Freeman Dyson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Freeman Dyson
Freeman Dyson.jpg
Freeman Dyson San Franciscoban 2005-ben (Fotó: Jacob Appelbaum)
Született
1923. december 15. (91 éves)
Gyermekei Esther Dyson
Foglalkozása matematikus
Iskolái Cambridge-i Egyetem
Cornell Egyetem

Freeman Dyson weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Freeman Dyson témájú médiaállományokat.

Freeman John Dyson (Crawthorne, Berkshire, Anglia, 1923. december 15. –) angol születésű amerikai fizikus és matematikus, a kvantumelektrodinamika, nukleáris fegyverek és politika, futurizmus, science fiction, a földönkívüli értelem keresése (SETI) területén alkotott.

Családja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Apja George Dyson neves angol zeneszerző. Felesége Imme Dyson . Hat gyermeke született. Az egyik Esther Dyson, neves digitális technológiai tanácsadó. Fia, George Dyson tudomány- és technikatörténész.

Életrajza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dyson a második világháborúban a Brit Bombázó Parancsnokság értékelőjeként dolgozott. A háború után a Cambridge-i Egyetemen szerzett BA fokozatot matematikából és 1946-tól 1949-ig a Trinity College munkatársa volt. 1947-ben az Egyesült Államokba költözött, a Cornell Egyetem ösztöndíjasaként, ahol 1951-ben fizikaprofesszor lett PhD nélkül. 1952-ben a Royal Society tagjává válsztotta. 1953-ban állást kapott Princetonban az Institute for Advanced Study-n. 1957-ben lett honosított amerikai állampolgár.

A háború utáni években Dyson mutatta meg, hogy a kvantum-elektrodinamika két akkor létező formalizmusa ekvivalens. Az egyik Richard Feynman útintegrál megfogalmazása, a másik Julian Schwinger és Tomonaga Sinicsiró variációs módszere. Dyson ekkor vezette be a Dyson-operátort.

1957-től 1961-ig az Orion Terven dolgozott, ami nukláris impulzushajtás segítségével tett űrutazást javasolt. Egy prototípus elkészült a demonstráció kedvéért, ami hagyományos robbanóanyagokat használt, de a nukleáris fegyvereket a világűrben tiltó egyezmény miatt a tervet feladták.

1977-ben a Princetonon az ő irányítása alatt írta John Aristotle Phillips, az Atombomba Kölyök félévi dolgozatát, amiben a nyilvánosan elérhető információk alapján leírta egy működőképes atombomba tervét. Az ügyben FBI-vizsgálat is folyt.

Díjai, kitüntetései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Freeman Dyson témájú médiaállományokat.
Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak
Freeman Dyson témában.