Kis János (informatikai újságíró)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kis János
Született1955. március 15.
Baja
Elhunyt2019. december 12. (64 évesen)
Budapest
ÁlneveJohannes
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
SablonWikidataSegítség

Kis János (Baja, 1955. március 15.Budapest, 2019. december 12.) informatikai újságíró, igazságügyi szakértő.[1] Johannes néven az 1980-as évektől kezdve vett reszt az informatika (főként az IBM PC és a vírusok kapcsolatát vizsgálva) ismertetésében, az informatikai biztonság alapjainak népszerűsítésében. Nevéhez fűződik Magyarország egyik első BBS rendszerének, a vírusvédelem köré felépített VirNet BBS-nek a létrehozása és üzemeltetése is, illetve az euroASTRA hírportál alapítója és főszerkesztője volt haláláig. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Életmód szakosztály főtitkára volt.[2]

Élete[szerkesztés]

Eredeti tanult szakmája biológia- és kémia-szakos tanár, valamint marketingkommunikációs szaküzemgazdász, de ismertségét újságírói tevékenységének köszönhette.

Tanulmányait a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban, a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen illetve az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte.

Már az 1980-as évek közepétől lehetett cikkeivel szinte minden Magyarországon megjelenő informatikai magazinban találkozni, cikkeivel számos – akkor még jobbára ismeretlen – témát bemutatva, a magyar ékezetek helyzetétől az évtized vége felé a köznapokban is megjelenő számítógépes vírusokig. Az egyik legaktívabb informatikai újságíróként igyekezett minden eseményen jelen lenni, és az újdonságokról (vagy veszélyekről) cikkeiben tudósítani, a rövid híreken át a sok oldalas cikksorozatokig terjedő formákban.

Több könyve is megjelent, általában a számítógépes vírusok elleni védekezés témakörében;[3] az első (itthon alapműnek számító) ilyen könyv a Víruslélektan volt, melyet Szegedi Imrével közösen, Faklen Pál főszerkesztésében adtak ki 1990-ben.[4]

A kilencvenes évek elején, Magyarországon elsők között indította el a VirNet BBS-t (egy telefonos modem segítségével elérhető elektronikus hírközpont, az internet elterjedése előtt), ami helyi (illetve később a FidoNet-re csatlakozva országos) fórumokat illetve hatalmas mennyiségű vírusvédelemmel és informatikával kapcsolatos, nyilvánosan elérhető file-adatbázist üzemeltetett, például a legfrissebb vírusirtókat elérhetővé téve. A rendszer adminisztrációja mellett aktívan részt vett a közösség életében is, megosztva az érdeklődőkkel az újdonságokat (hiszen ebben az időben még internet sem „létezett”, a blog szót még ki sem találták, és az „online sajtó” fogalmára is egy évtizedet kellett várni).

2002-ben (dr. Pósvári Sándor halála után[5]) az euroASTRA internetes magazin főszerkesztője lett, és folytatta a magazin szellemiségét: az internet felhasználóinak érdekvédelmét, az olcsó és általánosan elérhető internet hozzáférés szorgalmazását vagy épp a szerzői jogok alapján nem üzleti haszonszerzésért lemásolt programok felhasználóinak meghurcoltatása elleni tevékenységet. Betegsége (főként súlyosbodó látásproblémái) miatt a 2010-es évekre a frissítések ritkábbá váltak.

Az információszabadság (és adatbiztonság) támogatója volt: mind a BBS, mind a FidoNet, mind pedig a későbbi online írásai szabadon elérhetőek voltak mindenki számára; ezeket az elveket az informatikában általában, illetve általánosan a közéletben és a politikában is vallotta, képviselte.

Több évtizedet betegeskedett; 2019. december 12-én, 65 éves korában hunyt el.[6][7]

Főbb művei[szerkesztés]

  • Kis, János.szerk.: Faklen Pál: Víruslélektan (pdf) (magyar nyelven), Cédrus (1990). ISBN 9630286750 
  • Új víruslélektan. Cédrus (1991). ISBN 9637429026  (Alaplap könyvek 3.)
  • Vírushatározó. Cédrus (1992)  (Alaplap könyvek 4.)
  • BBS - avagy az elektronikus postaláda. Cédrus (1994). ISBN 9637429808  (Alaplap könyvek 8.)

Források[szerkesztés]

  1. Elhunyt Kis János igazságügyi szakértő. Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara, 2019. december 15.
  2. Életmód Szakosztály. Magyar Újságírók Országos Szövetsége. (Hozzáférés: 2019. december 16.)
  3. MEK: Kis János. Magyar Elektronikus Könyvtár
  4. Kis, János.szerk.: Faklen Pál: Víruslélektan (pdf) (magyar nyelven), Cédrus (1990). ISBN 9630286750 
  5. Elhunyt dr. Pósvári Sándor. HWSW (2002. december 20.) (Hozzáférés: 2020. január 21.)
  6. Elhunyt Kis János (Johannes). euroASTRA, 2019. december 13.
  7. Szalay Dániel: Meghalt Kis János, az euroASTRA főszerkesztője. Media1, 2019. december 13. [2019. december 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. december 16.)

További információk[szerkesztés]