Man-sziget

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Man-sziget
Ellan Vannin (manx)
Isle of Man (angol)
A Man-sziget zászlaja
A Man-sziget zászlaja
A Man sziget címere
A Man sziget címere
Nemzeti mottó:
Quocunque Jeceris, Stabit
(latinul Bármerre is veted, állni fog)
Nemzeti himnusz:
Arrane Ashoonagh Dy Vannin
God Save the King

FővárosaDouglas
é. sz. 54° 09′, ny. h. 4° 29′Koordináták: é. sz. 54° 09′, ny. h. 4° 29′
Legnagyobb városDouglas
Államformamonarchia
Vezetők
LordIII. Károly brit király
KormányzóhelyettesRichard Gozney
MiniszterelnökHoward Quayle
Hivatalos nyelvangol és manx
önkormányzó koronafüggőségEgyesült Királyság
Alapítás1765
Tagság
Lista
Ember és bioszféra program
Népesség
Népszámlálás szerint83 314 fő (2016)[1]
Becsült83.314 fő (2016)
Népsűrűség148 fő/km²
Rangsorban78.
Főbb etnikumokmanxok, angolok
GDP
Összes4,51 milliárd $
PPP: 6,298 milliárd $
HDI (2011)0,849 (14.) – magas
Földrajzi adatok
Terület572 km²
Rangsorban194[2]
Víz0%
IdőzónaGMT (UTC)
WEST (UTC+1)
Egyéb adatok
Pénznemman-szigeti font, font sterling (GBP)
Nemzetközi gépkocsijelGBM
Hívószám+44
Segélyhívó telefonszám
  • 112
  • 999
Internet TLD.im
Villamos hálózat230 V/50 Hz
Elektromos csatlakozóG típus
Közlekedés irányabal oldali
A Wikimédia Commons tartalmaz Man-sziget témájú médiaállományokat.

Man térképe
Man térképe

A Man-sziget (manx nyelven Ellan Vannin) vagy Mann[3] (Mannin) az Ír-tengeren fekvő sziget, a Brit-szigetek földrajzi középpontja. Nem része az Egyesült Királyságnak, viszont a brit koronafüggőségek közé tartozik. Az Európai Unió területének nem volt része, de vámterületének igen. Valaha önálló állam volt, a középkorban egy kelta királyság létezett a területén.

Földrajz[szerkesztés]

Man domborzati térképe

A sziget a Brit-szigetek, egy az európai kontinenstől északra fekvő szigetcsoport egyik tagja. A sziget az Ír-tengerben fekszik, nagyjából egyenlő távolságra Írországtól, Skóciától és Angliától.

A sziget 48 km hosszú és 13–24 km széles. Teljes területe 572 km². A sziget északi és déli részén elhelyezkedő hegyeket a középső völgy választja el. A legészakibb rész kivételesen sík, aminek nagy része a jégkorban lerakódott, Nyugat-Skóciából származó üledék. Ezekből alakult ki idővel Port of Ayre kavicsos strandja. Csak egy olyan csúcs van, aminek a magassága meghaladja a 600 métert, ez a 621 méter magas Snaefell. Egy régi mondás szerint innét körülnézve az ember hat királyságot lát. Ezek maga Man-sziget, Írország, Skócia, Anglia, Wales és a Mennyország.[4][5][6] Egy másik monda szerint van egy hetedik királyság, Neptun királysága, a tenger.[7][8]

Történelem[szerkesztés]

Őslakói kelták (gaelek) voltak. A 9. században norvég vikingek hódították meg a szigetet, és a szomszédos Hebridákkal és más kisebb szigetekkel közös birtokként uralták. A szigetek urai előbb a dublini viking királyok, majd az Orkney-szigeteken székelő viking királyok hűbéresei voltak. 1079-től Godred Crovan(wd), a szigetek ura a Man-sziget és a Hebridák királyaként önállósította magát („Man és a Szigetek királya”, latinul Rex Manniae et Insularum). Utódai a távoli norvég királyok névleges fennhatóságát elismerve, de továbbra is királyokként uralkodtak. 1164-től a királyság két külön királyságra vált szét, a sziget uralkodói ettől kezdve csak mint a Man-sziget királyai kormányoztak.

A szigetet 1266-ban Norvégia eladta Skóciának, a 14. században pedig angol fennhatóság alá került. 1504-ben végleg megszüntették „a Man-sziget királya” már régóta csak névleges címét. Ezután sokáig Salisbury és Derby grófjai (earl) birtokolták a szigetet a Man-sziget lordjaiként, míg 1765-ben megvásárolta a brit parlament.

Azóta közvetlenül a brit korona alá tartozik, de a londoni Parlamenttől független; saját helyi parlamentje, az ezeréves (979-ben alapított) Tynwald (a világ egyik legrégebbi, folyamatosan működő országgyűlése) belügyekben teljes önállósággal van felruházva. A mindenkori angol uralkodó a Lord of Man címet viseli.

Lásd még:

Népcsoportok[szerkesztés]

A sziget lakói az ún. manxok (kelta leszármazottak).

Gazdaság[szerkesztés]

Közlekedés[szerkesztés]

Híres lakói[szerkesztés]

Érdekességek[szerkesztés]

Man északi része madártávlatból
Peel, Kirk Michael és Ramsey város kivehető körvonalaival
  • Zászlaján is látható a címeralakja, a közös „tőből” induló 3 hajlított láb lovagi páncélban.
  • A manx fajtájú vagy Man-szigeti macskák teljesen (anatómiailag is) farok nélkül születnek, és a mellső lábaik feltűnően rövidebbek a hátsóknál, ami kissé nyúlszerű mozgást eredményez.
  • Régi mondás, hogy a Snaefell csúcsáról körbetekintve hét királyságot láthat maga körül az ember: először is magát a Man Királyságot, aztán Írországot, Skóciát, Angliát, Walest valamint az eget és a tengert… (az említett országok partjai mind látótávolságra vannak).
  • A szigeten saját fontot használnak.
  • A Man-szigeten nincs előírt maximális sebesség a közutakon,[10][11] azonban a 2020-as koronavírus járvány alatt átmenetileg bevezették.[12]
  • Angliában a közutak autóverseny céljára történő lezárása törvényi akadályokba ütközött, de a Man-szigeten – egy korábbi törvény értelmében – lehetséges volt, így az angol raliversenyzés gyorsasági szakaszait hagyományosan itt rendezték.
  • Minden évben itt rendezik meg a Man-szigeteki Tourist Trophy („The TT”) motorversenyt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://www.gov.im/media/1355784/2016-isle-of-man-census-report.pdf
  2. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2147rank.htm[halott link]
  3. Manx National Heritage. (Hozzáférés: 2022. április 18.)
  4. Isle of Man guide
  5. Isle of Man government
  6. Snaefell Mountain Railway. [2007. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. december 19.)
  7. Isle-of-Man.com. (Hozzáférés: 2006. december 19.)
  8. www.uwm.edu PDF
  9. Isle of Man - About the Island, 2008. február 25. [2008. február 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. április 11.)
  10. Speed Limits and Road Signs. www.visitiom.co.uk (Hozzáférés: 2021. január 5.)
  11. Manx government says no plans for Isle of Man speed limit. www.bbc.com (2013. május 8.) (Hozzáférés: 2021. január 5.)
  12. Are plans in place for all-Island lockdown speed limit? www.manxradio.com (2021. január 16.) (Hozzáférés: 2021. január 5.)

Források[szerkesztés]

  • Világatlasz országlexikonnal (Nyír-Karta – Topográf, 2003)
  • manx honlapok.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]