Larry Tesler

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Larry Tesler
SzületettLawrence Gordon Tesler
1945. április 24.
Bronx
Elhunyt2020. február 16. (74 évesen)
Portola Valley[1]
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása
Iskolái
KitüntetéseiCHI Academy (2010)

A Wikimédia Commons tartalmaz Larry Tesler témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Lawrence Gordon Tesler (Bronx,[2] New York, 1945. április 24.Portola Valley, Kalifornia, 2020. február 16.) amerikai számítógép-szakember, aki az ember-számítógép kapcsolat területén dolgozott, a Xerox PARC, az Apple, az Amazon és a Yahoo! alkalmazottja volt. A Ctrl+X (kivágás), Ctrl+C (másolás) és Ctrl+V (beillesztés) használatának bevezetője.

Életpályája[szerkesztés]

Tesler New York-ban nőtt fel, és 1961-ben végzett a bronxi középiskolában. A Stanford Egyetemre járt, ahol az 1960-as években számítógépes ismereteket tanult. A diploma megszerzése után tanácsadóként dolgozott. Az 1960-as évek végén a Stanford Egyetem mesterséges intelligencia laboratóriumában dolgozott.

Egyike a Compel nevű funkcionális nyelv kidolgozóinak. Ennek a programozási nyelvnek az volt célja, hogy természetesebbé tegye a programozási fogalmak bevezetését a kezdők számára.

Tesler foglalkozott a Smalltalk, az első dinamikus objektumelvű programozási nyelv, és a Gypsy, az első szövegszerkesztő grafikus felhasználói felületének megvalósításával. Tim Tott kollégájával együtt Tesler bevezette a kivágás (Ctrl+X), a másolás (Ctrl+C) és a beillesztés (Ctrl+V) használatát, valamint az „üzemmód-mentes” szoftver ötletét.[3] Dolgozott az objektumalapú Object Pascal programozási nyelv létrehozásán is.

Mindvégig fenntartotta az „üzemmód-mentes” működés (modeless software) preferenciáját. Ezért például 2010-től az autóját személyre szabott „NO MODES” feliratú kaliforniai rendszámmal látta el.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The New York Times (angol nyelven). The New York Times Company – A. G. Sulzberger, 2020. február 20. (Hozzáférés: 2020. február 21.)
  2. Bronx New York egyik városrésze.
  3. Az „üzemmód-mentes” szoftver azt jelenti, hogy ugyanaz a bemenet ne produkáljon különböző kimenetet. Például a CapsLock vagy az Insert billentyű lenyomása ugyanolyan bemenetre ne hozzon létre másféle kimenetet.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Larry Tesler című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.