PORT.hu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
PORT.hu
A Port.hu régi kezdőlapja (2015)
A Port.hu régi kezdőlapja (2015)
Vállalkozás típusa
  • internetes adatbázis
  • filmadatbázis
Oldal típusa Kulturális programajánló portál
Elérhető nyelv(ek) magyar
Alapítva 1995
Származási ország Magyarország
Alapító Veszelovszki Zsolt
URLwww.port.hu
Kereskedelmi? Igen
Regisztráció Opcionális
Szolgáltató Indamedia Network Zrt.
Látogatószám 180.000 RU (2022) Forrás: DKT-Gemius/2022/02 (15+ belföldi közönség), napi valós látogató, multiplatform total

A PORT.hu a leglátogatottabb hazai kulturális programajánló portál.[1]

A PORT.hu Kft. az Indamedia Network Zrt. csoport tagja. Vezérigazgató: Ziegler Gábor Kiadásért felel: Vándor Attila ügyvezető.

Története[szerkesztés]

Fontosabb mérföldkövek[szerkesztés]

1995-ben Veszelovszki Zsolt elindította a Port.hu oldalt. A minimális összeggel alapított „garázscég” napjainkra a leglátogatottabb hazai kulturális programajánló portállá nőtt, és az egyik legjelentősebb kulturális adatbázist fejlesztette ki.

A kétezres évektől a magyar sikerek hatására a környező országok közül az alábbiakban, saját nyelven is elérhetővé vált a Port:

  • port.ro (2000)
  • port.cz (2006)
  • port.sk (2007)
  • port.hr (2008)
  • port.rs (2009)

2009. óta egy aktuálisan moziban játszott filmcímet a település nevével a Google keresőbe beírva a Port.hu adatbázisa alapján a vetítés helyét és idejét kapjuk meg nulladik találatként.

2012-ben a Port.hu és a Libri Könyvkereskedelmi Kft. többéves sikeres együttműködést követően egyesült. A stratégiai partnerség újabb lehetőségeket nyitott mindkét cég életében, tovább növelve stabil piaci helyzetüket.

2014-ben a Libri-Shopline leányvállalatától, a Libri Kft.-től a Közép Európai Média és Kiadó Zrt. érdekeltségébe tartozó CEMP cégcsoporthoz kerül a Port.hu kiadója, az LS Media Network Kft.

2015-től a Port.hu kiadója a Fidelio Media Kft.

2016-tól a reklámfelületeinek értékesítését CEMP Sales House kezeli.

2016 novemberében kívül-belül átalakult a magyar oldal, reszponzívvá vált, megújult a keresője, és több olvasmányos cikkel várja az olvasókat.

2017. január 5-én megszűnt a cseh, szlovák, horvát és szerb kiadás, amit január 11-én a román követett.

Állandó rovatok[szerkesztés]

A Port.hu nemcsak egyedülállóan részletes tévéműsort és filmadatbázist kínál, hanem a hazai szabadidős-kulturális kínálat szinte valamennyi lehetőségét átfogja. Folyamatos megújulása az olvasói igényeket és a technológiai változásokat követi. Oldalain 177 700 film, 426 000 személyi adatlap, 44 000 helyszín, TV-rovatában 224 csatorna részletes műsora kereshető.

  1. TV
  2. Mozi
  3. Színház
  4. Fesztivál
  5. Zene
  6. Kiállítás
  7. Rádió
  8. Könyv
  9. Magazin
  10. Gyerek
  11. Jegy

Filmes és tévés adatlapok [szerkesztés]

A filmes és tévés adatlapok rögzítését, szerkesztését a Media-Press.TV (korábban Port Data Kft.) látja el. A Media-Press.TV és leánycégei az alábbi közép-kelet-európai országokban vannak jelen és szolgáltatnak adatokat:

2015 óta a Port Data Kft. különvált a Fidelio Media Kft.-től, és önálló adatkezelési üzletágként a Port.hu mellett más hazai és nemzetközi cégek számára is értékesít műsorinformációs adatokat (UPC, Digi, Vodafone stb.). Nemzetközi versenytársai Gracenote,[2] Media Press, Rovi. A Port Data Kft. 2017. március 3-án új tulajdonoshoz, a media press Group-hoz került.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. * Forrás: DKT-Gemius/2016/09 (15+ belföldi közönség), multiplatform total adat.
  2. http://www.gracenote.com