetett be Magyarország kormánya.
  • Március 27-én Benkő Tibor honvédelmi miniszter bejelentette az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén, hogy beazonosították a legfontosabb létfontosságú vállalatokat. Első körben 139 ilyen vállalatot választottak ki, ebből 65 állami, 74 nem állami tulajdon. Emellett több önkéntes cég is volt, aki létfontosságú vállalatnak szeretne jelentkezni.[36] Március 27-én Orbán Viktor bejelentette, hogy jövő hét elejétől a kórházakban megjelennek a kórházparancsnokok. Feladatuk: a járványügyi előírások betartása, a készletek rendelkezésre állása, a személyzettel való gazdálkodás folyamatos "karbantartása"[37]
  • Március 27-én Észak-Macedónia 30. tagállamként az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) teljes jogú tagja lett. Ezt megelőző nap, március 26-án az Európai Unió állam- és kormányfői elkezdik a csatlakozási tárgyalást Albániával és Észak-Macedóniával[38].
  • Március 27-én bejelentették, hogy a Magyar Nemzeti Bank 50 millió forint bírságot szabott ki a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-re (CIG EMABIT) a kezesi biztosításokkal kapcsolatban feltárt jogsértések miatt, emellett a jegybank elutasította a biztosító helyreállítási tervét és április közepéig új terv benyújtására kötelezte a társaságot[39].
  • Március 22-én hajnalban két erős, becslések szerint 5,3 magnitúdót meghaladó földrengés rázta meg Horvátország fővárosát, Zágrábot, amely komoly károkat okozott sok épületben és még a Mária Mennybemenetele székesegyház baloldali tornyának csúcsát is ledöntötte. A földrengést a Dunántúlon is lehetett érzékelni.
  • Március 21-én az RTL Kkub magyarországi híradója beszámolt arról, hogy a Szegedi Tudományegyetem egyik vezetője is elkapta a koronavírust[40], a Magyar Hang pedig arról is beszámolt, hogy Rovó László egyetemi rektor koronavírus-tesztje lett pozítiv[41]. A Magyar Orvosi Kamara Csongrád megyei területi szervezetének etikai bizottsága eljárást indított ellene, mert ausztriai nyaralása után nem karanténba vonult, hanem operált helyette[42]. A professzor óvatlansága miatt a Rektori Hivatal munkatársainak is karanténba kell vonulniuk.
  • Március 21-ei hír szerint a Pécsi Tudományegyetem virológiai és bioinformatikai kutatócsoportjának együttműködésében sikerült meghatározni a COVID–19-betegséget okozó SARS-CoV-2-koronavírus teljes genetikai kódját.
  • Március 19-én Magyarországon az ország biztonságos működésére hivatkozva 140 vállalatnál (energetikai, távközlési, közlekedési és az egészségügyi vállalatok) honvédelmi irányító csoportok jelentek meg, melyek a Honvédelmi Minisztériumban létrehozott irányítócsoportnak tartoznak elszámolni, amely az országos operatív törzsnek jelent. Március 20-án katonákat küldenek ki az utcákra, hét járőrkörzetre osztva az országot[43].
  • Románia az új típusú koronavírus-járványra, illetve az ezzel összefüggésben kihirdetett sürgősségi állapotra hivatkozva felfüggesztette az emberi jogi egyezményt. Románia a Moldovai Köztársasággal, Lettországgal, Észtországgal és Örményországgal együtt már március 18-án kérte az Európa Tanács Emberi Jogok Európai Egyezménye 15. cikkének aktiválását, választ nem kaptak, a román fél pedig még aznap egyoldalúan felfüggesztette az egyezmény alkalmazásának a hatályát, és ezt a szervezet tudtára adta. Március 20-án az Európa Tanács elmarasztalta a bukaresti kormányt az emberi jogi egyezmény hatályának a felfüggesztéséért.[44]
  • Március 15-én vett először részt utasforgalomban az ország első emeletes motorvonata a MÁV Budapest–Cegléd–Szolnok vonalán. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban kiadott határzári rendelet alapján, kellő műszaki felügyelet hiányában két nap után leállították.
  • Március 13-án este Orbán Viktor bejelentette, hogy március 16-tól tantermen kívüli digitális oktatást tartanak. "Az igazgatónak és a tanároknak is folytatniuk kell a tanítást vagy otthonról, vagy az iskolából." - mondta Orbán Viktor. Másrészt pedig Izraelből március 13-tól nem lehet külföldieknek belépni Magyarországra. Harmadrészt pedig hogy több munkacsoportot állítanak fel[45]. Ezeket állították fel:
  1. járványügyi mobilkórház;
  2. létfontosságú vállalatokért felelős akciócsoport;
  3. nemzetközi koordinációért felelős akciócsoport;
  4. kommunikációs akciócsoport;
  5. jogi munkacsoport,
  6. pénzügyi akciócsoport;
  7. a gazdaság újraindításért felelős munkacsoport
  8. egy határellenőrzési akciócsoport.
  • Március 12-én Romániában tíz perccel a beiktatásáról szóló szavazás előtt visszalépett a román miniszterelnök-jelölt, Florin Cîțu, aki korábban pénzügyminiszter volt. Miután visszaadta a megbízását, felfüggesztették a román parlament két házának együttes ülését. Döntésének oka saját bevallása szerint, hogy a pénzügy területén kívánt maradni Florin Cîțu[46].
  • Március 11-én Magyarország kormánya veszélyhelyzetet rendelt el a koronavírus-járvány miatt, így többek között korlátozzák a rendezvényeket, illetve az egyes fertőzött területekről való beutazást is.
  • Március 7-én Hasszan Diab libanoni miniszterelnök bejelentette, hogy Libanon nem tudja törleszteni 1,2 milliárd dolláros (360 milliárd forintos) eurokötvény-tartozását. Ez az első alkalom, hogy Libanon fizetésképtelenséget jelentett be[47].
  • Március 7-én bejelentette a magyar kormány, hogy az operatív törzs ajánlása alapján lemondja a március 15-re tervezett központi ünnepséget a Múzeumkertben[48].
  • Március 7-én bejelentette Nicola Zingaretti, az olaszországi kormánykoalícióban résztvevő Demokrata Párt főtitkára, hogy elkapta a koronavírust. Bár Iránban már voltak olyan politikusok, aki nemcsak elkapták, hanem bele is haltak a koronavírusba (az egyik iráni képviselő, Abdulreza Meszri 2020 márciusának első felében az iráni állami televíziónak elmondta, a februárban megválasztott parlamentnek már 23 tagja lett fertőzött[49]), Európában Nicola Zingaretti az első olyan politikus, akiről tudni, hogy fizikailag is érintett ebben a betegségben[50]. Bár Ferenc pápa megfázásakor felmerült, hogy köze van-e a betegségének a koronavírushoz, március 3-án tisztázták, hogy a pápa megfázásának nincs köze a koronavírushoz[51].
  • Február 29-én a szlovákiai parlamenti választáson az Igor Matovič vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek párt szerezte meg a legtöbb szavazatot.
  • Február 27-én este a Reuters brit hírügynökség bejelentette név nélküli török tisztviselőre hivatkozva, hogy Törökország úgy döntött, hogy tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő szíriai menekülteket[52] Február 28-án Ömer Celik, a kormányzó török Igazság és Fejlődés Pártjának szóvivője is megerősítette a CNN Türk hírtelevízió élő adásában, hogy Törökország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülőket[53].
  • Február 9-én lezajlott a 92. Oscar-gála, ahol az Élősködők című film történelmet írt mint az első nem angol nyelvű film, mely elnyerte a legjobb film díját. A legjobb rendező Pong Dzsunho, a legjobb színész Joaquin Phoenix, a legjobb színésznő Renée Zellweger lett.
  • Február 8-án az írországi parlamenti választáson(wd) a Mary Lou McDonald által vezetett Sinn Féin szerezte meg az első helyen leadott szavazatok többségét.
  • Január 31-én az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból.
  • Január 24-én Szijjártó Péter bejelenti, hogy Magyarország a "Hungary Helps" program keretében humanitárius támogatásokat nyújt Szaúd-Arábiának, hogy megszüntessék az újabb migrációs hullám okait. Az arab vízügyi infrastruktúra fejlesztéséhez pedig magyar technológiákat és mérnököket biztosítana Magyarország. A gazdasági együttműködés ösztönzésére 600 millió eurós hitelkeret nyitottak az Eximbanknál. A két ország diplomáciai akadémiája és külügyi intézete közötti kapcsolatokat pedig dinamizálják a jövőben, hogy jobban megérthessék egymás térségét.[54]
  • Január 23-án karantén alá vonták Vuhan városát Kínában, egy újfajta koronavírus megjelenése és terjedése miatt.
  • Január 23-án az Angol Wikipédia szócikkeinek száma elérte a hatmilliót.
  • Január 17-én Horváth Aladár, a Magyarországi Roma Parlament Egyesület elnöke bejelentette, hogy feljelentette Orbán Viktor magyar miniszterelnököt becsületsértés és hivatali visszaélés megalapozott gyanújával. Az ok: a magyar miniszterelnök január 9-i sajtótájékoztatóján igazságtalannak nevezte az ítéletet, hogy 100 millió forint kártérítést kell fizetni a gyöngyöspatai roma diákoknak, amiért évekig szegregáltan oktatták őket a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában. Ezzel a kijelentésével a magyar miniszterelnök egy bírósági ítéletet kérdőjelezett meg[55].
  • Január 16-án – Dmitrij Medvegyev lemondása után – Mihail Misusztyin lett az Oroszországi Föderáció miniszterelnöke.
  • Január 15-én Vlagyimir Putyin elnök elmondta éves rendes beszédét az orosz államszövetség állapotáról, ezek után néhány perccel lemondott Dmitrij Medvegyev és kormánya. Vlagyimir Putyin a döntést elfogadta. Vlagyimir Putyin éves beszédében azt határozta el, hogy Oroszország átalakítja az alkotmányát és a hatalmi viszonyait - ami több mindenből fog állni[56]. Ramzan Kadirov csecsen elnök azelőtt két nappal, január 13-án gyakorlatilag visszalépett a vezetéstől. Pontosabban átmenetileg távozott hivatalából ún. " ideiglenes munkaképtelenség"ra hivatkozva, rábízva Muszlim Magomedovics Kucsijev miniszterelnökre a csecsen köztársasági vezetői feladatot az ideiglenes munkaképtelenség idejéig, anélkül hogy erről pontos dátumot közölne, hogy meddig[57].
  • Január 15-én a török Információtechnológiai és Kommunikációs Intézmény elérhetővé tette a Wikipédiát, miután a török alkotmánybíróság 2019. december 26-án arról határozott, hogy a Wikipédia 2017 óta tartó törökországi betiltása sérti a szólásszabadságot, valamint nem felel meg a demokratikus társadalmi rend követelményeinek. Emellett úgy találták, hogy az enciklopédia nem tartalmaz semmi olyan súlyosat, amely a korlátozást jogossá teszi. Az alkotmánybíróság döntése 2020. január 15-én jelent meg a hivatalos közlönyben, ezt követően az az ankarai bíróság is a tiltás feloldásáról határozott, amelyik annak idején a korlátozást elrendelte[58].
  • Január 15-én először neveztek ki nőt vatikáni vezető pozícióba. Francesca Di Giovanni jogásznőt a szentszéki államtitkárság államokkal való kapcsolatokért felelős részlege egyik helyettesévé nevezte ki Ferenc pápa[59].
  • Január 14-én - mivel Törökbálinton az MSZP helyi elnöke, Szentmiklósi-Tóth Tamás a választást követően az első ülésen a fideszes polgármestert, Elek Sándort támogatta szavazataival, emiatt - Tóth Bertalan, az MSZP elnöke kezdeményezte, hogy zárják ki Szentmiklósi-Tóth Tamást a pártból[60][61].
  • Január 14-től kezdődően a Microsoft megszüntette a Windows 7 operációs rendszer támogatását. Egyúttal egy sebezhetőséget is javítanak a Windows összes támogatott változatában (ami kiszivárgott információ szerint a titkosítási szolgáltatásokat nyújtó CryptoAPI(wd) programozási felületben, helyileg a crypt32.dll állományban található), amiről már 2020. jan. 14-én tudni lehet hogy az amerikai hírszerzés egy rövid sajtótájékoztatón fog majd mesélni. Ez rendhagyó lépés a szervezet részéről[62].
  • Január 13-án II. Erzsébet brit királynő engedélyt adott arra, hogy Harry herceg és felesége, Megán sussexi hercegné önálló, a monarchiától anyagilag független családi életet éljen[63].
  • XVI. Benedek visszavonult pápa - Robert Sarah bíborossal közösen jegyzett, 2019. január 13-án kiadott könyvében, amelyből előzetesen a Le Figaro francia napilap közölt részleteket - ellenérzéseit fejezte ki a papi nőtlenség elvetése miatt (a papi nőtlenség bizonyos nagyon kivételes esetekben való elvetését még tavaly vetette fel Ferenc pápa). Ez amiatt is jelentős bejelentés, mert bár korábban XVI. Benedek visszavonult pápa engedelmességet fogadott Ferenc pápának, de "XVI. Benedek valójában nem most szakította meg a csendjét, mert ő (és kísérete) soha nem érezte magát kötve ehhez az ígéretéhez. De ez egy komoly szabálysértés"- tweetelt Massimo Faggioli, a Villanova University történésze és teológusa[64][65][66].
  • Január 12-én a - tavaly csődbe jutott - egészségügyi, testápoló és babatermékeket fogalmazó Mothercare(wd) kiskereskedelmi cég bezárta utolsó 79 üzletét Nagy-Britanniában[67][68]. Csődbemenésének okát abban látják, hogy a cég nem bírta a versenyt a webáruházakkal.
  • Január 11-én a tajvani szavazók újraválasztották Caj Jing-ven elnököt.
  • Január 8-án röviddel a felszállás után Teherántól északnyugatra lezuhant az ukrán Ukraine International Airlines Boeing 737–800 repülőgépe, amelyet valószínűleg iráni légvédelmi rakétával lőttek le tévedésből.
  • Január 7-én Szöllősi Istvánné interneten bejelentette, hogy Szanyi Tiborhoz hasonlóan ő is kilép az MSZP-ből[69]
  • Január 6-án Szanyi Tibor twitteren bejelentette, hogy kilép az MSZP-ből[70] Mint kijelentette a twitteren: A magyar baloldalon szervezeti űr van, és ennek belakásával kívánok foglalkozni. Aki ott van ott van, aki nincs nincs. A barátság örök.
  • Január 5-én átadták a 77. Golden Globe-gála díjait. A főbb kategóriákban az 1917, és a Volt egyszer egy Hollywood című filmek, illetve Joaquin Phoenix, Taron Egerton, Renée Zellweger és Awkwafina lettek díjazva.
  • Január 5-én a horvátországi elnökválasztást(wd) Zoran Milanović volt miniszterelnök nyerte meg a szavazatok 52,7 százalékával. Ellenfele, a hivatalban lévő Kolinda Grabar-Kitarović 47,3 százalékos támogatottságot szerzett.
  • Január 3-án az Egyesült Államok Légiereje által végrehajtott merényletben a Bagdadi nemzetközi repülőtéren meghalt Kászem Szolejmáni, az Iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz különleges egység parancsnoka

2019[szerkesztés]

  • December 26-án a Vijesti.me montenegrói hírportál azt közölte, hogy Podgoricában tüntetést szerveztek az új egyházügyi törvényjavaslat ellen. A tüntetők többsége szerb származású és ortodox vallású volt, mivel őket érintette leginkább az új törvényjavaslat. Az új törvényjavaslat szerint a vallási közösségeknek dokumentumokkal kell igazolniuk, milyen ingatlanjaik voltak 1918 előtt, vagyis azt megelőzően, hogy Montenegró csatlakozott a Jugoszláv Királysághoz. A szerb ortodox egyház szerint amennyiben elfogadják a törvényt, az ortodox egyház jelentős ingatlanokat, egyebek mellett középkori templomokat és kolostorokat veszíthet el[71]. A törvény elfogadása miatt - amit december 27-én hajnalban fogadtak el a Demokrata Front 18 képviselőjének erőszakos tiltakozása ellenére[72] - később Szerbiában, Koszovóban, Oroszországban is tüntettek. Ez egyes elemzők szerint egyházszakadáshoz vezethet, mert a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság 1918-as létrejötte után a szerb ortodox egyház lenyelte az addig független montenegrói egyházat[73].
  • December 24-én Ferenc pápa gyulafehérvári érsekké nevezte ki Kovács Gergelyt.
  • December 22-én a horvátországi elnökválasztás(wd) első fordulójában az előzetes eredmények szerint Zoran Milanović (29,55%) és Kolinda Grabar-Kitarović (26,65%) végzett az élen. (A második forduló 2020. január 5-én következik.)
  • December 18-án az Amerikai Egyesült Államok képviselőháza megszavazta, hogy vádat emeljenek Donald Trump elnök ellen hatalommal való visszaélés és a kongresszus munkájának akadályozása miatt.
  • December 12-én általános választást tartottak az Egyesült Királyságban. Az előzetes eredmények szerint jelentős többséggel nyert a Konzervatív Párt, így ismét Boris Johnson alakíthat kormányt, és az ország a közeljövőben el fogja hagyni az Európai Uniót.
  • December 11-től Dull Szabolcs lett az új főszerkesztője az Indexnek.[74]
  • December 10-én beiktatták hivatalába Alberto Fernández argentin elnököt és Cristina Fernández de Kirchner alelnököt.
  • December 10-én Abij Ahmed etiópiai miniszterelnök Oslóban átvette az idei Nobel-békedíjat. Ugyanaznap Stockholmban átadták a fizikai, kémiai, orvosi, irodalmi és közgazdasági Nobel-díjakat is.
  • December 7-én a Jórgosz Lánthimosz A kedvenc című filmje kapta a legjobb európai film díjat.
  • December elsején többek között[75]Heisler András, a Mazsihisz és Köves Slomó, az EMIH vezetője is elítélte Kósa Lajosnak a Fidelitas-kongesszuson november 30-án tett kijelentését, hogy a zsidók kénytelenek voltak - vagy lehet, hogy jól is esett nekik - a nyilast megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésben (miután előzőleg arról beszélt, hogy a nyilasok a neoliberálisokra szavaztak, a globalisták összeálltak az antiglobalistákkal, a nemzeti radikálisok meg átszavaztak a balliberális oldalra)[76].
  • December elsején Joseph Muscat, Málta munkáspárti miniszterelnöke bejelentette lemondását. Előzmény: miután kiderült, hogy Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró 2017-es meggyilkolásának ügyének fő gyanúsítottja Málta egyik leggazdagabb embere, Yorgen Fenech, aki ártatlannak vallotta magát, ellenben terhelő vallomást tett Muscat volt kabinetfőnökére, Keith Schembrire, aki ezután november második felében lemondott, majd kihallgatták és szabadon engedték, nem emeltek vádat ellene. A miniszterelnök lemondásakor ezt mondta: Két évvel ezelőtt kormányfőként azt ígértem, hogy igazságot fogunk szolgáltatni Daphne Caruana Galizia meggyilkolásának ügyében, és most azt szeretném mondani, hogy én álltam a szavam[77].
  • November 27-én az Európai Parlament Strasbourgban megtartott plenáris ülésén megszavazta az Ursula von der Leyen vezette új Európai Bizottságot, amely 2019. december 1-jén lép hivatalba.
  • November 25-én a Nemzetközi Emmy-díj gálán a legjobb színésznő díját Gera Marina kapta az Örök tél című filmben nyújtott alakításáért.
  • November 24-én a romániai elnökválasztás(wd) második fordulóját Klaus Johannis (PNL) nyerte a szavazatok 66,09%-ával.
  • November 24-én a 444.hu arról adott ki sajtóhírt, hogy az Index két újságíróját, Miklósi Gábort és Dezső Andrást az izraeli zászló előtt Mi is a határon túlról jöttünk felirattal ábrázolják. Izrael budapesti nagykövetsége Twitteren elítélte a plakátok szövegét és kitevését, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester pedig közölte, leszedeti, ahol ilyen plakátot lát. A Tett és Védelem Alapítvány azt írta Facebookon, hogy feljelentést tesznek[78].
  • November 22-én vádemelést javasolt José de la Mata, a spanyol központi bíróság bírája a szíriai elnök családtagjai - a szíriai elnök nagybátyja, Rifát el-Aszad korábbi szíriai védelmi miniszter és alelnök, két felesége, nyolc gyereke - ellen pénzmosás miatt (illetve még és három feltételezett stróman ellen is). A per Spanyolországban 2017-ben kezdődött[79]. A spanyol bíró elmondta, hogy Rifát el-Aszad ellen már eljárás indult Franciaországban, a svájci hatóságok pedig emberiség elleni bűncselekménnyel vádolják őt. [80]. Rifát el-Aszad 1982-ben lett kegyvesztett, mert azzal vádolták meg Szíriában, hogy a Muzulmán Testvériség nevű mozgalom ellen leszámolást vezetett és Hama városának 1982-es ostroma miatt is felelőssé tették. 1984-ben elűzték Szíriából.
  • November 22-én a lett médiahatóság kilenc orosz nyelvű tévécsatorna betiltását jelentette be, miután az Európai Unió szankciókat rendelt el az egyik tulajdonos, Jurij Kovalcsuk ellen. Jurij Kovalcsuk ellen az Európai Unió azért rendelt el szankciókat 2014-ben (amikor a Krím-félszigetet Oroszország bekebelezte) , mert az Ukrajna szuverenitását, területi épségét és függetlenségét megsértő személyek egyikeként szerepel a szankciós listán.[81]
  • November 22-én Brüsszelben elfogadták az Európai Bizottság leendő tagjainak módosított névsorát a tagországok EU-s nagykövetei - a kiválásra készülő Egyesült Királyság tartózkodott -, amit a fejlesztési ügyekkel foglalkozó európai uniós miniszterek november 25-i tanácsülésén valószínűleg jóváhagynak. A módosításra azért került sor, mert az Európai Parlament illetékes szakbizottságai különböző okokból elutasították az első francia, magyar, illetve román jelöltet[82].
  • November 20-án Krasznahorkai László Báró Wenckheim hazatér című regénye nyerte a 2019-es amerikai Nemzeti Könyvdíjat a legjobb külföldi fordítás kategóriában.
  • November 15-én a Magyarország–Uruguay-mérkőzéssel ünnepélyesen is megnyitották az új Puskás Ferenc Stadiont. A megnyitó politikai következménnyel is járt, mivel több jobboldali sajtótermék provokációnak tekintette, hogy az Index egyik újságírója nem állt fel a stadion megnyitóján felvidéki magyar gyerekek által, de eredetileg az Ismerős Arcok együttes előadásában elhangzott Nélküled című zeneszáma alatt. Lásd fentebb a november 24-én történt eseményeket.
  • November 15-én az FMA bejelentette, hogy az Európai Központi Bank úgy határozott, hogy azonnali hatállyal megszünteti az Anglo-Austrian Bank számára a banki engedélyt (amely 2019 júniusig Meinl Bank volt, a Meinl Bankot pedig 1923-ban alapították), mivel számos szabálysértés merült fel a bankkal kapcsolatban és pénzmosás gyanúja is. Ezzel végetért a Meinl-család banki tevékenysége[83][84].
  • November 13-án Jimmy Wales bejelenti a WT:Social nevű portál létrehozását, amit 2019 októberében hozott létre, mivel a Facebook-ot és a Twittert felületesnek tartotta és ezért egy új fórumot hozott létre. Az új fórum célja cikkekhez, elemzésekhez, információkhoz vezető linkek megosztása, beszélgetések és viták megnyitása politikai és tudományos témákban egyaránt. A Facebooktól abban is különbözik, hogy a legfrissebb híreket teszi előre, nem pedig azok a bejegyzéseket, amit a legtöbben osztanak meg vagy a legtöbben kommentálnak. A WT Socialt működtető cégnek nincs kapcsolata a Wikipédiával, viszont a Wikipédiához hasonlóan a felhasználók adományaira épít. Célja utolérni és meghaladni a Facebook látogatottságát[85].
  • November 13-án Washingtonba érkezett Recep Tayyip Erdoğan, ahol találkozott Donald Trumppal[86].
  • November 10-én a romániai elnökválasztás(wd) első fordulójában az előzetes eredmények szerint Klaus Johannis (PNL, 36,66%) és Viorica Dăncilă (PSD, 24,01%) végzett az élen.
  • November 10-én lemondott Evo Morales bolíviai elnök, miután fény derült arra, hogy választási csalás történt az októberi elnökválasztáson.
  • November 10-én parlamenti választást tartottak Spanyolországban, ahol a Pedro Sánchez miniszterelnök vezette Spanyol Szocialista Munkáspárt szerezte a legtöbb mandátumot.
  • November 7-én Szalman szaúdi király Rijádban fogadta Gina Haspelt, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatóját[87][88].
  • November 7-én Budapestre érkezett Recep Tayyip Erdoğan török elnök[89][90][91]. "Magyarország egy olyan földrajzi térben található, amely három nagy főváros által jelöltetett ki. Ez a Moszkva-Berlin-Isztambul a tengely, mindegyik ország magasrangú vezetője járt itt" - mondta Orbán Viktor[92].
  • November 7-én Recep Tayyip Erdoğan török elnök bejelentette, hogy a török biztonsági erők elfogták Abu Bakr al-Bagdadi fiát[93] (az előzményeket lásd a Halálesetek szakasz 2019. október 26-i soránál).
  • November 7-én Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője bejelentette, hogy nem lesz kötelező a nyelvvizsga megszerzése a felsőoktatási felvételihez[94].
  • November 6-ról november 7-re virradó éjszaka a magyar wikipédián közzé lett téve a Wikimedia Space (alapítás/keletkezés ideje: 2019. jún. 25.[95]) magyar nyelvű technikai útmutatója. Ez az útmutató arról tájékoztat, hogy a Wikimédia Alapítvány egy olyan kommunikációs felületet hozott létre, mely össze próbálja fogni a Wikimédia közösségének és szervezeteinek eddigi közösségi kommunikációs csatornáit. Ahhoz, hogy a projekt kiléphessen a kísérleti fázisból, elsősorban arra van szükség, hogy elegendő aktivitást tudjon felmutatni.
  • November 6-án az amerikai igazságügyi minisztérium vádat emelt a Twitter közösségi portál két alkalmazottja ellen, akik szaúdi megbízásra bizalmas személyi adatokat gyűjtöttek és adtak át Rijádnak olyan felhasználókról, akik a szaúdi rendszer bírálói vagy rendszerkritikus bejegyzéseket adtak közre[96][97].
  • November 6-tól a korábbi főszerkesztő-helyettes, Nagy György lett a Népszava új főszerkesztője. Horváth Gábor - aki azelőtt a Népszava főszerkesztője volt - ezentúl a külpolitikai rovatot vezeti[98].
  • November 6-án Borkai Zsolt bejelentette, hogy november 8-án lemond Győr polgármesteri tisztségéről[99].
  • A RIA Novosti hírügynökség november 5-én bejelentette[100], hogy Vlagyimir Putyin felszólított a Wikipédia megbízhatóbb orosz verziójának létrehozására. Az elnök a Kremlben az orosz nyelv jövőjéről beszélt: „A Wikipedia vonatkozásában… jobb ha azt az új nagy orosz enciklopédia elektronikus formátuma helyettesíti” [...] "Legalább ez megbízható információ lesz, jó, modern módon bemutatva." Putyin a 2007-2014 között papírformátumban megjelent orosz enciklopédiara hivatkozott. A kormány - szeptemberben közzétett kormánydokumentumok szerint - közel 1,7 milliárd rubelt (ami 20,7 millió fontnak felel meg) szándékozik ráfordítani egy wikipédiához hasonló orosz referens adatforrás létrehozására a következő három évben. Putyin reagált egy egyetemi rektor megjegyzésére is, aki arról panaszkodott, hogy a bíróságok az ítéletek meghozatalához a wikipédiát használják. A széles körben használt orosz nyelvű wikipédiának (vagyis a Vikipediának) több mint 1,5 millió cikke van[101][102] (Az események magyar wikipédián történő elemzését vonatkozólag lásd: Wikipédia:Kocsmafal (hírek)/Archív35#Alternatív Wikipédia)
  • November 2-án Juhász Anna bejelentette a Hadik kávéházban működő Hadik Irodalmi Szalon megszűnését.
  • Október 30-án Budapestre látogatott Vlagyimir Putyin, akitSzijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadott a Liszt Ferenc repülőtéren. Később Vlagyimir Putyin megérkezett a budavári Karmelita kolostorba, ahol Orbán Viktor fogadta[103][104].
A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov az orosz állami televízió Rosszija 1 csatornájának november 3-án úgy nyilatkozott, hogy Orbán szokatlan vezető, aki kiemelkedik európai kollégái közül. "Oroszországnak és Magyarországnak "hatalmas volumenű" gazdasági kapcsolatai vannak - Magyarország az olaj- és gázszükséglet több mint felét orosz energiaellátással elégíti ki". "Ugyanakkor Magyarország nem beszél függőségről, arról, hogy Oroszország azzal fenyegetne, hogy az energiaforrásokat politikai fegyverként használja. Pragmatikusan vásárolnak. Sőt már fel is töltötték valamennyi föld alatti tározójukat és a jövő évre vonatkozólag már megállapodtak a Gazprommal."[105][106]
A Népszava által kérdezett elemzők szerint viszont semmilyen érdemi energiamegállapodást nem kötött Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor egymással és arról írt Marnitz István a Népszavában, hogy az egyetlen kézzelfogható egyezményt a Mol írta alá az orosz olajat értékesítő, magántulajdonú Lukoillal és a Barátság kőolajvezetéket üzemeltető, állami Transznyefttel az eddigi együttműködés folytatásaként. "Április végén[107] olyan szennyeződés került orosz területen az Európát ellátó Barátság vezetékbe, hogy a vevő államoknak – így Magyarországnak – egy hónapig más forrásból kellett nyersolajat venniük. Bár az orosz fél vállalta a kártérítést, az európai vevők közül eddig csak a Mollal jutottak dűlőre." És hogy több tévedés is belekerült a sajtóorgánumokba az orosz gázszállításról. "Szakértők szerint az orosz félnek most a legfontosabb, hogy Magyarország csatlakozzon a délről közelítő Török Áramlat vezetékhez, de Orbán Viktor sose állt ellen." A felek lelkesen hitet tettek a Paksi Atomerőmű orosz bővítése[108] mellett[109].
  • 2019 májusában új tagot választott Åsa Wikforss író és filozófus személyében a Svéd Királyi Tudományos Akadémia és övé lett ezzel az a hetes szék, amelyet azelőtt Sara Danius foglalt el (aki 2019 októberében elhunyt), amíg 2018 áprilisában le nem mondott az akadémia vezetéséről[127].

Nem időpontos nem halálesetek (riportok, elemzések, összefoglalások)[szerkesztés]

2020[szerkesztés]

  • Tamás Pál: A vírus mint rendező elv. Nepszava.hu. 2020. ápr. 2.
  • Deutsch: Tusk a falnak ment a Fidesz kizárásával (a Népszava riportja Deutsch Tamással. A riporter megjegyzése Deutschnak: Március végén találkozott volna egymással Orbán Viktor kormányfő és Donald Tusk, az Európai Néppárt (EPP) elnöke. Az egyeztetésből valószínűleg nem lesz semmi, és nem csak a koronavírus miatt. Deutsch néhány sorral későbbi megjegyzése: Az életben rengetegszer kell olyan beszélgetéseket folytatnunk, amiről már előre tudjuk, hogy nem kecsegtet eredménnyel. Messze nem tartom kizártnak, hogy lehet előrelépés a megbeszélésen, de osztom a véleményét, hogy nagy reményeket nem érdemes a találkozóhoz fűzni.). Nepszava.hu. 2020. márc. 26.
  • 30 éves a rendszerváltás #50: Angyal Ádám/Szabadság, elvtársak! (2020. március 06., péntek 19:00): Angyal Ádám (Klubrádió)
  • A Naprendszernél is idősebb, a Földön található legősibb szilárd anyagot fedeztek fel egy Délkelet-Ausztráliába csapódott meteorit darabjaiba zárva. A meteoritdarabokba zárt negyven parányi porszem legidősebbike mintegy hétmilliárd éves[128].

2019[szerkesztés]

Halálesetek[szerkesztés]

2020[szerkesztés]

Május[szerkesztés]

Dátum Név Foglalkozás / tisztség Kor Forrás
május 3. Szilágyi István Aase-díjas színművész 082 [1]
május 2. Idir(wd) algériai énekes 070 [2]
Scherer József Ferenczy Noémi-díjas iparművész, formatervező, egyetemi tanár 072 [3]
Tisza Sándor politikus, Vaja polgármestere (1998–2020) 056 [4]
május 2. (k. n.) Borbás Mária József Attila-díjas műfordító, író, kiadói szerkesztő 090 [5]
május 1. Augustine Mahiga(wd) tanzániai diplomata, külügyminiszter (2015–2019) 074 [6]

Április[szerkesztés]

Dátum Név Foglalkozás / tisztség Kor Forrás
április 30. Tony Allen nigériai zenész, dobos 079 [7]
Rishi Kapoor indiai színész 067 [8]
Sam Lloyd amerikai színész (Született feleségek, Dokik), zenész 056 [9]
április 29. Gale Halderman amerikai autós formatervező, a (Ford Mustang) társalkotója 087 [10]
Irfán Khán indiai színész (Gettómilliomos, Jurassic World, Inferno) 053 [11]
Maj Sjöwall svéd író, újságíró, műfordító 084 [12]
Giacomo dalla Torre(wd) olasz herceg, a Szuverén Máltai Lovagrend nagymestere (2018–2020) 075 [13]
április 28. Jill Gascoine(wd) angol színésznő (Az Onedin család) 083 [14]
Ladislav Hejdánek(wd) cseh filozófus (Charta ’77) 092 [15]
Szalai András Balázs Béla-díjas operatőr, egyetemi tanár 074 [16]
április 27. Ács Tibor színművész 055 [17]
Lynn Harrell(wd) amerikai gordonkaművész 076 [18]
Jüllich Ádám üzletember (Jüllich Glas Holding) 062 [19]
Jeannette Pilou(wd) görög származású olasz opera-énekesnő (szoprán) 082 [20]
Troy Sneed(wd) amerikai zenész, gospelénekes 052 [21]
Dragutin Zelenović(wd) szerb politikus, akadémikus, miniszterelnök (1991) 091 [22]
április 26. Georges-Jean Arnaud(wd) francia író 091 [23]
Aarón Hernán mexikói színész 089 [24]
Hortobágyi Judit televíziós műsorvezető 091 [25]
Kovács Tamás jogász, legfőbb ügyész (2006–2010) 079 [26]
április 25. Per Olov Enquist svéd író 085 [27]
Jevgenyij Jurjev[134] (wd) orosz katonatiszt, politikus 069 [28]
április 24. Norbert Blüm német politikus 084 [29]
április 23. Bruce Allpress(wd) új-zélandi színész (A Gyűrűk Ura: A két torony, Én kicsi szörnyem - A mélység legendája) 089 [30]
James M. Beggs(wd) amerikai üzletember, NASA-adminisztrátor (1981–1985/1986) 094 [31]
Lloyd deMause amerikai pszichológus 088 [32]
április 23. (k. n.) Győrffy Miklós újságíró, egyetemi tanár 076 [33]
április 22. Peter Jonas(wd) brit művészeti adminisztrátor és operaigazgató 073 [34]
Shirley Knight Emmy-díjas amerikai színésznő 083 [35]
április 21. Derek Jones(wd) amerikai gitáros (Falling in Reverse) 035 [36]
április 20. Tom Lester amerikai színész (Kurta farkú szerencse) 081 [37]
április 20. (k. n.) Pulai Miklós közgazdász 094 [38]
április 19. Létay Vera Balázs Béla-díjas filmkritikus, dramaturg, a Filmvilág főszerkesztője (1979–2010) 084 [39]
Nehéz-Posony Márton jogász, újságíró 045 [40]
Joel Rogosin amerikai televíziós producer (Magnum, Knight Rider) 087 [41]
április 18. Péter I. Zoltán erdélyi magyar helytörténész, szerkesztő 071 [42]
W. Allyn Rickett amerikai sinológus 098 [43]
április 17. Sergio Fantoni olasz színész 089 [44]
Tettamanti Béla Munkácsy Mihály-díjas grafikus 073 [45]
Tibád Levente erdélyi magyar nyelvész, helynév- és helytörténet-kutató, tanár 084 [46]
április 16. Gene Deitch(wd) Oscar-díjas amerikai illusztrátor, animátor (Tom és Jerry) 095 [47]
Andrew J. Fenady (wd) amerikai producer, regény- és forgatókönyvíró 091 [48]
Komlós István színész 088 [49]
Luis Sepúlveda chilei író, újságíró 070 [50]
április 16. (k. n.) Frank József jugoszláviai születésű agrárszakember, a Baranya Megyei Növényvédő Állomás előrejelzési csoportjának vezetője 0? [51]
április 15. Ranjit Chowdhry(wd) indiai színész (Az utolsó vakáció) 064 [52]
Allen Daviau(wd) Tony-díjas amerikai operatőr (E. T., a földönkívüli, Bíborszín, A Nap birodalma) 077 [53]
Brian Dennehy Tony-díjas amerikai színész 081 [54]
Fekete György Kossuth-díjas belsőépítész, a nemzet művésze 087 [55]
Rubem Fonseca(wd) brazil író 094 [56]
Henry Grimes amerikai dzsesszzenész 084 [57]
Lee Konitz amerikai dzsesszzenész, zeneszerző 092 [58]
április 15. (k. n.) Fejes András paralimpiai bronzérmes asztaliteniszező, klinikai szakpszichológus 073 [59]
április 14. Pip Baker angol forgatókönyvíró (Ki vagy, doki?) 091 [60]
Feldman Margit amerikai-magyar aktivista, holokauszt-túlélő 090 [61]
Kerstin Meyer(wd) svéd operaénekesnő (mezzoszoprán) 092 [62]
április 13. Kavaszaki Rjó japán gitáros, zeneszerző 073 [63]
Ann Sullivan(wd) amerikai animátor 091 [64]
április 12. Maurice Barrier francia színész 087 [65]
Tim Brooke-Taylor angol komikus, színész 079 [66]
Csung Vonsik(wd) dél-koreai politikus, miniszterelnök (1991–1992) 091 [67]
Danny Goldman amerikai színész 080 [68]
Sipos Kund Kötöny református lelkész, esperes, önkormányzati képviselő 076 [69]
április 12. (k. n.) Lochmayer György sportvezető, a magyar olimpiai csapat vezetője (1992, 1996) 086 [70]
április 11. Boros György zenész, dalszerző 054 [71]
John Horton Conway angol matematikus (életjáték, szürreális számok) 082 [72]
Justus Dahinden svájci építész, teoretikus 094 [73]
Edem Kodjo(wd) togói politikus, miniszterelnök (1994–1996, 2005–2006) 081 [74]
Vörös Péter szlovákiai magyar politikus, nemzeti tanácsi képviselő (2010–2012, 2014–2020) 054 [75]
április 10. Obajasi Nobuhiko(wd) japán filmrendező, forgatókönyvíró 082 [76]
Vámossy Ferenc Széchenyi-díjas építészmérnök, egyetemi tanár 089 [77]
április 9. Dmitri Smirnov(wd) orosz születésű brit zeneszerző, akadémikus 071 [78]
április 8. Valeriu Muravschi moldáv politikus, miniszterelnök (1991–1992) 070 [79]
Chynna Rogers(wd) amerikai rapper 025 [80]
Linda Tripp(wd) amerikai köztisztviselő, a Monica Lewinsky-botrány kirobbantója 070 [81]
április 8. (k. n.) Erdélyi István régész, történész 088 [82]
Szüdi János jogász, oktatáspolitikus, államtitkár 070 [83]
április 7. Christian Bonnet(wd) francia politikus, belügyminiszter (1977–1981) 098 [84]
Jean-Laurent Cochet francia színész, színházi rendező (Ezer milliárd dollár, A Saganne erőd) 085 [85]
Allen Garfield amerikai színész 080 [86]
John Prine Grammy-díjas amerikai énekes, dalszerző 073 [87]
április 6. Hal Willner(wd) amerikai zenei producer 064 [88]
április 5. Honor Blackman angol színésznő 094 [89]
Margaret Burbidge(wd) brit-amerikai csillagásznő 100 [90]
Shirley Douglas kanadai színésznő 094 [91]
Lee Fierro(wd) amerikai színésznő (A cápa) 091 [92]
Mahmud Dzsebril(wd) libiai politikus, külügyminiszter, miniszterelnök (2011) 067 [93]
George Ogilvie(wd) ausztrál filmrendező (Mad Max 3.), színész 089 [94]
április 5. (k. n.) Pentti Linkola finn mélyökológus, természettudós, író 087 [95]
április 4. Jay Benedict amerikai színész 068 [96]
Patrick Gibson francia dobos, énekes 064 [97]
április 3. Wöller István malomtörténeti szakíró 090 [98]
április 2. Oskar Fischer német kommunista politikus, az NDK külügyminisztere (1975–1990) 097 [99]
William Frankland(wd) brit immunológus 108 [100]
Astrid Nøklebye Heiberg(wd) norvég politikus, a Nemzetközi Vöröskereszt és a Nemzetközi Vörös Félhold mozgalmak elnöke (1997–2001) 083 [101]
Petrik Ferenc jogász, az Igazságügyi Minisztérium miniszter-helyettese (1978–1988), a Legfelsőbb Bíróság volt elnökhelyettese 086 [102]
Logan Williams kanadai színész 016 [103]
április 1. Branislav Blažić(wd) szerb politikus, környezetvédelmi miniszter (1998–2000) 063 [104]
Nur Hassan Hussein(wd) szomáliai politikus, miniszterelnök (2007–2009) 083 [105]
Ellis Marsalis(wd) amerikai dzsesszzenész, zenetanár 085 [106]
Bucky Pizzarelli amerikai dzsesszgitáros 094 [107]
Adam Schlesinger(wd) Emmy-díjas amerikai zenész, dalszerző 052 [108]

Március[szerkesztés]

Dátum Név Foglalkozás / tisztség Kor Forrás
március 31. Julie Bennett(wd)[135] amerikai színésznő (Maci Laci) 088 [109]
Pape Diouf(wd) szenegáli újságíró, sportvezető, az Olympique de Marseille elnöke (2005–2009) 068 [110]
Fazakas Szabolcs politikus, miniszter (1996–1998), országgyűlési (2002–2004) és EP-képviselő (2004–2009) 072 [111]
Abd el-Halím Haddám(wd) szíriai politikus, külügyminiszter (1970–1984), alelnök (1984–2005), ideiglenes elnök (2000) 087 [112]
Házi István nyugállományú rendőr vezérőrnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója (2008–2010) 064 [113]
Andrew Jack(wd)[136] brit beszédtanár (A Gyűrűk Ura, Sherlock Holmes) színész (Csillagok háborúja) 076 [114]
Eva Krížiková szlovák színésznő 085 [115]
Peskó Zoltán karmester, zeneszerző 083 [116]
Wallace Roney(wd) amerikai dzsessztrombitás 059 [117]
március 30. Manolisz Glezosz(wd) görög antifasiszta ellenálló, politikus 097 [118]
Milutin Knezevic(wd)[137] szerb ortodox főpap, Ausztrália és Új-Zéland püspöke (2003–2006), Valjevo püspöke (2006–) 071 [119]
Bill Withers háromszoros Grammy-díjas amerikai énekes, zenész és dalszerző 081 [120]
Joachim Yhombi-Opango(wd)[138] kongói politikus, elnök (1977–1979), miniszterelnök (1993–1996) 081 [121]
március 29. Philip Warren Anderson Nobel-díjas amerikai fizikus 096 [122]
Jurij Bondarev szovjet-orosz író, forgatókönyvíró 096 [123]
Peregrine Broadbent(wd)[139] amerikai üzletember, a Jefferies pénzügyi igazgatója 056 [124]
Patrick Devedjian(wd)[140] francia politikus, volt miniszter, Hauts-de-Seine megye elnöke (2007-) 075 [125]
Joe Diffie(wd)[141] Grammy-díjas amerikai country-énekes 061 [126]
Maria Mercader(wd)[142] amerikai újságíró, újságproducer 054 [127]
Alan Merrill(wd)[143] amerikai zenész (The Arrows), dalszerző 069 [128]
Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző, karmester 086 [129]
Ken Shimura(wd)[144] japán komikus 070 [130]
március 28. John Callahan amerikai színész 066 [131]
Matthew Faber(wd) amerikai színész (Isten hozott a babaházban) 047 [132]
Lou 'L. A.' Kouvaris görögországi születésű amerikai gitáros (Riot V) 066 [133]
Thomas Schäfer(wd) német politikus, Hessen pénzügyminisztere (2010-) 054 [134]
március 27. Gaál Jenő verbita szerzetes, misszionárius, a Cursillo mozgalom magyarországi meghonosítója 090 [135]
Jesús Gayoso Rey(wd)[145] spanyol rendőrtiszt, a Polgári Gárda alezredese, a gyorsreagálású erők terrorelhárítási csoportjának vezetője (2014-) 048 [136]
Hamed Karoui(wd) tunéziai politikus, miniszterelnök (1989–1999) 092 [137]
Kovács Zsuzsa Jászai Mari-díjas színésznő 074 [138]
március 26. Mark Blum amerikai színész 069 [139]
Bourbon-parmai Mária Terézia(wd)[146] spanyol hercegnő, szociológus 086 [140]
Jenny Clack(wd) amerikai paleontológus 072 [141]
Csákabonyi Balázs politikus, országgyűlési képviselő ( (1994–2010)) 083 [142]
Constantin Drăgănescu(wd) romján színész 083 [143]
Rolf Huisgen(wd) német kémikus 099 [144]
Rade Mihaljčić(wd) szerb történész 083 [145]
Michael Sorkin(wd) amerikai épitész 071 [146]
Turányi Gábor Ybl Miklós-díjas építész, egyetemi tanár 071 [147]
március 25. Jean-Jacques Fernier(wd) francia építész, történész 088 [148]
Paul Goma román író 084 [149]
Inna Makarova szovjet-orosz színésznő 093 [150]
Detto Mariano(wd) olasz zeneszerző 082 [151]
március 24. Manu Dibango kameruni dzsesszzenész 086 [152]
Steven Dick(wd) brit diplomata, budapesti nagykövet-helyettes (2019–) 037 [153]
Stuart Gordon(wd) amerikai filmrendező (Reanimátor, Tágra nyílt elme, Dagon - Az elveszett sziget) 072 [154]
Terrence McNally(wd) Tony-díjas amerikai drámaíró, forgatókönyvíró 081 [155]
Oláh Mara roma származású festőművész 074 [156]
Juan Padrón(wd) kubai képregényalkotó, animátor 073 [157]
Bill Rieflin(wd) amerikai dobos (King Crimson) 059 [158]
Gerard Schurmann(wd) holland-brit zeneszerző, karmester 096 [159]
Edward Tarr(wd) amerikai trombitás (Grammy-díjas) 083 [160]
Albert Uderzo francia képregényrajzoló és -író (Asterix) 092 [161]
március 23. Lucia Bosé olasz színésznő 089 [162]
Branko Cikatić(wd) horvát nehézsúlyú kick-bokszoló 065 [163]
Alfio Contini olasz operatőr 091 [164]
Nagy Alfréd romániai magyar színész 043 [165]
Sigmond Júlia erdélyi magyar bábszínész, eszperantista 090 [166]
Giles Walker(wd) skót származású kanadai filmrendező 074 [167]
március 23. (k. n.) Erdélyi Lajos fotóművész, újságíró, memoáríró, holokauszt-túlélő 090 [168]
William Stern(wd)[147] magyar származású brit üzletember 084 [169]
március 22. Gabi Delgado-López(wd) spanyol származású német zenész 061 [170]
Ciprian Foiaș román-amerikai matematikus, az MTA tiszteleti tagja 086 [171]
Nemeskövi Dénes mesterszakács 074 [172]
március 21. Irina Bekeskina(wd) ukrán szociológus, közvéleménykutató 068 [173]
Vigassy Mihály pápai prelátus, érdemes esperes, nyugalmazott plébános 072 [174]
március 20. Willigis Jäger német bencés szerzetes, zen mester 095 [175]
Áli Hábíb Mahmúd szíriai katonatiszt, vezérkari főnök (2004–2009), honvédelmi miniszter (2009–2011) 081 [176]
Kenny Rogers amerikai zenész, színész 081 [177]
március 19. James B. Jacobs(wd) amerikai kriminológus 072 [178]
Kruza Richárd lengyel származású dzsesszzenész, zeneszerző 080 [179]
Nazzareno Zamperla olasz színész (Pisztolyt Ringónak) 082 [180]
március 19. (k. n.) Jerry Slick amerikai dobos, operatőr 080 [181]
Szilágyi István Levente a Miskolci Közlekedési Vállalat Rt. igazgatója (1991–2005), Miskolc díszpolgára 075 [182]
március 18. Emil Karewicz lengyel színész (Kockázat, Hogyan robbantottam ki a második világháborút?) 097 [183]
Peter Musevski(wd) szlovén színész (Tej és kenyér, Zöldhatár, A szlovén lány) 054 [184]
John Tooley(wd) brit tisztviselő, a Royal Opera House főigazgatója (1970–1988) 095 [185]
Alfred Worden amerikai űrhajós 088 [186]
március 17. Gerald Freedman(wd) amerikai színházi rendező 092 [187]
Valentyina Gagarina(wd) szovjet-orosz orvos, Jurij Gagarin özvegye 084 [188]
Eduard Limonov orosz író, költő, politikus 077 [189]
Manuel Serifo Nhamadjo bissau-guineai politikus, ideiglenes elnök (2012–2014) 061 [190]
Szilágyi Aladár romániai magyar helytörténész, publicista, szerkesztő 076 [191]
Lyle Waggoner amerikai színész 084 [192]
Betty Williams Nobel-békedíjas északír politikus, békeaktivista 076 [193]
Alfred Worden amerikai űrhajós 088 [194]
március 16. Giuseppe Berardelli olasz katolikus esperes 072 [195]
Menachem Friedman(wd) izraeli szociológus 083 [196]
Saskia PostHibásan használt Wd sablon amerikai születésű ausztrál színész 059 [197]
Jason Rainey amerikai gitáros (Sacred Reich) 053 [198]
Stuart Whitman amerikai színész 092 [199]
március 15. Suzy Delair francia színésznő (Bűnös vagy áldozat?, Utópia, A gyilkos a 21-ben lakik), énekesnő 102 [200]
Vittorio Gregotti olasz építész 092 [201]
Roy Hudd angol színész 083 [202]
március 14. Gustavo Bebianno(wd) brazil jogász, politikus, a Szociálliberális Párt elnöke (2018–) 056 [203]
Eva Pilarová(wd) cseh énekesnő 080 [204]
Genesis P-Orridge(wd) brit zenész (Throbbing Gristle, Psychic TV), performansz művész 070 [205]
március 13. Carmen Galin(wd) román színésznő, zenész 073 [206]
Dorothy Maclean(wd) kanadai író, nevelő 100 [207]
március 12. Don Burrows(wd) ausztrál dzsesszzenész 091 [208]
Gary B. Kibbe(wd) amerikai operatőr (Elpusztíthatatlanok, Menekülés Los Angelesből, Robotzsaru 3.) 079 [209]
Tonie Marshall francia színésznő, rendező (Vénusz szépségszalon, Szex, szerelem, terápia) 068 [210]
Michel Roux(wd) francia származású brit szakács, étteremtulajdonos 078 [211]
március 11. Didier Bezace(wd) francia színész (A kis tolvajlány, Tolvajok, Államérdekből) 074 [212]
Chrudinák Alajos[148] újságíró, műsorvezető, főszerkesztő 082 [213]
Burkhard Hirsch(wd) német politikus, a Bundestag alelnöke (1994–1998) 089 [214]
Charles Wuorinen(wd) Pulitzer-díjas amerikai zeneszerző 081 [215]
március 10. Eva Broklová(wd) cseh történész 081 [216]
Beba Selimović(wd) bosnyák énekesnő 080 [217]
március 9. Lorenzo Brino amerikai gyerekszínész 021 [218]
Anton Coppola(wd) amerikai karmester, zeneszerző 102 [219]
Richard K. Guy(wd) brit matematikus[149] 103 [220]
José Jiménez Lozano(wd) Cervantes-díjas spanyol író 089 [221]
Keith Olsen(wd) amerikai zenei producer, hangmérnök 0?? [222]
március 8. Max von Sydow svéd színész 090 [223]
Zdenka Vučković(wd) horvát énekesnő 077 [224]
Johnny Yune dél-koreai származású amerikai színész (Hívjatok Bruce Lee-nek!, Furfangos kung-fu mester) 083 [225]
március 7. Mart Crowley(wd) amerikai író, forgatókönyvíró 084 [226]
március 6. Bélgica Castro(wd) chilei színésznő 099 [227]
David Paul amerikai színész, producer, televíziós személyiség, testépítő (Barbár fivérek, Az iker bajjal jár, avagy az óvóbácsik visszatérnek, Óvóbácsik) 062 [228]
McCoy Tyner amerikai dzsesszzongorista 081 [229]
március 5. Solomon Berewa(wd) Sierra Leone-i politikus, alelnök (2002–2007) 081 [230]
Jeanette Fitzsimons(wd) új-zélandi politikus, környezetvédő, a Zöld Párt társvezetője (1995–2009), képviselő (1996–2010) 075 [231]
Jean-Luc Seigle(wd) francia drámaíró, forgatókönyvíró (Feltörekvők) 064 [232]
március 5. (k. n.) Troy Collings új-zélandi utazási irodavezető 033 [233]
március 4. Hesham Ashmawy(wd) egyiptomi terrorista 0? [234]
Barbara Martin(wd) amerikai énekes (The Supremes) 076 [235]
Javier Pérez de Cuéllar perui diplomata, politikus, az ENSZ főtitkára (1982–1991), miniszterelnök (2000–2001) 100 [236]
Rosalind P. Walter(wd) amerikai szegecselőmunkás, emberbarát, a Rosie the Riveter ihletője 095 [237]
március 3. Božidar Alić(wd) horvát színész (Stadion akció) 065 [238]
Roscoe Born(wd) amerikai színész (Nyughatatlan fiatalok) 069 [239]
Freimut Duve(wd) német politikus, képviselő (1980–1998), író[150] 083 [240]
Tekla Famiglietti(wd) olasz nővér, apátnő, a Brigitta-rend előljárója (1981–2016) 083 [241]
Stanislaw Kania(wd) lengyel kommunista politikus, a LEMP főtitkára (1980–1981) 092 [242]
James Otis(wd) amerikai színész (Fekete Dália) 071 [243]
Nicholas Tucci(wd) amerikai színész 038 [244]
David Wise(wd) amerikai író, forgatókönyvíró (Tini Nindzsa Teknőcök, Transformers) 065 [245]
március 3. (k. n.) Abella Miklós zenei menedzser (Republic) 066 [246]
Petrenkó János vállalkozó, politikus, országgyűlési képviselő (1990–1994) 079 [247]
március 2. Tabea Blumenschein(wd) német színésznő, festő, jelmeztervező[151] 067 [248]
Henry N. Cobb(wd) amerikai építész (Pei Cobb Freed & Partners) 093 [249]
Viktor Josef Dammertz(wd) német római katolikus pap, Augsburg püspöke (1992–2004) 090 [250]
Domonkos Béla szobrász 086 [251]
James Lipton(wd) amerikai író, műsorvezető, televíziós személyiség 093 [252]
Morvay Péter újságíró 052 [253]
Ulay(wd) német művész 076 [254]
Zana József színész 081 [255]
Susan Weinert(wd) német gitáros 054 [256]
március 1. Balsai István ügyvéd, politikus, igazságügy-miniszter (1990–1994), az Alkotmánybíróság tagja 072 [257]
Clara D. Bloomfield(wd) amerikai orvos, rákkutató 077 [258]
Carsten Bresch(wd) német orvos, genetikus 098 [259]
Ernesto Cardenal(wd) nicaraguai római katolikus pap, költő 095 [260]
Jacques Lesourne(wd) francia közgazdász, a Le Monde lapigazgatója (1991–1994) 091 [261]
Jan Vyčítal(wd) cseh karikaturista, country énekes, dalszövegíró 077 [262]
Jack Welch(wd) amerikai vegyészmérnök, a General Electric elnök-vezérigazgatója (1981–2001) 084 [263]
Peter Wieland(wd) német énekes 089 [264]

Február[szerkesztés]

Dátum Név Foglalkozás / tisztség Kor Forrás
ismeretlen nap Szabadi Béla közgazdász, politikus, államtitkár 071 [265]
február 29. Hans Eichhorn(wd) osztrák író 064 [266]
Vito Kapo albán kommunista politikus, könnyűipari miniszter (1982–1990) (1989-ig könnyűipari és élelmiszeripari miniszter) 097 [267]
Dieter Laser német színész (Lexx, A rémkirály) 078 [268]
Fiona MacCarthy(wd) angol újságíró, életrajzíró 080 [269]
február 28. Jaime Carbonell(wd) uruguayi származású amerikai informatikus 066 [270]
Janusz Cisek(wd) lengyel történész, akadémikus 065 [271]
Freeman Dyson angliai születésű amerikai fizikus, matematikus 096 [272]
Fábián Gyula újságíró, szociográfus, rádióriporter 090 [273]
Joyce GordonHibásan használt Wd sablon amerikai színésznő 090 [274]
Muhammad Imára(wd) egyiptomi iszlám tudós 088 [275]
február 28. (k. n.) Bartók Mihály Széchenyi-díjas kémikus, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja 086 [276]
február 27. Otto Böcher(wd) német evangélikus teológus 084 [277]
R. D. Call(wd) amerikai színész (A vadnyugat fiai 2., Út a vadonba) 070 [278]
Burkhard Driest német színész (Querelle, Vaskereszt) 080 [279]
Eugene Dynarski(wd) amerikai színész (Harmadik típusú találkozások) 086 [280]
Colin S. Gray(wd) brit-amerikai politológus 076 [281]
február 26. Szergej Dorenkszkij(wd) orosz zongoraművész 088 [282]
Muhamed Filipović(wd) bosnyák politikus, író, történész 090 [283]
Nick Apollo Forte(wd) amerikai zenész, színész (Broadway Danny Rose) 081 [284]
İsgəndər Həmidov(wd) azeri politikus, belügyminiszter (1992–1993) 071 [285]
Nexhmije Hoxha albán kommunista politikus 099 [286]
Michael Medwin angol színész (Scrooge) 096 [287]
február 26. (k. n.) Szentandrássy István Kossuth-díjas roma származású festőművész 062 [288]
február 25. Javier Arias Stella(wd) perui patológus, politikus, külügyminiszter (1980–1983), az Arias-Stella reakció felfedezője 095 [289]
Mario Bunge(wd) argentin filozófus 100 [290]
Claude Flagel(wd) francia zenész[152] 087 [291]
Dmitrij Jazov(wd) orosz katonatiszt, védelmi miniszter (1987–1991), Szovjetunió marsallja 095 [292]
Kampis Miklós Kossuth-díjas építész, A Nemzet Művésze 084 [293]
Hoszni Mubárak egyiptomi politikus, elnök (1981–2011) 091 [294]
Bernard Pingaud(wd) francia író 096 [295]
David Roback(wd) amerikai gitáros (Mazzy Star, Rain Parade, Opal), dalszövegíró 061 [296]
Rusz Lívia grafikus, képregényszerző 089 [297]
február 24. Diana Serra Cary amerikai színésznő (Piroska és a farkas) 101 [298]
Ben Cooper amerikai színész (Johnny Guitar) 086 [299]
Clive Cussler amerikai író, tengerkutató, a NUMA alapítója 088 [300]
Csukás István Kossuth-díjas író, költő 083 [301]
Katherine Johnson amerikai matematikus (NASA) 101 [302]
Jahn Teigen norvég énekes, zenész 070 [303]
Olof Thunberg svéd színész 094 [304]
február 23. Pierre Aubenque(wd) francia filozófus 090 [305]
Hervé Bourges(wd) francia újságíró, audiovizuális vezető 086 [306]
Zoran Modli(wd) szerb újságíró, rádiós lemezlovas 071 [307]
február 23. (k. n.) Szél Júlia[153] újságíró, a Magyar Rádió munkatársa (1950–1991)[154] 092 [308]
február 22. Kiki Dimoula(wd) görög költő 088 [309]
Thích Quảng Độ(wd) vietnámi buddhista szerzetes, az Egységes Buddhista Szangha pátriárkája (2008–) 091 [310]
február 21. Shlomo Aronson(wd) izraeli történész, politológus 083 [311]
Michel Charasse(wd) francia politikus, költségvetési miniszter (1988–1992), szenátor (1992–2010) 078 [312]
Yona Friedman(wd) magyar származású francia építész, várostervező 096 [313]
Horváth György népművelő, politikus, önkormányzati képviselő (Szombathely, 1998–2010) 076 [314]
Lal Khan(wd) pakisztáni marxista politikai teorista 064 [315]
Boris Leskin(wd) szovjet-orosz és amerikai színész (A vámpír csókja) 097 [316]
Lisel Mueller(wd) német-amerikai költő 096 [317]
Tao Porchon-Lynch(wd) amerikai jógamester 101 [318]
február 20. Bogdán Imre romániai magyar agrármérnök, mezőgazdasági szakíró 091 [319]
Kovács Erzsébet ausztriai magyar költő 083 [320]
Claudette Nevins(wd) amerikai színésznő (...minden márvány, Városi vagányok, Egy ágyban az ellenséggel) 082 [321]
Jean-Claude Pecker(wd) francia csillagász 096 [322]
február 19. Bob Cobert(wd) amerikai zeneszerző (Forrongó világ, A sas felszáll) 095 [323]
Jean Daniel(wd) algériai születésű francia újságíró, a L'Obs alapítója 099 [324]
Jens Nygaard Knudsen dán játéktervező (Lego-minifigura) 078 [325]
José Mojica Marins(wd) brazil filmrendező, forgatókönyvíró 083 [326]
Fernando Morán(wd) spanyol politikus, külügyminiszter (1982–1985) 093 [327]
Pop Smoke amerikai rapper 020 [328]
február 18. José Bonaparte(wd) argentin paleontológus 091 [329]
Flavio Bucci olasz színész 072 [330]
Jon Christensen(wd) norvég dzsesszzenész, dobos 076 [331]
február 17. Jens Bjerre dán néprajzkutató, filmrendező 098 [332]
Ja'net Dubois(wd) Emmy-díjas amerikai színésznő, énekes-dalszerző 0? [333]
Henry Gray(wd) amerikai blueszongorista, énekes 095 [334]
Mário da Graça Machungo(wd) mozambiki politikus, miniszterelnök (1986–1994) 079 [335]
Charles Portis amerikai író (A félszemű) 086 [336]
Georgij Sengelaja grúz filmrendező, forgatókönyvíró 082 [337]
Larry Tesler amerikai számítógéptudós (Apple Corps, Xerox), a másolás-beillesztés feltalálója 074 [338]
Andrew Weatherall(wd) angol zenei producer (Screamadelica), DJ, zenész (The Sabres of Paradise, Two Lone Swordsmen) 056 [339]
Ror Wolf(wd) német író, költő 087 [340]
Sonja Ziemann német színésznő (A remageni híd) 094 [341]
február 16. Zoe Caldwell négyszeres Tony-díjas ausztrál színésznő (Lilo és Stitch – A csillagkutya, Rém hangosan és irtó közel) 086 [342]
Frances Cuka(wd) angol színésznő (Az erdei kápolna titka, Hófehérke – A terror meséje) 083 [343]
Jason Davis amerikai színész (Szünet, Beverly Hills-i nindzsa) 035 [344]
Jerzy Gruza(wd) lengyel filmrendező, forgatókönyvíró 087 [345]
Kellye Nakahara(wd) amerikai színésznő (A 3 nindzsa visszarúg) 072 [346]
február 16. (k. n.) Timár Mátyás közgazdász, politikus, pénzügyminiszter (1962–1967), az MNB elnöke (1975–1988) 096 [347]
február 15. Caroline Flack(wd) angol rádiós és televíziós műsorvezető (The X Factor, Love Island) 040 [348]
Jens Halfwassen(wd) német filozófus 061 [349]
Vatroslav Mimica(wd) horvát filmrendező, forgatókönyvíró 096 [350]
Karl Ludwig Schweisfurth(wd)[155] német üzletember (Herta) 089 [351]
Soóky László szlovákiai magyar költő, író, publicista 067 [352]
Léon Wurmser(wd) svájci pszichoanalitikus 089 [353]
február 14. Lynn Cohen amerikai színésznő (Szex és New York, München) 086 [354]
Reinbert de Leeuw(wd) holland karmester, zeneszerző, zongoraművész 081 [355]
Michel Ragon(wd) francia művészettörténész, költő, író, irodalomkritikus 095 [356]
Decebal Traian Remeș(wd) román közgazdász, politikus, pénzügyminiszter (1998–2000), mezőgazdasági miniszter (2007) 070 [357]
Esther Scott amerikai színésznő (Fekete vidék, Dreamgirls, Szívek doktora) 066 [358]
John Shrapnel angol színész (Gladiátor, Trója, 101 kiskutya) 077 [359]
február 13. Franco Bordoni(wd) olasz operaénekes 88 [360]
Alekszej Botyan(wd) szovjet-orosz hírszerzőtiszt 103 [361]
Hermann Kahan(wd) romániai születésű norvég üzletember, holokauszt-túlélő 093 [362]
Liliane de Kermadec francia filmrendező, forgatókönyvíró 091 [363]
Rajendra Pachauri indiai közgazdász, mérnök, az IPCC elnöke (2002–2015) 079 [364]
Rafael Romero Marchent(wd) spanyol filmrendező, színész, forgatókönyvíró 093 [365]
Miloš Stehlík(wd) cseh művészettörténész 096 [366]
Zara Steiner(wd) amerikai származású brit történész, akadémikus 091 [367]
február 12. Javier Arevalo(wd) mexikói festőművész 082 [368]
Michael Berridge(wd) zimbabwei származású brit fiziológus, biokémikus, az MTA tiszteleti tagja[156] 081 [369]
Geert Hofstede holland szociálpszichológus, az MTA tiszteleti tagja 091 [370]
Frederick R. Koch(wd) amerikai műgyűjtő, emberbarát 086 [371]
Makkai János romániai magyar újságíró, szerkesztő 078 [372]
Hamish Milne(wd)[157] angol zenész, zongorista 080 [373]
Søren Spanning dán színész (A fejvadász - A pénz hatalma, Egy veszedelmes viszony) 068 [374]
február 12. (k. n.) Erdélyi Alice balettművész 091 [375]
február 11. Claire Bretécher(wd) francia karikaturista, a L'Écho des savanes alapítója 079 [376]
George Coyne(wd) amerikai jezsuita pap, csillagász, a Vatikáni Csillagvizsgáló igazgatója (1978–2006) 087 [377]
Charles Lanyer amerikai színész (A mostohaapa, Tűzmadár akció, Még drágább az életed) 077 [378]
Jacques Mehler(wd) francia pszichológus 083 [379]
Marcelino dos Santos(wd) mozambiki költő, politikus, a FRELIMO alelnöke (1970–1977) 090 [380]
Joseph Shabalala(wd) dél-afrikai zenész (Ladysmith Black Mambazo) 078 [381]
Ferdinand Ulrich német filozófus 088 [382]
Joseph Vilsmaier német filmrendező (Sztálingrád, Az álom testvére), operatőr 081 [383]
február 10. Efigenio Ameijeiras(wd) kubai forradalmár, katonai parancsnok (Disznó-öbölbeli invázió) 088 [384]
Lyle Mays amerikai dzsesszzongorista, zeneszerző, a Pat Metheny Group tagja 066 [385]
Pavel Vilikovský szlovák író 078 [386]
február 10. (k. n.) Suhai Ferenc földrajztudós, főiskolai tanár 078 [387]
február 9. John Cadogan(wd) brit kémikus 089 [388]
Erős Ferenc szociálpszichológus 073 [389]
Mirella Freni olasz opera-énekesnő (szoprán) 084 [390]
Vladimir Kranjčević(wd) jugoszláv-horvát karmester 083 [391]
Helmut Nieberle(wd) német dzsesszgitáros 063 [392]
Alvin V. Tollestrup(wd) amerikai fizikus 095 [393]
február 8. Bonn Ottó sportvezető, az ICF tiszteletbeli főtitkára 093 [394]
Robert Conrad amerikai színész 084 [395]
Paula Kelly amerikai színésznő (Zöld szója), táncosnő 076 [396]
Erazim Kohák(wd) cseh filozófus, író 086 [397]
Robert Massin(wd) francia grafikus 094 [398]
Ron McLarty amerikai író, narrátor, színész (Bátor, a gyáva kutya) 072 [399]
Erhard Schnell(wd) német autótervező 092 [400]
Volker Spengler német színész (Amikor 13 újhold van egy évben, A harmadik generáció, Maria Braun házassága) 080 [401]
Grazia Volpi olasz filmproducer (Cézárnak meg kell halnia) 078 [402]
február 7. Leonard Appleyard(wd) brit diplomata, Nagy-Britannia magyarországi nagykövete (1986–1989) 081 [403]
Orson Bean amerikai színész (Quinn doktornő, A John Malkovich menet) 091 [404]
Pierre Guyotat(wd) francia író 080 [405]
Paul Koralek(wd) osztrák származású brit építész 086 [406]
Ann E. Todd(wd) amerikai gyermekszínész 088 [407]
február 6. Raphaël Coleman(wd) brit gyermekszínész (Nanny McPhee – A varázsdada, Negyedik típusú találkozások), klímaaktivista 025 [408]
Nello Santi(wd) olasz karmester 088 [409]
február 5. Stanley Cohen Nobel-díjas amerikai biokémikus 097 [410]
Kevin Conway amerikai színész (Tizenhárom nap - Az idegháború, Legyőzhetetlen) 077 [411]
Kirk Douglas amerikai színész (Spartacus, A dicsőség ösvényei) 103 [412]
Günter Fehring(wd) német régész[158] 91 [413]
Mersei Miklós operaénekes (bariton) 078 [414]
Mészáros Tamás ortopéd orvos, egyetemi tanár, orvoskari dékán (1997–2000) 080 [415]
Beverly Pepper(wd) amerikai szobrász 097 [416]
Rudolf Pietsch(wd) osztrák zenész, zenetudós 068 [417]
Dragoljub Žarković újságíró, a Vreme hetilap főszerkesztője 072 [418]
Gotthart Wunberg(wd) német germanista, irodalomtörténész 089 [419]
február 5. (k. n.) Gyenes Béla szaxofonos 058 [420]
Barisz Lucenka(wd) belarusz rendező 082 [421]
február 4. Buddy Cage(wd) amerikai pedal steel gitáros 073 [422]
José Luis Cuerda(wd) négyszeres Goya-díjas spanyol filmrendező (Hogyan beszélnek a lepkék?, Hajnalodik, és már ez is valami), producer, forgatókönyvíró 072 [423]
Terry Hands(wd) angol színházi rendező 079 [424]
Volker David Kirchner(wd) német hegedűművész, zeneszerző 077 [425]
Bonnie MacLean(wd) amerikai grafikus 080 [426]
Zwi Milshtein(wd) romániai születésű francia (wikidatában izraeli) festőművész 085 [427]
Gianni Minervini olasz filmproducer (Picone küldött), színész 091 [428]
Daniel arap Moi kenyai politikus, elnök (1978–2002) 095 [429]
Ljiljana Petrović(wd) boszniai származású szerb énekesnő 081 [430]
Eugen Pleško(wd) horvát kerékpárversenyző, olimpikon 071 [431]
Frank Plummer(wd) kanadai mikrobiológus 067 [432]
Sárközy Tamás jogász, egyetemi tanár, miniszterhelyettes 079 [433]
Teodor Shanin(wd) litván származású brit szociológus 089 [434]
Sulyok Tamás karmester, tanár 089 [435]
február 4. (k. n.) Nagy Szilvia melegjogi aktivista, a Budapest Pride elnöke 042 [436]
február 3. Gene Reynolds amerikai színész, televíziós producer (MASH) 096 [437]
George Steiner(wd) francia-amerikai irodalomkritikus, esszéista (Bábel után) 090 [438]
február 3. (k. n.) Kanyó Béla fotóművész 080 [439]
február 2. Simon Coencas francia felfedező, a lascaux-i barlangot felfedezők egyike 093 [440]
Mike Hoare brit zsoldos katona 100 [441]
Ivan Kral cseh-amerikai zenész, dalszövegíró 071 [442]
Mike Moore(wd) új-zélandi politikus, miniszterelnök (1990), a Kereskedelmi Világszervezet főigazgatója (1999–2002) 071 [443]
Péter Katalin történész, akadémikus 083 [444]
február 1. Andorai Péter Kossuth-díjas színész, a nemzet színésze 071 [445]
Leons Briedis(wd) lett költő, író 070 [446]
Andy Gill(wd) angol post-punk gitáros (Gang of Four), lemezproducer 064 [447]
Luciano Ricceri(wd) olasz látványtervező (Egy különleges nap) 079 [448]
Peter Serkin(wd) Grammy-díjas amerikai zongoraművész 072 [449]

Január[szerkesztés]

Dátum Név Foglalkozás / tisztség Kor Forrás
január 31. Alan Harris angol színész (A Birodalom visszavág) 081 [450]
Mary Higgins Clark amerikai író 092 [451]
Tornai József Kossuth-díjas költő, író, műfordító, a nemzet művésze 092 [452]
Mirzə Xəzər azeri rádiós újságíró, kiadó, műfordító 072 [453]
január 30. Vidmantas Bartulis(wd) litván zeneszerző 065 [454]
Luboš Dobrovský(wd) cseh újságíró, politikus, csehszlovák honvédelmi miniszter (1990–1992), oroszországi nagykövet (1996–2000) 087 [455]
Jörn Donner finnországi svéd filmproducer, filmrendező, forgatókönyvíró, író 086 [456]
január 29. Félix Marcilhac(wd) francia művészettörténész 078 [457]
Christoph Meckel német író, grafikusművész 084 [458]
Tofiq Qasımov(wd) azeri politikus, külügyminiszter (1992–1993) 081 [459]
John Ridland Balassi Bálint-emlékkardos amerikai műfordító 086 [460]
január 29. (k. n.) Nováky Balázs altábornagy, a határőrség országos parancsnoka (1990–1999) 076 [461]
január 28. Marj Dusay amerikai színésznő 083 [462]
Harriet Frank Jr. amerikai forgatókönyvíró (Rejtélyes halál) 096 [463]
Othmar Mága(wd) német karmester 090 [464]
Nicholas Parsons(wd) angol színész, műsorvezető, egyetemi rektor 096 [465]
Veres Gábor orvos, egyetemi tanár, a debreceni gyermekgyógyászati klinika igazgatója (2018–) 050 [466]
január 27. Lina Ben Mhenni(wd) tunéziai politikai aktivista, blogger 036 [467]
Edvardas Gudavičius(wd) litván történész 090 [468]
Santu Mofokeng(wd) dél-afrikai fotográfus 064 [469]
Reed Mullin(wd) amerikai rockdobos (Corrosion of Conformity, Teenage Time Killers) 053 [470]
január 26. Vszevolod Csaplin(wd) orosz ortodox főpap 051 [471]
Endreffy Ildikó orvosbiológus, akadémikus, Nyíregyháza alpolgármestere (1990–1994) 076 [472]
Michou(wd) francia kabaréművész 088 [473]
Hubert Mingarelli(wd) francia író 064 [474]
január 26. (k. n.) Louis Nirenberg Abel-díjas kanadai-amerikai matematikus 094 [475]
január 25. Tor Obrestad(wd) norvég költő, író 081 [476]
Monique van Vooren belga származású amerikai színésznő (Tarzan és az ördögi nő, Rettenthetetlen Frank), táncosnő 092 [477]
január 24. Leila Janah(wd) amerikai üzletember, a Samasource alapítója 037 [478]
Marsha Kramer amerikai színésznő (Modern család, NCIS) 074 [479]
Joe Payne(wd) amerikai zenész, heavy metal basszusgitáros (Divine Heresy, Nile)) 035 [480]
Sean Reinert(wd) amerikai dobos (Cynic, Death, Æon Spoke) 048 [481]
Török József egyháztörténész, pápai prelátus, címzetes prépost, egyetemi tanár 073 [482]
január 23. Robert Harper amerikai színész (Volt egyszer egy Amerika) 068 [483]
Adolf Holl(wd) osztrák teológus 089 [484]
Stephen James Joyce(wd) James Joyce unokája 087 [485]
Kraszna László klarinétművész és -tanár, a Budapesti Klarinétegyüttes vezetője 072[159] [486]
Jim Lehrer(wd) amerikai újságíró, szerkesztő, műsorvezető, híradós (PBS NewsHour) 085 [487]
Franz Mazura(wd) kétszeres Grammy-díjas osztrák operaénekes (basszbariton) 095 [488]
Adolfo Natalini(wd) olasz építész (Superstudio) 078 [489]
Gudrun Pausewang német sci-fi-író 091 [490]
Richly Zsolt Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikus, egyetemi tanár 079 [491]
január 23. (k. n.) Révész Bertalan szlovákiai magyar irodalomtörténész, egyetemi tanár 084 [492]
január 22. John Karlen amerikai színész (Vörös ajkak, Cagney és Lacey) 086 [493]
Tornyi Ferenc rádiós újságíró 065 [494]
január 21. Norman Amadio(wd) kanadai dzsesszzongorista, zenekarvezető 091 [495]
Hédi Baccouche(wd) tunéziai politikus, miniszterelnök (1987–1989) 090 [496]
Herbert Baumann(wd) német zeneszerző 094 [497]
Terry Jones walesi író, forgatókönyvíró, színész, rendező, történész, a Monty Python-csoport tagja 077 [498]
Tengiz Szigua grúz politikus, miniszterelnök (1992–1993) 085 [499]
január 20. Joseph Hannesschläger német színész, zenész 057 [500]
Jaroslav Kubera(wd) cseh politikus, a cseh parlament felsőházi elnöke (2018–), Teplice polgármestere (1994–2018) 072 [501]
Joe Shishido(wd) japán színész (Az ifjú szörnyeteg, A gyilkos jele) 086 [502]
január 20. (k. n.) Béres Csilla biológus, tanszékvezető egyetemi tanár 066 [503]
január 19. Dan Andrei Aldea román rockzenész (Sfinx) 069 [504]
Manfred Clynes(wd) osztrák származású amerikai tudós, feltaláló, zenész 094 [505]
Jimmy Heath amerikai dzsesszszaxofonos 093 [506]
George Herbert Walker III amerikai politikus, diplomata, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete (2003–2006) 088 [507]
január 18. Urs Egger svájci filmrendező (Merénylet az Operabálon) 0? [508]
Makkai Ádám kétszeres Kossuth-díjas költő, nyelvész, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja 084 [509]
David Olney(wd) amerikai énekes, dalszerző 071 [510]
Philipp Tibor képzőművész, a Magyar Október Párt tagja 0? [511]
Petr Pokorný(wd) cseh protestáns teológus 086 [512]
Christoph Quest német színész 079 [513]
január 18. (k. n.) Gáspár András sci-fi és fantasy író 054 [514]
Robert Maclennan(wd) brit politikus, a Szociáldemokrata Párt vezetője (1987–1988), a Liberális Demokraták elnöke (1995–1998) 083 [515]
január 17. Dankó Ádám újságíró, lapszerkesztő 074 [516]
Rahşan Ecevit(wd) török politikus, Bülent Ecevit felesége, a Baloldali Demokrata Párt létrehozója 097 [517]
Derek Fowlds angol színész (Igenis, miniszter úr!, Igenis, miniszterelnök úr!) 082 [518]
Oswald Oberhuber(wd) osztrák festőművész, szobrász 088 [519]
Lech Raczak(wd) lengyel színházrendező 073 [520]
Claudio Roditi(wd) brazil dzsessztrombitás 073 [521]
Emanuele Severino(wd) olasz filozófus 090 [522]
Takács Ildikó marketingszakember 078 [523]
január 16. Iván László orvos, egyetemi tanár, országgyűlési képviselő (2006–2014) 086 [524]
Sárvári Márta újságíró 089 [525]
Nagyezsda Sepeljova(wd) szovjet-jakut opera-énekesnő 096 [526]
Christopher Tolkien angol akadémikus, író, szerkesztő 095 [527]
Barry Tuckwell(wd) ausztrál kürtművész, karmester 088 [528]
január 15. Chris Darrow(wd) amerikai zenész (Kaleidoscope) 075 [529]
Victor Salvemini(wd) ausztrál atléta, paralimpikon 073 [530]
január 14. Josef Čermák(wd) cseh irodalomtörténész, műfordító 091 [531]
Guy Deplus(wd) francia klarinétművész 095 [532]
Giovanni Gazzinelli brazil orvos, biokémikus 092 [533]
Jack Kehoe amerikai színész (Serpico, Aki legyőzte Al Caponét) 085 [534]
Naděžda Kniplová(wd) cseh opera-énekesnő (szoprán) 086 [535]
Bruno Nettl(wd) cseh származású amerikai népzenekutató, zenetudós 089 [536]
január 13. Jean Delumeau(wd) francia történész 096 [537]
Isabel-Clara Simó(wd) katalán nyelven alkotó spanyol újságíró, író 076 [538]
január 12. William Bogert amerikai színész 083 [539]
Ivan Fuček(wd) jugoszláv-horvát római katolikus teológus 093 [540]
Tony Garnett brit filmproducer (A földi lányok csábítók) 083 [541]
Mayer István kémikus, fizikus, radiofizikus 076 [542]}}
Roger Scruton angol konzervatív filozófus, esztéta 075 [543]
Sigurd Tesche(wd) német természetfilmes 079 [544]
január 12. (k. n.) Cristina Ţopescu(wd) román televíziós újságíró 059 [545]
január 11. Sabine Deitmer német krimiíró 072 [546]
Füzi János fizikus, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézet Neutronspektroszkópiai Osztályának vezetője 059 [547]
Stan Kirsch amerikai színész (Hegylakó) 051 [548]
Norma Michaels(wd) amerikai színésznő (Férjek gyöngye) 095 [549]
január 10. Neda Arnerić szerb színésznő (Shaft Afrikában) 066 [550]
André Capron(wd) francia immunológus 089 [551]
Lord Chalfont(wd) brit politikus, külügyi államminiszter (1964–1970) 100 [552]
Csajbók Terézia operaénekesnő (mezzoszoprán) 092 [553]
Wolfgang Dauner német dzsesszzenész 084 [554]
Patrick Jordan(wd) angol színész (Lángoló hegyek) 096 [555]
Kábúsz ománi szultán Omán szultánja (1970-től) 079 [556]
Guido Messina olimpiai (1952) és világbajnok olasz kerékpárversenyző 089 [557]
Petko Petkov válogatott bolgár labdarúgó, edző 073 [558]
január 9. Michael Allison amerikai zeneszerző, zenész 061 [559]
Bobby Comstock(wd) amerikai popénekes 078 [560]
Rudolf de Korte(wd) holland politikus, miniszterelnök-helyettes (1986–1989), gazdasági miniszter (1986–1989) 083 [561]
Dunavölgyi Péter televíziós főgyártásvezető, archívumvezető 068 [562]
Pete Dye(wd) amerikai golfpályatervező (TPC at Sawgrass) 094 [563]
Euphrase Kezilahabi tanzániai író, költő 075 [564]
Pablo Macera(wd) perui történész 090 [565]
Lan O'Kun amerikai forgatókönyvíró 087 [566]
Ivan Passer cseh filmrendező, forgatókönyvíró 086 [567]
Mike Resnick amerikai sci-fi-író 077 [568]
január 8. Edd Byrnes amerikai színész (77 Sunset Strip, Grease) 087 [569]
Buck Henry(wd) amerikai színész, forgatókönyvíró, filmrendező 089 [570]
Peter T. Kirstein(wd) német származású brit informatikus 086 [571]
Vető Miklós magyar származású francia filozófus, az MTA külső tagja 083 [572]
január 7. Jacques Dessange(wd) francia fodrász 094 [573]
Felföldi Anikó Jászai Mari-díjas színésznő 081 [574]
Silvio Horta amerikai forgatókönyvíró 045 [575]
Alexandre Matheron(wd) francia filozófus 093 [576]
Neil Peart kanadai dobos (Rush), dalszövegíró 067 [577]
Elizabeth Wurtzel amerikai író, újságíró 052 [578]
január 6. Biró Károly Ágoston romániai magyar villamosmérnök, egyetemi tanár 078 [579]
John Brownjohn angol forgatókönyvíró, műfordító 090 [580]
Peter Cerny osztrák üzletember 078 [581]
Arne Holmgren(wd) svéd biokémikus 079 [582]
Kiss Eszter újságíró 037 [583]
január 5. Anri Dzsergenia(wd) abház politikus, miniszterelnök (2001–2002) 078 [584]
H. Kolba Judit régész, muzeológus, történelem szakos tanár 082 [585]
január 4. Georges Duboeuf(wd) francia borkereskedő 086 [586]
Gesztesi Károly színész, szinkronszínész 056 [587]
Tom Long amerikai származású ausztrál színész (Kéz és ököl) 051 [588]
Lorenza Mazzetti(wd) olasz író, filmrendező, forgatókönyvíró 092 [589]
Zdravko Tomac horvát politikus, képviselő (1995–2005), író 082 [590]
január 3. Derek Acorah(wd) angol médium, televíziós személyiség 069 [591]
Christopher Beeny angol színész (A bor nem válik vízzé) 078 [592]
Robert Blanche amerikai színész (Lépéselőnyben, Grimm) 057 [593]
Wolfgang Brezinka(wd) német-osztrák neveléstudós 091 [594]
Domenico Corcione(wd) olasz katonatiszt, honvédelmi miniszter (1995–1996) 090 [595]
Reuben Hersh amerikai matematikus 092 [596]
Kászem Szolejmáni iráni tábornok 062 [597]
Douglas N. Walton(wd) kanadai filozófus, akadémikus 077 [598]
január 2. John Baldessari amerikai konceptualista művész 088 [599]
Mohamed Salah Dembri(wd) algériai politikus, külügyminiszter (1993–1996) 081 [ [600]
Veronika Fitz német színésznő 083 [601]
Bogusław Polch(wd) lengyel képregényrajzoló 078 [602]
Élisabeth Rappeneau francia filmrendezőnő (Feledni fáj), forgatókönyvíró (Vadember, Egy nő vagy kettő) 079-80 [603]
január 1. Aczél János kanadai-magyar matematikus, az MTA külső tagja 095 [604]
Jaap Schröder(wd) holland hegedűművész, karmester 094 [605]
David Stern amerikai sportvezető, jogász, az NBA vezetője (1984–2014) 077 [606]
Tandori Ágnes író, műfordító, Tandori Dezső felesége 077 [607]

2019[szerkesztés]

December[szerkesztés]

Dátum Név Foglalkozás / tisztség Kor Forrás
december 31. Szerikbolszin Abdildin (wd) szovjet-kazah közgazdász, politikus, Kazahsztán Legfelsőbb Tanácsának elnöke (1991–1993) 082 [608]
Varga Bálint András zenei újságíró, rádióriporter 078 [609]
december 30. Marion Chesney skót író 083 [610]
Dragomir Draganov(wd) bolgár történész, politikus 071 [611]
Jan Fedder német színész (A tengeralattjáró) 064 [612]
Jack Garfein amerikai filmrendező, színházi producer és igazgató, pedagógus 089 [613]
Prosper Grech(wd) máltai római katolikus bíboros, az Augustinianum Patrisztikus Intézet társalapítója és első elnöke (1971–1979) 094 [614]
Harry Kupfer(wd) német operarendező és -igazgató 084 [615]
Syd Mead(wd) amerikai látványtervező (Szárnyas fejvadász, A bolygó neve: Halál, Tron, avagy a számítógép lázadása) 086 [616]
Elizabeth Sellars(wd) skót színésznő 098 [617]
december 30. (k. n.) Kerülő Ferenc festőművész 079 [618]
december 29. Sebastián Ferrat mexikói színész (Emlékezz, Reina!‎) 041 [619]
Alasdair Gray(wd) skót képzőművész, író 085 [620]
Neil Innes(wd) angol író, humorista, zenész, dalszerző (Monty Python) 075 [621]
Kiss László népművelő, a Magyar Versmondók Egyesülete alapítóelnöke 072 [622]
Vaughan Oliver(wd) brit tervezőgrafikus (4AD) 062 [623]
Hilda Rebello(wd) brazil színésznő 095 [624]
Manfred Stolpe német politikus, miniszter, Brandenburg miniszterelnöke (1990–2002) 083 [625]
Norma Tanega(wd) amerikai zenész, énekesnő, dalszövegíró 080 [626]
Harry Villegas (Harry "Pombo" Villegas)(wd) kubai kommunista gerilla, író, Che Guevara bolíviai és afrikai companerója 079 [627]
december 28. Jean Blot(wd) orosz származású francia író, műfordító 096 [628]
Gábor Dénes romániai magyar bibliográfus, kisgrafikai szakíró 083 [629]
Thánosz Mikrúcikosz(wd) görög zeneszerző, politikus, kulturális miniszter (1994–1996) 072 [630]
Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zeneszerző, a Nemzet Művésze 095 [631]
december 28. (k. n.) Springer Miklós ügyvéd, a Ferencvárosi Torna Club elnökségi tagja, az FTC Baráti Kör tiszteletbeli elnöke, Springer Ferenc unokája 091 [632]
december 27. Don Imus(wd) amerikai rádiós személyiség 079 [633]
Art Sullivan(wd) belga énekes 069 [634]
december 27. (k. n.) Pálinkó Mária gyártásvezető 0? [635]
Varecza László matematikus, író, régiségkereskedő 083 [636]
december 26. Boros János újságíró, főszerkesztő 096 [637]
Jocelyn Birch Burdick amerikai politikus, szenátor (1992) 097 [638]
Jerry Herman(wd) háromszoros Tony- és kétszeres Grammy-díjas amerikai musicalszerző (Hello, Dolly!, Őrült nők ketrece) 088 [639]
Sleepy LaBeef(wd) amerikai rockabilly énekes 084 [640]
Sue Lyon amerikai színésznő (Lolita) 073 [641]
Galina Volcsek orosz színésznő, színházi és filmrendező 086 [642]
december 25. Ari Behn norvég író, a norvég királyi család tagja (2002–2017) 047[160] [643]
Vlagyimir Busin(wd) szovjet-orosz író, irodalomkritikus 095 [644]
Csuprik Etelka(wd) ukrajnai magyar zongoraművész, Ukrajna érdemes művésze 055 [645]
Taťana Fischerová cseh színésznő (Szálloda idegeneknek), politikus, polgári aktivista 072 [646]
Mahmut Garejev(wd) szovjet-orosz katonatiszt, vezérkarifőnök-helyettes (1984–1992) 096 [647]
Peter Schreier német operaénekes (tenor), karmester 084 [648]
december 24. Dave Riley(wd) amerikai basszusgitáros (Big Black) 059 [649]
Allee Willis(wd) amerikai dalszerző, a Jóbarátok című vígjátéksorozat főcímdalának szerzője 072 [650]
december 23. David Foster amerikai filmproducer (A dolog, Rövidzárlat, A szökés) 090 [651]
Mustafa Mujezinović(wd) bosnyák politikus, miniszterelnök (2009–2011) 064 [652]
Ahmed Gait Száleh(wd) algériai katonatiszt, vezérkari főnök (2004–) 079 [653]
december 22. Tony Britton angol színész (Vasárnap, átkozott vasárnap, A Sakál napja) 095 [654]
Ronald Melzack(wd) kanadai pszichológus 090 [655]
Ram Dass amerikai spirituális tanító, pszichológus 088 [656]
Elizabeth Spencer(wd) amerikai írónő (Fény a Piazzán) 098 [657]
december 21. Isaac Kramnick(wd) amerikai történész 081 [658]
Dale Russell kanadai geológus, őslénykutató 081 [659]
Bolotbek Samsijev szovjet-kirgiz filmrendező (Fehér hajó) 078 [660]
Emanuel Ungaro(wd) francia divattervező 086 [661]
december 20. Fazle Hasan Abed(wd) bangladesi filantróp, a BRAC alapítója 083 [662]
Matti Ahde(wd) finn politikus 073 [663]
Marko Orlandić(wd) montenegrói politikus, miniszterelnök (1974–1978), elnök (1983–1984) 089 [664]
december 19. Jules Deelder(wd) holland költő 075 [665]
Galambos János amerikai-magyar matematikus 079 [666]
Gyüszi László újságíró, tanár, helytörténész 090 [667]
december 18. Patxi Andión(wd) spanyol énekes, dalszövegíró, zenész, színész 072 [668]
Claudine Auger francia színésznő 078 [669]
Alain Barrière(wd) francia énekes 084 [670]
Tunç Başaran(wd) török filmrendező 081 [671]
Leandro Despouy(wd) argentin jogász, az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának elnöke (2001–2002) 072 [672]
Jochen Melchior Friedrich Kirchhoff(wd) német üzletember, vezérigazgató (1993–2006), a Kirchhoff-csoport(wd) névadó tulajdonosa 092 [673]
Kenny Lynch(wd) angol énekes, színész 081 [674]
Arty McGlynn(wd) ír gitáros 075 [675]
Abbey Simon(wd) amerikai zongoraművész 099 [676]
december 17. Jacques Grimbert(wd) francia karmester 090 [677]
Cuchlaine King(wd) brit geomorfológus 097 [678]
Peter Wollen(wd) brit filmteoretikus, filmrendező 081 [679]
december 16. Hans Kornberg(wd) német származású brit-amerikai biokémikus 091 [680]
Peter Larkin négyszeres Tony-díjas amerikai látványtervező 093 [681]
Mama Cax(wd) amerikai-haiti modell 030 [682]
Bill Simpson(wd) amerikai autóversenyző, üzletember (Simpson Performance Products) 079 [683]
december 15. Benkő Dániel lant- és gitárművész, televíziós személyiség 072 [684]
Nicky Henson angol színész (EastEnders, Sziriána) 074 [685]
Monique Leyrac(wd) kanadai énekesnő, színésznő 091 [686]
Chuck Peddle amerikai elektromérnök, a MOS Technology 6502, a KIM-1 és a Commodore PET megtervezője 082 [687]
december 14. Chuy Bravo mexikói-amerikai színész, televíziós személyiség 063 [688]
John Briley Oscar-díjas (1983) amerikai forgatókönyvíró (Gandhi, Kiálts szabadságért) 094 [689]
Anna Karina dániai születésű francia színésznő 079 [690]
Ku Cha-Kyun(wd) dél-koreai üzletember, az LG Group elnöke (1970–1995) 094 [691]
Bernard Lavalette francia színész 093 [692]
Panamarenko(wd) belga szobrász 079 [693]
Emil Richards(wd) amerikai zenész 087 [694]
Felix Rohatyn(wd) osztrák származású amerikai bankár, diplomata, franciaországi nagykövet (1997–2000) 091 [695]
december 14. (k. n.) Meichl Géza rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, Budapest rendőrfőkapitányának gazdasági helyettese 062 [696]
december 13. Gerd Baltus német színész 087 [697]
Jekatyerina Durova szovjet-orosz színésznő (Iskolai valcer, Téli utazás) 060 [698]
Sheila Mercier angol színésznő (Emmerdale) 100 [699]
december 12. Danny Aiello amerikai színész 086 [700]
Dalton Baldwin(wd) amerikai zongoraművész 087 [701]
Kis János informatikai újságíró, igazságügyi szakértő, az euroASTRA főszerkesztője (1995–2019) 064 [702]
Željko Rohatinski(wd) horvát közgazdász, a Hrvatska narodna banka elnöke (2000–2012) 068 [703]
Jack Scott(wd) kanadai-amerikai rock and roll énekes, dalszövegíró 083 [704]
Umemija Tacuo(wd) japán színész (Yakuzák háborúja) 081 [705]
december 11. David Bellamy(wd) angol természettudós, író 086 [706]
Paul Crossley(wd) brit művészettörténész 074 [707]
Nicole de Buron(wd) francia írónő, forgatókönyvíró 090 [708]
Jiří Jirmal(wd) cseh klasszikus gitáros 094 [709]
Guy Laporte francia színész (Bronzbarnák, A bronzbarnák síelni mennek) 071 [710]
Martin Warnke(wd) Leibniz-díjas német művészettörténész 082 [711]
december 10. Albert Bertelsen(wd) dán festőművész 098 [712]
Fabio Vásquez Castaño(wd) kolumbiai forradalmár, a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg alapítója 079 [713]
Guman István csillagász 100 [714]
Barrie Keeffe(wd) angol forgatókönyvíró (Hosszú nagypéntek) 074 [715]
Gershon Kingsley(wd) német-amerikai zeneszerző, az elektronikus zene úttörője 097 [716]
Jurij Luzskov orosz politikus, Moszkva polgármestere (1992–2010) 083 [717]
Philip McKeon amerikai színész (Alice) 055 [718]
december 9. Marie Fredriksson svéd énekesnő, dalszövegíró (Roxette) 061 [719]
Kim Vudzsung(wd) dél-koreai üzletember, a Daewoo alapítója 082 [720]
Medgyesi Ferenc (Pite) zenei menedzser (Hiperkarma) 042 [721]
Zoran Rankić szerb színész 084 [722]
Varga Imre Kossuth-díjas szobrász 096 [723]
december 9. (k. n.) Friedrich Ádám Liszt Ferenc-díjas kürtművész 081 [724]
december 8. René Auberjonois amerikai színész (Star Trek: Deep Space Nine, MASH) 079 [725]
Kovács Sándor Iván József Attila-díjas irodalomtörténész, kritikus 082 [726]
Markovics Ferenc Balázs Béla-díjas fotóművész, fotóriporter, érdemes- és kiváló művész 083 [727]
Ormos Mária Széchenyi-díjas történész, az MTA rendes tagja 089 [728]
Caroll Spinney (wd) amerikai bábművész (Szezám utca), illusztrátor, író 085 [729]
Paul Volcker(wd) amerikai közgazdász, a Federal Reserve System elnöke (1979–1987) 092 [730]
december 7. Reinhard Bonnke(wd) amerikai pünkösdi-karizmatikus evangélista hittérítő 079 [731]
Herbert Joos(wd) német dzsessztrombitás 079 [732]
Zaza Urusadze(wd) grúz filmrendező (Mandarinok) 053 [733]
Wolfgang Winkler(wd) német színész (A nyúl én vagyok, 19 éves voltam) 076 [734]
december 6. Bálint Lajos villamos mérnök, egyetemi docens 073 [735]
Irena Laskowska lengyel színésznő 094 [736]
Ron Leibman Tony-díjas amerikai színész 082 [737]
Sztojanka Mutafova bolgár színésznő (Lekötözött léggömb, Mindent bele, csak rá ne fázzunk) 097 [738]
december 5. Marvin GoodfriendHibásan használt Wd sablon amerikai közgazdász 069 [739]
Mors Kochanski(wd) lengyel származású kanadai író, túlélésoktató 079 [740]
George Laurer(wd) amerikai feltaláló (Universal Product Code) 094 [741]
Robert Walker amerikai színész 079 [742]
Weszely Tibor romániai magyar matematikus, tudománytörténész 083 [743]
december 4. Thomas Elsaesser(wd) német filmtörténész 076 [744]
Leonard Goldberg(wd) amerikai film és televíziós producer (Charlie angyalai, Zsaruvér, Háborús játékok), a 20th Century Fox elnöke (1987–1989) 085 [745]
Ján Eugen Kočiš(wd) szlovák görögkatolikus főpap, a Cseh Köztársaság ruszin katolikus apostoli exarchátusának segédpüspöke (2004–2006) 093 [746]
december 3. Csha Inha(wd) dél-koreai színész 027 [747]
Johann Eyfells(wd) izlandi képzőművész 096 [748]
Ragnar Ulstein(wd) norvég újságíró, második világháborús ellenálló 099 [749]
Andrew Weiner(wd) kanadai sci-fi író 070 [750]
december 2. Bónis Ferenc Széchenyi-díjas zenetörténész, egyetemi tanár 087 [751]
D. C. Fontana(wd) amerikai televíziós író (Star Trek) 080 [752]
Robert K. Massie(wd) Pulitzer-díjas amerikai történész 090 [753]
Johann Baptist Metz(wd) német teológus, az új politikai teológia kidolgozója 091 [754]
Eno Mucchiutti(wd) olasz operaénekes (bariton), holokauszt-túlélő 100 [755]
december 1. Gyenes Judith Maléter Pál özvegye, a TIB egyik alapító tagja 087 [756]
Michael Lai(wd) hongkongi kantopop zeneszerző (Rendőrsztori, A nagy balhé 2., A botcsinálta gengszter) 073 [757]
Shelley Morrison amerikai színésznő (Will és Grace) 083 [758]

November[szerkesztés]

José Mário Branco || portugál énekes, dalszerző, költő || 077 || [799]
Dátum Név Foglalkozás / tisztség Kor Forrás
november 30. Michael Howard(wd) angol hadtörténész, az IISS (magyarul: Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete) társalapítója 097 [759]
Mariss Jansons lett karmester 076 [760]
Brian Tierney(wd) angol történész 097 [761]
november 29. Irving Burgie(wd) amerikai dalszerző 095 [762]
Terry de Havilland(wd) angol cipőtervező 081 [763]
Nakaszone Jaszuhiro japán politikus, miniszterelnök (1982–1987) 101 [764]
Usman Khan(wd) brit terrorista 028 [765][161]
november 28. Meizl Ferenc Liszt Ferenc-díjas klarinétművész 095 [766]
november 27. Martin Armiger(wd) ausztrál zenész, zeneszerző 070 [767]
Vittorio Congia olasz színész (Nyári bolondságok) 089 [768]
Stefan Danailov bolgár színész (Hölgyválasz, Szeretet), politikus, kulturális miniszter (2005–2009) 076 [769]
Jaegwon Kim(wd) dél-koreai-amerikai filozófus 085 [770]
Jonathan Miller(wd) angol komikus, televíziós műsorvezető, színházi rendező 085 [771]
William Ruckelshaus(wd) amerikai politikus, jogász, az FBI igazgatója (1973), az EPA igazgatója (1970–1973, 1983–1985) 087 [772]
november 26. Gerald Regan(wd) kanadai politikus, miniszter 091 [773]
Dan Reisinger(wd) szerbiai születésű izraeli grafikus, illusztrátor 085 [774]
november 25. Frank Biondi (wd) amerikai üzletember, a HBO (1983), a Viacom (1987–1996) és az Universal Studios (1996–1998) vezérigazgatója 074 [775]
Del Medico Imre jogász, közíró, sajtólevelező 096 [776]
Héctor García-Molina(wd) mexikói származású amerikai informatikus 066 [777]
Horváth János közgazdász, politikus, országgyűlési képviselő (1945–1947, 1998–2014) 098 [778]
Schwartz Sándor az első magyarországi szívátültetett személy 056 [779]
Goar Vartanján(wd) szovjet-örmény kém 093 [780]
november 24. Colin Mawby(wd) angol orgonaművész, zeneszerző, karmester 083 [781]
Juan Orrego-Salas(wd) chilei zeneszerző 100 [782]
John Simon(wd) magyar származású amerikai színházi és filmkritikus 094 [783]
november 23. Asunción Balaguer spanyol színésznő 094 [784]
Barbara Hillary(wd) amerikai felfedező, az első ismert afroamerikai nő, aki mindkét földrajzi pólust elérte 088 [785]
Enrique Iturriaga(wd) perui zeneszerző 101 [786]
november 22. Eugène Camara(wd) guineai politikus, miniszterelnök (2007) 077 [787]
Stephen Cleobury(wd) angol egyházkarnagy, orgonaművész 070 [788]
Jean Douchet(wd) francia filmkritikus, színész, rendező 090 [789]
Martin Geck(wd) német zenetudós 083 [790]
Cecilia Seghizzi(wd) olasz zeneszerző, festő 111 [791]
Henry Sobel(wd) portugál származású brazil-amerikai reformrabbi 075 [792]
Zeke Gyula újságíró, tanár 088 [793]
november 21. Andrée Lachapelle kanadai színésznő 088 [794]
november 20. John Mann(wd) kanadai gitáros, énekes, színész (Underworld: Evolúció) 057 [795]
Michael J. Pollard amerikai színész (Bonnie és Clyde, Hannibal Brooks, 1000 halott háza) 080 [796]
Dorel Zugrăvescu(wd) román geofizikus, akadémikus 088 [797]
november 19. Guido Badano olasz tengerésztiszt, az SS Andrea Doria másodtisztje 092 [798]
D. M. Jayaratne(wd) Srí Lanka-i politikus, miniszterelnök (2010–2015) 088 [800]
Rákóczi Gabriella újságíró, tudósító 064 [801]
Fazlollah Reza(wd) iráni elektromérnök, professzor, UNESCO-nagykövet (1969–1974), kanadai nagykövet (1974–1978) 104 [802]
Lech Szczucki(wd) lengyel történész 086 [803]
november 18. Laure Killing francia színésznő (Tökéletes kezelés, A szerelem után, A plüssmackó) 060 [804]
november 17. Yıldız Kenter török színésznő (Na, pá!, Nagy ember, kis szerelem) 091 [805]
Adnan Pacsacsi(wd) iraki politikus, külügyminiszter (1965–1967), miniszterelnök (2004) 096 [806]
Gustav Peichl(wd) osztrák építész, egyetemi tanár, karikaturista 091 [807]
John Wegner német származású ausztrál operaénekes 069 [808]
november 16. Böhönyey János Ybl Miklós-díjas építészmérnök 094 [809]
Nancy Brunning új-zélandi színésznő (Egykoron harcosok voltak 2.) 048 [810]
Bronisław Dembowski lengyel római katolikus főpap, Włocławek püspöke (1992–2003) 092 [811]
Bogdan Niculescu-Duvăz(wd) román politikus, képviselő (1990–2016) 069 [812]
Terry O’Neill(wd) brit fotográfus 081 [813]
november 15. Vojtěch Jasný cseh filmrendező (Jó földijeim, Apró népség nagy birodalma) 093 [814]
Juliusz Paetz(wd) lengyel római katolikus főpap, Łomża püspöke (1982–1996), Poznań érseke (1996–2002) 084 [815]
Sallie McFague(wd) amerikai keresztény feminista teológus 086 [816]
Jorge Vergara(wd) mexikói üzletember, filmproducer (A Richard Nixon-merénylet), a CD Guadalajara tulajdonosa 064 [817]
november 14. María Baxa szerb színésznő 073 [818]
Branko Lustig kétszeres Oscar-díjas horvát filmproducer (Schindler listája, Gladiátor), holokauszt-túlélő 087 [819]
Alex Winitsky(wd) amerikai filmproducer (A hétszázalékos megoldás, Kuba, Kibékíthetetlen ellentétek) 094 [820]
november 13. Giorgio Corbellini(wd) olasz római katolikus főpap, a Római Kúria Fegyelmi Bizottságának elnöke (2010–) 072 [821]
Hegedűs Judit balettművész 084 [822]
Jane Galloway Heitz amerikai színésznő 078 [823]
Kende János történész 082 [824]
Niall Tóibín(wd) ír színész (Ryan lánya, Túl az óperencián) 089 [825]
november 12. Bahá Abu al-Ata(wd) palesztin iszlám vezető, az Iszlám Dzsihád terrorszervezet gázai katonai vezetője 041 [826]
Ian Cullen angol színész 080 [827]
Zoran Hristić(wd) szerb zeneszerző 081 [828]
november 11. Ralph T. O’Neal(wd) Brit Virgin-szigeteki politikus, főminiszter (1995–2003, 2007–2011) 085 [829]
Mümtaz Soysal(wd) török jogász, politikus, külügyminiszter (1994) 090 [830]
november 10. Werner Andreas Albert(wd) német zeneszerző, karmester 084 [831]
Jan Byrczek(wd) lengyel dzsesszzenész, basszusgitáros, lapszerkesztő (Jazz Forum) 083 [832]
Lawrence G. Paull(wd) amerikai látványtervező (Szárnyas fejvadász, Vissza a jövőbe, Irány Colorado!) 081 [833]
november 9. Džemma Skulme(wd) lett képzőművész, festőművész 094 [834]
Tarbay Ede József Attila-díjas író, költő, műfordító, dramaturg 087 [835]
november 6. Karinthy Márton Kossuth-díjas színházigazgató (Karinthy Színház, Hököm Színpad), színházi rendező, író 070 [836]
Jan Stráský(wd) cseh politikus, csehszlovák miniszterelnök (1992) 078 [837]
november 5. Omero Antonutti olasz színész 084 [838]
Jan Erik Kongshaug(wd) norvég hangmérnök, dzsesszzenész 075 [839]
november 4. Jacques Dupont olimpiai bajnok (1948) francia kerékpárversenyző 091 [840]
Timi Hansen(wd) dán basszusgitáros (Mercyful Fate, King Diamond) 061 [841]
november 3. Gert Boyle(wd) német származású amerikai üzletember (Columbia Sportswear) 095 [842]
Sorin Frunzăverde román politikus, miniszter (környezetvédelmi (1997–1998), turisztikai (1998), nemzetvédelmi miniszter (2000, 2006–2007)), európai parlamenti képviselő (2007–2009) 059 [843]
Friedemann Layer(wd) osztrák karmester 078 [844]
Yvette Lundy(wd) második világháborús francia ellenálló 103 [845]
Majumura Taku japán regényíró, sci-fi-író, költő 085 [846]
november 2. Irwin Fridovich(wd) amerikai biokémikus 090 [847]
Leo Iorga(wd) román rockénekes, gitáros 054 [848]
Phillip E. Johnson amerikai jogtudós 079 [849]
Marie Laforêt francia énekesnő, színésznő 080 [850]
Brian Tarantina amerikai színész (Az igazság órája) 060 [851]
november 2. (k. n.) Huszár Tibor Széchenyi-díjas szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja 089 [852]
november 1. Peter Collier(wd) amerikai író 080 [853]
Johannes Schaaf német film- és színházi rendező (Momo) 086 [854]
Paul Turner(wd) walesi filmrendező (Egy walesi bárd) 073 [855][162]

Október[szerkesztés]

Dátum Név Foglalkozás / tisztség Kor Forrás
október 31. Ann Crumb amerikai színésznő, énekesnő 069 [856]
Florence Giorgetti francia színésznő (A nagy zabálás, A csipkeverőnő) 075 [857]
október 30. Bernard Slade(wd) kanadai író, forgatókönyvíró 089 [858]
október 29. Mihai Constantinescu(wd) román popénekes, dalszövegíró 073 [859]
Richard Lennon(wd) amerikai római katolikus főpap, Cleveland püspöke (2006–2016) 072 [860]
John Witherspoon amerikai színész (Végre péntek, A kertvárosi gettó) 077 [861]
október 29. (k. n.) Kássa Melinda bábművész, színésznő 089 [862]
Břetislav Novotný(wd) cseh hegedűművész 095 [863]
október 28. Annick Alane francia színésznő (Heves jeges, Egy zsaru bőréért, Három férfi, egy mózeskosár) 094 [864]
Jana Drbohlavová cseh színésznő 078 [865]
Kay Hagan amerikai politikus, szenátor (2009–2015) 066 [866]
Jitka Šuranská(wd) cseh énekesnő, hegedűművész 041 [867]
október 28. (k. n.) Jeney Zoltán Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző 076 [868]
október 27. Vlagyimir Bukovszkij szovjet-orosz emberjogi aktivista, politikus 076 [869]
Foltin Jolán Kossuth-díjas koreográfus, táncpedagógus, a Nemzet Művésze 076 [870]
Natalja Pugacsova orosz énekesnő, a Buranovszkije babuski tagja 083 [871]
Vlagyimir Rubin(wd) orosz zeneszerző, Oroszország Népi Művésze 095 [872]
Solymos Rezső Széchenyi-díjas erdőmérnök, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja 090 [873]
október 26. Abu Bakr al-Bagdadi iraki terrorista, az Iszlám Állam vezetője 048 [874][163][164]
Paul Barrere(wd) amerikai rockénekes, gitáros (Little Feat) 071 [875]
Robert Evans(wd) amerikai filmproducer (Kínai negyed, Maraton életre-halálra), gyártásvezető (Paramount Pictures) 089 [876]
V. Nanammal(wd) indiai jógaoktató 099 [877]
Pascale Roberts francia színésznő (A tökéletes bűntény) 089 [878]
október 25. Csou Ven-csung(wd) kínai származású amerikai zeneszerző 096 [879]
Carlo Strenger(wd) svájci származású izraeli pszichológus, filozófus 061 [880]
Joe Sun(wd) amerikai countryénekes 076 [881]
október 24. Michael Blumlein(wd) amerikai író, orvos 071 [882]
Karel Malich(wd) cseh festő, szobrász 095 [883]
október 24. (k. n.) Heckenast János Ybl Miklós-díjas építész 083 [884]
október 23. Hansheinz Schneeberger(wd) svájci hegedűművész 093 [885]
Alfred Znamierowski(wd) lengyel vexillológus 079 [886]
október 22. Ole Henrik Laub(wd) dán író 081 [887]
Raymond Leppard(wd) brit karmester, csembalóművész 092 [888]
Rolando Panerai(wd) olasz operaénekes (bariton) 095 [889]
Ogata Szadako(wd) japán akadémikus, diplomata, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa (1990–2000) 092 [890]
Sárközy Zoltán Jászai Mari-díjas színész 084 [891]
Hans Zender(wd) német karmester, zeneszerző 082 [892]
október 22. (k. n.) Törőcsik István labdarúgó (Bp. Honvéd), a Puskás-Bozsik fémjelezte első Honvéd aranycsapat utolsó játékosa 086 [893]
október 21. Josip Elic amerikai színész (Száll a kakukk fészkére) 098 [894]
Ingo Maurer(wd) német formatervező 087 [895]
Aila Meriluoto finn író, költő, műfordító 095 [896]
No Sinjong(wd) dél-koreai politikus, miniszterelnök (1985–1987), külügyminiszter (1980–1982) 089 [897]
Pál Lénárd Kossuth-díjas fizikus, matematikus, politikus 093 [898]
Taschner István borász, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke 075 [899]
október 20. Huang Jung-ping(wd) kínai-francia avantgarde képzőművész 065 [900]
Tóth-Máthé Miklós József Attila-díjas író, színész 083 [901]
október 19. Erhard Eppler(wd) német politikus, gazdasági miniszter (1968–1974) 092 [902]
Salvador Giner(wd) spanyol szociológus 085 [903]
Deborah Orr(wd) skót újságíró (The Guardian, The Independent) 057 [904]
Carlos Suárez(wd) Goya-díjas spanyol operatőr (Szél hátán) 073 [905]
Virághalmy Géza fizikus, csillagász 087 [165]
október 18. Edward Clark(wd) amerikai festőművész 093 [906]
Horace Romano Harré(wd) új-zélandi származású brit filozófus, pszichológus 091 [907]
Volker Hinz(wd) német fotográfus 072 [908]
Rui Jordão válogatott portugál labdarúgó 067 [909]
William Milliken(wd) amerikai politikus, Michigan kormányzója (1969–1983) 097 [910]
október 17. Alicia Alonso kubai táncművész 098 [911]
Elijah Cummings(wd) amerikai politikus, a képviselőház tagja (1996–), marylandi szenátor (1983–1996) 068 [912]
Kurtág Márta zongoraművész 092 [913]
Bill Macy amerikai színész (A pacák, Csak egy kis pánik) 092 [914]
Göran Malmqvist svéd sinológus 095 [915]
október 16. Paolo Bonaiuti(wd) olasz politikus, újságíró, szóvivő (korábban Silvio Berlusconi kiszemeltje volt a Forza Italia vezetésére, de idős kora miatt 2014-ben már nem lehetett a párt vezetője)[166] 079 [916]
John Clarke amerikai színész (Days of our Lives) 088 [917]
Bernard Fisher(wd) amerikai sebész, az emlőrák kezelésének úttörője 101 [918]
Rezsőházy Rudolf belgiumi magyar szociológus, politológus, az MTA külső tagja 090 [919]
Andrej Szmirnov olimpiai bronzérmes (1976) szovjet-orosz úszó 062 [920]
John Tate Abel-díjas amerikai matematikus 094 [921]
október 15. Barát József meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke (1981–1990) 084 [922]
Tamara Buciuceanu román színésznő, a „román vígjáték nagyasszonya” 090 [923]
Stefan Edlis osztrák származású amerikai műgyűjtő 094 [924]
október 14. Harold BloomHibásan használt Wd sablon amerikai irodalomkritikus, író 089 [925]
Bohdan Butenko(wd) lengyel grafikus, karikaturista 088 [926]
Emmett Chappelle(wd) amerikai biokémikus (NASA) 093 [927]
Walter Da Pozzo olasz színész 055 [928]
Patrick Ward ausztrál színész (Láncreakció) 069 [929]
október 13. Ulrich Luz(wd) svájci teológus 081 [930]
Ráduly Margit újságíró, szerkesztő, műsorvezető 073 [931]
Theo Verbey(wd) holland zeneszerző 060 [932]
október 12. Carlo Croccolo olasz színész (Egymillió karátos ötlet, Három férfi és egy láb) 092 [933]
Sara Danius(wd) svéd irodalomkritikus, filozófus, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia tagja (2013–2019) és titkára (2015–2018) 057 [934]
Milcso Leviev(wd) bolgár dzsesszzongorista 081 [935]
Josef Říman(wd) cseh biokémikus, genetikus, az MTA tiszteleti tagja 094 [936]
október 11. Bakcsi György irodalomtörténész, nemzetközi sakkfeladványszerző nagymester 086 [937]
Sam Bobrick(wd) amerikai televíziós író (Saved by the Bell) 087 [938]
Robert Forster amerikai színész (Twin Peaks, Jackie Brown) 078 [939]
John Giorno(wd) amerikai költő, író, performansz művész 082 [940]
Alekszej Leonov szovjet-orosz űrhajós 085 [941]
Ettore Spalletti(wd) olasz festőművész, szobrász 079 [942]
október 10. Tarek Kamel(wd) egyiptomi politikus, számítástechnikai mérnök, az afrikai internet egyik úttörőjeként tartják számon[167] 057 [943]
Juliette Kaplan brit színésznő {A bor nem válik vízzé) 080 [944]
Marie-José Nat francia színésznő 079 [945]
október 9. Richard Askey(wd) amerikai matematikus 086 [946]
Beppe Bigazzi(wd) olasz újságíró, vendéglős 086 [947]
Dobozi Eszter József Attila-díjas költő, szerkesztő 063 [948]
Gáspár Loránd magyar származású francia költő 094 [949]
Vekerdy Tamás pszichológus, író 084 [950]
David Weisman amerikai filmproducer (A pókasszony csókja) 077 [951]
Louis-Christophe Zaleski-Zamenhof lengyel származású francia építőmérnök, eszperantista, Lazar Zamenhof unokája 094 [952]
október 8. Eduard Admetlla i Lázaro(wd) spanyol búvár 095 [953]
Serafim Fernandes de Araújo(wd) brazil bíboros, Belo Horizonte főegyházmegye érseke (1986–2004) 095 [954]
Molly Duncan(wd) skót szaxofonos (Average White Band) 074 [955]
Georgette Elgey(wd) francia újságíró, történész 090 [956]
Ryan Nicholson(wd) kanadai filmrendező, visual effekt művész (Predator – A ragadozó, Penge – Szentháromság) 047 [957]
október 7. Janusz Kondratiuk lengyel filmrendező 076 [958]
október 6. Ginger Baker angol rockdobos (Cream) 080 [959]
Ciaran Carson(wd) északír költő 070 [960]
Vlasta Chramostová cseh színésznő (Amikor jön a macska, A hullaégető) 092 [961]
Larry Junstrom(wd) amerikai gitáros (Lynyrd Skynyrd, 38 Special) 070 [962]
Kozma András agrármérnök, egyetemi tanár, a Debreceni Agrártudományi Egyetem rektora (1989–1992) 082 [963]
Rip Taylor amerikai színész 084 [964]
október 5. Marcello Giordani(wd) olasz operaénekes (tenor) 056 [965]
Medveczky Géza városvédő, a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület tiszteletbeli elnöke, festőművész 094 [966]
Wollemann Mária orvos, biokémikus 096 [967]
október 4. Glen Brown(wd) jamaicai reggae zenész, zenei producer 075 [968]
Diahann Carroll Tony-díjas amerikai színésznő (Dinasztia, A nagy svindli) 084 [969]
Körösfői László politikus, országgyűlési képviselő (1990–1998), röplabdázó, edző, sportvezető 086 [970]
Stephen Moore angol színész (Galaxis útikalauz stopposoknak) 081 [971]
James Schmerer(wd) amerikai televíziós író, producer 081 [972]
október 3. Rami Danon(wd) izraeli színész (Élj és boldogulj!), író, rendező 076 [973]
Lewis Dauber amerikai színész 070 [974]
Diogo de Freitas do Amaral(wd) portugál politikus, ideiglenes miniszterelnök (1980–1981), nemzetvédelmi miniszter (1981–1983), külügyminiszter (1980–1981, 2005–2006) 078 [975]
Philip Gips(wd) amerikai grafikus, plakátművész (A nyolcadik utas: a Halál, Rosemary gyermeke, Verseny a lejtőn) 088 [976]
Stephen J. Lukasik(wd) amerikai fizikus 088 [977]
Philip K. Lundeberg(wd) amerikai tengerészettörténész, második világháborús veterán, az USS Frederick C. Davis hadihajó elleni támadás utolsó túlélője 096 [978]
Teresa Maryańska(wd) lengyel paleontológus 082 [979]
Roger Taillibert(wd) francia építész (Parc des Princes, Montréali Olimpiai Stadion) 093 [980]
Alberto Testa(wd) olasz táncos, koreográfus 096 [981]
Vadász Péter üzletember, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének társelnöke (1995–) 074 [982]
október 2. Balogh Tamás színész 074 [983]
Dienes Sándor orvos, egyetemi tanár 094 [984]
Julie Gibson amerikai színésznő, énekesnő 106 [985]
Gia Kancseli(wd) szovjet-grúz zeneszerző, a Szovjetunió népművésze 084 [986]
Kubát János vajdasági magyar újságíró, a Magyar Szó főszerkesztője (1991–1992) 090 [987]
Paul LeBlanc(wd) Oscar-díjas (1985) kanadai sminkmester (Amadeus, A jedi visszatér) 073 [988]
Kim Shattuck(wd) amerikai énekesnő, dalszerző, zenész (The Muffs, The Pandoras, Pixies) 056 [989]
Alan Zaslove(wd) amerikai rajzfilmrendező, producer (Darkwing Duck, Aladdin, Chip és Dale – A Csipet Csapat) 091 [990]
október 1. Karel Gott cseh táncdalénekes 080 [991]
Miguel León-Portilla(wd) mexikói antropológus, történész 093 [992]
Eric Pleskow(wd) osztrák származású amerikai filmproducer, a United Artists (1973–1978) és az Orion Pictures (1978–1992) elnöke 095 [993]
Prazsák Gergő szociológus, filozófus, egyetemi docens 042 [994]

Szeptember[szerkesztés]

Dátum Név Foglalkozás / tisztség Kor Forrás
szeptember 30. David Akers-Jones(wd) brit gyarmati tisztviselő, Hongkong ügyvivő kormányzója 092 [995]
Kornel Morawiecki lengyel fizikus, politikus, a Szejm korelnöke, a Harcoló Szolidaritás alapítója, vezetője 078 [996]
szeptember 29. Kovács László Széchenyi-díjas orvos, fiziológus, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja 079 [997]
Jurij Meskov(wd) orosz politikus, a Krími Autonóm Köztársaság miniszterelnöke (1994), elnöke (1994–1995) 072 [998]
szeptember 28. José Aldunate(wd) chilei teológus, emberjogi aktivista 102 [999]
szeptember 27. Szekó József mérnök, Mohács polgármestere (1998–), országgyűlési képviselő (2010–2014) 064 [1 000]
Xeravits Géza teológus, egyetemi tanár 048 [1 001]
szeptember 26. Jacques Chirac francia politikus, miniszterelnök (1974–1976, 1986–1988), elnök (1995–2007) 086 [1 002]
William Levada(wd) amerikai bíboros, Portland érseke (1986–1995), San Francisco érseke (1995–2005) 083 [1 003]
Gennagyij Manakov szovjet-orosz űrhajós, ezredes 069 [1 004]
szeptember 25. Habik Csaba fotóriporter 063 [1 005]
Ljubomir Levcsev(wd) bolgár költő 084 [1 006]
szeptember 24. Abdellah Kadiri(wd) marokkói politikus, katonatiszt, a Nemzeti Demokrata Párt társalapítója 082 [1 007]
Alfonso de Salas(wd) spanyol újságíró, az El Mundo társalapítója 076 [1 008]
szeptember 23. Al Alvarez angol költő, író 090 [1 009]
Elaine Feinstein angol költő, író 088 [1 010]
Robert Hunter(wd) amerikai költő, zenész, dalszövegíró (Grateful Dead, Bob Dylan) 078 [1 011]
szeptember 22. Sára Sándor Kossuth-díjas filmrendező, operatőr 085 [1 012]
szeptember 21. Sigmund Jähn német űrhajós 082 [1 013]
Günter Kunert német író 090 [1 014]
szeptember 20. Myles Burnyeat(wd) angol filozófus 080 [1 015]
szeptember 19. Zín el-Ábidín ben Ali tunéziai katonatiszt, politikus, miniszterelnök (1987), elnök (1987–2011) 083 [1 016]
Wim Crouwel(wd) holland grafikus, tipográfus (New Alphabet) 090 [1 017]
Marko Feingold(wd) osztrák holokauszt-túlélő 106 [1 018]
Bert Hellinger német pszichológus, pszichoterapeuta 093 [1 019]
Barron Hilton(wd) amerikai üzletember, a Hilton Hotels Corporation vezetője (1966–2007) 091 [1 020]
Riz Levente politikus, Budapest XVII. kerületének polgármestere (2006–2019), országgyűlési képviselő (2010–2014) 044 [1 021]
szeptember 19. (k. n.) Kadler Gusztáv kajakozó, edző, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség alelnöke 064 [1 022]
szeptember 18. Graeme Gibson kanadai író 085 [1 023]
szeptember 18. (k. n.) Csatári Bálint geográfus, egyetemi oktató 070 [1 024]
szeptember 17. Fabio Buzzi(wd) olasz motorcsónakversenyző, motorcsónak-tervező 076 [1 025]
Alexandru Darie(wd) román színházigazgató 060 [1 026]
Imata Kabua(wd) Marshall-szigeteki politikus, elnök (1997–2000) 076 [1 027]
szeptember 16. Terry Black előadóművész 071 [1 028]
Luigi Colani(wd) német formatervező 091 [1 029]
Steve Dalachinsky(wd) amerikai költő 072 [1 030]
Gallai Péter billentyűs, énekes, zeneszerző (Piramis, Bikini) 065 [1 031]
szeptember 15. Lol Mahamat Choua(wd) csádi politikus, elnök (1979) 080 [1 032]
Eva Haldimann(wd) magyar származású svájci irodalomkritikus, műfordító (Kertész Imre Haldimann-levelek című kötete a vele való - 1977-2002 közötti - levelezésre épült)[168] 092 [1 033]
szeptember 14. Claudia Ochoa Félix(wd) mexikói modell 032 [1 034]
Vu Ji-kung(wd) kínai filmrendező (Emlékeim a régi Pekingről) 080 [1 035]
szeptember 13. Bruno Grandi olasz sportdiplomata, a Nemzetközi Torna Szövetség elnöke (1996–2016) 085 [1 036]
Kertész Ádám Neumann-díjas matematikus, informatikus 083 [1 037]
Konrád György Kossuth-díjas író, esszéíró, szociológus 086 [1 038]
Eddie Money amerikai énekes, dalszerző, zenész 070 [1 039]
Brian Turk amerikai színész (Carnivàle – A vándorcirkusz) 049 [1 040]
Nánosz Valaorítisz(wd) görög író 098 [1 041]
szeptember 13. (k. n.) Charlie Cole(wd) amerikai fotográfus 064 [1 042]
szeptember 12. Juanita Abernathy amerikai polgárjogi aktivista, Ralph Abernathy özvegye 089 [1 043]
Marton László Kossuth-díjas rendező, a Vígszínház igazgatója (1987–2009), főrendezője (1987–2017) 076 [1 044]
’Akilisi Pohiva(wd) tongai politikus, miniszterelnök (2014–) 078 [1 045]
szeptember 11. Jusuf Habibie(wd) indonéz politikus, elnök (1998–1999) 083 [1 046]
Daniel Johnston(wd) amerikai énekes, dalszerző 058 [1 047]
Annette Kolodny(wd) amerikai feminista irodalomkritikus 078 [1 048]
Mardik Martin örmény származású amerikai forgatókönyvíró (Dühöngő bika, Aljas utcák, New York, New York) 084 [1 049]
T. Boone Pickens(wd) amerikai üzletember 091 [1 050]
Rajk László Kossuth-díjas építész, díszlettervező, politikus, országgyűlési képviselő (1990–1996) 070 [1 051]
Tóth Sándor József Attila-díjas író, költő, újságíró, országgyűlési képviselő (1990–1994) 080 [1 052]
szeptember 11. (k. n.) Budai Csaba agrármérnök 078 [1 053]
szeptember 10. Stefano Delle Chiaie(wd) olasz újfasiszta, terrorista 082 [1 054]
Jeff Fenholt(wd) amerikai zenész, színész 068 [1 055]
Salvatore Mannuzzu(wd) olasz író, politikus 089 [1 056]
Hossam Ramzy(wd) egyiptomi dobos, zeneszerző 065 [1 057]
szeptember 9. Robert Frank(wd) svájci-amerikai fotográfus, dokumentum-filmrendező 094 [1 058]
Gru(wd) szerb rapper 046 [1 059]
Hantz Lám Irén erdélyi geográfus, szakíró, tanár 082 [1 060]
Fred Herzog(wd) kanadai fotográfus 088 [1 061]
szeptember 8. Marjorie Blamey(wd) angol illusztrátor 101 [1 062]
Chris Dobson(wd) brit kémikus 069 [1 063]
Camilo Sesto spanyol énekes, dalszerző 072 [1 064]
Olav Skjevesland(wd) norvég evangélikus lelkész, teológus, Agder og Telemark püspöke (1998–2012) 077 [1 065]
Tálas Barna sinológus, egyetemi tanár 091 [1 066]
szeptember 7. Robert Axelrod(wd) amerikai színész 070 [1 067]
Roger Boutry(wd) francia zeneszerző, karmester 087 [1 068]
Peter Nichols(wd) angol drámaíró 092 [1 069]
Rábai Imre matematikus, egyetemi adjunktus 093 [1 070]
John Wesley amerikai színész (Állj, vagy lő a mamám!) 072 [1 071]
szeptember 6. Kara Tünde Jászai Mari-díjas színésznő 045 [1 072]
Robert Mugabe zimbabwei politikus, miniszterelnök (1980–1987), elnök (1987–2017) 095 [1 073]
szeptember 5. Jimmy Johnson(wd) amerikai zenész, lemezproducer 076 [1 074]
Chris March(wd) amerikai divattervező 056 [1 075]
Francisco Toledo(wd) mexikói képzőművész 079 [1 076]
Jaroslav Weigel cseh színész 088 [1 077]
szeptember 4. James Atlas(wd) amerikai könyvkiadó (Penguin Books) 070 [1 078]
Roger Etchegaray francia bíboros, Marseille érseke (1970–1985) 096 [1 079]
Tsem Tulku Rinpocse(wd) tajvani származású tibeti tulku 053 [1 080]
szeptember 3. LaShawn Daniels Grammy-díjas amerikai dalszerző 041 [1 081]
Diet Eman(wd) második világháborús holland ellenálló, író 099 [1 082]
Kovács Áron Ádám romániai magyar zeneszerző, zenész, énekes, dalszövegíró 048 [1 083]
Peter Lindbergh(wd) német fotóművész, filmrendező 074 [1 084]
Carol Lynley amerikai színésznő (Bunny Lake hiányzik, A Poszeidon katasztrófa) 077 [1 085]
José de Jesús Pimiento Rodríguez(wd) kolumbiai bíboros, Manizales érseke (1975–1996) 100 [1 086]
Rita Steblin(wd) kanadai zenetudós 068 [1 087]
Zinaida Szlavina szovjet-orosz színésznő 079 [1 088]
szeptember 2. Dorothea Benton Frank amerikai író 067 [1 089]
Gelecsényi Sára színésznő 064 [1 090]
Andrea Gemma(wd) olasz római katolikus főpap, Isernia-Venafro püspöke (1990–2006) 088 [1 091]
G. Kirkovits István újságíró, rádiós szerkesztő-műsorvezető 065 [1 092]
Frederic Pryor(wd) amerikai közgazdász 086 [1 093]
Helmut Rauch(wd) osztrák fizikus 080 [1 094]
Thomas Zickler német filmproducer (A mennyország kapujában, Őrangyal) 055 [1 095]
szeptember 1. Alison Cheek(wd) ausztrál származású amerikai anglikán lelkész 092 [1 096]
Radomil Eliška(wd) cseh karmester 088 [1 097]
Alberto Goldman brazil mérnök, politikus, São Paulo kormányzója (2010–2011) 084 [1 098]
Kakuts Ágnes romániai magyar színésznő 080 [1 099]
Katherine MacLean amerikai sci-fi író 094 [1 100]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Czene Gábor: Kibővül a hivatali nyelv. Nepszava.hu. 2010. máj. 11.
  2. Újra felszálltak az utasszállító repülőgépek Ferihegyről, Berlin volt az első úticél. Indirekt.hu. 2020. máj. 2.
  3. Vég Márton: Nyílnak a határok, jöhetnek a külföldiek - Az üzletemberek már utazhatnak. Mfor.hu. 2020. máj. 1.
  4. Magyar Közlöny. 2020. ápr. 30. 2369. p.
  5. A miniszterelnök 31/2020. (IV. 29.) ME határozata helyettes államtitkár felmentéséről. Magyar Közlöny. 2020. 93. sz. 2020. ápr. 29. 4. p.
  6. Azonnali hatállyal felmentettek egy helyettes államtitkárt. Mfor.hu. 2020. ápr. 30.
  7. Elmaradhatnak a nyár legnagyobb fesztiváljai. Indirekt.hu. 2020. ápr. 30.
  8. Székely Sarolta: Megszűnik az önálló Nemzeti Foglalkoztatási Alap. Mfor.hu. 2020. ápr. 29.
  9. Mentőövet dob a Fidesz a DK-nak és a Jobbiknak. Nepszava.hu. 2020. ápr. 28.
  10. Jobbik: ennyi volt?. Napi.hu. 2019. febr. 15.
  11. Drámai DK-bejelentés: a teljes állami támogatásukat elveszi az ÁSZ?. Atv. hu. 2020. ápr. 18.
  12. Nem is tudnánk ilyen vírust tervezni – üzenték a vuhani laboratóriumból. Nepszava.hu. 2020. ápr. 28.
  13. Gulyás Gergely: a kormány szerdán enyhítheti a korlátozásokat. Nepszava.hu. 2020. ápr. 28.
  14. A hazai táncszakma kiválóságait díjazták a tánc világnapja alkalmából. MTI/Nepszava.hu. 2020. ápr. 28.
  15. [Átmeneti link: https://www.tancszovetseg.hu/]
  16. Ekkora zuhanás sem volt még. Piacesprofit.hu. 2020. ápr. 27.
  17. Online premierrel érkezik Hajdu Szabolcs új filmje. 444.hu. 2020. ápr. 16.
  18. Vitézy László plágiummal vádolja Hajdu Szabolcsot - béke és háború. Infostart. 2020. ápr. 18.
  19. A törökök fegyelmezetlensége miatt lemondott a belügyminiszter. Hvg.hu. 2020. ápr. 13.
  20. Liszkay Gábor távozik a Mediaworks éléről. Nepszava.hu. 2020. ápr. 9.
  21. A kijárási korlátozások szigorítása is szóba kerül a kormányülésen. Nepszava.hu. 2020. ápr. 8.
  22. Határozatlan időre meghosszabbították a kijárási korlátozást, a polgármesterek tovább szigoríthatnak a szabályokon. Nepszava.hu. 2020. ápr. 9.
  23. Magyar Közlöny 2020. ápr. 6. 1814-1819. p.
  24. Hozott is, meg nem is: megjelentek az Orbán-csomag keretszabályai. mfor.hu. 2020. ápr. 7.
  25. Német Tamás: Felfüggesztette a parlament Boldog István mentelmi jogát. Index.hu. 2020. ápr. 6.
  26. Doros Judit: Polt indítványozta a fideszes Boldog István mentelmi jogának felfüggesztését. Nepszava.hu. 2020. ápr. 2.
  27. Még az idén megkezdődhet a Budapest-Belgrád vasútvonal modernizálása. Kormányzat, 2015. június 16. (Hozzáférés: 2019. június 10.)
  28. Börtönben az igazgató, mi lesz a Belgrád-Budapest gyorsvasúttal?. Privátbankár.hu, 2020. január 24.
  29. Koncz Tamás: A sok kicsi sokra megy: így köszönte meg Deutsch Tamás Soros György egymillió eurós támogatását. Nepszava.hu. 2020. márc. 30.
  30. Bíró Marianna - Csatári Flóra Dóra: Karácsony szerint nem kell kicsinyeskedni, Soros adománya nagyvonalú gesztus. Index.hu. 2020. márc. 30.
  31. Soros a járványt kihasználva nyíltan bevásárolta magát Budapest vezetésébe. Origo.hu. 2020. márc. 30.
  32. A Fidesz-kétharmad elfogadta a felhatalmazási törvényt. Hvg.hu. 2020. márc. 30.
  33. Kövér László már alá is írta a felhatalmazási törvényt. Hvg.hu. 2020. márc. 30.
  34. Áder előkerült és tüstént aláírt! Varosikurir.hu. 2020. márc. 30.
  35. Valaki 6,431 milliárd forintot nyert az ötös lottón. Index.hu. 2020. márc. 28.
  36. Benkő Tibor: A legfontosabb az ország működőképességének megőrzése. Origo.hu. 2020. márc. 27.
  37. Hadrendbe állítják a kórházakat: a katonai parancsnok a szakmai vezetés fölé kerülhet. Nepszava.hu. 2020. márc. 28.
  38. Megérett az idő a két nyugat-balkáni országnak tett ígéret beváltására. Nepszava.hu. 2020. márc. 26.
  39. Súlyos bírságot szabott ki az MNB a Mészáros Lőrinchez köthető biztosítóra. Hvg.hu. 2020. márc. 27.
  40. Síelés után műtött az orvos. Rtl.hu. 2020. márc. 21.
  41. Karantén helyett inkább operált a Szegedi Tudományegyetem rektora. Magyarhang.org. 2020. márc. 21.
  42. Azonnali hatállyal eljárást indít az orvosi kamara a koronavírusos szegedi orvos ellen Hvg.hu. 2020 márc. 22.
  43. Az ország biztonságos működése érdekében eddig 140 olyan céget választottak ki, ahol csütörtöktől megjelennek a honvédelmi irányítók. Origo.hu. 2020. márc. 18.
  44. Románia felfüggesztette az emberi jogi egyezményt, ez hátrányosan érintheti a magyarokat is. Origo.hu. 2020. márc. 27.
  45. Orbán Viktor: Hétfőtől bezárnak az iskolák, a gyerekek digitálisan tanulhatnak. Origo.hu. 2020. márc. 13.
  46. Tíz perccel a beiktatásáról szóló szavazás előtt visszalépett a román miniszterelnök-jelölt. Origo.hu. 2020. márc. 12.
  47. Államcsőd Libanonban. Privatbankar.hu. 2020. márc. 8.
  48. Elhalasztja a kormány a március 15-i központi ünnepséget a koronavírus miatt. Origo.hu. 2020. márc. 7.
  49. Száznál több a fertőzött Ausztriában, Iránban már 23 parlamenti képviselő is elkapta a koronavírust. Nepszava.hu. 2020. márc. 8.
  50. Elkapta a koronavírust az olasz kormánypárt főtitkára. 24.hu. 2020. márc. 7.
  51. Ferenc pápa nem koronavírusos. 24.hu. 2020. márc. 3.
  52. Reuters: Törökország többé nem állja útját a szíriai menekülteknek Európa felé. Atv.hu. 2020. febr. 28.
  53. Megerősítették: Törökország megnyitja nyugati határait. Atv.hu. 2020. febr. 28.
  54. Magyarország 600 millió eurós hitelkeretet nyújt Szaúd-Arábiának. Hvg.hu. 2020. jan. 26.
  55. Cseke Balázs: Feljelentették Orbánt a gyöngyöspatai kártérítési perről tett nyilatkozata miatt. Index.hu. 2020. jan. 17.
  56. Kerner Zsolt: Putyin keresi a kiutat, nem szeretne másik Putyint. 24.hu. 2020. jan. 15.
  57. Chechen Leader 'Temporarily Incapacitated,' Puts PM In Charge. Rferl.org. 2020. jan. 15.
  58. Több év szünet után újra van Wikipédia Törökországban. Hvg.hu.2020. jan. 15.
  59. Gedő Ágnes: Francesca Di Giovanni a szentszéki államtitkárság első női titkárhelyettese. Vaticannews.va. 2020. jan. 15.
  60. Ács Dániel: Törökbálinton nyíltan összeállt a Fidesz és az MSZP, lebénul a testület. 444.hu. 2020. jan. 14.
  61. Tóth Bertalan szolgálati közleménye 2020. jan. 14-én
  62. Nagy botrány lesz ma a Microsoft körül. Origo.hu. 2020. jan. 14.
  63. II. Erzsébet engedélyezte Harry és felesége önállósodását. Origo.hu. 2020. jan. 13.
  64. Retired Pope Benedict warns Francis against relaxing priestly celibacy rules. Bbc.com. 2020. jan. 13.
  65. Kovács-Angel Marianna: XVI. Benedek reagált arra, hogy a Vatikánban felmerült a cölibátus lazítása. 24.hu. 2020. jan. 13.
  66. Rónay Tamás: Benedek atya lázadása - Vége az ex-pápa engedelmességének. Nepszava.hu. 2020. jan. 13.
  67. Abbianca Makoni: Mothercare shuts up shop after nearly 60 years in business. Independent.com. 2020. jan. 12.
  68. Megszűnt egy ikonikus áruházlánc. Origo.hu. 2020. jan. 13.l
  69. Szanyi: Valós lehetőség az MSZP megszűnése. Hirado.hu. 2020. jan. 7.
  70. Szanyi Tibor otthagyja az MSZP-t. Index.hu. 2020. jan. 6.
  71. Az új egyházügyi törvényjavaslat miatt tiltakoznak Montenegróban. Hirado.hu. 2019. dec. 26.
  72. Elfogadták az egyházügyi törvényt Montenegróban. Profitline.hu. 2019. dec. 28.
  73. Németh András: Montenegró kihúzta a gyufát Szerbiánál, Koszovónál, Moszkvánál, és sokaknál odahaza is. Hvg.hu. 2019. jan. 19.
  74. Új főszerkesztője lett az Indexnek. Hvg.hu. 2019. dec. 11.
  75. A többek között arra vonatkozik, hogy publicisztikát írt ezzel kapcsolatban Gadó János, a Szombat folyóirat szerkesztője és közleményt adott ki ezzel kapcsolatban a Tett és Védelem Alapítvány magyarországi civil szervezet is.
  76. A Mazsihisz és az EMIH vezetője is elítélte Kósa Lajos zsidókra tett megjegyzését. Index.hu. 2019. dec. 1.
  77. Bejelentette lemondását a máltai miniszterelnök. Nepszava.hu. 2019. dec. 2
  78. Ezeket a plakátokat tették ki Budapesten az Index újságíróiról. 444.hu. 2019. nov. 24.
  79. Spanyolországban eljárást indítottak a szíriai elnök egyik nagybátyja ellen. Atv.hu. 2017. ápr. 14.
  80. Vádat emelhetnek a szíriai elnök családtagjai ellen pénzmosás miatt. Origo.hu. 2019. nov. 22.
  81. Lettországban betiltottak kilenc orosz nyelvű tévécsatornát. 24.hu. 2019. nov. 22.
  82. EU-tisztújítás - a tagállamok képviselői elfogadták a biztosok módosított névsorát. Infostart.hu. 2019. nov. 22.
  83. Nagy bajban van az egyik legpatinásabb osztrák bank. Portfolio.hu. 2019. nov. 18.
  84. ECB revokes licence of one of Austria’s best-known banks. Ft.com. 2019. nov. 15.
  85. A Facebook és a Twitter riválisának szánt közösségi portált indított a Wikipédia alapítója. Hirado.hu. 2019. nov. 14.
  86. Újratöltve az amerikai-török szövetség. Nepszava.hu. 2019. nov. 13.
  87. A szaúdi uralkodó Rijádban fogadta Gina Haspelt, a CIA igazgatóját. Hirado.hu. 2019. nov. 7.
  88. Saudi King Receives CIA Chief in Riyadh: State Media. Usnews.com. 2019. nov. 7.
  89. Kovács András: A világ egyik újabb fontos vezetője jön Budapestre. Origo.hu. 2019. nov. 7.
  90. Barátok közt Erdogan (ennek kapcsán László Dávid helyzetelemző interjúja Egeresi Zoltánnal). Nepszava.hu. 2019. nov. 7.
  91. Elemzés: Nyilas Gergely: Miért udvarol Orbán Erdoğannak?. Index.hu. 2019. nov. 6.
  92. Orbán Viktor: Törökország nélkül nem lehet megállítani az Európába irányuló migrációt. Origo.hu. 2019. nov. 7.
  93. Erdogan bejelentette: Elfogták al-Bagdadi fiát. Origo.hu (MTI nyomán, az MTI pedig a a TASZSZ orosz hírügynökségre támaszkodva)
  94. Nem kell nyelvvizsga a felsőoktatási jelentkezéshez. Hirado.hu. 2019. nov. 7.
  95. María Cruz: Introducing Wikimedia Space: A platform for movement news and conversations. Space.wmflabs.org. 2019. jún. 25.
  96. A szaúdi uralkodó Rijádban fogadta Gina Haspelt, a CIA igazgatóját. Hirado.hu. 2019. nov. 7.
  97. Saudi King Receives CIA Chief in Riyadh: State Media. Usnews.com. 2019. nov. 7.
  98. Új főszerkesztő a Népszava élén. Nepszava.hu. 2019. november 6.
  99. Borkai lemond, új választás jön Győrben. Nepszava.hu. 2019. nov. 6.
  100. Путин предложил заменить "Википедию" другой энциклопедией. Ria.ru. 2019. nov. 5.
  101. Vladimir Putin calls for 'reliable' Russian version of Wikipedia. Theguardian.com. 2019. november 5.
  102. Az oroszok elkészítenék az alternatív Wikipédiát. 24.hu. 2019. nov. 6.
  103. Megérkezett Vlagyimir Putyin Budapestre. 2019. okt. 30.
  104. Fábián Tamás: Mit keres már megint Putyin Budapesten?. Index.hu. 2019. okt. 30.
  105. Песков рассказал, чем Венгрия и Орбан понравились Путину. Vesti.ru. 2019. nov. 3.
  106. Putyin: Orbán bölcs vezető, aki kiemelkedik európai kollégái közül. Hvg.hu. 2019. nov. 4.
  107. Az Index.hu szerint viszont április 19-én észleltek szerves klórvegyület-szennyeződést a Barátság kőolajvezetékben: Brückner Gergely: Beindultak a találgatások a Barátság beszennyezése után. Index.hu. máj. 11.
  108. A A paksi atomerőmű bővítése szócikkel kapcsolatban felmerült, hogy a szócikk tartalma egyrészt nem semleges, másrészt ami viszont hasznos benne, az legyen bedolgozva a MVM Paksi Atomerőmű szócikkbe.
  109. Marnitz István: Orbán–Putyin-csúcs: nesze semmi. Nepszava.hu. 2019. nov. 4.
  110. Botka László kilépett az MSZP-ből. Index.hu. 2019. okt. 28.
  111. Megváltoztatja a nevét egy európai ország. Origo.hu. 2019. okt. 17.
  112. Kocsis Máté szerint a rendszerváltás óta nem hibáztak akkorát a közvélemény-kutatók, mint a mostani választáson. 444.hu
  113. Lemondott a vatikáni biztonsági szolgálat pénzügyi botrányba keveredett vezetője. Index.hu. 2019. okt. 14.
  114. Kövér-Orbán csörte a Borkai-ügy miatt. Nepszava.hu. 2019. okt. 16.
  115. Jachtos, nőtársaságos képekkel támadják Borkait, szerinte a hazugságok a kampány részei. Index.hu. 2019. okt. 5.
  116. Máris új helyen az Ördög Ügyvédje blog. Klubradio.hu. 2019. okt. 7.
  117. Lemondott a vatikáni biztonsági szolgálat pénzügyi botrányba keveredett vezetője. Index.hu. 2019. okt. 14.
  118. Az amerikai képviselőház három bizottsága beidézte Giulianit, az elnök személyes ügyvédjét az ukrán ügy miatt. Nepszava.hu. 2019. okt. 1.
  119. Nem kellesz: Trump kirúgta nemzetbiztonsági tanácsadóját. Mfor.hu. 2019. szept. 10.
  120. A héják héjájának kirúgása után Trumpnak egyedül kell kitalálnia, mit kezdjen Iránnal. Hvg.hu. 2019. szept. 22.
  121. Palkovics minisztériumához kerül a felsőoktatás. 24.hu. 2019. aug. 21.
  122. Bíró Marianna: Szanyi Tibor már nem az MSZP alelnöke. Index.hu. 2019. júl. 16.
  123. Remains of one of Napoleon's 1812 generals believed found in Russia. Reuters.com. 2019. júl. 9.
  124. Napóleon tábornokát találhatták meg Szmolenszkben. Hu.euronews.com. 2019. júl. 10.
  125. L'ADN le confirme : la dépouille retrouvée en Russie est celle de Charles-Etienne Gudin, général de Napoléon. Francebleu.fr 2019. nov. 5.
  126. Napóleon tábornokának földi maradványira bukkantak Oroszországban. Origo.hu. 2019. nov. 7.
  127. Újra teljes az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia. Index.hu. 2019. máj. 10.
  128. Nagy Nikoletta: A Naprendszernél is idősebb anyagot találtak a Földön. 24.hu. 2019. jan. 14. De magyarul először MTI-közlés volt, csak bizonytalan időpontban.
  129. Lauren M. Weiss et al.: The Discovery of the Long-Period, Eccentric Planet Kepler-88 d and System Characterization with Radial Velocities and Photodynamical Analysis.
  130. Kepler-88 d. Extrasolar Planets Encyclopaedia
  131. a Kepler 88 német wikipédiában megírt szócikkének 2019. szept. 8-i változata
  132. he Discovery of the Long-Period, Eccentric Planet Kepler-88 d and System Characterization with Radial Velocities and Photodynamical Analysis. Iopscience.iop.org. 2020. ápr. 29.
  133. A Jupiternél háromszor nagyobb tömegű bolygót fedeztek fel egy távoli naprendszerben. Dehir.hu. 2020. ápr. 30.
  134. Életrajza: Jurijev Jevgenyij Leonidovics tábornok. Itt vagy, tábornok és a Szent György napja. Moskvavet.ru. Ez eléggé gép fordításra sikeredett.
  135. Halálának oka: COVID-19.
  136. Halálának oka: COVID-19.
  137. Halálának oka: COVID-19.
  138. Halálának oka: COVID-19.
  139. Halálának oka: COVID-19. Ő az első vezető bankár a Wall Streeten, aki az új koronavírus áldozata lett.
  140. Halálának oka: COVID-19. Az elhunyt politikus a járvány első áldozata a francia politikai életben.
  141. Halálának oka: COVID-19.
  142. Halálának oka: Covid-19.
  143. Halálának oka: Covid-19.
  144. Ő volt az első japán híresség, aki nyilvánosságra hozta a COVID-19 diagnózisát.
  145. Halálának oka: Covid-19.
  146. Halálának oka: COVID-19.
  147. Halálának oka: COVID-19.
  148. Az ő halálát kezdetben cáfolták, március 29-én viszont a Duna Tv Magyar szemmel - Ahogyan Chrudinák Alajos látta a világot c. filmjében közölték hogy Ekkor még nem gondoltuk, hogy utoljára ül a kamera elé. Később más oldalakon - így fia Facebook-oldalán is - megerősítették a gyászhírt.
  149. Itt arra figyeltem fel, hogy az angol szócikkében Erdős (Pál) neve nyolcszor van megemlítve, illetve a nekrológban egyszer említve, ez utóbbiban négy olyan cikk társzerzőjeként, ahol Erdőssel dolgozott együtt.
  150. Vele kapcsolatban szeretik megemlíteni, hogy Haraszti Miklós elődje volt Freimut Duve az EBESZ médiafelelőseként 1998-tól 2004-ig.
  151. Magyar vonatkozása, hogy együtt dolgozott Bódy Gáborral. Részben, mert a Gyõri Kisfaludy Színház 1981-es Hamlet-előadásához - melyben Cserhalmi György volt Hamlet - ő készítette a jelmezt, melyet a Kritika még 1984-ben is megemlített, részben mert Bódy Gábor 1982-ben bemutatott "Testvérek" (Die Geschwister) című kísérleti videójának a főszereplője volt.
  152. Magyar vonatkozásáról lásd az itteni információkat: Burgondia utca - Táncháztalálkozó 2017. Tanchaztalálkozo.hu
  153. Aranyemberek Szél Júlia rádiós
  154. Valójában már 1949-től külső munkatársa volt a Magyar Rádiónak.
  155. Több róla magyarul: Biotermelés nagyvállalkozásban. Tgy-magazin.hu
  156. MTA-ban viselt köztestületi tagságára adat
  157. Érdekessége, hogy könyvet írt Bartók Béláról: Bartók című könyvének könyvismertetője. Antikvarium.hu
  158. középkori és városrégész
  159. A születési évszámára adat: Krasznáné Gál Márta méltató szövege a Napút folyóirat 2016. évi decemberi számának 30. oldalán
  160. Öngyilkos lett.
  161. A London Bridge-n történt késeléses támadás miatt átírják Nagy-Britanniában a törvényt, megszigorítva azt: „Boris Johnson brit miniszterelnök egyenes utalást tett arra, hogy a kormány megváltoztatja a feltételes szabadlábra helyezés büntetőjogi szabályozását.”
  162. A Hedd Wyn (magyarul Egy walesi bárd) (1992) életrajzi jellegű romantikus, háborús film volt az első walesi film, amit a a legjobb nemzetközi játékfilmnek járó Oscar-díjra jelöltek (ez 1993-ban történt.).
  163. „A hír először a Newsweek nevű amerikai lapban jelent meg vasárnap hajnalban.” Ez október 27-ét jelent.
  164. Tóth Gergely: Trump a saját sikerébe is belerondított. Index.hu. 2019. okt. 28.
  165. Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának közlése. Az információ autentikus forrásból származó hiteles közlés. A közlést tartalmazó e-mailt archiváltuk, szövegét az önkéntes ügyfélszolgálatot ellátó szerkesztők a 2019103010007669 ügyszám alatt olvashatják. Aki meg szeretne bizonyosodni az információ valódiságáról, lépjen kapcsolatba a hozzáféréssel rendelkező önkéntesek valamelyikével!
  166. Dunay Tamás: Berlusconi megtalálta utódát?. Nepszava.hu. 2014. május 9.
  167. Ismerkedjen meg Afrika Internet úttörőivel. Cronocaro.com
  168. Dunajcsik Mátyás: Könyv - "Míg van füldugó" - Kertész Imre: Haldimann-levelek. Magyarnarancs.hu. 2010. 13. sz.