A szökés (film, 1972)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A szökés
(The Getaway)
Rendező Sam Peckinpah
Producer Mitchell Brower
David Foster
Forgatókönyvíró Walter Hill
Főszerepben Steve McQueen
Ali MacGraw
Ben Johnson
Sally Struthers
Al Lettieri
Zene Quincy Jones
Operatőr Lucien Ballard
Gyártás
Gyártó David Foster Productions
Tatiana Films
National General Pictures
Solar Productions
Nyelv angol
Időtartam 122 perc
Költségvetés 3,5 millió dollár
Forgalmazás
Forgalmazó Warner Bros. (USA)
Warner Home Video (Magyarország) (DVD)
Bemutató 1972. december 13. (USA)
Korhatár PG (USA) (vágott)
Bevétel 26 987 155 dollár (összes)
Külső hivatkozások
IMDb-adatlap

A szökés (The Getaway) egy 1972-es amerikai bűnügyi film Steve McQueen és Ali McGraw főszereplésével. A forgatókönyvet Jim Thompson azonos című regénye alapján Walter Hill írta, a rendező Sam Peckinpah.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplő Színész
Carter 'Doc' McCoy Steve McQueen
Carol Ainsley McCoy Ali MacGraw
Jack Beynon Ben Johnson
Fran Clinton Sally Struthers
Rudy Butler Al Lettieri
Laughlin Dub Taylor

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Doc McCoy, a mestertolvaj tisztában van vele, hogy a felesége azért feküdt le a helyi politikai hatalmassággal, hogy őt kiszabadítsa a börtönből. Azzal azonban nincs tisztában, hogy szabadulása után sorozatos átverés és árulás vár rá, amikor élete legnagyobb rablására vállalkozik. Ellenfeleinek azonban arról nincs fogalmuk, ha Doc McCoyjal húznak ujjat, nem lesz egyszerű megszabadulniuk tőle.

Steve McQueen és Ali McGraw főszereplésével Sam Peckinpah a korszak egyik klasszikus akciófilmjét alkotta meg. A forgatás Texas tájain folyt, mégpedig a jelenetek cselekménybeli sorrendjében, a huntsville-i Állami Fegyháztól az El Paso-i határnál bekövetkező emlékezetes befejezésig.

Remake[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1994-ben elkészült a film új változata Alec Baldwin és Kim Basinger főszereplésével. Magyarországon Szökésben címmel került forgalmazásba.

El Rey[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A legfőbb különbség a regény és a film között, hogy a könyv végső jelenete egy fiktív mexikói kisvárosban, El Reyben játszódik. Ez a város tele van bűnözőkkel, akik ráébredtek, hogy nincs hová menekülniük. A szekvencia kimaradt a film végső változatából, ám akadnak jelentősebb produkciók, melyek utalnak rá, úgymint az Alkonyattól pirkadatig.

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Eredetileg Jim Thompson írót kérték fel, hogy saját regényét adaptálja a vászonra. Thompson négy hónapig dolgozott a szkripten, megalkotta az első vázlatot, a könyvétől eltérő jeleneteket és részeket. A forgatókönyv tartalmazta az eredeti határközeli, szürrealisztikus befejezést, ami a könyvben szerepel, El Rey királyságát. Steve McQueen azonban úgy érezte, a befejezés túl depresszív, így Thompsont Walter Hill forgatókönyvíró váltotta fel.
  • A filmet az MPAA, az amerikai korhatár-besoroló bizottság a „PG” kategóriába jelölte, ami a „szülői felügyelettel ajánlott”-nak felel meg. Néhány évvel később úgy vélték, hibát követtek el ezzel a besorolással, s az ítélőszék szerint az akkor még csak eggyel magasabb kategóriába, az „R”-be (17 éven felülieknek) kellett volna kategorizálni. Az Egyesült Királyságban első körben „X”-et kapott a film (18 éven felülieknek).
  • McQueen Colt Government M1911A1-est használ a filmben.[1]
  • McQueen a forgatáson ismerte meg Ali McGraw-t, aki néhány év után hagyta ott férjét, Robert Evanst, és McQueen második felesége lett.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]