Brit Virgin-szigetek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Brit Virgin-szigetek
'British Virgin Islands'
Brit Virgin-szigetek zászlaja
Brit Virgin-szigetek zászlaja
Brit Virgin-szigetek címere
Brit Virgin-szigetek címere
Nemzeti mottó: The Land, The People, The Light
(A Föld, a Nép, a Fény)
Fővárosa Road Town
é. sz. 18° 26′, ny. h. 64° 37′
Államforma alkotmányos monarchia
Vezetők
Királynő II. Erzsébet brit királynő
Kormányzó Tom Macan
Miniszterelnök Orlando Smith
Hivatalos nyelv angol
Népesség
Népszámlálás szerint ismeretlen +/-
Rangsorban 228
Becsült 29 537 [1] fő (2010. július)
Rangsorban 228
Népsűrűség 260 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület 153 km²
Víz 1,6%%
Egyéb adatok
Pénznem USA dollár (USD)
Hívószám 1-284
Internet TLD .vg
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Brit Virgin-szigetek témájú médiaállományokat.

British Virgin Islands-CIA WFB Map.png

A Brit Virgin-szigetek (angolul British Virgin Islands, BVI) az Egyesült Királyság tengerentúli területe. Több mint 50 sziget alkotja a Karib-térségben. Jelentősebb szigetei: Tortola, Virgin Gorda, Anegada, Jost Van Dyke, Great Camanoe, Guana Island, Peter Island, Salt Island, Beef Island, Cooper Island, Ginger Island, Norman Island és több kisebb szigetecske szétszórtan a Sir Francis Drake átjáróban. Néhány sziget magántulajdonban van, például a Necker Island tulajdonosa Sir Richard Branson.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete Gyarmatosításellenes Bizottsága úgy listázza, mint nem független területet.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

VIEW FROM GORDA PEAK, BRITISH VIRGIN ISLANDS.jpg

A szigeteket Kolumbusz Kristóf fedezte fel második útján, 1493-ban és a szigeteknek "Tizenegyezer szűz szigetei" nevet adta. Először hollandok telepedtek le rajta 1648-ban, ezután nem sokkal, 1672-ben Anglia annektálta a területet, az első településeket csak 1680 körül létesítették. A nevük egyszerűen csak Virgin-szigetek volt egészen az első világháború végéig, amikor USA megvásárolta Dániától a közeli Dán Nyugat-Indiát, és átkeresztelte őket Amerikai Virgin-szigetek-re. 1958-ban csatlakozott a Nyugat-Indiai Föderációhoz, majd annak felbomlása után önálló gyarmat lett, 1967-ben önálló önkormányzatot kapott.

A külügyek, a honvédelem, s gazdasági ügyek egy része a brit királynő (de facto a brit kormány) által kinevezett kormányzó hatáskörébe tartozik. A többi ügyet a hely lakosok által választott parlament, s választásokon nyertes párt által delegált főminiszter intézi.

Földrajz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Brit Virgin-szigetek durván 50 sziget gyűjtőneve, ezek közül 16 lakott. Az Amerikai Virgin-szigetektől északkeletre találhatók. Északról az Atlanti-óceán, délről a Karib-tenger öleli körbe. A legnagyobb szigetek Tortola, Virgin Gorda, Anegada és Jost Van Dyke. Fővárosa Road Town, Tortola szigetén. A szigeteket a korallmészkőből álló Anegada kivételével vulkanikus kőzetek építik fel. Klímája szubtrópusi, nedves, a passzátszelek hűtik. Júliustól októberig gyakoriak a hurrikánok. Legmagasabb pontja a Mount Sage (521 m).

Gazdaság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A szigetek gazdasága az egyik legjobban prosperáló a térségben, az egy főre jutó nemzeti össztermék (GDP) 15 000 dollár. Fő bevételi forrása a turizmus (kb. 45%), elsősorban amerikai turisták körében népszerű, évente mintegy 350 000-en keresik fel (1997-es adat). A legkedveltebb turistacélpontok a fehér homokos partok, sokan hódolnak a szabadtüdős búvárkodásnak és ez a világ egyik legnépszerűbb vitorlázó területe is.

Jelentős bevétel származik az offshore cégek üzemeléséből, 1997-ben kb. 250 000 volt a szigeteken bejegyezve. A gazdaság szoros kapcsolatban van az Amerikai Virgin-szigetekkel, 1959 óta a hivatalos fizetőeszköz az amerikai dollár.

A mezőgazdaságot elsősorban az állattenyésztés jellemzi. Könnyűipara fejletlen. Gazdaságilag nagyban függ a szomszédos Amerikai Virgin-szigetektől.

Lakosság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A lakosság többségét az afrikai származású feketék teszik ki, arányuk 83%. A maradék 17% nagyon változatos összetételű népességet takar. Ebben vannak az európai fehér (brit) gyarmatosítók utódai, ázsiai betelepülők, zömmel indiaiak. A sziget azon kevés karib szigethez tartozik, ahol még fennmaradtak a szigetcsoport nevét adó karib indiánok leszármazottai is.

Közlekedés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lévén kis szigetek, a közlekedés elég korlátozott. Mindössze 113 km kiépített út található. Fő nemzetközi reptere a Tortolától keletre levő Beef Island-en van, kisebb repülőterek találhatók még Virgin Gordán és Anegadán is. Fő kikötője Road Town.

Közigazgatási felosztás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Körzet Székhely Terület (km²) Lakosság
(2006)
Anegada The Settlement 38,6 204
Jost Van Dyke Great Harbour 8,3 176
Tortola Road Town 59,2 16 630
Virgin Gorda Spanish Town 21,2 3063
Egyéb szigetek Peter Island Resort 23,7 181
BVI összesen Road Town 151 20253

Sport[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Topográf Térképészeti Kft.: Midi világatlasz, Nyír Karta & Topográf, Nyíregyháza, 2004. ISBN 963-9516-63-5

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Brit Virgin-szigetek témájú médiaállományokat.

Hivatalos oldalak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Média[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]